Wetenschappers hebben vastgesteld dat als je tussen 22u en 23u onder de wol kruipt, je kans op hartziektes het laagst is. Nachtbrakers die pas na middernacht naar bed gaan hebben een 25% hogere kans op cardiovasculaire problemen. Bijna iedereen weet dat een mens ongeveer 8 uur slaap per nacht nodig heeft, maar de optimale bedtijd was nog niet eerder vastgesteld. We hebben een biologische klok, ook wel het circadiaanse ritme genoemd, dat onze fysieke en mentale functioneren bepaalt. Uiteraard is vroeger naar bed minder slecht dan te laat naar bed.
Het doet van het onderzoek
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een slechte slaap geassocieerd is met cardiovasculaire risico’s. Onderzoek op dit gebied is echter vaak gebaseerd op vragenlijsten of dagboeken die afhankelijk zijn van de herinnering. Accelerometers bieden een alternatief instrument om slaapparameters objectief te meten. Deze studie onderzoekt de associatie tussen polsgedragen accelerometer-afgeleide slaapmomenten en cardiovasculaire aandoeningen (CVD).
Methoden en resultaten
We leidden slaap- en wakkertijden af uit accelerometergegevens verzameld bij 103.712 UK Biobank-deelnemers over een periode van 7 dagen. Op basis hiervan onderzochten wij het verband tussen de tijd van inslapen en de incidentie van CVD met behulp van een reeks Cox proportionele hazards modellen. In totaal werden 3172 gevallen van CVD gerapporteerd tijdens een gemiddelde follow-up periode van 5,7 (±0,49) jaar. Een leeftijd- en geslachtsgecontroleerde basisanalyse toonde aan dat een slaaptijd van 22.00 -10.59 uur geassocieerd was met de laagste CVD-incidentie. Een aanvullend model, dat controleerde voor slaapduur, slaaponregelmatigheid en vastgestelde risicofactoren voor CVD, verminderde deze associatie niet, en leverde hazard ratio’s op van 1,24 (95% betrouwbaarheidsinterval, 1,10-1,39; P < 0,005), 1,12 (1,01-1,25; P= 0,04), en 1,25 (1,02-1,52; P= 0,03) voor slaaptijd <10:00 p.m., 11:00 p.m.-11:59 p.m., en ≥12:00 a.m., respectievelijk, in vergelijking met 10:00 p.m.-10:59 p.m. Belangrijk is dat sensitiviteitsanalyses aantoonden dat deze associatie met een verhoogd risico op CVD sterker was bij vrouwen, waarbij alleen de slaap <10:00 p.m. significant was voor mannen.
Conclusies
Onze bevindingen suggereren de mogelijkheid van een verband tussen het tijdstip van inslapen en het risico op het ontwikkelen van een CVD, vooral bij vrouwen. We tonen ook het potentiële nut aan van het verzamelen van informatie over slaapparameters via draagbare apparatuur die geschikt is voor accelerometrie, die kan dienen als nieuwe cardiovasculaire risico-indicatoren.
De bron en originele studie: Shahram Nikbakhtian, Angus B Reed, Bernard Dillon Obika, Davide Morelli, Adam C Cunningham, Mert Aral, David Plans, Accelerometer-derived sleep onset timing and cardiovascular disease incidence: a UK Biobank cohort study, European Heart Journal – Digital Health, 2021;