web
statistics
Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Kan het opnieuw opwarmen van rijst voedselvergiftiging veroorzaken?

Kan het opnieuw opwarmen van rijst voedselvergiftiging veroorzaken?

Ja, je kunt voedselvergiftiging krijgen van het eten van opnieuw opgewarmde rijst. Het is niet het opnieuw opwarmen dat het probleem veroorzaakt, maar de manier waarop de rijst bewaard is voordat hij opnieuw opgewarmd wordt.
Hoe veroorzaakt opnieuw opgewarmde rijst voedselvergiftiging?

Ongekookte rijst kan sporen bevatten van Bacillus cereus, bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De sporen kunnen overleven als rijst gekookt wordt.

Als rijst bij kamertemperatuur blijft staan, kunnen de sporen uitgroeien tot bacteriën. Deze bacteriën vermenigvuldigen zich en kunnen toxinen (giftige stoffen) produceren die braken of diarree veroorzaken.

Hoe langer gekookte rijst bij kamertemperatuur blijft staan, hoe groter de kans dat de bacteriën of giftige stoffen de rijst onveilig maken om te eten.

Symptomen van voedselvergiftiging
Als je rijst eet die Bacillus cereus bacteriën bevat, kun je ziek worden en ongeveer 1 tot 5 uur daarna last krijgen van braken of diarree. De symptomen zijn relatief mild en duren meestal ongeveer 24 uur.

Tips om rijst veilig op te dienen

  • Dien rijst idealiter op zodra hij gekookt is.
  • Als dat niet mogelijk is, koel de rijst dan zo snel mogelijk (liefst binnen 1 uur).
  • Bewaar rijst in de koelkast niet langer dan 1 dag tot het opnieuw opwarmen.
  • Als je rijst opnieuw opwarmt, controleer dan altijd of hij helemaal door en door dampend heet is.
  • Verwarm rijst niet meer dan één keer opnieuw.

Koel de restjes snel af
Om de bacteriegroei verder te verminderen, koel je voedsel snel door:

  • Verdeel het eten over ondiepe etensbakjes en sluit ze af met een deksel.
  • Heet eten direct in de koelkast of vriezer leggen. Risotto’s of paella’s vriezen beter in dan gewone rijst.
  • Laat rijst of ander heet voedsel niet langer dan 1 uur buiten staan.

Bewaar restjes op de juiste manier
De USDA raadt aan restjes alleen voor bepaalde perioden te bewaren:

  • Gooi restjes uit de koelkast na 3 tot 4 dagen weg.
  • Gooi restjes uit de diepvries na 3 tot 4 maanden weg.
    Gooi restjes die langer dan 2 uur bij kamertemperatuur worden bewaard weg.

Voedselvergiftiging symptomen
Als je voedselvergiftiging hebt, is de kans groot dat die niet onopgemerkt blijft. De symptomen kunnen variëren, afhankelijk van de bron van de infectie. Hoe lang het duurt voor de symptomen verschijnen hangt ook af van de bron van de infectie, maar het kan variëren van zo weinig als 1 uur tot zo lang als 28 dagen. Veel voorkomende gevallen van voedselvergiftiging zullen meestal ten minste drie van de volgende symptomen omvatten:

  • buikkrampen
  • diarree
  • braken
  • verlies van eetlust
  • lichte koorts
  • zwakte
  • misselijkheid
  • hoofdpijn

Symptomen van mogelijk levensbedreigende voedselvergiftiging zijn onder andere:

  • diarree die langer dan drie dagen aanhoudt
  • koorts hoger dan 38,5°C
  • moeite met zien of spreken
  • symptomen van ernstige uitdroging, waaronder een droge mond, weinig tot geen urine uitscheiden, en moeite om vocht binnen te houden
  • bloederige urine

Als je een van deze symptomen ervaart, moet je onmiddellijk contact opnemen met je arts.

Hoewel het hebben van voedselvergiftiging behoorlijk ongemakkelijk is, is het goede nieuws dat de meeste mensen binnen 48 uur volledig herstellen.

Bronnen: