Hoofdpagina » Nieuws » Knuffelen verlaagt stressniveau bij vrouwen

Knuffelen verlaagt stressniveau bij vrouwen

Volgens onderzoekers is het voor vrouwen goed om veel met hun partner te knuffelen, want zij verlagen hierdoor het stresshormoon cortisol in hun lichaam. Eerder onderzoek had al aangetoond dat massages, omhelzen en hand in hand lopen een vergelijkbaar effect hebben. Opvallend is dat de voordelen niet voor mannen lijken te gelden. Volgens de onderzoekers is een korte knuffel vaak al voldoende om de stress tegen te gaan die komt kijken bij examens, sollicitaties en het geven van een presentatie.

Een knuffel kan vrouwen helpen om werkstress te verminderen, maar mannen moeten helaas een andere manier vinden om zich te ontspannen. In een studie die recent werd gepubliceerd in PLOS One bestudeerden onderzoekers de stressreacties van 76 mensen na een omhelzing door een romantische partner. Vrouwen die hun partner omhelsden hadden lagere cortisolspiegels dan degenen die dat niet deden.

De Duitse onderzoekster Gesa Berretz en collega’s bestudeerden 76 echtparen, die allemaal drie minuten lang één hand in een ijswaterbad moesten houden terwijl ze oogcontact hielden met een camera. De helft van de paren kreeg voor het examen te horen dat ze elkaar moesten omhelzen. Voor en na de proef onderzochten de onderzoekers stress markers, waaronder het niveau van het stresshormoon cortisol in hun speeksel. Het omhelzen van partners verlaagde de cortisolspiegel tijdens een stresstest. Veranderingen in bloeddruk en emotionele stemming hadden geen relatie met het omhelzen van de partner.

Het knuffelen van je geliefde helpt acute stress te verminderen. Sociale aanraking kan in bepaalde situaties stress verminderen, zeggen onderzoekers. Massages, omhelzingen met handen vasthouden, en omhelzingen met een emotioneel gesprek kunnen allemaal spanning bij vrouwen verminderen. Mannen worden zelden op dit punt onderzocht.

Hoewel de studie met romantische partners werd gedaan, denken de onderzoekers dat een knuffel van een vriend dezelfde effecten zou kunnen hebben, zolang je maar graag knuffels geeft en krijgt. De onderzoekers willen dit in een vervolgstudie nader gaan bekijken (Bron: CNN, Independent, Fortune).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.