Hoofdpagina » Toxines » Kunstmatige zoetstoffen tijdens zwangerschap gerelateerd aan overgewicht kind

Kunstmatige zoetstoffen tijdens zwangerschap gerelateerd aan overgewicht kind

baby-overgewichtHet gebruik van kunstmatige zoetstoffen is in de afgelopen decennia drastisch gestegen. Tegelijkertijd is ook het aantal mensen met obesitas hoger dan ooit. Meer dan 30 procent van de zwangere vrouwen drinkt regelmatig kunstmatig gezoete drankjes (1,2). Eerdere dieronderzoeken hebben uitgewezen dat wanneer de ongeboren vrucht is blootgesteld aan kunstmatige zoetstoffen deze meer kans heeft om overgewicht of obesitas te ontwikkelen na de geboorte (3,4). Het verband tussen kunstmatige zoetstoffen en obesitas is echter controversieel. Een nieuw onderzoek wijst uit dat het gebruiken van zoetstoffen mogelijk overgewicht of obesitas kan veroorzaken bij kinderen.

Bij het onderzoek werden 2686 gezonde, zwangere vrouwen onderzocht. Het voedingspatroon werd tijdens het tweede of derde trimester van de zwangerschap onderzocht middels een vragenlijst. Een jaar na de geboorte werd de BMI van de kinderen gemeten. Meer dan een kwart van de onderzochte vrouwen gebruikte kunstmatige zoetstoffen tijdens de zwangerschap.

De kinderen van vrouwen die veel kunstmatige zoetstoffen gebruikten tijdens de zwangerschap hadden een hogere BMI dan de kinderen van de vrouwen die minder gebruikten. Daarbij hadden ze twee keer zoveel kans op overgewicht toen ze één jaar waren. Opmerkelijk is dat deze bevinding alleen bij jongens geconstateerd is.

Volgens de onderzoekers zijn er meerdere verklaringen voor het verband tussen kunstmatige zoetstoffen en overgewicht bij volwassenen. Dit kan komen door:

  • Veranderingen in de glucosestofwisseling (5)
  • Verstoring van de darmmicrobiota (6)
  • Een ontregeling van de eetlustcontrole en caloriecompensatie (7).

De zoetstoffen hoeven niet per se schadelijk te zijn voor de mens, de darmbacteriën kunnen er wel door afsterven. Daardoor kunnen kunstmatige zoetstoffen indirect zeer schadelijk zijn voor kinderen en volwassenen.

Kunstmatige zoetstoffen zijn ook teruggevonden in moedermelk, waardoor de baby via deze weg aan de zoetstoffen kan worden blootgesteld (8).

Er is met dit onderzoek een verband gelegd tussen kunstmatige zoetstoffen en overgewicht bij kinderen. Het is in ieder geval aan te raden om kunstmatige zoetstoffen te beperken of helemaal te schrappen (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.