Krijg je een dikke buik van bier?

Het drinken van bier wordt vaak in verband gebracht met meer lichaamsvet, vooral rond de buik. Dit wordt meestal een bierbuik genoemd. Maar veroorzaakt bier werkelijk buikvet? In dit artikel wordt gekeken naar de bewijzen.

Wat is bier?
Bier is een alcoholische drank die wordt gemaakt van granen, zoals gerst, tarwe of rogge en het wordt gefermenteerd met gist (1). Het wordt op smaak gebracht met hop, een goede smaakmaker, doordat het vrij bitter is. Hierdoor ontstaat een goede balans omdat de suikers van de granen zoet zijn. Sommige biersoorten worden ook op smaak gebracht met fruit of kruiden en specerijen. Bier wordt gebrouwen volgens vijf stappen:

  1. Mouten: De granen worden verhit, gedroogd en geplet.
  2. Pureren: De granen worden geweekt in water zodat de suikers vrijkomen. Hierdoor ontstaat een zoete vloeistof genaamd wort.
  3. Koken: De wort wordt gekookt en hop wordt toegevoegd voor de smaak.
  4. Fermenteren: Gist wordt toegevoegd en de wort wordt gefermenteerd, waardoor alcohol en koolzuur ontstaan.
  5. Bottelen: Het bier wordt gebotteld en gerijpt.

De sterkte van het bier hangt af van de hoeveelheid alcohol, vaak gemeten als volumepercentage. Het volumepercentage verwijst naar de hoeveelheid alcohol in 100 ml bier, uitgedrukt in percentages. Het alcoholgehalte van bier is meestal 4-6 procent. Het kan echter variëren van heel licht tot uitzonderlijk sterk (40%). De meest voorkomende biersoorten zijn Pale Ale, stout, mild, tarwebier en het meest populaire bier, lagerbier (ook wel pilsener genoemd). De verschillen in de brouwstijlen ontstaan door variërende granen, brouwtijden en smaken die worden gebruikt.

Kortom: Bier is een alcoholische drank geproduceerd door het fermenteren van granen met gist. Er zijn veel verschillende soorten die in sterkte, kleur en smaak variëren.

Voedingswaarde van bier
De voedingswaarde van bier verschilt per biersoort. Hieronder volgen echter de hoeveelheden voor 355 ml normaal bier, dat ongeveer 4% alcohol bevat (2):

  • Calorieën: 153
  • Alcohol: 14 gram
  • Koolhydraten: 13 gram
  • Eiwitten: 2 gram
  • Vet: 0 gram

Bier bevat ook kleine hoeveelheden micronutriënten, waaronder natrium, kalium en magnesium. Het is echter niet bepaald een goede bron van deze nutriënten, aangezien je  er heel veel van moet drinken om aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid te voldoen. Het is belangrijk om te weten dat bier met een hoger alcoholpercentage ook meer calorieën bevat. Dit komt omdat alcohol ongeveer 7 calorieën per gram bevat. Dit is meer dan koolhydraten en eiwitten (4 calorieën per gram), maar minder dan vet (9 calorieën per gram).

Kortom: Bier bevat veel koolhydraten en alcohol maar is arm aan bijna alle andere voedingsstoffen. Het caloriegehalte van bier hangt af van de sterkte. Hoe meer alcohol, hoe meer calorieën.

3 manieren waarop bier voor meer vet kan zorgen
Er wordt gesteld dat bier drinken op verschillende manieren voor meer buikvet zorgt. Dit kan komen door overmatige calorieconsumptie, de belemmering van de vetverbranding en een stijging van de fyto-oestrogenen. Hier volgen drie belangrijke redenen waarom bier vooral voor meer buikvet kan zorgen.

1. Het verhoogt je calorie inname
Bier bevat per gram evenveel calorieën als frisdrank, waardoor het snel optelt aan je calorie inname (2, 3). Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat het drinken van alcohol je eetlust op de korte termijn kan verhogen, waardoor je geneigd kan zijn meer te eten dan je normaal zou doen (4). Verder is aangetoond dat mensen niet altijd het aantal calorieën van alcohol compenseren door minder van andere voeding te eten (5, 6). Dit betekent dat regelmatig bier drinken kan bijdragen aan een aanzienlijke verhoging van het aantal calorieën.

