web
statistics

Is koken op inductie schadelijk voor de gezondheid?

Regelmatig krijg ik de vraag of het koken op inductie kwaad kan. De overheid heeft besloten dat Nederland minder afhankelijk moet gaan worden van aardgas. Daarom wordt bij de meeste nieuwbouwwoningen geen gasaansluiting meer geleverd in de keuken. Meestal wordt daarom gekozen om over te stappen op inductie. Maar is dat wel zo gezond?

Hoe werkt inductie?
In de inductiekookplaat produceren spoelen een magnetisch veld met een frequentie ergens tussen de 25 en 100 kiloHertz. Hierdoor wordt er een elektrische wervelstroom opgewekt in de magnetiseerbare bodem van de pan op de kookplaat. De weerstand van dit materiaal zet de energie vervolgens om in warmte.

Kan het kwaad?
We hebben met onze aangekochte meetapparatuur vastgesteld dat inductiekookplaten twee soorten straling produceren, namelijk een elektrisch veld en een magnetisch veld. In de betere merken is het elektrische veld gereduceerd tot nul door de inductieplaat goed te aarden. Bij veel types is dit vaak niet het geval. Blijft dus over de straling van het magnetische veld. Dit veld reikt 1 tot 2 meter ver en is dusdanig krachtig dat de handleiding van een inductie kookplaat het volgende vermeldt:

Houd tijdens het gebruik van de inductiekookplaat magnetiseerbare voorwerpen (creditcards, bankpasjes, diskettes, horloges e.d.) uit de buurt van het toestel. Wij adviseren pacemaker-dragers om eerst de hartspecialist te raadplegen.

Wij hebben vastgesteld dat het elektromagnetische veld (EM-veld) niet geheel wordt geabsorbeerd door de pannen en er is sprake van een lekstroom. De Zwitserse overheid heeft recent een rapport opgesteld waaruit blijkt dat er onvoldoende studies zijn naar de veiligheid op de lange termijn van de frequenties die gebruikt worden bij inductie. De sterkte van de straling komt in sommige situaties boven de veilige grensgebieden uit, wat een risico kan inhouden voor kinderen, zwangere vrouwen en professionele koks. Dat de straling ver boven de veilige limiet kan komen, bleek ook al uit een eerdere recente studie (1).

Steeds vaker wordt duidelijk dat mensen die gevoelig zijn voor elektromagnetische straling hier klachten van kunnen krijgen. In Nederland wordt het maximaal toegestane EM-veld bepaald door de industrievriendelijke ICNIRP limieten (International Committee on Non-Ionizing Radiation Protection). Deze limieten worden sterk bekritiseerd door o.a. de Raad van Europa (2). Er is veel discussie geweest over het wonen onder hoogspanningslijnen. In die situatie gaat het om magnetische velden met een frequentie van 50 Hertz (van het electriciteitsnet). De ICNIRP limiet voor deze 50 Hertz frequentie is 200.000 nanoTesla. Echter op basis van 10 epidemiologische studies naar kinderleukemie adviseert het RIVM een 250 maal strengere richtlijn van 400 nanoTesla en dit jaar worden honderden woningen uitgekocht die pal onder een hoogspanningslijn staan, waar de magnetische straling sterker is dan 400 nanoTesla. Bij de inductie kookplaat ligt de frequentie nog aanzienlijk hoger dan 50 Hertz, namelijk tot 100 kiloHertz (=100.000 Hertz). Bij deze hogere frequentie is zelfs de ICNIRP limiet al 32 keer strenger omdat hogere frequenties meer effect hebben op het lichaam.

Hoewel onderzoeksresultaten naar de kankerbevorderende werking van EM-velden volgens de Europese Commissie inconsistent en gemixt zijn, is er recent een uitgebreide analyse geweest waar er wel een verband tussen leukemie en EM-velden is vastgesteld (3). Volgens de onderzoekers zijn de verbanden in recentere studies zwak, maar tellen de studies onvoldoende deelnemers waardoor de uitkomsten niet valide zijn.

Welk alternatief is er?
Per toeval ontdekten we de keramische kookplaten. Deze werken op basis van licht. Meestal zijn dit halogeenstralers die infraroodlicht uitzenden. Wij hebben aanzienlijk minder EM straling vastgesteld, ondanks dat deze halogeenlampen ook op elektriciteit werken. Dit is dus een prima alternatief om in je nieuwe keuken in te laten bouwen.

