web
statistics

Kokosolie: gezond of ziekmaker?

KokosolieKokosolie werd jarenlang gezien als de enfant terrible der bakvetten, mede door de wereldwijde, intensieve propaganda tegen verzadigde vetten van onder andere het Voedingscentrum. Een onterechte conclusie, blijkt uit de resultaten van de vele onderzoeken naar deze tropische vetsoort. Zo blijken claims als dat kokosolie slecht zou zijn voor het cholesterolgehalte in het lichaam verre van de waarheid te omvatten. Desondanks blijven bepaalde gezondheidsorganisaties het vet bestempelen als een te vermijden substantie. Hoe zit het nou eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen?

De voor- en nadelen van kokosolie

Voordelen

Vetten zijn onder andere in te delen in verschillende soorten door middel van de lengte van de vetzuurketen. Kokosolie bestaat voor tweederde uit middellange-keten vetzuren, terwijl meeste vetsoorten voornamelijk uit lange-keten vetzuren bestaan. Waar deze lange ketens zich binden aan proteïnen om zo lipoproteïnen te vormen en worden opgeslagen in vetdepots, bieden middellange-keten vetzuren zich aan als directe energie. Dit komt omdat ze vanwege hun structuur in staat zijn om makkelijk bij de energiecentra van de cellen te komen, zelfs zonder “energievervoerder” insuline. Uit onderzoek blijkt dat deze vetsoort het metabolisme tot wel drie keer zoveel kan versnellen vergeleken met inname van lange-keten vetzuren. Hierdoor stijgt de temperatuur van je innerlijke thermostaat, waardoor je automatisch calorieën gaat verbranden en de vetverbranding een boost geeft. Daarnaast werkt deze directe vorm van energie vermoeidheid tegen. Lange-keten vetzuren zijn te groot om in de darmwand door de bloedbaan te worden opgenomen en komen daarom via de lymfestroom in het lichaam terecht. Korte-keten vetzuren zoals bij kokosvet kunnen wel meteen de bloedbaan binnen en hebben geen bewerking nodig van de lever waardoor deze meteen ingezet kunnen worden voor energie, in plaats van vetaanmaak.

 • Omdat middellange-keten vetzuren geen insuline nodig hebben om hun werk te doen en het de vertering vertraagt, heeft kokosolie een positief effect op de gevoeligheid van het lichaam voor insuline. Onze pancreas krijgt het al genoeg te voorduren met onze gemiddelde suikerinname, waardoor kokosolie een waardige toevoeging aan ieders voedingspatroon is, en in dit geval zeker voor diabetici.
 • Wat betreft bakvetten is kokosolie de onbetwiste nummer één vanwege zijn sterke structuur. In tegenstelling tot onverzadigde vetsoorten als zonnebloem-, olijf- en saffloerolie verandert de samenstelling van kokosolie niet wanneer het in aanraking komt met hitte, waardoor er geen vrije radicalen ontstaan en niet oxideert. Bij het oxideren van vetten ontstaan transvetten, welke gelinkt worden aan ziektes als kanker, diabetes en obesitas.
 • Uit onderzoek blijkt dat, ondanks dat kokosolie cholesterol bevat, deze vetsoort een positief effect heeft op de HDL-LDL ratio, met andere woorden: het effect van de inname van kokosolie op de verhouding tussen de “goede” vorm van cholesterol (HDL) en de “gevaarlijke” vorm (LDL) is dat de concentratie HDL stijgt en tegelijkertijd LDL daalt, wat de ratio ten goede komt en dus de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Eigenlijk is LDL niet per definitie slecht: we hebben deze nodig om vetzuren van de lever naar de andere lichaamsdelen te verspreiden. HDL haalt de vetzuren weer op om naar de lever te brengen. De balans tussen deze bepaalt of er sprake is van een gezonde of ongezonde situatie.
 • Kokosolie is rijkelijk bedeeld op het gebied van laurinezuur, wat door het lichaam wordt omgezet tot monolaurine. Een belangrijke eigenschap hiervan is zijn antimicrobiële werking en dat het virussen en schimmels te lijf gaat, zoals candida albicans, schimmelinfecties en de griep. Ook bevat kokosolie caprylzuur, dat een soortgelijke werking heeft als laurinezuur.
 • In tegenstelling tot meervoudig onverzadigde oliën, heeft kokosolie een positief effect op de schildklier omdat het de afgifte van schildklierhormonen verhoogt.
 • Kokosolie zorgt, net als andere verzadigde vetzuren, voor een betere opname van omega-3 vetzuren.
 • Verzadigde vetzuren spelen een belangrijke rol bij de gezondheid van onze botten; zij zorgen er namelijk voor dat mineralen als calcium en magnesium beter worden opgenomen, welke belangrijk zijn in de strijd tegen osteoporose.
 • Kokosolie hydrateert, beschermt en herstelt haar en huid, mede door de hoge concentratie vitamine E. Het vermindert wallen onder de ogen, verzacht een verbrande huid en heeft een positieve invloed op littekens en striae.
 • Celmembranen bestaan voor minstens vijftig procent uit verzadigde vetten. We hebben deze vetten, die veelvuldig aanwezig zijn in kokosolie, dus nodig om deze cellen sterk te houden zodat de inhoud hiervan beschermd blijft.
 • Verzadigde vetzuren beschermen de lever tegen alcohol en andere giftige substanties, zodat deze optimaal kan blijven functioneren.
 • Het aantal lipoproteïnen, een stof in het lichaam die in verband wordt gebracht met hartziekten, wordt bij inname van kokosolie verminderd, terwijl plantaardige oliën het tegenovergestelde effect bereiken.
 • Kokosolie brengt de hormonen in het lichaam beter in balans en zorgt er zelfs bij vrouwen in de menopauze voor dat symptomen als opvliegers en vaginale droogheid verminderen.
 • Door het gebruik van deze tropische superfood wordt een gezonde stoelgang gestimuleerd.
 • Last van ontstoken gewrichten of spieren? Kokosolie heeft een positief effect op het herstel van de weefsels die hiermee gemoeid zijn, waardor het genezingsproces sneller verloopt.