2. Bier kan de vetverbranding belemmeren
Het drinken van alcohol kan voorkomen dat je lichaam vet verbrandt. Dit komt doordat je lichaam voorrang geeft op de verbranding van alcohol in plaats van brandstof, zoals opgeslagen vet. In theorie kan bier drinken daardoor bijdragen aan een toename van lichaamsvet. Bewijzen van onderzoeken hiernaar zijn echter verdeeld. Op de lange termijn leidt regelmatig maar gematigd bier drinken (500 ml per dag) niet tot meer lichaamsvet of buikvet (7, 8). Als je meer drinkt dan dat kan het echter wel zorgen voor aanzienlijke gewichtstoename op termijn.

3. Het bevat fyto-oestrogenen
De bloemen van de hopplant worden gebruikt om bier op smaak te brengen. Deze plant bevat veel fyto-oestrogenen, plantenstoffen die de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen in je lichaam nabootsen (9). Vanwege de fyto-oestrogenen wordt gesteld dat hop in bier hormonale veranderingen kan veroorzaken bij mannen en het risico op buikvet vergroot. Hoewel het echter mogelijk is dat mannen die bier drinken aan meer fyto-oestrogenen worden blootgesteld, is het niet bekend hoe deze plantenstoffen hun gewicht of buikvet beïnvloeden, als dit het geval is (8).

Kortom: Bier kan de calorie inname verhogen en de vetverbranding belemmeren. De invloed van fyto-oestrogenen op buikvet is onbekend.

Zorgt bier echt voor buikvet?
Het vet rondom je buik wordt gezien als het meest gevaarlijke vet voor je gezondheid. Wetenschappers noemen dit vetsoort visceraal vet (10). Visceraal vet is metabool actief, wat betekent dat het je hormonen kan verstoren. Dit kan de manier waarop je lichaam functioneert veranderen en je risico op ziektes als het metabool syndroom, type 2 diabetes, hartziekte en kanker verhogen (11, 12). Zelfs mensen met een normaal gewicht lopen risico als zij veel buikvet hebben (13). Sommige studies hebben een hoge alcoholinname van dranken zoals bier gelinkt aan een verhoogd risico op meer buikvet (14). Een onderzoek ondervond zelfs dat mannen die meer bier dronken dan drie per dag 80 procent meer kans hadden op meer buikvet dan mannen die niet zoveel dronken (15). Andere onderzoeken hebben weer aangetoond dat gematigd bier drinken (500 ml per dag) dit risico niet met zich meebrengt (7, 8, 16). Andere factoren kunnen echter ook bijdragen aan dit verschil. Mannen die gematigd drinken kunnen ook een gezondere leefstijl hanteren dan degenen die veel drinken (7). De meeste studies tonen aan dat bier drinken is gelinkt aan een grotere heupomvang én lichaamsgewicht. Dit wijst erop dat bier niet specifiek voor meer buikvet zorgt. Het maakt je dikker in het algemeen (17). Het risico op gewichtstoename kan groter zijn bij mensen die al met overgewicht kampen, vergeleken met mensen met een normaal gewicht die bier drinken (18). In het algemeen wordt gesteld dat hoe meer je drinkt, hoe groter het risico is op gewichtstoename en de ontwikkeling van een bierbuik (8, 19).

Kortom: Het drinken van grote hoeveelheden bier is gelinkt aan een verhoogd risico op gewichtstoename en buikvet.

