web
statistics

Is 5G schadelijk voor de gezondheid? Wat zeggen wetenschappers?

Vorige week heeft Vodafone 5G op hun netwerk geactiveerd. Sommige mensen zijn blij met de komst van dit snellere draadloze netwerk, maar voor anderen is het een ramp. Op vele plekken in Nederland zijn er zendmasten in brand gestoken, want de technologie baart sommige mensen zorgen. Hoe (on)veilig is het nieuwe 5G-netwerk? We bespreken het in dit artikel.

Wat is 5G precies?
Het zal geen verrassing zijn: 5G is de opvolger van het huidige draadloze 4G-netwerk dat is uitgerold over ons land. De dataverbinding is bij 5G tien keer sneller en heeft een veel lagere latentie (12). Een lagere latentie houdt in dat er minder vertraging op de lijn zit dan bij 4G. Ook kunnen er veel meer apparaten op één lijn actief zijn, wat meer mogelijkheden schept. Een voorbeeld is dat zelfrijdende auto’s in de toekomst met elkaar over dit netwerk kunnen communiceren. Het 5G-netwerk zal op drie frequenties communiceren: 700 megahertz (0,7 gigahertz), 3,5 gigahertz en 26 gigahertz (3). Deze laatste trilt zo hoog, dat het bereik slechts enkele meters is, waardoor er op elke straathoek een antenne zal moeten komen (4). Ook zullen er vele antennes in de mobieltjes komen, te beginnen met 8 stuks (5), maar de industrie is al bezig met maar liefst 64 stuks tot zelfs honderden in één mobiele telefoon (67). Dit moet gerichtere communicatie mogelijk maken tussen een telefoonmast en een GSM (89).

Twijfels over veiligheid
Er zijn wetenschappers die beweren dat 5G volkomen veilig is. Maar is dat ook bewezen? Er is een groep van 353 wetenschappers die zich openlijk uitspreken tegen de komst van 5G, vanwege de mogelijke risico’s (10). Onder hen bevinden zich onder andere vele professoren, oncologen, moleculair biologen en radiologen (11). Bij het zoeken in de medische literatuur zijn er vele studies die melden dat er onvoldoende bewijs voor de veiligheid van 5G op tafel ligt. Wetenschappers luiden de noodklok, maar overheden geven hier geen gehoor aan. De overheid geeft aan dat het 5G-netwerk bijdraagt aan economische groei (12). Daarbij brengen de veilingen van de frequenties miljarden op (13). Deze belangenverstrengeling is zeer onwenselijk; de overheid hoort ons te beschermen tegen mogelijke gevaren.

Wat zeggen studies?
Een recente overzichtsstudie die keek naar de oxidatieve effecten van radiofrequenties met een lage intensiteit op levende cellen, moest concluderen dat 93 van de 100 studies bevestigden dat er oxidatieve effecten in biologische systemen te meten zijn (14). Deze studies zijn allemaal gepubliceerd en peer-reviewed (collegiaal getoetst). Voor de volledigheid: het betreft 18 reageerbuisstudies, 73 dierstudies en slechts 6 onderzoeken op mensen. Er zijn na dit overzicht nog meer studies verschenen. Eind vorig jaar is er aangetoond dat de straling van mobiele telefoons bij ratten voor DNA-mutaties kan zorgen, waardoor het risico op het ontstaan van kanker toeneemt (15). Andere studies op ratten toonden in het verleden ook al aan dat blootstelling aan elektromagnetische straling van mobieltjes het risico op kanker doet stijgen (16). Een kanttekening is dat de stralingsdoseringen bij deze studies hoger waren dan die waaraan wij dagelijks worden blootgesteld. Dat doet niks af aan het feit dat de straling, zij het in hogere doseringen, kennelijk wel in staat is om schade aan te richten. Voor studies naar de gevaren van elektromagnetische straling worden vaak ratten gebruikt, hoewel deze doorgaans als minder betrouwbaar worden gezien. Deze manier van werken is te verklaren, want menselijke studies naar de gevaren van zeer sterke mobiele telefoniestraling worden als niet-humaan gezien.