Help ik heb al inductie ingebouwd!
Hoewel je bij gas of keramisch koken geen tot weinig straling hebt, hoef je nu ook weer niet meteen te panieken. Bedenk namelijk het volgende:

 • Hoelang sta je echt voor de inductieplaat en dus bloot aan de straling? Zolang je geen professionele kok bent, zal de effectieve blootstelling gemiddeld tien minuten per dag zijn, met een minimaal effect op je gezondheid.
 • Koop pannen van goede kwaliteit met een dikke magnetiseerbare bodem die geschikt zijn voor inductie, zo voorkom je onnodige lekstromen.
 • Zet pannen altijd precies midden op de inductie kookzone. Zorg dat de pan ook de gehele kookzone beslaat.
 • Werk op de achterste zones, zo kun je de blootstelling van je lichaam aan straling sterk verminderen. De sterkte van straling neemt met de afstand enorm snel af.

Zie hieronder het beeldmateriaal van de metingen:

Deze blog is mede tot stand gekomen met inhoudelijke hulp van Jan-Rutger Schrader van JRS Electro Health.nl en Wim Fleuren van Vitalitools.nl.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

23 gedachten over “Is koken op inductie schadelijk voor de gezondheid?”

 1. Ik vroeg me ook al af hoe het zit met inductiekoken.
  Maar hoe zit het dan met de kwaliteit van het voedsel dat word bereid op een inductiekookplaat??
  De enzymen blijven behouden?? vitaminen/mineralen??
  Mijn plaat gaat van stand 1 tot 9 en nog een stand voor heel snel aan de kook brengen ( stand b dacht ik)
  maakt dat nog uit??

 2. En wat met de microgolfoven ? Op internet staan meerdere artikels dat deze schadelijk is. Persoonlijk gebruik ik dat nooit.

 3. Super fijn om te lezen. Ik had t wel ergens al gehoord, maar wist niet meer het hoe en wat.
  Nu we met nieuwbouw bezig zijn komt je nieuwsbrief als geroepen ;)

 4. Ik dacht ook, net als Hendrik dat het slecht voor het eten zelf is (net als een magnetron)maar dat is dus nog niet goed uitgezocht. Wel is er deze week en artikel op tv geweest dat op gas koken ook slecht is voor de gezondheid ivm de gassen die je inademt. Dat je dus de afzuigkap aan moet zetten. (Hoorde ik van iemand anders, dus weet niet of het ter promotie van inductie is)

 5. Inductie is 20% zuiniger dan keramisch (bron: Energiecentraal), dus goedkoper en beter voor het milieu. En niet onbelangrijk: je te koken water/eten warmt veel sneller op. Dit omdat je direct de pan verwarmt, en niet indirect via de plaat. Keramisch duurt echt een eeuwigheid vergeleken bij gas en inductie, zo kan ik vertellen uit ervaring. Bovendien kan je je nooit branden aan de kookplaat bij inductie, want die wordt niet warm. Gas tenslotte geeft geen straling, en brandt relatief zeer schoon, maar ontstaan altijd wel verbrandingsgassen zoals NO2, CO, fijnstof die goed afgezogen dienen te worden. Ook een gezondheidsfactor.

  Het zijn lastige afwegingen. Als we massaal elektrisch gaan autorijden, zullen we ook te maken krijgen met extra elektromagnetische velden. Er zijn verhalen bekend over mensen die op de passagiersstoel last kregen van hoofdpijn etc. Want daar lopen meestal de verbindingen tussen accu en motor (niet onder de bestuurder).

  Wat dat betreft vind ik de nuance van Juglen goed. Zwangeren zitten tegenwoordig ook vaak met hun smartphone op wifi/4g voor de buik te appen of blogs te lezen. Dat kan ook niet goed zijn. Het in perspectief zien van alle factoren en waar nodig beperken is het belangrijkst.

  • @Thijs, bedankt voor je aanvullingen. Alles heeft voor en nadelen. Water aan de kook brengen met inductie gaat erg snel en we willen tegenwoordig ook gemak.

