In Kruiden

Kruiden gezondKruiden en specerijen kunnen niet alleen het eten onweerstaanbaar lekker maken, ook kunnen ze bijdragen aan een enorme verbetering van je gezondheid. We zetten de meest geneeskrachtige kruiden op een rijtje.

Kruiden bevatten vaak grote hoeveelheden geconcentreerde antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Flavonoïden kunnen je gezondheid een flinke duw in de goede richting geven en zelfs levensverlengend werken. Gedroogde of verse kruiden kunnen immuunverhogend zijn en een antiseptische werking hebben. Kruiden bevatten per 100 gram meer antioxidanten dan groente en fruit!

Basilicum
Ook wel koningskruid genoemd, basilikos is Grieks voor koning. Het kruid komt oorspronkelijk uit India. Het kruid schenkt mentale helderheid en werkt positief op de spijsvertering door onder meer parasieten te doden. Heerlijk in Italiaanse gerechten.

Dille
De naam “Dille” is oud-Saksisch voor ‘in slaap wiegen’. Het heeft een gunstige invloed op de slaap. Dit kruid is erg rijk aan vitamine C en lekker over vis. Dit is in Scandinavië een van de populairste kruiden in de keuken.

Geelwortel
Ook vaak Curcuma, Kunyit, Temoe lawak, Koenjit, Koenir, Haldi, Turmeric of Pallilo genoemd. Wordt regelmatig ingezet in de strijd tegen kanker. Zeer antioxidantrijk. Onderdeel van kerrie.

Gember
Gember is een krachtige smaakmaker dat kalmerend werkt op de spijsvertering. Daarnaast werkt deze wortel zuiverend, ontspannend en ontstekingsremmend.

Kaneel
Werkt antiseptisch, krampwerend en verwarmend. Goed te gebruiken bij kouwelijkheid en bij darmproblemen. Kaneel heeft een gunstige werking op de bloedsuikerspiegel. Kies wel voor de Ceylonkaneel, want andere kaneelsoorten kunnen juist kankerverwekkend zijn bij veel gebruik.

Knoflook
Werkt cholesterolverlagend en helpt bij de bestrijding van infecties. Krachtige smaakmaker. De werking is rauw het sterkst. Als de knoflook even een kwartier heeft kunnen ‘ademen’ alvorens het gegeten wordt zijn er stoffen gevormd waardoor de medicinale werking nog krachtiger is.

Koriander
Werkt remmend op ontstekingen, bacteriën en schimmels. Het is ook een krachtige ontgifter van zware metalen. De smaak is fris en wordt vaak gebruikt als aanvulling op soepen en sauzen.

Kruidnagel
De smaak is erg sterk en fris en wordt vaak als onderdeel verwerkt in curries. Kruidnagel bezit de eerste plek op de lijst van meest sterke antioxidantrijke kruiden. Kruidnagel bevat de stof eugenol, dat een ontstekingsremmende en pijnstillende stof is en werkzaam is bij tandpijn. Kruidnagel is lekker in sauzen, stoofschotels en speculaas.

Lavas
Ook wel de maggiplant genoemd. Prima vervanger van zout in soepen, salades en warme maaltijden. Het kruid bevat fytonutriënten zoals coumarinen en psoralen die heilzaam inwerken op je gezondheid. Ook de aanwezige carvacrol werkt sterk bacteriedodend.

Mierikswortel
Is een pittige wortel, dat familie is van mosterd en radijs. In Japan wordt het ook wel wasabi genoemd. Er zit erg veel vitamine C in en is rijkelijk voorzien van de nodige mineralen. Werkt verlichtend bij jicht en artritis en is goed voor de luchtwegen.

Mosterdzaad
Zeer pittige smaak. Het kruid bevat glucosinolaten die een positieve werking hebben in de strijd tegen kankercellen. Het is zeer rijk aan de mineralen seleen, fosfor, mangaan en magnesium. Het bevat ook tryptofaan wat goed is voor een opgewekte stemming.

Oregano
Werkt ontstekingsremmend en zit boordevol antioxidanten. Als je dit regelmatig nuttigt dan kun je profiteren van de sterke antibacteriële werking. Het is rijk aan vitamine K, ijzer en calcium en lekker in bouillon en Italiaanse tomatensauzen.

Pepermunt
Ook wel munt, mint of pepermunt genoemd. Het heeft een kalmerende werking op de darmen en wordt veel als thee gedronken. Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) doen er goed aan regelmatig muntthee te drinken van verse bladeren. Bij de Turk zijn deze bladen vaak voordeliger dan in de supermarkt. Bewaar de verse munt in een natte theedoek om het langer goed te houden.

Peterselie
Wordt vaak ingezet als garnering omdat het er leuk uitziet, maar eigenlijk is peterselie zeer gezond. Peterselie is zeer rijk aan belangrijke mineralen, maar ook aan vitamines zoals het immuunverhogende vitamine C. Het helpt bij het detoxen en past qua smaak bij zeer veel gerechten. Reden genoeg om dit dagelijks aan je maaltijden toe te voegen.

Rozemarijn
Is een sterk geurende plant met een krachtige smaak. Rozemarijn heeft direct genuttigd een oppeppend effect en stimuleert de bloedcirculatie. Rozemarijn wordt ook toegepast als thee of massageolie. Het wordt vaak ingezet om hoofdpijn te bestrijden.

