In Kruiden, Voeding

Himalaya-zoutDoor de sterke commercie denken velen dat Himalaya zout veel gezonder is dan Keltisch zeezout. Zit er een verschil tussen? We hebben de feiten voor je op een rijtje gezet…

Keltisch zeezout
Dit zout wordt vandaag de dag met de hand geoogst op Keltische wijze in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Hier komt geen machinale bewerking aan te pas. Zoutboeren laten het zeewater binnenkomen via een kanalenstelsel waarbij het zout van het ene naar het andere ondiepe bassin wordt geleid. Het gehele proces duurt zo’n twee weken, waarna het zout in het laatste bassin door de zon gedroogd wordt en handmatig opgeschept. Dit gebeurt op dezelfde manier als de Kelten dit meer dan tweeduizend jaar geleden deden. De samenstelling van de kleibodem heeft een zuiverende werking en zorgt voor de grijze kleur.

Himalaya zout
Dit zout wordt geoogst uit oude landmijnen waar het zout terecht is gekomen in tijden dat er minder vervuiling in de zee zat. Het Himalayazout is roze van kleur en is afkomstig uit mijnen in Pakistan. De naam Himalaya slaat op het woord Haliet, wat een ander woord is voor steenzout. Het heeft dus niks met de Himalaya gebergte te maken. De roze kleur komt omdat er in het zout een ijzeratoom zit ingebouwd.

Analyse Keltisch zeezout – Himalayazout:

Mineraal

Keltisch zeezout

Himalaya Zout

% Verschil (Himalaya – Keltisch)