Nadelen

 • Ondanks dat kokosolie 2,56 procent minder calorieën bevat dan lange-keten vetzuren, blijft de substantie een calorieënbom; één eetlepel hiervan bevat gemiddeld 120 kilocalorieën. Zoals eerder gezegd stimuleert kokosvet juist eerder gewichtsverlies dan dat je er van aankomt, maar dat wil nog niet zeggen dat je het onbeperkt tot je kunt nemen zonder ook maar een gram aan te komen.
 • Vergelijk een fles zonnebloemolie met een gemiddelde pot kokosolie en je zult onmiddellijk het verschil in prijs zien. Kokosolie is zeker niet het goedkoopste bakvet, helaas.
 • De geur en smaak van kokosolie doet over het algemeen denken aan parelwitte stranden met metershoge palmbomen. Ondanks deze mooie associatie is niet iedereen fan van het effect op de smaak van het bakken in kokosolie en kan het voor sommigen onder ons zelfs het complete gerecht verpesten.
 • Niet alle kokosoliën die te koop zijn, zijn even goed voor je. Ontgeurde kokosolie is geraffineerd en mag dan goedkoper zijn, maar het bewerkingsproces verandert de structuur van de vetcellen en gaan belangrijke gezonde eigenschappen van kokosolie verloren. Met deze versie ben je dus niet veel beter af. Enkel de ongeraffineerde, extra vierge versie levert je gezondheidsvoordelen op.

Met kokosolie en kokosvet wordt meestal hetzelfde bedoeld. Omdat deze vetsoort bij een temperatuur van 25 graden of lager stolt, wordt er in de snikhete tropen gesproken over olie omdat het daar vloeibaar is en in ons koude kikkeklandje over vet omdat het hier stolt tot een helder witte massa.

Kokosolie kan in gestolde vorm roomboter vervangen op brood en in de pan. Ook is het te gebruiken als een crème om je huid soepel te houden. Het beste kun je natuurlijk in kokosolie bakken. Frituren met onverzadigd vet zoals zonnebloemolie is in verband met de oxidatie niet gezond te noemen, maar kokosolie is hiervoor wel prima in te zetten omdat het het meest verzadigde vet is van moeder natuur.

