Knoflook voor je gezondheid

KnoflookVrijwel iedereen weet dat knoflook gezond is, maar wat is hier nu van waar?

De een houdt ervan en de ander absoluut niet: knoflook. Persoonlijk ben ik er dol op, maar door mijn sociale leven houd ik het gebruik ervan binnen de perken. Knoflook kent een aantal geheimen en eentje daarvan is dat het de stof allicine bevat. Allicine is een antibioticum dat van nature te vinden is in knoflook. Het werkt krachtig tegen verscheidene bacteriën, waaronder de bekende ziekenhuisbacterie MRSA. Allicine is alleen echt werkzaam als het onverhit is geweest, dus het beste kun je knoflook rauw gebruiken.

In de middeleeuwen werd knoflook regelmatig ingezet om de duivel of heksen op afstand te houden, maar in onze tijd kan het mensen op een feestje op afstand houden. De typische geur die mensen op afstand kan houden na het eten van knoflook wordt veroorzaakt door de diwaterstofsulfide (H2S), ook wel zwavelwaterstof genoemd. Deze lucht doet denken aan rottende eieren. De geur komt ook voor bij afbraak van andere zwavelhoudende voedingsmiddelen zoals eiwitten. Waterstofsulfide vinden we ook in aardgas waar je op kookt en in de darmen. Waterstofsulfide geeft in ons lichaam de boodschap aan de spieren en bloedvaten om te ontspannen waardoor de bloedvaten wijder worden en de bloeddruk daalt.

Knoflook staat dankzij de zwavel echt als antiviraal te boek en werkt als een natuurlijk antibioticum die onder meer darmparasieten het leven zuur maakt. Daarnaast hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat knoflook zorgt voor gunstige cholesterolwaardes en een plaquevermindering op de wanden van de aderen. Knoflook wordt vaak gecombineerd met olijfolie, die ook een gunstige invloed heeft op de wanden van de aderen. Een ideale combinatie dus.

De voordelen van knoflook op een rij:

 • Verlaagt de bloeddruk
 • Gunstige invloed op het cholesterol
 • Antiviraal
 • Natuurlijk antibioticum
 • Bevat MSM (zwavel) en is cruciaal voor een goede gezondheid
 • Verjaagt vampiers en heksen

Je zou je afvragen waarom niet iedereen dit dagelijks zou nemen? Vaak is het toch de angst voor de geur die kan ontstaan na het eten van knoflook waardoor mensen het laten liggen. Gelukkig kun je hier wat tegen doen:

 • Combineer knoflook met peterselie voor neutralisatie
 • Kardemom werkt de knoflookgeur volgens sommigen ook tegen
 • Kauw op een koffieboon na de maaltijd
 • Drink thee, polyfenolen neutraliseren de zwavelverbindingen
 • Poets je tanden
 • Ga sporten en de sauna in voor het kwijtraken van de zwavel
 • Was je handen snel na het bereiden ter voorkoming van intrekking

De allerbeste tip die ook echt werkt is het verwijderen van de kern van de knoflook. Deze kern bevat de meeste zwavel, maar daar zitten ook wel de meeste voedingsstoffen in en die krijg je niet binnen als we de kern verwijderen. Over het verwijderen van de kern heb ik een tijd geleden eens een filmpje gemaakt om dit duidelijk te demonstreren:

De aller, allerbeste tip is natuurlijk om samen knoflook te eten zodat niemand de afwijkende geur kan opmerken. Dus: Knoflook, geniet met je maten!

Luister hier de Mp3 radio item Juglen Zwaan over knoflook

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.