Kun je aloë vera eten?

De aloë vera wordt vaak de ‘onsterfelijkheidsplant’ genoemd omdat hij kan overleven en bloeien zonder aarde. Het is een lid van de Liliceae-familie, net als meer dan 400 andere soorten aloë. Aloë vera wordt al duizenden jaren in traditionele geneeskunde gebruikt en ook wetenschappelijke studies zien verbanden met verschillende gunstige effecten op de gezondheid. De plant wordt bijvoorbeeld gebruikt tegen zonnebrand, tandplaque en voor het verlagen van het bloedsuikerniveau. Bovendien bevat aloë vera veel nutriënten met meer dan 75 potentieel actieve verbindingen, waaronder vitamines, mineralen, enzymen, aminozuren, vetzuren en polysachariden (1). Je vraagt je misschien wel af of de plant ook veilig gegeten kan worden. In dit artikel krijg je te zien of je aloë vera kunt eten en of dat ook verstandig is.

Het eten van aloë-verabladeren is over het algemeen veilig
De bladeren van de aloë vera bestaan uit drie onderdelen: de schil, de gel (geleiachtig plantensap) en de latex. Ze zijn vooral bekend vanwege de gel, die verantwoordelijk is voor de meeste effecten op de gezondheid (1). Hoewel de meeste mensen de gel op de huid aanbrengen is die bij een juiste bereiding ook veilig om te eten. De gel heeft een verfrissende smaak en kan in verscheidene recepten worden gebruikt, zoals in smoothies en sausjes. Om bij de gel te komen snijd je de doornige punt en randen van de bladeren eraf. Daarna verwijder je de schil van de platte kant en kun je de heldere gel eruit halen en in kleine blokjes snijden. Zorg ervoor dat je de gelblokjes zeer goed wast om alle sporen van vuil en residuen van latex te verwijderen. Als er namelijk een restje latex achterblijft kan dat de gel een onplezierige bittere smaak geven. De latex is een dun laagje geel vocht tussen de schil en de gel van het blad. Het bevat verbindingen met krachtige laxerende eigenschappen zoals aloïne (2). Te veel latex nuttigen kan ernstige bijwerkingen hebben en potentieel zelfs dodelijk zijn (3). Het eten van de schil van de aloë vera daarentegen is meestal veilig. De smaak is mild en de textuur knapperig; perfect om in een zomerse salade te verwerken. Of je kunt de schil lekker eten met een dip van salsa of hummus. Je bereidt de schil door de doornige randen van de bladeren af te halen en de schil van de platte kant van het blad af te halen. Was vervolgens deze schil heel goed om restjes latex en vuil te verwijderen en daarna kun je hem nog 10-20 minuten in water laten weten voordat je hem eet, als je hem zo nog te taai vindt om te eten.

Kortom: Over het algemeen kan de gel uit het blad van de aloë vera veilig worden gegeten en dat geldt ook voor het blad zelf. Was bladeren of gel wel heel goed om sporen van latex te verwijderen, want daardoor kunnen vervelende en mogelijk schadelijke bijwerkingen optreden.

Aloë vera gels voor huidverzorging niet geschikt voor consumptie
Huidverzorgingsproducten op basis van aloë vera zijn niet bedoeld om te eten. Die zijn gemaakt ter verlichting van zonnebrand, ontstekingsremming, hydratatie, verlichting van jeuk en behandeling van verscheidene andere huidproblemen. Veel commerciële aloë-vera-gels bevatten conserveermiddelen voor een langere houdbaarheid en andere ingrediënten ter verbetering van geur, textuur en kleur. Veel van die ingrediënten zijn niet geschikt voor consumptie (4). Bovendien kunnen bewerkingsmethodes ervoor zorgen dat de actieve ingrediënten uit de gel verdwijnen; juist de ingrediënten die normaal bij het eten ervan verantwoordelijk zouden zijn voor de gunstige gezondheidseffecten (4).

Kortom:  Huidproducten met aloë vera bevatten conserveermiddelen en andere ingrediënten die niet bedoeld zijn voor consumptie. Eet alleen de aloë-veraplant zelf en niet de commerciële huidverzorgingsproducten.

Mogelijke voordelen van het eten van aloë vera
Het eten van de gel van het blad van de aloë vera wordt geassocieerd met mogelijke gunstige gezondheidseffecten. Dit geldt ook voor andere delen van de plant. Een aantal mogelijke gezondheidsvoordelen van het eten van aloë vera vind je hier:

  • Kan bloedsuikerniveau verlagen: Dierstudies en onderzoek onder mensen wijzen uit dat aloë-vera-gel bijdraagt aan verlaging van het bloedsuikerniveau doordat het de insulinegevoeligheid verhoogt (567).
  • Kan ontstekingssignalen verlagen: Bij laboratorium- en dierstudies bleek aloë-vera-extract ontstekingssignalen zoals tTNFα, IL-1 en IL-6 te verlagen (89).
  • Afname van tandplaque: Als het als mondwater wordt gebruikt kan aloë-verasap net zo effectief zijn als een regulier middel tegen de ophoping van tandplak (1011).
  • Goed voor het geheugen: Bij een dierstudie bleek het eten van aloë-vera-gel te helpen om het leervermogen en het geheugen te verbeteren en tegelijk symptomen van depressie te verminderen (12).
  • Rijk aan antioxidanten: De hoeveelheid antioxidanten in het bloed kan toenemen door regelmatig aloë-vera-gel te eten. Antioxidanten dragen bij aan de bestrijding van schade veroorzaakt door vrije radicalen, die verband houden met vele chronische ziektes (13).

Kortom: Aloë vera wordt geassocieerd met mogelijke gezondheidseffecten, zoals een lager bloedsuikerniveau, minder ontsteking en tandplaque en een verbeterd geheugen en betere afweer door antioxidanten.

Mogelijke gevaren bij het eten van aloë vera
Het eten van de latex van de aloë vera, de gele substantie die gevonden wordt in het blad, houdt mogelijke risico’s in. In kleine doses kan het werken tegen obstipatie doordat het de darmperistaltiek verhoogt. Maar uit veiligheidsoverwegingen verbood de FDA (Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit) in 2002 de verkoop van producten die latex uit aloë vera bevatten (14). Er zijn verbanden gevonden tussen eten van de latex en het op de lange termijn optreden van symptomen zoals maagkramp, nierproblemen, onregelmatige hartslag en spierzwakte (3). Zwangere vrouwen moeten de latex helemaal vermijden, want het kan baarmoedercontracties teweegbrengen, wat kan leiden tot een miskraam (15). Ook mensen met spijsverteringsaandoeningen zoals PDS (prikkelbaredarmsyndroom) of de ziekte van Crohn dienen het te vermijden omdat het hun aandoening kan verergeren (15). Nog afgezien van de latex wordt het innemen van aloë-vera-gel afgeraden voor mensen die medicijnen nemen voor diabetes-, hart- of nierproblemen, want aloë vera kan mogelijke bijwerkingen van de medicijnen verergeren (1). Eet nooit de gel van aloë vera die in een huidverzorgingsproduct zit want daarin zitten niet dezelfde stoffen als in het blad zelf en er kunnen ingrediënten aan toegevoegd zijn die niet eetbaar zijn.

Kortom: Latex van de aloë vera kan schadelijk zijn, vooral voor zwangere vrouwen, mensen met spijsverteringproblemen en mensen met bepaalde medicijnen. Je kunt de gel ook beter vermijden als je medicijnen neemt voor diabetes, hart of nieren.

Conclusie
De gel en de schil van het blad van de aloë vera kun je eten. Vooral de gel biedt meerdere gezondheidsvoordelen. Zorg er wel goed voor dat je de gel of de schil heel goed wast om alle sporen van latex te verwijderen. De latex heeft een onplezierige, bittere smaak en kan schadelijke bijwerkingen geven. Eet nooit huidverzorgingsproducten met aloë vera. Die bieden niet dezelfde voordelen als het blad en zijn niet bedoeld voor consumptie (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.