web
statistics

Kaneel, lekker en nog super gezond ook!

KaneelAl sinds mijn jeugd ben ik een liefhebber van kaneel. Ik was dan ook blij toen ik erachter kwam dat het ook nog eens heel erg gezond is. Maar wat is er dan zo gezond aan kaneel? Gelden de voordelen dan ook voor kaneel uit de supermarkt?

Kaneel werd door de Egyptenaren al gebruikt als balsem om mee te mummificeren. Zelfs Mozes gebruikte kaneel als onderdeel van de heilige olie waarmee gezalfd werd. Wij mensen gebruiken kaneel dus al heel wat jaren. Tegenwoordig wordt kaneel vooral ingezet als smaakmaker.

Allereerst: ruim 90% van de verkochte kaneel is helemaal geen kaneel. Het is goedkope Cassia, een achterneefje van de echte kaneel. De echte kaneel heet Ceylon kaneel. Ceylon kaneel is een stuk duurder, maar de smaak is weer een stuk beter. Niet alleen de smaak is beter. In Ceylon kaneel is er amper coumarine terug te vinden, iets dat we in de goedkope Cassia wel in grote hoeveelheden terugvinden. Coumarines zijn hepatotoxisch, oftewel giftig voor de lever. Als je kaneel koopt, zorg dan dat je de Ceylon te pakken hebt. Ceylon is een ander woord voor Sri Lanka. Ceylon kaneel komt meestal uit Sri Lanka, maar soms ook uit India of Madagaskar.

Wat zijn dan de voordelen van kaneel?


Stabiliseert de bloedsuiker
Goed nieuws voor diabeten of mensen met een instabiele bloedsuikerspiegel, kaneel kan ervoor zorgen dat je glucoseniveau gelijkmatiger wordt. Kaneel doet dit op verschillende manieren. Zo maakt het de cellen gevoeliger voor insuline, maar zorgt het ook voor een vertraagde afgifte van de suiker in het spijsverteringskanaal. Slechts 1 theelepel per dag kan al voor een gigantisch verschil zorgen(1).

Beschermt tegen kanker
Tegenwoordig krijgt bijna 1 op de 2 mensen met kanker te maken. Gelukkig kan kaneel je risico op kanker laten dalen(2). Het voordeel zou wel eens kunnen komen omdat kaneel de schadelijke effecten van suiker vermindert.

Bestrijdt candida
Kaneelolie heeft in een onderzoek laten zien dat dit middel de schimmelinfectie door de gist Candida vermindert(3). Uiteraard is het mijden van suiker nog beter, maar toch.

Verbetert de concentratie
Kaneel kan je concentratie laten toenemen en je tegelijkertijd toleranter maken(4). Ook het geheugen kan een oppepper door kaneel krijgen.

Is een zeer krachtige antioxidant
Oxidanten, oftewel vrije radicalen, kunnen ons ouder maken door elektronen van ons lichaam te stelen. Kaneel kan weer elektronen doneren en dat maakt het een antioxidant. Op de ORAC schaal van antioxidanten staat kaneel op de derde plek(5). Kaneel kan je dus jong en vitaal houden.

Verlaagt het cholesterol
Meerdere onderzoeken hebben al laten zien dat een geringe dosis kaneel de cholesterol behoorlijk kan laten dalen(6). Alsof dat nog niet genoeg is, kan kaneel zelfs de hoeveelheid tryglycerides laten dalen(7).

Is rijk aan mineralen
Kaneel schenkt ons zeer veel mineralen zoals mangaan, ijzer en calcium. Vooral mangaan is zeer rijk in kaneel vertegenwoordigd. Maar ook bevat kaneel veel vitamine C en K(8).

Misschien het antwoord op Alzheimer
Een studie liet zien dat kaneel bij dieren Alzheimer kan verminderen(9). Of dit ook bij mensen opgaat moet nog worden onderzocht, maar deze resultaten zijn wel veelbelovend!

Antimicrobieel
Kaneel kan beschermen tegen bacteriën, microben en schimmels(10). Dus als je een schimmeltje hebt op je teennagel, kan kaneel het helpen verminderen.

Volgens de oude Chinese geneeskunst, kan kaneel bijdragen aan het verbeteren van de spijsvertering. Vooral in zoete gerechten geeft kaneel een extra dimensie. Wat ik vaak doe is boekweitpannenkoekjes maken met daarop appeltjes en kaneel.

Kaneel is ook prima toe te voegen aan smoothies, koffie of over een banaan. Eet smakelijk!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

41 gedachten over “Kaneel, lekker en nog super gezond ook!”

 1. ik vind het toch wel erg dat we constant in het ootje genomen worden door de voedingsindustrie. Als kaneel geen kaneel is maar Cassia schrijf dat dan gewoon op het etiket. maar ja dan verkoopt het weer niet zeker. Als consument wil ik goed geïnformeerd worden en niet bedot.
  Proficiat Juglen,ik lees met een open mind je artikelen . Je doet het fantastisch

  • Dan zit er maar een ding op: alleen nog maar rauwe voedingsmiddelen kopen en zelf verwerken. De voedingsmiddelenindustrie is namelijk maar op 3 dingen uit: WINST, WINST en WINST!

 2. Met Martine eens, er staat kaneel op het potje als inhoud, en dat is het dus niet. Baal hier flink van, gebruikte het juist vanwege mijn diabetes. Ga op zoek naar de echte kaneel, bedankt Juglen.

 3. Inderdaad, wanneer houd die bedriegerij in de voedings industrie ( trouwens ook in de politiek, of wat ook maar) eindelijk eens op!

  • ik ben lid geworden van foodwatch. Misschien een aanrader voor diegene die het belangrijk vinden dat er een niet gesubsidieerde instantie is die let op wat fabrikanten allemaal beweren. Vaak klopt het dus niet…

  • hallo Rudo, bij de grotere ah’s verkopen ze ceylon kaneel in blikjes van Jonnie Boer! OOk verkrijgbaar bij fe Jumbo en Super de Boer.
   Succes Petra

 4. Ook veel magnesium in kaneel trouwens.
  magnesium belangrijk mineraal dat we bijna allemaal tekort komen.
  wat heeft dat voor gevolgen??

 5. Erg interessante artikelen schrijf je altijd. Ik vind ze zeer leerzaam en pas ze zeker toe. Zoals aleerder in een reactie genoemd; je wordt de de fabrikanten tegenwoordig genept waar je bij staat! Mijn vraag is dan ook: waar haal ik de ceylon kaneel?, want nu ik weet dat het andere waarschijnlijk nep is, zal ik dat gelijk weggooien.

  • Siegfried, deze kaneel koop je bij de albert Heijn, De iets grotere filialen, in busjes van Jonnie Boer, OOk Super de Boer en Jumbo verkoopt het.
   Succes

 6. Interessant artikel. Nu vraag ik mij af hoe herken ik of ik de juiste kaneel soort heb.

 7. Dank voor je nuttige info! Ik hoor weleens dat kaneel wordt afgeraden tijdens een zwangerschap, maar ik zie tot nog toe geen bezwaar als ik jouw verhaal lees. Kun je daar nog wat meer over vertellen? Ben zo benieuwd hoe het nou echt zit…

  • Bij Cassie zou ik zeker wegblijven. Ceylon kaneel is bij matig gebruik al veiliger…

 8. Hoi Juglen, ik ben blij met je artikelen. Wist je dat een snufje kardemom in je koffie lekker en gezonder is? (Chinese 5 elementen leer) . Ken je de site van de biologische boer Ko-Kalf ? De moeite van het bekijken waard. Vooral nu steeds bekender wordt hoe we met dieren omgaan, valse etiketten etc.

  • Voor hen die nog een ouderwets koffiezetapparaat hebben; een snufje kaneel op de koffie in het filter voordat je het water doorlaat lopen geeft de koffie ook een heerlijke smaak….

 9. Verschil cassia en kaneel is simpel als ze nog een stokje zijn.
  * Het plaatje bovenaan is dus al cassia, dik en hooguit 1 krul.
  * Echte kaneel is diverse lagen krul, als een sigaar.

  Sonnentor verkoopt die kaneelstokjes, dat merk ligt ieder geval bij mijn reformzaak; Ernaast staat van hetzelfde merk ook poederkaneel, met erop ‘cassia’.. dat zag ik echter te laat.

  Ik weet nog niet hoe ik van de kaneelstokje goed fijn poeder kan maken. Mijn blender is daar ieder geval niet sterk genoeg voor. Ik krijg ook stokjes van 1mm en hier en daar wat poeder.

  • Je zou het kunnen malen met een koffiemolentje en er schijnt zelf een specerijen molentje te zijn.
   Ik weet nog dat mijn oma vroeger een klein elektrisch koffiemolentje had. Die kon van suiker echt poedersuiker maken.

 10. Wat erg dat ze ons voor de gek houden…Dit zijn pas misdadigers..het draait om het geld

 11. Op zoek naar Ceylonkaneel?
  Bij Jumbo kocht ik dit in een vierkant blikje met deels poeder, deels stokjes.
  Merk Euroma premium.
  Opschrift Original spices door Jonnie Boer

 12. Je zegt dat kaneel goed zou zijn voor een schimmelnagel. Hoe gebruik je dan kaneel? Door dagelijks kaneel op de nagel te strooien? Of door kaneel te eten? Ben erg nieuwsgierig naar deze ‘kaneeltherapie’ omdat nagelschimmel zo verschrikkelijk lastig te bestrijden is.

