Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Is het ongezond om met je benen over elkaar te zitten?

Is het ongezond om met je benen over elkaar te zitten?

Je benen kruisen tijdens het zitten lijkt misschien een comfortabele houding, maar is het echt gezond? Leidt zitten met je benen gekruist tot een slechte houding of gezondheidsrisico’s? Het debat loopt al vele jaren, en in dit artikel worden de mogelijke risico’s van regelmatig in deze houding zitten onderzocht. We bespreken de effecten op houding, bloedsomloop, spierspanning en meer.

Over het algemeen wordt aangenomen dat het zitten met gekruiste benen op korte termijn geen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Toch zijn er enkele potentiële problemen die kunnen ontstaan als gevolg van deze zithouding, vooral als je langdurig in deze positie zit:

  1. Bloedcirculatie: Het kruisen van je benen kan tijdelijk de bloedcirculatie in je benen beïnvloeden. Dit kan leiden tot gevoelloosheid of een tintelend gevoel, maar deze effecten zijn meestal tijdelijk en verdwijnen zodra je je benen weer uitstrekt.
  2. Rug- en nekpijn: Langdurig zitten met gekruiste benen kan leiden tot een slechte houding, wat op zijn beurt kan leiden tot rug- en nekpijn.
  3. Verhoogde bloeddruk: Er is enig bewijs dat suggereert dat het zitten met gekruiste benen gedurende langere perioden kan leiden tot een tijdelijke verhoging van de bloeddruk. Dit komt doordat de bloedvaten in de benen worden samengedrukt, waardoor het bloed moeilijker terug naar het hart kan stromen. Dit effect is echter tijdelijk en verdwijnt meestal nadat je je benen hebt ontvouwen.
  4. Beenzwelling: Het zitten met gekruiste benen kan ook leiden tot beenzwelling, vooral bij mensen die al last hebben van oedeem of een slechte bloedcirculatie.

Hoewel het zitten met gekruiste benen op zichzelf niet noodzakelijkerwijs ongezond is, is het belangrijk om gedurende de dag regelmatig van houding te veranderen en pauzes te nemen om te bewegen en je bloedsomloop te bevorderen. Het aannemen van een goede houding en het vermijden van langdurig zitten in één positie kan helpen om potentiële gezondheidsproblemen te voorkomen.

Pas op bij knieproblemen
Langdurig je benen kruisen kan druk uitoefenen op je knieën en mogelijk leiden tot kniepijn of ongemak. Als je je benen kruist, creëer je een ongelijke verdeling van gewicht en kracht op je kniegewrichten. Dit kan spanning veroorzaken op de banden, pezen en spieren rond de knieën, wat na verloop van tijd tot ongemak of pijn kan leiden. Het is echter onwaarschijnlijk dat je knieën veel schade oplopen als je je benen kort of intensief kruist. In het algemeen wordt aangeraden niet langdurig in dezelfde houding te zitten en regelmatig van zithouding te veranderen om ongemak of overbelasting van een bepaald gewricht of spiergroep te voorkomen.

Voordelen van het zitten met gekruiste benen
Toch kunnen er mogelijk ook voordelen aan zitten, zoals het opbouwen van bepaalde spieren. Hoewel het niet goed klinkt om onderuitgezakt te zitten, blijkt uit een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Rotterdam dat het kruisen van de benen voordelen kan hebben. De onderzoekers bestudeerden jonge mannen en vrouwen terwijl ze met hun benen recht, gekruist bij de knie of gekruist bij zowel de knie als enkel zaten. Vervolgens simuleerden ze de exacte hoeken van de houding bij vier ingebalsemde bekken, waardoor ze precies konden meten wat onze spieren doen wanneer we onze benen kruisen. Ze ontdekten dat het kruisen van de benen bij de knie de uitrekking van de piriformis-spier achter het heupgewricht met 11% vergrootte in vergelijking met zitten met de benen ongekruist en met 21% in vergelijking met staan (interessant genoeg was de spanning iets minder als de benen ook bij de enkel werden gekruist). De auteurs geloven dat dit de stabiliteit in het bekken vergroot op een vergelijkbare manier als het aanspannen van de buikspieren doet.

Kortom, zitten met je benen over elkaar is misschien niet de gezondste houding. Het kan een slechte bloedcirculatie, rugpijn en zenuwschade veroorzaken als het te lang of op een verkeerde manier gebeurt. Het is echter belangrijk te onthouden dat zitten met je benen over elkaar niet altijd slecht is en zelfs gunstig kan zijn als je het goed doet. Mensen moeten voorkomen dat ze langere tijd met hun benen over elkaar zitten, maar ook op hun houding letten om een goede algemene gezondheid te behouden.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.