%

%

%

Natrium

31,42

38,26

21,77

Magnesium

3,12

1,6

-48,72

Aluminium

<0,05

0.0000661

Silicium

0,27

0,01

-96,3

Fosfor

<0,0395

<0,01

Zwavel

1,17

1,24

5,98

Chloride

62,89

59,1

-6,03

Kalium

0,64

0,35

-45,31

Calcium

0,41

0,4

-2,44

Scandium

<0,005

0.00000001

Titanium

<0,0015

0,00011

Vanadium

<0,0006

0.000006

Chromium

<0,0004

0.000005

Mangaan

<0,0003

0.000027

Ijzer

0,0284

0,00389

-86,3

Kobalt

<0,0002

0,00006

Nikkel

<0,0001

0.000013

Koper

<0,0001

0.000056

Zink

<0,0001

0.000238

Gallium

<0,0001

0.0000001

Germanium

<0,0001

0.0000001

Arsenicum

<0,0001

<0.000001

Selenium

<0,0002

0.000005

Broom

0,0403

0,00021

-99,48

Rubidium

<0,0007

0.000004

Strontium

0.005

0,0014

-72,00

Yttrium

<0,0004

0.0000001

Zirkonium

<0,0007

0.0000001

Niobium

<0,0006

0.0000001

Molybdenum

<0,0007

0.000001

Technetium

<0,0009

Opmerking 1

Rutenium

<0,0013

niet opgenomen

Rhodium

<0,0016

0.0000001

Palladium

<0,0019

0.0000001

Zilver

<0,0025

0.0000031

Cadmium

<0,0035

<0.000001

Indium

<0,0044

<0.0000001

Tin

<0,0059

<0.000001

Antimonium

<0,0074

<0.000001

Tellurium

<0,0537

niet opgenomen

Jodium

<0,0002

<0,01

Cesium

<0,0059

<0.0000001

Barium

<0,0048

0.000196

Lantaan

<0,0034

<0.0000001

Cerium

<0,0023

<0.0000001

Praseodymium

<0,0017

<0.0000001

Neodymium

<0,0014

<0.0000001

Promethium

<0,0011

Note1

Samarium

<0,0010

<0.0000001

Europium

<0,0009

<0,0003

Gadolinium

<0,0007

<0.0000001

Terbium

<0,0013

<0.0000001

Dysprosium

<0,0015

<0,0004

Holmium

<0,0006

<0.0000001

Erbium

<0,0007

<0.0000001

Thulium

<0,0006

<0.0000001

Ytterbium

<0,0005

<0.0000001

Lutetium

<0,0005

<0.0000001

Hafnium

<0,0004

<0.0000001

Tantalum

<0,0004

Niet opgenomen

Wolfraam

<0,0004

Niet opgenomen

Rhenium

<0,0004

<0,00025

Osmium

<0,0004

<0.0000001

Iridium

<0,0003

<0,0002

Platina

<0,0004

0.000047

Goud

<0,0004

<0,0001

Mercurius

<0,0004

0.000003

Tallium

<0,0004

0.000006

Lood

<0,0004

0,00001

Bismut

<0,0004

0,00001

Thorium

<0,0007

0.0000001

Uranium

<0,0009

0.0000001

Himalaya zout gaat voor belachelijk hoge prijzen over de toonbank en dat moet dan toch wel beter zijn dan de goedkopere Keltische zeezout? Blijkbaar niet want we zien dat Himalaya zout meer Natrium bevat, wat bloeddrukverhogend kan werken. Tegelijk zien we dat er in Keltisch zeezout ruim twee keer zoveel magnesium aanwezig is, wat nu juist weer de bloeddruk verlaagt!

De zee werkt als een zuiveraar voor vele toxines. Er zitten inderdaad iets meer sporen van zware metalen in het Keltische zeezout, maar dat zijn zulke marginale hoeveelheden, dat er absoluut geen sprake is van een gevaar voor je gezondheid.

Keltisch zeezout is de winnaar!

Zeezout is altijd beter dan keukenzout omdat daar meer mineralen in aanwezig zijn. Maar als je het allerbeste wil, is Keltisch zeezout de onbetwiste winnaar. Zelf denk ik dat afwisselen het beste is in alles: de ene dag roomboter, de andere kokosolie en weer een andere dag olijf- of palmolie. Zo kan het ook met zout: de ene dag Keltisch zeezout, de andere Atlantisch zout en weer een andere dag neem je Himalayazout. Elk zout proeft ook anders. Kijk welke jij het lekkerst vindt, grote kans dat die zout dan ook voor jou het beste is. Voor een sole, het gebruik bij planten en dieren of bij hoge bloeddruk raad ik absoluut het Keltische zeezout aan omdat dit het laagste percentage natriumchloride heeft van alle zoutsoorten op aarde.

Lees meer:
Zak 5Kg keltisch zeezout voor €15,95
YouTube video van Juglen Zwaan over het maken van een sole
Eerder verschenen artikel: Gezond zout, goed of fout?
1Kg keltisch zeezout alleen te bestellen samen met andere producten
Interview Mike Donkers over Zout door Juglen Zwaan (Mp3)
10x beter over zout

 

Help anderen gezonder te worden:
Showing 53 comments
  • Annelien
    Beantwoorden

    Het verhaal is duidelijk. Maar wat ik me dan afvraag; Stel dat we met z’n allen overstappen naar KZZ. Hoe moet dat dan als er geen machine aan te pas komt?

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Klopt, maar als je het keukenzout laat staan en vervangt door echt zeezout dan is dat al een enorme stap in de goede richting.

  • nathalie
    Beantwoorden

    Wat irritant is dat keltisch zeezout niet in het zoutvaatje past! himalya wel..

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Je kunt ook ‘Fleur de sel’ kopen, deze is fijner en past prima in een zoutvaatje of maler!

    • gerada
      Beantwoorden

      Je kunt sel de Guerande malen als het wat gedroogd is1 Ik koop het al jaren in de Supermarkt, maar ik ben bevoorrecht, ik woon er!

    • DenniS Vervlossen
      Beantwoorden

      Ik gebruik Keltisch zeezout voor soepen, sauzen en wokgerechten. Daarnaast gebruik ik Himalayazout als strooizout. Dit vijzel ik fijn tot bijna poeder en doe het dan in een zoutvaatje. Daarnaast gebruik ik bijvoorbeeld ook zwart steenzout, ook wel bekend als kala namak. Het is te koop in Indiase winkels en smaakt naar zwavel.

  • Ben
    Beantwoorden

    Mooi dat je dit zo hebt uitgezocht. Dat maakt de keus makkelijker. Mag ik alleen vragen waar dit onderzoek is gedaan ?

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Jeps! De analyses kun je bij diverse fabrikanten opvragen, deze zijn door onafhankelijke labs gedaan. Analyses zijn ook verplicht omdat het zout in onze voedselketen belandt.

  • Robin
    Beantwoorden

    heeft de ekoplaza keltisch zeezout?
    Ik zelf heb trouwens ongeraf. atlantisch zeezout gekocht bij een aquariumzaak in Hilversum.
    Neem het regelmatig. Verkoper zei ook dat helpt tegen vele kwaaltjes.
    zou wel eens gelijk kunnen hebben….

  • Shanti Onneweer
    Beantwoorden

    Klopt het dat Kzz minder schadelijk is t.o.v hoge bloeddruk?

