De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat de zogenaamd ‘verse vis’ in de supermarkt, vaak meerdere keren zijn ingevroren en ontdooid. Deze ‘verse’ vis kan soms wel een half jaar oud zijn. De plastic bakjes vermelden vaak met grote letters ‘verse vis’. Wie goed op de verpakking kijkt, ziet dat er in kleine letters de term ‘ontdooid’ wordt vermeld. Volgens de Keuringsdienst wordt de vis vaak in Noorwegen gevangen en elders verwerkt. Meestal wordt de vis dan ingevroren naar China verstuurd, waar het vervolgens wordt ontdooid, gefileerd en weer ingevroren wordt voor het transport naar Europa. Verse vis is drie keer duurder dan diepvriesvis. Er is weinig verschil tussen verse vis en diepvriesvis. Het enige verschil is dat dit ontdooien al voor jou is gebeurd. Dit ontdooien kun je makkelijk zelf, maar doe dit wel langzaam om de smaak te behouden.
Keuringsdienst: ‘verse’ vis vaak meerdere keren ingevroren geweest
Juglen Zwaan (1982) is spreker en schrijver over voeding en gezondheid. Hij is een gepassioneerde voedingskundige met een onbedwingbare honger naar nieuwe inzichten. Hij schreef de boeken De supplementenwijzer, De voedingswijzer, De receptenwijzer en De voedingswaardewijzer. Juglen maakt al meer dan 12 jaar deel uit van het radioprogramma gezondheidsnieuws en was vaste gast in het tv-programma ‘Wat eten we’ op de landelijke televisie. Hij studeerde Voeding & Gezondheid aan de Open Universiteit en Nutrition Science aan Stanford. Hij onderzoekt kritisch en combineert moderne wetenschap met eeuwenoude kennis. Hij hangt geen enkel voedingsgeloof aan, maar combineert vele visies. Klik hier om zijn verhaal te lezen.