Salie
Salie is zeer geneeskrachtig en zuiverend. De Latijnse naam is Salvia en dat betekent “heilzaam”. Deze heilzame werking uit zich in een antibiotische werking. Het kruid domineert snel in de smaak. Je kunt het inzetten als verlichter bij verkoudheid in de vorm van een hoestdrank of thee. Het is een echte verkwikker voor de hersenen.

Selderij
Bevat grote hoeveelheden vitamine C en B. Werkt bloeddruk- en cholesterolverlagend. Je kan dit prima rauw eten in salades of aan soepen toevoegen. Je kunt er ook makkelijk een dip snack van maken op een feestje. Selderij geeft energie omdat het zeer mineraalrijk is.

Tijm
Bezit antibacteriële en antiseptische eigenschappen. De werkzame stof is ‘thymol’. Volgens sommigen zou dit kruid tegen een kater werken. Ook houdt het keelpijn en ontstoken tandvlees op een afstand.

Vanille
Is een Orchidee-achtig plantje. Het wordt erg veel ingezet als smaakmaker, maar het is ook ontzettend gezond omdat het rijk is aan antioxidanten. Pas wel op dat je de echte vanille te pakken krijgt, er wordt nogal wat synthetische vanille aangeboden dat de gezondheidsvoordelen niet heeft.

Als je kruiden combineert dan wordt de werking vaak versterkt. Kies daarom voor kruidenmengsels zoals Chinees 5 kruidenpoeder, massala, Italiaanse kruiden, kerrie, Provençaalse kruiden, Thaise kruiden of chilipoeder.

Eet smakelijk!

Help anderen gezonder te worden:
Showing 11 comments
  • nette

    hallo juglen
    bedankt voor deze belangrijke info. ga meteen uitprinten.
    ik mis alleen de cayennepeper,
    warme groet van nette

  • Ingrid

    Hoi Juglen,
    Leuk artikel weer van je!
    Ik heb een vraagje over kaneel: je zegt dat de Ceylonkaneel de enige juiste soort is en dat andere kaneel kankerverwekkend zou zijn.
    Kun je hier iets meer over zeggen: wat is er anders aan die Ceylonkaneel en is gebruik van ander kaneel (met mate) dan altijd zo slecht?
    Hoor het graag!
    Ingrid

  • emmy

    Hi Juglen,
    Dank voor de info. Ik had ook een vraag over kaneel. Hoe weet je dat het Ceylon kaneel is? Vaak staat op potjes alleen kaneel. En kun je een tip geven waar je Ceylonkaneel koopt?
    Hartelijk dank alvast.
    Gezonde groet,
    Emmy

  • Wya

    Jurgen,
    Wij waarderen al je informatie heel erg en vooral nu ook over de kruiden en specerijen. IK kijk altijd uit naar je nieuwsbrieven.
    Dank je wel voor al je goede werk.
    Wya

  • nel tjou tam sin

    Hallo Julgen,
    Ik ben Nel uit Suriname.
    Bedankt voor de informatie over de kruiden. Mijn man en ik drinken drie keer per week een zakje thee,3theelepels kaneel en twee eetlepels honing.
    Wel geschrokken dat niet alle kaneel even goed is.
    Waar is de ceylonkaneel te krijgen?
    Ik was verrat toen ik weer een nieuwsbrief van je mocht ontvangen.
    Heel hartelijk dank voor de informatie.
    Groet,
    Nel

    • Juglen Zwaan

      Dank voor je bericht Nel. Ceylon kaneel is vrij algemeen verkrijgbaar bij diverse webwinkels. Helaas mag ik deze niet meer noemen ivm de Nederlandse wetgeving. Tip: google even en je kunt het zo bestellen!

  • Anita

    Hoi Jurgen

    Ik gebruik al een tijdje de kruiden en die heb ik in mijn eigen kruiden/groentetuin. Ik verbouw zelfs mijn eigen groente, lekker gezond. En de chinese five spice kruiden doe ik door de gehakt met knoflook en verse kruiden, dan is het weer lekker smullen.

    Groetjes van anita

  • ricky damen

    Hallo
    Ik gebruik dagelijks samen met mijn man de gewone kaneel .
    maar ga nu de ceylon thee zoeken via google
    Ben blij met deze site zo horen we tenminste wat er allemaal in ons eten zit.
    gr Henrika

  • lia

    Ben begonnen met een E. code boekje, verontrustend als je dit handhaafd bij het boodschappen doen. Je laat heel veel staan. Biologisch in reform winkels en bij supermarkten is niet altijd echt biologisch.Ik heb kruiden zonder zout, honing uit eigen bijenamilie olijfolie uit eigen boomgaard( griekenland) Maar als heel goed je boodschappen doet zonder toevoegingen, dan ben je een kapitaal kwijt.Ik gebruik speltbrood , maar ook dat schijnt niet gezond te zijn.

  • fiona

    hoi jurgen, hoe zit het met munt die je vn de markt haalt, zit deze niet vol bestrijdingsmiddelen? of valt dat juist mee?

    • Juglen Zwaan

      Daar zitten helaas heel veel bestrijdingsmiddelen op…

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken