Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Kan je bananenschillen eten?

Kan je bananenschillen eten?

De meeste mensen zijn vertrouwd met het zoete en fruitige vruchtvlees van een banaan, maar weinigen hebben zich aan de schil gewaagd. Hoewel de gedachte aan het eten van een bananenschil voor sommigen misschien moeilijk te verkroppen is, is het een veelgebruikt ingrediënt in vele keukens over de hele wereld. Dit artikel gaat dieper in op de vraag of je bananenschillen mag eten en hoe ze je gezondheid kunnen beïnvloeden.

Voordelen van bananenschillen
De schil van een banaan maakt ongeveer 35% uit van de rijpe vrucht en wordt vaak weggegooid in plaats van gegeten (1). Toch is het gebruik van de schil een geweldige manier om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd wat extra vitaminen en mineralen in uw dieet te stoppen. Bananenschillen zijn niet alleen eetbaar, maar ook rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen, waaronder kalium, voedingsvezels, meervoudig onverzadigde vetten en essentiële aminozuren (1). Van vezels in het bijzonder is aangetoond dat ze de stoelgang bevorderen, de bloedsuikerspiegel stabiliseren en de gezondheid van het hart stimuleren (2). Kalium kan helpen de bloeddruk te reguleren, beschermt tegen botverlies en vermindert het risico op nierstenen (3). Uit een reageerbuisonderzoek is ook gebleken dat bananenschillen rijk zijn aan antioxidanten, waarbij onrijpe bananenschillen de kroon spannen (4). Sommige onderzoeken suggereren dat antioxidanten ontstekingen kunnen verminderen en bescherming kunnen bieden tegen chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes (5).

Kortom: Het eten van bananenschillen kan helpen voedselverspilling tegen te gaan. De schillen zijn ook een geweldige bron van vezels, kalium, antioxidanten, en diverse andere belangrijke voedingsstoffen.

Mogelijke nadelen
Voor de productie van conventionele bananen worden vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt (6). Hoewel dit geen probleem is als je alleen de vrucht eet, kan het iets zijn om rekening mee te houden als je de schil eet. Blootstelling aan pesticiden is in verband gebracht met verschillende nadelige gevolgen voor de gezondheid en kan het risico verhogen op aandoeningen als autisme, kanker, hoge bloeddruk, diabetes en dementie (7). Toch houden regelgevende instanties zoals het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) en de Food and Drug Administration (FDA) nauwlettend toezicht op de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in de voedselvoorziening om deze negatieve gevolgen voor de gezondheid te voorkomen (8). Toch is het raadzaam om, indien mogelijk, biologische bananen te kiezen en de schil grondig te wassen alvorens het eten, om de blootstelling aan pesticiden tot een minimum te beperken. Veel mensen vinden bananenschillen ook onsmakelijk vanwege hun bittere smaak en taaie textuur. In dit geval kan het kiezen van rijpe bananen en ze grondig koken helpen om de smaak en textuur te verbeteren, waardoor ze een beetje smakelijker worden.

Kortom: Gangbare bananen worden vaak geproduceerd met behulp van bestrijdingsmiddelen, wat een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid. Bovendien kunnen sommige mensen de bittere smaak en taaie textuur onsmakelijk vinden.

Als je het zelf ook eens wilt proberen, kies dan zeer rijpe bananen, want de schillen van deze bananen zijn vaak zoeter en dunner, wat ze lekkerder maakt. Om de banaan te bereiden, verwijder je gewoon het steeltje en wast je de schil grondig. Gooi het dan in de blender en voeg het toe aan je favoriete smoothie recept of verwerk het in een bananenbrood. Je kunt de schillen ook bakken, koken of frituren, waardoor de textuur zachter wordt en ze gemakkelijker te eten zijn. Gekookte bananenschillen zijn een prima vervanger voor spek of pulled pork voor een vleesloos recept. Ze kunnen zelfs worden toegevoegd aan roerbakgerechten, curry’s en sandwiches om de voedingswaarde van het gerecht te verhogen.

Kortom: Bananenschillen kunnen worden gemalen, gebakken, gekookt of gefrituurd en in allerlei recepten worden verwerkt.

Om te onthouden
Bananenschillen kunnen op tal van unieke manieren worden gegeten als onderdeel van een evenwichtige voeding. Ze kunnen niet alleen helpen voedselverspilling te voorkomen, maar leveren ook een reeks belangrijke voedingsstoffen, waaronder vezels, kalium en antioxidanten. Bovendien kunnen bananenschillen een interessante twist geven aan recepten zoals roerbakgerechten, smoothies en sandwiches, terwijl ze het gehalte aan voedingsstoffen verhogen.

Bron:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.