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Dat klopt zeker, lees de laatste alinea’s maar eens door! Komt door lage natrium en hoge magnesium waarden.

    • Marijke laurense
      Beantwoorden

      Het is volgens mij toch zo dat je Keltisch zeezout niet moet verwarmen omdat anders de waardevolle mineralen verloren gaan. Strooi het dus pas over je eten als het op je bord ligt. Je hebt per dag genoeg aan een half theelepeltje.

      • Juglen Zwaan
        Beantwoorden

        Mineralen zijn hitte-resistent, verwarmen is dus geen enkel probleem!

  • Bianca
    Beantwoorden

    Ik kom er via internet niet echt achter hoeveel goed zout je per dag kunt nuttigen als je te weinig binnen krijgt… Ik eet heel zoutloos en heb last van tekorten en heb het boek Water gelezen en daarin staat ook hoe belangrijk zout voor je is en waarom. Vanavond een stukje op youtube gezien van Dr Joël Wallach over zout.. Misschien kun jij me verder helpen. Is een theelepel per dag naast 2 liter water voldoende?

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Ik kan moeilijk voor je bepalen wat je kunt hebben, dat zal je zelf aan moeten voelen. Ik zou per dag 2 theelepels sole nuttigen.

      • gerard swinkels
        Beantwoorden

        oei twee theelepels zout jozo is heeel veel hoor 12 gram das niet normaal afgestreken 6 gram????? ja leg uit asjeblief Gerard

        • Juglen Zwaan
          Beantwoorden

          Ik had het niet over 2 theelepels jozo zout, maar over een zoutoplossing genaamd “sole”.

  • Bianca
    Beantwoorden

    Van beide soorten een lepeltje? :-)

  • Maarten
    Beantwoorden

    Wat een slechte vergelijking hier, vergelijk Keltisch zout nu eens met wit culinair Himalayazout, dit is het beste kwalitatieve zout, niet het roze, dit wordt meestal uitwendig of cosmetisch gebruikt. Pffff

  • Ben .J.
    Beantwoorden

    Wat een onnozel gebazel, je hebt geen extra zout nodig als je gevarieerd eet en al die spoorelementen in het zout al helemaal niet.
    Ik lees alleen maar meningen en geen feiten, waar is het onderzoek dat aantoont dat Keltisch of Himalaya of gewoon keukenzout beter is?
    Men zou 4 grote proefgroepen ( incl een nulgroep) langdurig moeten volgen om na te gaan wat de effecten zijn. Zo schakel je alle (commercieel) getinte emotie uit en kunnen we ons beperken tot de feiten.

    • j.g. van der knaap
      Beantwoorden

      theoretisch geschoold zeker?!

    • kimberley pex
      Beantwoorden

      Extra zout? Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je gewoon géén zout binnen, het is alleen maar toegevoegd aan bewerkte producten. Addisson en andere bijnierpatienten gaan gewoon dood zonder een flinke hoeveelheid zout. (ook al is dit een oud bericht, de positieve eigenschappen van goed zout zijn nog steeds totaal onderschat)

  • Lovely
    Beantwoorden

    Hoi Juglen!

    Als ik zoals jij aanraadt, 2 maal daags een theelepeltje sole neem in mijn drinkwater, kan ik dan ook nog hymalaya zout over een gebakken eitje of biologische stukje kipfilet o.i.d strooien? Of krijg ik dan veelste veel zout binnen?

  • Emily
    Beantwoorden

    Hoi Juglen!

    Dit zou ik ook graag willen weten! Hoe vaak je een sole mag nemen en of je daarnaast het zout dan ook nog in je eten kan gebruiken, of dat het dan te veel wordt.

    • Marynka
      Beantwoorden

      Ik gebruik rijkelijk Sole in alles wat ik kook. Of zijn dat soepen, pannekoeken, vlees, aardappels of rijst. Ik heb thuis ook geen andere zout dan Keltisch zeezout. Je tanden kunnen witter worden, ach, teveel op te noemen. En mijn moeder is van hoge bloeddrukpillen af. Da’s toch mooi toch? Ik gebruik dat al jaren.

  • Ledith
    Beantwoorden

    Ik kom net uit Guerande en heb er een rondleiding gedaan, erg interessant. Men legde daar uit dat het Fleur de sel veel

    meer natrium bevat dan het grijze zout en dat het gebruikt wordt als smaakversterker en dat je dit dus met mate moet gebruiken. Het grijze zout bevat weinig natrium en veel mineralen en kun je rijkelijk gebruiken.