  • Ik wil binnenkort ook eens kijken of er sterke EM-velden bij elektrische auto’s vrijkomen. Toch maar eens een Tesla huren ;)

   • Nou Juglen volgens onze vrienden op Oneradionetwork.com lachen de metingen er niet om in een Prius. Hij had er zelf eentje en ze hebben het eens gemeten en dat was nog maar een hybride’ke. Misschien eens een test doen met een hybride en/of eens iemand aanspreken met een Tesla (hoef je hem niet te huren :) ) want ben wel benieuwd naar jouw meetresultaten Juglen. In ieder geval heb ik eens vernomen van experts dat de straling redelijk goed is in te sluiten bij de elektrische wagens maar ja dat zijn weer extra kosten.

  • Dat de plaat niet warm wordt bij inductie is een fabel. De plaat wordt door de pan opgewarmd en is dus na het koken ook erg heet. De plaat geeft dit ook aan door een H te tonen bij de plaat die uit is maar wel net gebruikt is.

 6. en ik dacht nog wel dat mijn keramische plaat een soort omgekeerde magnetron was! ben blij te lezen dat ik daar nog goed mee af ben. gewend aan gas zijnde, vind ik dat het allemaal echt wel snel genoeg gaat.
  en ik vind gezondheid toch echt belangrijker dan zuinigheid!
  groet voor allen, joanne

 7. Wat fijn om deze info te hebben, dankjewel. Ik heb al een jaar of 6 inductie, de tips zijn dus zeer welkom. Wat een goed idee om de achterste platen te gebruiken! En inderdaad, daadwerkelijke tijd achter de pannen is niet zoveel.

 8. Fijn al deze nuanceringen. Ik merk wel dat er een soort eenzijdige beeldvorming dreigt te ontstaan mbt koken van voedsel. Ik ben gewend om vanuit de Chinese geneeskunde te kijken en daar heeft koken van voedsel een toegevoegde waarde. Je kunt het mbt de gezondheid niet kaal bekijken in chemische termen van de deeltjes ,de vitamines en mineralen alleen. Er zijn constituties die in ons klimaat niet goed gaan op alleen rauw eten en echt de toegevoegde warmte van het koken nodig hebben,denk aan aan soep die een hele dag heeft staan sudderen.Vaak komen de rauw-trends uit andere klimaatzones (Californië bv) waar het weer veel meer past bij klimaat. Neem gewoon niet alle trends blind over ,maar onderzoek met je eigen lijf waar je lijf goed op gaat. Ik ga eens googelen wat keramische platen zijn en doen..

 9. Nog een tip voor koken op inductie; moet je even roeren in de pan oid, haal de pan dan even van de plaat af, dan stopt de straling heel snel.

 10. Ha Juglen,
  Heel hartelijke dank voor alle uitgebreide en genuanceerde info over inductie koken. Ik ga dit zeker aan een aantal mensen doorgeven.
  Carla de la Rive Box

 11. Ik kook al 30 jaar op inductie…bij ons geen gezondheidsproblemen…en inderdaad er goed mee omgaan op een voorzichtige rustige manier van koken..

 12. Ik denk dat het tegenvalt hoe lang je in de buurt van de inductieplaat staat. Ik ben nl. altijd nog aan het snijden, roeren, opruimen, afspoelen, schillen etc. als er al pannen op het ‘vuur’ staan. Ik sta toch zeker een half uur per dag dicht bij de kookplaat.

 13. Mijn ouders koken tussen een veilig vierkant van stralings versplinteraars. Op advies van Frank Silvis van Vortexvitalis. De blokjes liggen in de voorkant keukenkastjes naast de kookplaat zodanig dat de apparatuur erachter blijft. Tegenovergesteld liggen ook 2 blokjes zo ontstaat een stralingsvrij vierkant. Ikzelf slaap hier ook tussen. Nul straling meer.

 14. Ik vind het allemaal maar onzin wat er verteld word.
  Er is altijd welwat te zeuren over bepaalde de dingen.
  Ik kook al jaren op inductie beval mij best en ben nog steeds niet ziek van geworden.

 15. Waarom niet iets groter pannen gebruiken dan de inductie cirkel? Dan voorkom je volgens
  mij ook kans op `lekken`

Reacties zijn gesloten.