Verzadigd versus onverzadigd: the battle continues
De strijd om welke vetsoort nu gezonder is, is nog lang niet gestreden. Het is nou eenmaal niet zwart-wit; zowel kokosolie als andere plantaardige oliën hebben zo hun kwaliteiten en mindere kanten. Voedselproducenten zullen altijd campagne voeren voor hun product door middel van het zwartmaken van de concurrent, wat voor behoorlijk wat verwarring bij de consument kan zorgen. Eén conclusie valt echter wel te trekken uit alle onderzoeken omtrent het uit de kokosnoot afkomstige vet: ongezond is het zeker niet.

Wil je meer weten over kokosolie, dan is dit boek een aanrader:

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

36 gedachten over “Kokosolie: gezond of ziekmaker?”

 1. is er wel een gezonde variant die ontgeurd is of is dat helemaal niet goed?
  Ik gebruik ontgeurde kokosvet van Royal Green, en kan nergens er op vinden dat het ongeraffineerd of extra vierge is.

 2. prima artikel. Ik gebruik al geruime tijd gestolde kokosolie om in te bakken en het is een prima alternatief. De smaak is anders, dat is even wennen. Het is inderdaad duurder, maar ik zie het als een investering in mijn gezondheid ;-)

 3. is ontgeurde kokosvet dan niet beter dan een fles plantaardige rotzooi uit de supermarkt??
  We zullen toch concessies moeten doen.

  Verder een goed merk is AMAN PRANA. Die wilde jij, Juglen niet noemen want je wilde geen reclame maken.
  bij deze doe ik het dan!!!!!!!!!!

  Verder wat ik op wil merken Juglen, is het volgende:
  Een tijdje terug had je een interview met een natuurgeneeskundige dat ging over suiker. Een klein uitstapje naar kokosolie, De natuurgeneeskundige was geen voorstander van kokosvet omdat het niet het hele produkt is. Dit weet je ook nog maar je hebt het bewust niet genoemd bij de nadelen!!!! en zij was dus ook geen fan van olijfolie!!!

 4. Ik ben gek op kokosolie maak er ook mayonaise mee van plaats zonnebloemolie of ik maak verse kokosmelk met verse kokosnoot en voor me lippen soms voor mij gevoel is kokosolie de beste olie die je maar kan gebruiken en heel soms gebruik ik ghee die lijk me ook aardig gezond.

 5. ontgeurd kokosvet ongezond?
  als ik je artikel over ontgeurd kokostvet zo lees is het niet zo goed als de niet-ontgeurde versie? wat zijn de voordelen van ontgeurd kokosvet ten opzichte van …laten we zeggen gewoon olijfolie om in te bakken. Verdwijnen alle goede eigenschappen bij het ontgeuren? en waarom verkoopt de ekoplaza het product dan, trouwens ik vind 22 euro voor een emmer van 2 en halve liter nog steeds veel geld.ik gebruik al jaren de ontgeurde om in te bakken, te frituren, als bodylotion…
  Vriendelijke groet,
  Daisy

  • Olijfolie kun je kort verhitten, maar gaat toch oxideren boven de 180 graden. Kokosolie is beter bestand tegen lang hoge temperaturen. Ongeveer 30% – 40% van de kokosnoten zijn helaas beschimmeld en weggooien is zonde: deze worden gebruikt voor de ontgeurde variant door de schimmels middels stomen te verhitten. Hier spreken we wel van een geraffineerd product. Als je wilt profiteren van de vitamines, mineralen en gezonde vetten in kokos dan is koud gebruik van de eerste persing het gezondst. Ga je echter frituren dan denk ik dat het zonde is van je geld en dat ontgeurd prima is: dit is al zoveel beter dan zonnebloemolie en sojaolie etc.

   • Het is grote onzin dat ontgeurde kokos gemaakt word met beschimmelde kokosnoten. Dit verhaal is de wereld in geholpen door een merk dat zelf ook ontgeurde kokosolie produceerd (voor een ander merk).

    Zelfs ontgeurde kokosmerken hebben een eko keurmerk en daar wordt ook streng op gecontroleerd!!

    De eerste persing (extra virgin) word koud gedaan, doordat er bij koude persing niet veel olie uit de noot komt is de extra virgin kokosolie vaak duurder.

    Dan worden dezelfde noten weer geperst, maar dan verwarmd..kokosvet smelt rond de 25 graden en op die manier wordt er veel meer olie uit de noten geperst. Deze olie word gestoomd om zo de olie van geur en smaak te ontdoen..daarom is deze olie vaak goedkoper omdat er veel meer uit de noten komt dan bij de eerste (koude persing).

    Misschien zijn er merken die verschimmelde noten gebruiken, maar als er een eko keurmerk op staat is het uit gecontroleerde teelt!! Dus van boom tot olie!!

 6. halo, ik gebruik de ontgeurde versie van kokosolie van Royal Green, hoe slecht of hoe goed is dit spu?
  Ik doe er alles in , frituren, bakken , ik heb ook een kleine pot extra vierge want het is zo duur!

 7. Een artikel om te bewaren. Ikzelf koop al jaren kokosolie van Nutco voor mijn haren en om crème van te maken, samen met goudsbloemen. Er staat jammer genoeg niet op hoe hij gemaakt of geperst is.
  Ik heb nog een toevoeging op het artikel. In Frontier magazine stond in september 2011 ( 17.7) een artikel over kokosolie. Ziekte van Alzheimer verbetert na 37 dagen kokosolie. De moeite waard om te lezen.
  Lieve groetjes, Marlene

 8. haaruitval?!
  ik had erge last van haaruitval, alles geprobeerd, dure shampoo’s van aveda, spullen van de tuinen. Het heeft alles te maken met verzuring van je cellen. Via het hairreset programma (effe googgelen) van een kapper in amsterdam (in totaal 6 in het hele land) ben ik in anderhalf jaar tijd weer terug met gezonde haargroei en supergezond bloed. Veelwater drinken voornamelijk en ontslakkende thee + mineraalrijke thee drinken
  Sterkte

  • Maar het heeft echt geholpen, dat hairreset programma?
   Ik zit er nl. Ook aan te denken.
   Veel last van haaruitval en al jaren ongezond haar,
   Heb al een hoop geld aan van alles uitgegeven….maar nu ik ook nig haaruitval erbij krijg en jeukend hoofdhuid.
   Het zal wel n hoop geld kosten.

 9. Ik gebruik ook kokosolie en nog andere goede olieen wissel het
  af, nu lees ik op diverse sites dat kokosolie goed zou zijn voor de werking van de schildklier, het verhoogd je stofwisseling toch? of begrijp ik het niet helemaal, zelf heb ik regelmatig last van een over active schildklier dan zou inname van kokosolie niet verstandig zijn lijkt mij of werkt het ook tegen te snel werkende schildklier??
  Groetjes Christa

 10. Hallo,
  ik gebruik ook een aantal maanden de ontgeurde kokosolie.İk heb een traagwerkende schilklier daar moet ik levenslang medicijn voor innemen(wat volgens kankerverwekkend is) laats was mijn schilklier te snel ik vroeg nog aan de arts of ik niet kan stoppen met mijn medicijn.Dat mocht dus niet.Toch wil ik het proberen misschien heeft kokosolie toch geholpen en dan zou ik veel liever levenslang kokosolie gebruiken dan die troep medicijn.Heeft hier iemand ervaring mee? Groetjes Bibi

  • Hallo Bibi,

   Mijn schildklier werkte te snel als gevolg van een candida-infectie in de darm en daarbuiten en daardoor een hormonale disbalans. Als je op een natuurlijke manier weer gezond wilt worden, kun je bv naar Leeuwarden (www.valeomedica.nl) of naar de Linus Pauling kliniek, ik geloof in Den Bosch.

   Groetjes, Maryke

 11. Even een vraag die niet gaat over de inname maar over het gebruik op de huid.
  Ik heb een aantal vrij diepe en donkere littekens, ik smeer hier dus kokosolie op in de hoop dat het verbetert.
  Nu vraag ik mij enkel af, maakt het hier uit welke soort ik gebruikt?
  Ik gebruik nu een ontgeurde, maar heeft extra vierge ook een beter effect op littekens of maakt dat in dit geval niet uit?

 12. Beste Juglen,

  Ik heb me ingeschreven om jouw nieuwsbrief omdat ik mij mateloos interesseer en verdiep in gezondheid en dan met name de voeding.
  Dit is de zoveelste discussie over kokosvet/olie die ik voorbij zie komen, met de daarbij horende voor en tegenstanders.
  Ik heb mij verdiept in het bloedgroepdieet vanwege mijn gezondheidsklachten omdat alle andere diëten/adviezen niet het gewenste resultaat brachten.

