web
statistics
Hoofdpagina » Nieuws » Krillolie gunstig bij artrose

Krillolie gunstig bij artrose

Bij artrose is er sprake van afbraak van gewrichtskraakbeen, waardoor de botten tegen elkaar aan schuren, wat leidt tot gewrichtspijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid. Het treft meestal de knieën, handen en heupen. In een studie die 6 maanden duurde, hebben onderzoekers gekeken naar wat een dagelijkse dosis van 4 gram krillolie kan doen bij mensen met artrose. Het resultaat was bij 3 maanden nog beperkt, maar na 6 maanden zagen de onderzoekers duidelijk een afname van de klachten, vooral bij de groep met verhoogde ontstekingswaarden. De stijfheid verminderde en de belastbaarheid verbeterde. De omega 3-index verbeterde gedurende de studie steeds meer, maar opvallend was dat de ontstekingswaarden in het bloed geen duidelijke verbetering lieten zien. Krillolie werkt dus wel, maar vermoedelijk niet door het verlagen van de ontstekingswaarden.

Over de opzet van de studie
Er deden 235 volwassenen met milde tot matige knieartrose mee aan het dubbelblinde, placebogecontroleerde onderzoek. Alle patiënten hadden lichte tot matige knieklachten en gebruikten geen omega-3-supplementen. Mensen met reumatoïde artritis, psoriatische artritis, ankyloserende spondylitis en andere soortgelijke aandoeningen mochten niet aan het onderzoek deelnemen. De deelnemers varieerden in leeftijd van 40 tot 65 jaar, en hun BMI’s varieerden van 18 (zeer mager) tot 35 (bijna morbide obesitas). De gemiddelde BMI voor mannen was ongeveer 28. Daarmee zaten de mensen in het onderzoek aan de bovenkant van wat volgens gezondheidsdeskundigen een gezond gewicht is. Er waren ongeveer evenveel mannen als vrouwen in de groep. Sommige van de mensen in de studie gebruikten tijdens de proef pijnstillers (NSAID’s), maar de meesten namen ze alleen als het nodig was, dus besloten de onderzoekers na te gaan hoe vaak dit gebeurde door de mensen na de studie een vragenlijst te geven.

Het onderzochte product was een krilloliesupplement met hoge potentie van het Australische bedrijf Swisse. Elke capsule van 1 gram bevatte 150 mg DHA, 70 mg EPA en een bepaalde hoeveelheid astaxanthine. De grondstof is de krillolie van het merk Superba Boost, die geleverd wordt door het Noorse bedrijf Aker BioMarine. De deelnemers aan het onderzoek werd opgedragen elke dag 4 capsules van het Swisse product in te nemen. Dit betekende dat ze dagelijks 600 mg DHA en 280 mg EPA in de vorm van fosfolipiden binnenkregen.

De goed gevalideerde WOMAC-score werd gebruikt om de verandering in kniepijn te meten, wat de belangrijkste uitkomst was. De onderzoekers maten ook hoe stijf de kniegewrichten waren en keken naar de lipidenprofielen in het bloed.

De uitkomst
Uit het onderzoek bleek dat de behandeling met krillolie de kniepijn sterk verminderde en de knieën minder stijf maakte en beter in staat om te werken. De Omega-3 Index van de mensen die aan de studie deelnamen ging aan het eind van de studie met gemiddeld 9% omhoog als ze krillolie namen. De meeste deskundigen zijn het erover eens dat je minstens 8% omega-3 nodig hebt om er de meeste gezondheidsvoordelen uit te halen (Bron: NutraIngredients-USA).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel: