Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Kunnen honden druiven eten?

Kunnen honden druiven eten?

Van druiven en rozijnen is bekend dat ze zeer giftig zijn voor honden, hoewel onderzoek nog niet precies heeft uitgewezen welke stof in de vrucht deze reactie veroorzaakt. Daarom mag je beslist geen druiven, rozijnen of krenten aan je hond geven.

Geslacht, ras of leeftijd van een hond hebben geen invloed op het risico erdoor aangetast te worden, en omdat er geen bewezen hoeveelheid is die veilig is, zou je je pup helemaal geen druiven of rozijnen moeten geven.

Helaas kan vergiftiging door druiven/rozijnen fataal zijn. Het inslikken van de vrucht kan mogelijk leiden tot acuut (plotseling) nierfalen bij honden. Volgens het ASPCA Animal Poison Control Center kregen ze in 2016 in totaal 3.722 telefoontjes waarbij druiven en rozijnen betrokken waren.

Hier zijn de tekenen en symptomen die kunnen optreden na het eten van druiven, krenten of rozijnen:

  • Verminderde eetlust
  • Futloosheid of zwakte
  • Lethargie, oftewel slaapzucht
  • Braken en/of diarree, vaak binnen een paar uur
  • Buikpijn (gevoelig bij aanraking)
  • Uitdroging (tekenen zijn onder andere hijgen; droge neus en mond; bleek tandvlees). Een snelle manier om op uitdroging te testen is door zachtjes aan de huid achter in de nek van je hond omhoog te trekken. Die moet onmiddellijk terugveren.
  • Verhoogde dorst en/of urineproductie of verminderde hoeveelheid urine of helemaal ophouden
    Nierfalen (wat dodelijk kan zijn)

Wat als je hond een druif of rozijn eet?
Als ze niet behandeld worden, kunnen honden nierfalen krijgen, wat fataal kan zijn. Als je hond een druif of rozijn eet, onderneem dan snel actie en bel een dierenarts.

Overlevingskansen
Een overzicht van gegevens uit de AnTox database van het American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Animal Poison Control Center identificeerde 43 honden die ernstig ziek werden na het eten van druiven of rozijnen. Met 52% van de 43 honden overleefde net iets meer dan de helft van de honden. Bij 15 van deze 23 honden verdwenen de klachten volledig.

Wat kun je nog meer niet aan je hond geven?
Ook verscheidene andere voedingsmiddelen die prima geschikt zijn voor menselijke consumptie kunnen giftig zijn voor honden. De laatste tien jaar zijn wereldwijd gevallen van voedselvergiftiging gemeld waarbij chocolade en chocoladeproducten, Allium spp. (ui, knoflook, prei en bieslook), macadamianoten, met xylitol gezoete producten, alcoholische dranken, en ongebakken brooddeeg per ongeluk werden ingenomen. De vergiftigingen zijn meestal te wijten aan een gebrek aan kennis bij het publiek over de ernstige bedreiging voor de gezondheid van honden en katten die deze producten kunnen inhouden.

Bronnen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.