Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Kan te veel drop eten slecht voor je zijn?

Kan te veel drop eten slecht voor je zijn?

Ja, vooral als je ouder bent dan 40 en een geschiedenis hebt van hartziekten of hoge bloeddruk, of beide. Het eten van meer dan 57g drop per dag gedurende minstens 2 weken kan leiden tot mogelijk ernstige gezondheidsproblemen, zoals een verhoging van de bloeddruk en een onregelmatig hartritme (aritmie). Voor de meeste mensen is zoethout in voedingsmiddelen veilig om te eten en veilig als het in grote hoeveelheden in medicijnen gedurende korte tijd wordt ingenomen.

Algemene gezondheidsadviezen over drop
Hoe oud je ook bent, je moet het eten van grote hoeveelheden zwarte zoethout over een korte tijd vermijden. Als je veel zwarte zoethout gegeten hebt en last krijgt van hartkloppingen, spierzwakte of andere gezondheidsproblemen, stop dan onmiddellijk met het eten ervan en vraag medisch advies. Zwarte zoethout kan een wisselwerking hebben met sommige medicijnen, kruiden en voedingssupplementen. Vraag advies aan een huisarts of apotheker als je vragen hebt over mogelijke wisselwerkingen met een medicijn of supplement dat je neemt.

Over zoethout in drop
Zoethoutwortel kan krachtige antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële effecten hebben. Verkennend onderzoek suggereert dat het daardoor infecties van de bovenste luchtwegen kan verlichten, zweren kan behandelen, en de spijsvertering kan bevorderen, naast andere voordelen.

Chronisch gebruik en grote doses zoethoutwortel kunnen ernstige vocht- en elektrolytenstoornissen veroorzaken. Kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, en mensen met nierziekten, hartkwalen of hoge bloeddruk moeten zoethoutproducten vermijden.

Je kunt zoethoutwortel naast drop ook consumeren als thee, tinctuur, poeder of supplement. Het kan ook plaatselijk als gel worden aangebracht. Hoewel er geen standaard dosering voor zoethoutwortel is, moet je je totale inname van glycyrrhizine beperken tot niet meer dan 100 gram per dag.

Zoethoutwortel wordt al duizenden jaren gebruikt voor de behandeling van allerlei kwalen, waaronder aandoeningen van de luchtwegen en spijsverteringsstoornissen.

De plantaardige verbindingen ervan vertonen krachtige antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële effecten. Hoewel het verlichting kan geven bij zure reflux, eczeem, peptische zweren, en andere gezondheidsklachten, zijn uitgebreidere studies bij mensen nodig.

Toch heeft zoethout nadelige effecten als het te veel geconsumeerd wordt of vaak gegeten wordt. Wetenschappers pleiten ervoor dat overheden en professionals consumenten uit voorzorg hierover gaan inlichten.

Bronnen:

 

 

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.