Keurmerken op de verpakking, wat zijn ze waard?

Inmiddels zijn er zoveel keurmerken op de markt, dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Wat is het waard en waar moet je op letten?

EKO
EKO keurmerkProducten met het EKO keurmerk worden door de onafhankelijke organisatie Skal gecontroleerd. Producten met dit logo zijn biologisch. Niet alleen het preventieve gebruik van antibiotica en hormonen zijn verboden, ook kunstmest en kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen zijn not-done. Sinds 1 juli 2010 is er een groen Europees logo, waaraan je kunt herkennen of iets biologisch is of niet:

organic_eu_logo

Fairtrade
EKO keurmerkPrachtig initiatief om boeren een eerlijkere prijs te geven voor hun waar. Met name boeren in derdewereldlanden profiteren hiervan. In deze lageloonlanden wordt er helaas wel rijkelijk gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen om de oogst veilig te stellen. Ook liggen schimmels op de loer door de lange weg van transport.

Demeter
Demeter LogoDit is de koning van alle labels. Het garandeert niet alleen een biologisch product, maar gaat hier ver overheen. Het label is veel strenger dan EKO en daarom vaak een stuk duurder. De producten worden op een biologisch-dynamische manier behandeld, wat onder meer inhoudt dat er vruchtwisseling toegepast wordt en dat er met zaaien rekening wordt gehouden met de stand van de sterren.

Gezondere keuze
gezondere_keuze-keurmerkCombinatie van de voorheen gebruikte ‘Ik kies bewust’ en het ‘Keuze Klavertje’ logo’s. Dit keurmerk kan gekocht worden door producenten die hier geld voor hebben. Het groene logo staat op ‘gezonde’ voedingsmiddelen in de schijf van vijf en de blauwe staat op snacks, die dan binnen de productgroep de gezondste keuze zijn. Omdat het hier om een logo gaat dat gekocht kan worden en omdat de ‘onafhankelijke’ wetenschappers afkomstig zijn van gesponsorde universiteiten, valt de waarde van dit logo ernstig te betwijfelen. Een pizza kan dit logo dragen omdat het van de pizza’s de gezondste keuze is binnen die productgroep. Een diepvriespizza is gewoon nooit gezond. Ook lightproducten met aspartaam zijn zogenaamd een gezonde keuze. Wij noemen het een wassen neus.

Beterleven
Beter_leven_keurmerkPrachtig initiatief van de stichting wakker dier. Hoe meer sterren, hoe beter de leefomstandigheden van de dieren. Zo bevat vlees met 1 ster tot 85% minder antibiotica. Lees hier het uitgebreide PDF document over wat alle sterren inhouden.

MSC
msc_logoStaat voor Marine Stewardship Council, een keurmerk dat garandeert dat de vis is gevangen met respect voor het milieu. Ik vind vooral het voordeel dat het hier gaat om wilde vis, zodat we zeker weten dat het geen ongezonde kweekvis is.

Verantwoord frituren
Verantwoord frituren keurmerkSteeds meer snackbars en cafetaria’s in de horeca hebben dit logo op hun voorgevel. Het bedrijf achter dit logo heeft banden met het voorlichtingsbureau margarine, vetten en oliën. Dit voorlichtingsbureau heeft ook banden met de industrie en gebruikt dit logo om hun goedkope en ongezonde vetten aan de man te brengen. Argeloze horeca ondernemers die geen verstand hebben van vetten gaan, net als burgers, mee in dit verhaal. In het kort: gedeeltelijk gehard plantaardig vet is onnatuurlijk en bevat meer transvet dan natuurlijk vet. Ook oxideren plantaardige onverzadigde vetten snel. Onverzadigde vetten zijn alleen koud en vers gezond. Verzadigde vetzuren oxideren niet en kunnen wel gebruikt worden om te frituren. Verzadigd vet slecht? Helemaal niet waar! Zeer veel geslachtshormonen hebben verzadigd vet nodig als bouwstof. Het gaat allemaal om balans.

Label Rouge
label-rougeDit is een Frans keurmerk voor kippenvlees dat steeds populairder aan het worden is. De strengheid is te vergelijken met die van de vrije uitloop kippen. Zo hebben de kippen meer ruimte en krijgen ze de tijd om te groeien. Van plofkip is geen sprake bij kip dat dit keurmerk draagt.

Puur en eerlijk
Puur en EerlijkBewust huismerklabel van de populaire keten Albert Heijn. Persoonlijk vind ik het erg verwarrend, omdat niet duidelijk is of het hier gaat om een biologisch product. Fairtrade, duurzaam gevangen, scharrelvlees, ecologische en biologische producten vallen onder “puur en eerlijk”. Er zijn grote verschillen in voedselkwaliteit tussen alleen al Fairtrade en biologisch. Check bij de aanschaf daarom goed om welke lijn het gaat.

UTZ Certified
UTZ CertifiedLabel dat lijkt op Fairtrade, maar dan voor koffiebonen en cacao. Leuk om te vermelden is dat het bedrijf achter dit label zich inzet voor betere productiemethoden in de landbouw. Wel kunnen er in de koffie en cacao schadelijke schimmels voorkomen. Probeer daarom zoveel mogelijk te kiezen voor bonen die afkomstig zijn van één boer.

Over het algemeen kunnen we stellen dat een keurmerk meestal beter is dan geen. Wel zijn er zulke grote verschillen tussen de keurmerken onderling, dat een keurmerk op zich niet veel zegt. Het logo ‘Gezondere keuze’ draagt naar onze mening weinig bij aan de gezondheid. Het Demeter keurmerk is daarentegen absoluut de winnaar!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.