  • Mtje
    Beantwoorden

    Ik gebruik zelf keltisch zeezout en ook als sole.

    Nu ben ik net in Ibiza geweest en daar hebben ze ook zoutvelden en geloof alles handmatig. Is er iets bekend over het zout uit Ibiza? Ik heb uiteraard wat meegenomen.

    Voor mij staat ook voorop dat je het zout met het laagste natrium neemt (en het hogere magnesiumgehalte is mooi meegenomen)

  • Hanneke
    Beantwoorden

    wat is sole?

  • Esther
    Beantwoorden

    Hoe krijg je als je geen brood meer uit en keukenzout gebruikt aan voldoende jodium?

    • Wendy Walrabenstein
      Beantwoorden

      Hoi Esther,
      Goede vraag! Als je zo nu en dan zeewier eet (nori of wakame) dan krijg je meer dan voldoende jodium binnen.
      Groet,
      Wendy

  • Hendrick Smit
    Beantwoorden

    Beste Juglen,

    Waar heb je deze cijfers vandaan?

    Groeten, Hendrick

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Gekregen van collega’s uit Amerika. Zij hebben rapporten opgevraagd bij verschillende leveranciers. Dit opvragen kun je zelf ook doen. Zo heb ik het er zelf eens met Pascal van http://www.keltichzeezout.com over gehad.

  • Chanoe
    Beantwoorden

    Rode palmolie worden helaas veel bomen voor gekapt en dat gaat weer ten koste van de oerangoetans, dat is dan voor mij een reden om dat niet te kopen

  • jacob reilman
    Beantwoorden

    Beste Juglen,

    Er wordt gesteld dat het Keltische zeezout beter zou zijn dan het Himalayazout vanwege minder Natrium. Ook bevat het 2 maal zoveel Magnesium en dat is ook een voordeel i.v.m. betere Calciumopname.
    Maar waarover ik mijn twijfels heb is het feit dat Keltisch zeezout
    mogelijk kwalijke verontreinigingen kan bevatten. Immers ook de Atlantische Zee in de buurt van Bretagne is vervuild. Daar zijn in het recente verleden rampen en incidenten gebeurd. De grootste qua omvang was die met de olietanker Erika in 1999. Ook is er radioactief verloren gegaan in de buurt van de Atlantische kust aldaar. Graag jouw reactie

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      In zeezout zit ook veel selenium, dat de opname van zware metalen tegengaat. Daarnaast zit er ook zeer veel straling in voedsel zoals bv bananen: http://chriskresser.com/fukushima-seafood

      • JanCees van Beers
        Beantwoorden

        Dag Juglen Zwaan,
        ik denk dat Jacob Reilman beslist een punt heeft, van groot belang. Tijdens de voorbije decennia zijn talloze containers, vaak met uiterst toxische stoffen, overboord gegaan in zee. Daardoor liggen er vele tijdbommen op de zee- en oceaanbodem, waarvan sommige inmiddels zijn afgegaan. Het is echt te eenzijdig om te beweren dat zeezout de opname van zware metalen tegenhoudt. Zout, dus ook Keltisch zeezout, heeft evenzeer de eigenschap dat het allerlei stoffen (ook de toxische) juist aan zich bindt. En bedenk ook hoevele jaren – nog voor de opbouw van waterzuiveringsinstallaties – miljoenen kubieke meters verontreinigd huishoud- en industrieel afvalwater terecht is gekomen in zee. En denk eens aan al die schepen die, nog steeds, vanalles loodsen in “de vrije wateren” i.c. de zeeen. En tenslotte de voortdurende neerslag vanuit een verontreinigde atmosfeer. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, kun je niet meer “met droge ogen” beweren dat (Keltisch) zeezout de onvolprezen winnaar is. Dat je op de proppen komt met de banaan vind ik – de banaan indachtig – nogal krom. Zou het misschien wel zo kunnen zijn, dat juist zout, dat vele miljoenen jaren “verschoond” is gebleven van al die maleur, door menselijk handelen veroorzaakt, een beter curriculum heeft? Dat bijvoorbeeld, Himalaya zout, nog de meeste authenticiteit heeft als het over de onbezoedelde kwaliteiten van “oerzout” gaat? Geeft het niet te denken, dat juist de leveranciers van (Keltisch) zout beweren dat dit het beste is? Wordt het niet eens tijd om een echt “evidence based” onderzoek te verrichten? Door onafhankelijke wetenschappers, die geen last hebben van het “de slager keurt zijn eigen vlees” fenomeen? Wellicht leidt dit tot een andere conclusie dan die jij trekt.

