Hoofdpagina » Nieuws » Keuringsdienst van Waarde: supplementen voor weerstand onzin!

Keuringsdienst van Waarde: supplementen voor weerstand onzin!

Van de Keuringsdienst van Waarde (KvW) is afgelopen maand een uitzending verschenen over voedingssupplementen en weerstand. Ik kreeg hierover vele vragen in mijn mailbox, daarom hierbij mijn reactie: de KvW schilderde supplementen af als compleet zinloos voor het immuunsysteem. Om dat te bewijzen, werden er onvakkundige verkopers en woordvoerders voor de camera gezet, die het moesten afleggen tegen zwaargewicht Emeritus-hoogleraar M. Katan. Volgens Katan verbeteren groenten, fruit en supplementen je weerstand niet en is er maar één ding dat wel werkt: jezelf laten vaccineren. De KvW betrap ik al langer op eenzijdige berichtgeving. In plaats van objectief twee standpunten te belichten, wordt er actief gestuurd doordat KvW hun gasten zorgvuldig selecteren die hun vooraf ingenomen standpunten wel of niet ondersteunen. Het is wat mij betreft niet meer het programma dat het ooit was. De EFSA (voedings- en supplementenwaakhond van Europa) heeft wel degelijk de claim goedgekeurd dat vitamine C, vitamine D, selenium en zink belangrijk zijn voor het immuunsysteem. Bovendien werken veel supplementen niet wanneer er geen tekorten zijn, maar aangezien slechts 2% van Nederland voldoende groente en fruit eten is er wel degelijk vaak sprake van tekorten.

Mijn advies: skip de KvW en kijk naar Food Unwrapped. Het Engelse Food Unwrapped richt zich wel op de inhoud en bedient zich niet van riooljournalistiek. Dit TV-programma is gebaseerd op de originele serie “Food CIA”. Het team van Food Unwrapped bestaat uit de presentatoren (Jimmy Doherty, Kate Quilton, Matt Tebbutt, Helen Lawal, Andi Oliver, Amanda Byram en Briony May Williams) en zij reizen de hele wereld af om ongewone, intrigerende en verrassende geheimen te ontdekken achter het voedsel dat we eten. Het TV-programma werd voor het eerst uitgezonden op 10 september 2012, dus je kunt voorlopig vooruit door met terugwerkende kracht de uitzendingen terug te kijken. Hoewel het programma Brits is, zijn enkele seizoenen ook op de Nederlandse TV verschenen.

Ricochet, de productiemaatschappij van Food Unwrapped geeft op haar website toe dat dit programma tot hun best lopende programma’s behoren. Zij zeggen op hun website over het programma:

Deze serie wordt gepresenteerd door een nieuw team van verslaggevers – Matt Tebbutt, James Watt en Martin Dickie, en Kate Quilton – die de hele wereld afreizen om te ontdekken hoe het voedsel waar we van houden in massa wordt geproduceerd.

Food Unwrapped neemt contact op met supermarkten en producenten met eenvoudige vragen over het voedsel dat we kopen – Wat is de was op mijn citroenen?; Wat zijn de bacteriën in mijn probiotica? Of is ham aan elkaar gelijmd? Als ze het niet kunnen uitleggen, stopt de bende hongerige detectives voor niets om het uit te zoeken en reizen ze naar de voedselproducenten die aan de supermarkten leveren om op onderzoek uit te gaan – van Liverpool tot Swaziland, en van Thailand tot Spanje.

Met de camera’s achter de deuren van fabrieken over de hele wereld, ontmoeten de nieuwsgierige voedselliefhebbers voedseltechnici, wetenschappers, fabriekseigenaren, telers en producenten. Op hun reis om antwoorden te krijgen, brengen ze verslag uit van verbazingwekkende plaatsen en onthullen ze vooral vreemde en wonderbaarlijke feiten die we nooit over ons voedsel hebben geweten.

Wie zijn de presentatoren?

Matt Tebbutt
Chef-kok Matt Tebbutt is al sinds hij zes maanden oud was een ‘honorary Welshman’ en heeft een passie voor de Britse keuken, seizoensgebonden producten en terug naar de natuur. Na te zijn afgestudeerd aan de prestigieuze Leith’s School of Food & Wine in Londen, liep Matt stage bij Marco Pierre White, gevolgd door een periode van klassiek Frans koken bij Chez Bruce. Vervolgens ging hij werken voor zijn held Alistair Little, waar hij tips kreeg over een kwalitatief hoogwaardige, rustieke keuken en seizoensgebonden ingrediënten. In 2001 namen Matt en zijn vrouw Lisa The Foxhunter pub in Nantyderry, Zuid-Wales over en veranderden het in een bekroond restaurant met een dagelijks wisselend menu met recepten op basis van Matt’s vondsten bij het foerageren. Matt werkt niet alleen hard in de keuken, maar presenteerde ook Drop Down Menu op Channel 4 met Gizzi Erskine, Market Kitchen op Good Food Channel en was te zien in The Great British Menu en Saturday Kitchen voor de BBC.

Kate Quilton
Kate werkt al zeven jaar in de journalistiek en bij de omroep en is gek op eten – en meer specifiek, wat er eigenlijk in zit. Kate kreeg haar eerste baan als verslaggeefster voor ITV West toen ze nog studeerde en ging daarna aan de slag als Broadcast Journalist in Somerset voor de BBC, waar ze veel tijd doorbracht met boeren en vooral verslag deed van eten. Kate doet er alles aan om te weten te komen wat er op je bord ligt. Toen ze op de universiteit zat, deed ze een studentenequivalent van Morgan Spurlock’s ‘Super Size Me’, ze at een week lang kebab – ontbijt, lunch en avondeten. De stunt werd opgepikt door een landelijke krant. Als ze niet aan het uitzoeken is wat er in je koelkast ligt, is Kate een van Channel 4’s jongste redacteuren. Ze heeft de online redactie voor enkele van de grootste programma’s van Channel geleid en beheert nu de multiplatform opdrachten van Factual, waaronder The Food Hospital en Foxes Live.

James Watt en Martin Dickie
Martin en James zijn twee vrienden die een gezamenlijke passie hebben – bier. Verveeld door de industrieel gebrouwen pils en de stoffige ales die de Britse markt domineren, besloten ze dat de beste manier om dit te verhelpen het brouwen van hun eigen bieren was, en in april 2007 werd hun eigen brouwerij, BrewDog, geboren.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.