  De mensen met positieve resultaten zijn waarschijnlijk mensen met Bloedgroep O, zij verteren (ook dierlijke) vetten juist goed en zijn noodzakelijk.

  Mensen met Bloedgroep A moeten hiervan ver weg blijven, hooguit 1 eetlepel goede olijfolie per dag is voldoende in de vetvoorziening en af en toe een stukje kip/kalkoen.

  Hiermee wordt het ook duidelijk waarom een dieet voor de een wel werkt en voor de ander niet.

  Het is voor mij een lange zoektocht geweest en nu, eindelijk na 40 jaar, zit ik goed in mijn vel en hoofd.

   • Ik heb ook bloedgroep O en kokosolie valt bij mij juist heel goed. Het boek is een richtlijn, dus blijf voelen wat bij je past…

 13. Goed artikel over kokosolie!
  Er is nog een positief effect van kokosolie: het kan je mondgezondheid enorm verbeteren door er mee te spoelen. Het vermengd zich dan met je speeksel en deze enzymen in combinatie met de kokosolie hebben een zuiverend effect op je tandvlees en mond. Daarnaast wordt je tandglazuur versterkt.
  http://www.natuvitaal.nl/caries-natuurlijk-genezen/

  Omdat het niet altijd even duidelijk is welke vetten je nu waar voor kunt gebruiken en welke je nu wel en niet kunt verhitten, heb ik deze keukenposter gemaakt:
  http://www.natuvitaal.nl/gratis-vettenwijzer-voor-in-de-keuken/

 14. Gelden de voordelen (en natuurlijk ook de nadelen) ook voor andere – dus aanverwante – palmolien ? Want ik weet dat er bv. in Suriname ook olie bereid word uit andere palmsoorten.

 15. de dure kokosolie van aman prada oid, die geur is meteen weg, zodra je de olie verhit bij koken. Dusss kan je net zo goed ontgeurde kiezen..

  alles beter dan boter met E nrs.. van bv bertolli…. of becel… nam dit jarenlang maar nooit weer

 16. Op zich prettig artikel. Een puntje voor de redactie en lezers; ontgeurde kokosolie is niet per se slecht. Erg jammer dat mensen dit artikel lezen en dat overnemen (kom hier via een link op FB)
  Het zit zo; je kunt ontgeuren met chemicaliën (slecht) of met stoom (niet slecht). De smaak van niet ontgeurd blijf je echt wel proeven als je er in bakt.
  Ontgeuren met stoom haalt de smaak weg en vernietigd uiteraard een groot deel van de vitaminen (maar dat doet bakken of koken ook bij de niet ontgeurde variant).
  Van Witsenburg en Royal Green weet ik dat zij ontgeuren met stoom. Van Aman Prana kan ik me niet voorstellen dat ze anders doen, maar dit heb ik niet gecheckt.
  w.b.t. EKO en schimmel; EKO zegt niets over de kwaliteit. Schimmel is niet chemisch of GMO dus technisch gesproken zou een fabrikant best geschimmelde noten kunnen gebruiken en toch een EKO keurmerk krijgen. Ook niet onderzocht hoe dat zit met de verschillende merken trouwens, maar ga ik nu wel ff doen;-)).
  Bottom line

  • Alvar, hoge temperaturen (zoals bij het stomen) hebben nooit een goede invloed op de structuur van vet. Ontgeurde kokosolie wordt gemaakt van noten die beschimmeld kunnen zijn. Schimmels produceren mycotoxines en die zijn helaas ook na verhitting nog schadelijk en belastend voor het lichaam.

 17. Veel mensen krijgen hartkloppingen als ze kokosolie gebruiken. Mijn schoonzusje kon er slecht over en ik merk het ook. Het geeft mij een snel werkende schildklier ik heb dan zoveel energie dat ik savonds om tien uur de keuken nog aan het boenen ben terwijl ik de hele dag heb gewerkt. Ik voel af en toe mijn hart de hele tijd slaan. Nu ik het een aantal dagen niet heb gehad voel ik me veel rustiger. Typ hartkloppingen en kokosolie maar eens in op Google. Je hoort er tig mensen over…

 18. Ik gebruik bij verschillende gerechten kokosolie, en heb nog geen last ondervonden.
  Bijvoorbeeld een eetlepel toevoegen aan het water waarin ik macaroni kook (maakt de pasta minder plakkerig en vermindert overkoken), of een eetlepel om mijn wokgroenten in te bakken.

  Misschien is de hoeveelheid die men gebruikt, of de wijze waarop, van belang. Maar misschien zijn sommige mensen ook gevoeliger.

 19. Nog even over de eventuele plastic verpakkingen: die van Witsenburg bijv. bestaat uit polypropyleen, die lekt dus geen BPA. Lijkt mij veilig in gebruik.

  Verder lijkt er een psychologisch effect te bestaan: hoe duurder hoe beter… Zou het?

  Opvallend: Noble House van Aman Prana verkoopt nu ook goedkopere kokosolie onder de naam KokoVita. Kwaliteitsverschil of dezelde kokosolie?

  Hou het in elk geval op biologisch (en niet ontgeurd), zou ik zeggen!

 20. Hallo Juglen,
  Nog even over de Kokos van Nutco. Blijkt inderdaad plastic code 3 onderaan het potje.
  Vraag.
  Stel dat je het overschept in een glazen pot beschouw jij het dan nog als bagger wat is aangetast door fout plastic?
  Of kun je het alleen nog gebruiken om je fiets mee te smeren?
  Goedkoop blijkt toch weer duurkoop als je die zooi niet te vreten is .
  Groeten,
  Bedankt

 21. Onlangs kocht ik Extra Virgin cocosolie, van Body&Fit, de kleur is mooi wit, de prijs ongeveer 6,50. (voor zover ik me herinner). Waar het wordt geproduceerd staat er niet op.
  Nu heb ik Pure Coconut oil gekocht van Ayurveda fabrikant niet bekend, kleur is gelig. Produkt from several countries. Waarom is het gelig? Is die andere dan gebleekt?
  Op de pot staat http://www.ktc-edibles.com. Eerder had ik bij ayurveda gevraagd naar de herkomst maar geen antwoord gekregen. Nu heb ik 1 pot besteld, gewoon om eens te proberen. Maar twijfel nu aan de kwaliteit. Prijs 4,50 (500 ml).
  Hoe kom ik erachter wat de kwaliteit is. Naar een laboratorium sturen?

 22. Onderstaande tekst komt van een nederlander die handelt in kokosolie

  Wie het weet mag het zeggen.

  Ik koop het nu van G&W of Royal Green voor m’n huid, hoilpulling, en door de smoothie.

  “Zoals gezegd wil men met de term “extra vierge kokosolie” vaak een kwaliteit kokosolie aanduiden die boven de rest staat. Maar de werkelijkheid is: de term is totaal misleidend. Extra vierge is namelijk een term die helemaal niet thuishoort bij kokosolie. De term hoort thuis bij olijfolie.

  Extra vierge zegt iets over de oogstmethode en zuurtegraad van olijfolie. Eigenschappen die geenszins betrekking hebben op het product kokosolie.

  “Slimme” kokosolie marketeers gebruiken de term dan ook onterecht om hun waar een kwaliteitsstatus te geven die eigenlijk niet ter zake doende is. Extra vierge kokosolie is net zo goed als vierge kokosolie.

  Vaak wordt wel de term ‘virgin’ gebruikt (‘maagdelijk’), omdat in de topkwaliteit kokosolie alleen jonge kokosnoten worden gebruikt waarvan de voedingswaarde (nog) maximaal is.

  Als je goede kokosolie wilt hebben, wees dan op zoek naar biologische kokosolie, koudgeperst, ongeraffineerd en het liefst ook niet ontgeurd.”

 23. Ik woon 28 jaar in Thailand. Hier wordt veel Cocos olie geproduceerd. Ik ben op bezoek geweest bij verscheidene producenten alhier. Zij allen verzekerden mij dat zgn virgin Cocos olie ontstaan is door de grote vraag naar Cocos olie. Het cocosvlees wordt verwarmd en daarna geperst. Waardoor er meer olie wordt geproduceerd. Er is dus geen sprake van koude persing. Door de verwarming

Reacties zijn gesloten.