Mannen hebben een groter risico dan vrouwen
De relatie tussen gewichtstoename en alcoholconsumptie is groter bij mannen dan bij vrouwen. Er wordt verondersteld dat dit komt doordat mannen meer drinken dan vrouwen, misschien wel drie keer zoveel (7, 20, 21, 22). Bij mannen wordt het vet sneller opgeslagen rond de buik wanneer zij aankomen (23, 24). Daarbij drinken mannen eerder bier dan vrouwen. Bier bevat meer calorieën dan veel andere bronnen van alcohol. 45 ml sterke drank bevat bijvoorbeeld 97 calorieën  en een standaardglas (148 ml) rode wijn bevat 125 calorieën. Een standaardglas (355 ml) bier bevat 153 calorieën (2, 25, 26). Een andere reden dat mannen sneller een bierbuik krijgen is door het effect van alcohol op het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Het drinken van alcoholische dranken zoals bier kan de testosteronwaarden verlagen (27, 28, 29). Dit is belangrijk om in acht te nemen, aangezien lagere testosteronwaarden voor gewichtstoename kunnen zorgen, vooral rond de buik (30, 31, 32, 33). Zelfs 52 procent van mannen met obesitas heeft lagere testosteronwaarden dan normaal (34). Dit onderzoek wijst uit dan mannen sneller een bierbuik ontwikkelen.

Kortom: Mannen drinken vaak meer dan vrouwen, wat kan leiden tot meer gewichtstoename. Het drinken van alcohol kan het ook mannelijke geslachtshormoon testosteron verlagen en het risico op buikvet verhogen.

Zorgen andere alcoholsoorten voor buikvet?
De meest waarschijnlijke manier dat bier bijdraagt aan buikvet is door een teveel aan calorieën in je dieet. Andere alcoholsoorten zoals sterke drank en wijn bevatten minder calorieën dan bier. Dat betekent dat deze minder snel voor gewichtstoename en buikvet zorgen. Opmerkelijk is dat sommige studies gematigd wijn drinken hebben gelinkt aan een lager lichaamsgewicht (7, 36). Onderzoeken hebben verder aangetoond dat de hoeveelheid alcohol en de frequentie waarmee je het drinkt ook meespelen. Bingedrinken is vooral risicovol voor het krijgen van een bierbuik. Studies hebben aangetoond dat meer dan vier drankjes in een keer je risico op buikvet kan verhogen, wat voor drankje je ook neemt (19, 37, 38, 39). Verder heeft een studie ondervonden dat mensen die één drankje per dag namen het minste vet hadden. Degenen die meestal weinig drinken, maar vier of meer drankjes op drinkdagen namen, het grootste risico op gewichtstoename hadden (37).

Kortom: Andere alcoholische dranken bevatten minder calorieën dan bier. Het veel drinken van welk alcoholisch drankje dan ook zorgt voor een hoger risico op buikvet.

Hoe kom je van je bierbuik af?
De beste manier om van je bierbuik af te komen is door middel van je dieet en beweging. Als je een zware drinker bent kun je je alcoholinname beperken of helemaal stoppen. Vermijd bingedrinken, of veel alcohol drinken binnen één of twee dagen. Er is helaas geen perfecte manier om buikvet te verminderen. Diëten met weinig bewerkt vlees, suikerrijke drankjes en bewerkte graanproducten zijn gelinkt aan minder lichaamsgewicht (40, 41). Als je wilt afvallen en aan je gezondheid wilt werken, stap dan over op een dieet gebaseerd op pure, onbewerkte voeding en beperk toegevoegde suikers (42, 43, 44). Bewegen is ook een zeer effectieve manier voor zowel mannen als vrouwen om buikvet te verliezen. Cardio en hoge intensiteit training kunnen hierbij helpen (45, 46, 47, 48, 49, 50, 51). Beweging heeft naast gewichtsverlies vele geweldige gezondheidsvoordelen, waardoor het een van de gezondste dingen is om te doen voor je gezondheid. Lees deze twintig tips om buikvet te verliezen.

Kortom: De beste manier om van buikvet af te komen is door je alcoholinname te verminderen, regelmatig te bewegen en je voedingspatroon te verbeteren.

Tot slot
Bier drinken kan voor gewichtstoename zorgen, ook voor buikvet. Onthoud dat hoe meer je drinkt, hoe groter je risico loopt op gewichtstoename. Het gematigd drinken van een biertje per dag (of minder) is niet gelinkt aan het krijgen van een bierbuik. Als je echter veel bier drinkt of regelmatig binge drinkt is de kans groot dat je buikvet krijgt, net als verschillende gezondheidsproblemen. Om je risico op gewichtstoename te verminderen, houd je dan aan de aanbevolen limieten en zorg voor een gezonde, actieve leefstijl (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.