Wel veilig?
De BBC heeft wetenschappers aan het woord gelaten die melden dat onderzoek van de afgelopen 20 jaar aantoont dat 5G helemaal veilig is (17). Andere wetenschappers geven juist aan dat we geen bewijs voorhanden hebben (18). Voor het eerst in de geschiedenis stellen we mensen van de wieg tot het graf bloot aan door de mens gecreëerde microgolfstraling op nieuwe, zeer hoge frequenties. Het is opmerkelijk dat onderzoekers op basis van 20 jaar onderzoek 5G veilig verklaren, want de eerst experimenten met 5G vonden plaats in 2014 (19).

The lancet
In de Lancet, een Brits toonaangevend en peer-reviewed medisch tijdschrift, staat een artikel dat stelt dat we in kaart moeten gaan brengen wat de effecten van elektrosmog zijn (20). We zijn vergeven van elektromagnetische vervuiling in de ether. Er staat te lezen dat deze straling wel degelijk voor DNA-mutaties kan zorgen en het risico op kanker kan verhogen.

Meten met twee maten
Enkele jaren geleden was ik betrokken bij het project Groenestevia.nl. Via deze website verkochten we biologische groene stevia van ons collectief waarbij 10 bioboeren in Spanje betrokken waren. De boeren hadden werk en de mensen in Nederland hadden goede biologische groene stevia voor een betaalbare prijs. Een ideale situatie waarmee iedereen dolgelukkig was. Totdat de NVWA op een dag bij ons binnenviel en de tent per direct sloot (21). ‘Het is niet bewezen dat groene stevia veilig is’. Iets met Novel food-wetgeving (22). Nu, enkele jaren later, wordt 5G uitgerold in ons land. De overheid blijkt opeens niet zo streng meer: ondanks dat de veiligheid van specifiek 5G nog niet aangetoond is in menselijke studies en vele wetenschappers de veiligheid in twijfel trekken (2324). Op dit moment zijn we bezig met een groot medisch experiment.

Europees Parlement
Ondertussen is er vorige maand een rapport verschenen van het Europees Parlement, dat concludeert dat de Europese Commissie nog geen onderzoek heeft gedaan naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van 5G (25). Het somt ook aanwijzingen op waaruit naar voren komt dat elektromagnetische straling toch niet zo onschuldig lijkt te zijn. Ondertussen staat dit rapport Vodafone niet in de weg om 5G over Nederland uit te rollen. Op dit moment gebeurt dit nog op de oude 4G-frequenties, maar na de veilingen zullen ook de nieuwe frequenties ingezet worden (26).

Op maandag 4 mei heeft stichting Stop5gNL bij de rechter gepleit voor een stop op de uitrol 5G omdat de veiligheid niet bewezen (27). De Staat sprak dat tegen, want de stichting zou alles dat het niet uitkomt onder het tapijt vegen. Ook de staat zou bepaald onderzoek negeren. De standpunten van Stop5GgNL zijn uiteengezet in een 76 pagina’s tellende dagvaarding. Op dit moment doet De Gezondheidsraad onderzoek naar de veiligheid van 5G. De resultaten zullen naar verwachting in juli van dit jaar worden gepubliceerd. De Kortgedingrechter doet op 25 mei uitspraak in de zaak van Stop5gNL tegen de staat.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

9 gedachten over “Is 5G schadelijk voor de gezondheid? Wat zeggen wetenschappers?”

 1. Blijf rustig, ga gewoon slapen. Zoals een goede vriend van mij eens zei over de regering: Ze weten heus wel wat ze doen.
  Inderdaad, ga lekker naar bed en “keep on dreaming! 🤮

 2. Goed artikel Juglen. Vreemd en verontrustend dat de overheid zo bezorgd is over onze gezondheid (Corona) en aan de andere kant zo makkelijk hiermee omgaat.
  Met de grote belangen die spelen is het natuurlijk niet eenvoudig om te bepalen wat de waarheid is.

 3. Alles is tegenwoordg kankerverwekend
  Moeten we dan alles mijden dat kan niet leef gewoon voor de een is dit slecht envoor de ander weer anders
  Ik weet zeker dat carona geen relatie met 5 G
  Zo lang het niet bewezen is in nederland geloof ik hier niks van
  De stress om alles wat slecht is is veel
  Meer ziek makend

 4. De waarheid is : MONEY RULES , geld is belangrijker dan gezondheid, hoe meer mensen er ziek worden hoe beter is het voor de farmaceutische industrie – MONEY MAKES THE WORLD GO ROUND- Lekker goedkope vervangende grondstoffen voor in ons eten, meer en meer storende omgevings factoren waaronder binnenkort ook de komst van nog hogere elektromagnetische stralingen, des te meer verdienen ze aan ons wanneer we ziek worden. Goed geregeld toch en dan hebben we ook nog de overbevolking…..zucht waar zijn we met zijn allen toch mee bezig :(

  • Kijk dat zijn nog eens wijze woorden. Een bekende uitspraak is ook: “follow the money”.

   Laten we met z’n allen eens ons verstand gaan gebruiken en terug gaan naar onze roots. In dit geval: “is het nou echt nodig dat we altijd en overal zo bereikbaar zijn en zo snel mogelijk data/informatie kunnen verzamelen?”

   Veel innovaties die de mensheid bedenkt is desastreus voor de planeet en al het leven erop — inclusief de mensen zelf.

 5. 😡 VRÉSELIJK dat de totale mensheid als proefdier gebruikt is en gaat worden😡!!!

 6. Inderdaad, money rules all, de overheid is bezig met een Covid-19 pas, waarbij straks de microchip en het “corona-vaccin” verplicht worden. Zozeer zelfs, dat je vanaf volgend jaar mogelijk zonder deze vrijheidsbeperkende onzinnige ingrepen niet meer mag reizen, op termijn niets meer kan kopen/verkopen en je sociaal geïsoleerd/afgestraft gaat worden. Geen toegang tot je school, werk of buiten de grenzen. 5G past in de depopulatieagenda van de VN en WHO met griezels als Bill Gates aan het roer. Onze overheid is een trekpop van de Deepstate, en zal alles doen om Nederland zo leeg mogelijk te krijgen, te beginnen met de ouderen, en zo vol mogelijk met “nieuwe Nederlanders”. De import van kansarme migranten gaat onverminderd door, ook tijdens lockdowns, zoals is gebleken, en de aanval op de ouderen was succesvol, zij immers bezweken aan het virus. Dat er geen killervirus is, is ook genoegzaam aangetoond, maar niemand die het opmerkt, vadertje Staat zorgt voor ons… Doe je onderzoek, eet zo gezond mogelijk en vertrouw de overheid met niets, zeker niet met de leugenpropoganda over 5G!

 7. Als in Juli eerst de frequenties verkocht worden en daarna de gezondheidsraad uitspraak mag doen over de veiligheid kan een kind beseffen dat we belazerd worden. Daar hoef je echt geen complotdenker voor te zijn.
  Bij een onderwerp dat over gezondheid gaat zou je verwachten dat de mening van artsen, biologen en sociologen het zwaarst moet wegen. Het tegendeel is echter waar, er wordt alleen geluisterd naar de onderzoeken van technici. Afgelopen donderdag nog bij 1 vandaag werd alleen een professor in de techniek uit Eindhoven aan het woord gelaten, geen enkele ruimte voor andere onderzoeken.
  Veel mensen begrijpen niet dat ieder wetenschappelijk onderzoek gebaseerd is op een premisse.
  De techneuten denken dat de mens een container met water is en meten de opwarming ervan.
  Omdat dat dat minimaal is wordt het sein veilig gegeven. Andere wetenschappers gaan ervan uit dat een mens een uiterst gevoelig, biologisch organisme is en kijken naar de effecten van EM straling op een mens.
  Verder is geluid en ook licht het medium waarmee wij uiting geven aan onze diepste zieleroerselen. Ze horen bij onze verbondenheid met de Spirit. Het verkopen van frequenties is daarom een ontheiliging en volslagen ontkenning van onze ziel. De laatste poging van ons materialistische wereld beeld om de mensheid in haar keurslijf te dwingen….Tijd om wakker te worden….
  Medisch Dossier dat ik al vele jaren met plezier lees heeft het over beveiliging, ik ga het eens rustig lezen.

Reacties zijn gesloten.