 13. Ik weet niet meer wat ik moet kopen en durf bijna niets meer in mijn mond te stoppen als ik dit lees.
  De een zegt dit de ander zegt dat, als je jezelf dit aantrekt begrijp je er niets meer van.
  Terug naar de basis, wat onze voorouders aten, maar die werden volgens mij ook niet zo oud

 14. Wij zijn grootverbruikers van kaneel en ik schrik dus van die coumarines! Ik koop kaneel bij de toko, daar zit het in een zakje of bakje en er staat niets op over herkomst, alleen maar ‘kaneel’. Soms is ie wel eens wat anders van kleur of ietsje grover gemalen. Waar koop je de goede Ceylon kaneel?

 15. Er zijn ook foodprocessors die een extra hakmolentje hebben waar je alles tot poeder kunt malen. Een goed adres is Gekruid.com voor allerlei kruiden, poeders etc. en niet duur.

  Juglen, ondanks dat ik dit al wist zijn je stukjes altijd de moeite van het lezen waard, dankjewel!

  • Interessant. Dus de Ceylon is waarschijnlijk niet effectief bij diabetes, maar wel voor andere zaken die goed zijn voor je gezondheid zoals de antioxidantwerking etc…

 16. Juglen , ik gebruik kaneel van “Cannelle Moulue ” er staat onderaanop het zakje “PIRAMIDE” ECCO ,gekocht in reform winkel. Is dit net zo goed als de kaneel van Ceylon.???

 17. Zelf gebruik ik altijd kruiden van het blauwe huis. Dus ook kaneel Neem aan dat fitting geen cassis is????

 18. Ik koop kaneel bij een Turkse winkel, daar staat tarcin( Turks voor kaneel) op het zakje. In de winkel zelf heeft men nog nooit van cassia gehoord.

  Wat denk je, Juglen, zal dit toch ook cassia kaneel zijn?

 19. Ja, en wat nu als de echte kaneel er gewoon in de supermrkt niet is (de nep-kaneel in mijn supermarkt trouwens ook niet)?

 20. Sorry hoor, de helft van alle comments suggereren dat we massaal belazerd worden met nepkanaal, maar dat vind ik niet fair. Cassia en Ceylon worden in de volksmond beide kaneel genoemd en aangezien de officiële naam van beide planten Cinnamomum is, zie ik het probleem niet. Alleen de soortnaam is anders (cassia resp. verum).

 21. Krijg sinds kort je nieuwsbrieven, erg interessant! Nu ben ik ook een kaneel liefhebber en heb de kaneel van cookcook. Kan alleen nergens vinden welk soort er in zit. 100% kaneel staat erop. Iemand een idee?

 22. Zelfs de kaneel van het merk Piramide, die ze bij Ekoplaza verkopen, is Cassia kaneel (uit Vietnam). Waar kunnen we wel goede, Ceylon kaneel kopen?

 23. Beste Juglen,

  Ik ben niet zo bekend met de mogelijke gezondheidsvoordelen die kaneel zou hebben voor kanker of Alzheimer. Wel heb ik mij verdiept in de invloed van kaneel op de insulinegevoeligheid en bloedsuikerspiegel.

  Inmiddels zijn er honderden studies verricht naar kaneel en de bloedsuikerspiegel, met tegenstrijdige resultaten. Hierdoor hebben Baker en collega’s in 2008 een meta-analyse uitgevoerd.

  Hieruit bleek dat kaneel de bloedsuikerspiegel en het bloedlipidenprofiel van mensen met type 1 of type 2 diabetes niet verbeterde (zie Baker, W. L., Gutierrez-Williams, G., White, C. M., Kluger, J., & Coleman, C. I. (2008). Effect of Cinnamon on Glucose Control and Lipid Parameters. Diabetes Care, 31(1), 41-43).

  Nou vraag ik mij af wat precies jouw bron is en of ik iets gemist heb. Als ik op jouw hyperlink klik, dan kom ik op een algemene archiefpagina van Diabetes Care.

  Groetjes,

  Loes

 24. Het gaat ook over cacao in dit verhaal, welke cacao moet ik hebben voor de magnesium?? of bevat alle cacao het?

  • Alle cacao bevat magnesium want alle planten bevatten magnesium. Naast stikstof, fosfor en kali is magnesium een stof die essentieel is voor de groei van planten. Zonder deze stof kunnen ze geen bladgroen, wat met een mooi woord chlorofyl heet, maken.

Reacties zijn gesloten.