        • Juglen Zwaan
          Beantwoorden

          Ik ben ook benieuwd naar zo’n onderzoek, maar wie wil deze betalen? Ik denk dat er in zeezout zeker verontreiniging is te traceren, maar dat dit niks is in vergelijking bij een wat je binnenkrijg tijdens een ademteug voor het stoplicht. Als ik deze site mag geloven is 99% van ons voedsel gecontamineerd:
          http://labs.naturalnews.com/

  • M.K.
    Beantwoorden

    Hallo,

    Ik kamp al enkele jaren met gezondheidsproblemen (fm en pds) wat veel pijn en vermoeidheid geeft.
    Dus ik dacht: proberen maar, dat kzz…
    Maar, ik zal wel weer een uitzondering zijn, ik krijg er dus vreselijk veel buikpijn door, en lig vreselijk te zweten in bed.
    Ik ben er dus weer mee gestopt.
    Hoe denk je dat het komt dat ik er zo op reageer?
    Ik moet wel zeggen dat ik altijd heel heftig op allerlei prikkels reageer, zowel bij voedsel, medicijnen als drukte en stress…
    Maar het is heel lastig om hier mijn weg in te vinden!

    groet, M.K.

  • Sonja
    Beantwoorden

    Ha allen,

    Kun je ook sole maken met himalayazout?

    Groeten, Sonja

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Een sole maak je traditioneel gezien echt van Keltisch zeezout. Dit zou bevat vele malen meer mineralen dan Himalayazout.

      • Sonja
        Beantwoorden

        Dank voor de snelle reactie! Heb je tips waar zo goedkoop mogelijk Keltisch zeezout op de kop te kunnen tikken?

  • Sonja
    Beantwoorden

    Heb het gewoon bij de natuurwinkel gekocht, in Woerden

  • Frans
    Beantwoorden

    Jammer, dat in de vergelijking niet meteen ook geraffineerd keukenzout is meegenomen

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Dat is niet nodig Frans, keukenzout bestaat namelijk uit slechts 2 mineralen: natrium en chloride…

  • JYBD
    Beantwoorden

    Als je Keltisch zeezout zou drogen, bijv. in de droogmachine op lage temperatuur, is het dan mogelijk om het zover te drogen dat het in de zoutmolen kan?

  • Josina
    Beantwoorden

    Misschien een domme vraag…maar kan Keltisch zeezout ook een gaatje, flink gaatje…repareren die in een vulling is ontstaan??

    • Marynka
      Beantwoorden

      Ja Josina, ik heb al jaren ervaring met Sole. En moet ik zeggen, dat gaatjes in de tandglazuur zich na een paar dagen al kunnen repareren. Dat kan ik ook zeggen over de aften. Binnen paar minuten al. Dat is mijn ervaring.

  • Marc van den Akker
    Beantwoorden

    Kan iemand me uitleggen wat het verschil is tussen gezuiverd of ongezuiverd Keltisch Zeezout. Vind hier niets over terug op internet. Heb vandaag bij de Tuinen een pot gekocht; Keltisch ongezuiverd zeezout.

  • Lana
    Beantwoorden

    Al jaren slik ik medicijnen voor hoge bloeddruk….kan ik dan toch elke dag s’morgens en s’avonds een theelepel sole bij een glas water voegen??

  • Gerrit
    Beantwoorden

    Zijn er voorbeelden van mensen die hun bloeddruk weer in toom hebben gekregen met het gebruik van Kzz?
    Ik zou hier graag wat rereacties zien. Iedereen prijst het product aan maar niemand zegt iets over een daadwerkelijke POSITIEVE uitwerking op het menselijk gestel.

  • Mathilde
    Beantwoorden

    Juglen
    Kan je Keltisch zeezout ook gebruiken bij schildklierklachten.
    5 jaar geleden is mijn totale schildklier verwijderd omdat hij vooral erg groot was en tegen bloedvaten, slokdarm en luchtpijp drukte. Ik ben goed ingesteld met thyrax. Mijn tekort aan mineralen vul ik nu aan met synthetische middelen, en zou dit dan vervangen zien met Keltisch zeezout. Ik heb jaren geleden “gewoon” zeezout geprobeerd, maar daar werd de schilklier alleen maar groter van.

  • Jolan
    Beantwoorden

    Bedankt voor het verhelderende overzicht!
    Ik ga sole maken van de himalayan rocksalt.
    wil graag mijn bloeddruk wat verhogen 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken