web
statistics

Kunstmatige zoetstoffen tijdens zwangerschap gerelateerd aan overgewicht kind

baby-overgewichtHet gebruik van kunstmatige zoetstoffen is in de afgelopen decennia drastisch gestegen. Tegelijkertijd is ook het aantal mensen met obesitas hoger dan ooit. Meer dan 30 procent van de zwangere vrouwen drinkt regelmatig kunstmatig gezoete drankjes (1,2). Eerdere dieronderzoeken hebben uitgewezen dat wanneer de ongeboren vrucht is blootgesteld aan kunstmatige zoetstoffen deze meer kans heeft om overgewicht of obesitas te ontwikkelen na de geboorte (3,4). Het verband tussen kunstmatige zoetstoffen en obesitas is echter controversieel. Een nieuw onderzoek wijst uit dat het gebruiken van zoetstoffen mogelijk overgewicht of obesitas kan veroorzaken bij kinderen.

Bij het onderzoek werden 2686 gezonde, zwangere vrouwen onderzocht. Het voedingspatroon werd tijdens het tweede of derde trimester van de zwangerschap onderzocht middels een vragenlijst. Een jaar na de geboorte werd de BMI van de kinderen gemeten. Meer dan een kwart van de onderzochte vrouwen gebruikte kunstmatige zoetstoffen tijdens de zwangerschap.

De kinderen van vrouwen die veel kunstmatige zoetstoffen gebruikten tijdens de zwangerschap hadden een hogere BMI dan de kinderen van de vrouwen die minder gebruikten. Daarbij hadden ze twee keer zoveel kans op overgewicht toen ze één jaar waren. Opmerkelijk is dat deze bevinding alleen bij jongens geconstateerd is.

Volgens de onderzoekers zijn er meerdere verklaringen voor het verband tussen kunstmatige zoetstoffen en overgewicht bij volwassenen. Dit kan komen door:

 • Veranderingen in de glucosestofwisseling (5)
 • Verstoring van de darmmicrobiota (6)
 • Een ontregeling van de eetlustcontrole en caloriecompensatie (7).

De zoetstoffen hoeven niet per se schadelijk te zijn voor de mens, de darmbacteriën kunnen er wel door afsterven. Daardoor kunnen kunstmatige zoetstoffen indirect zeer schadelijk zijn voor kinderen en volwassenen.

Kunstmatige zoetstoffen zijn ook teruggevonden in moedermelk, waardoor de baby via deze weg aan de zoetstoffen kan worden blootgesteld (8).

Er is met dit onderzoek een verband gelegd tussen kunstmatige zoetstoffen en overgewicht bij kinderen. Het is in ieder geval aan te raden om kunstmatige zoetstoffen te beperken of helemaal te schrappen (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

3 gedachten over “Kunstmatige zoetstoffen tijdens zwangerschap gerelateerd aan overgewicht kind”

 1. Veel baby’s krijgen suikerwater toegediend om stress van de geboorte sneller te doen laten zakken. Kan dit niet de oorzaak zijn? Hoelang doet men dit en welke producten/merken enz. worden hiervoor gebruikt?

 2. Om stress zoveel mogelijk te voorkomen moet men weer terug naar vroeger. Het zwanger zijn/bevalling en daarna moet weer meer maatschappelijk geaccepteerd worden als een belangrijk onderdeel waarbij rust, zorgzaamheid, geborgenheid weer de boventoon kan voeren. Ik pleit voor bevallingsklinieken. Je kunt daar dan eerder naar toe als bij een ziekenhuis. En je kunt er dan langer blijven als dat gewenst is. Er moet voldoende personeel/materiaal aanwezig zijn.
  Ik heb 2 bevallingen in ziekenhuis meegemaakt en voelde me net een broedkip. Beide keren moest men een specialist oproepen. Moest een keer naar huis om een bed leeg te maken, terwijl ik zwaar ijzertekort had. Kon pas s’maandags gaan bevallen enz. Beide kinderen waren grote baby’s 52 centimeter.(zelf 1.60/fijn gebouwd)Vandaar in zuidelijke landen een keizersnede altijd standaard is. Hier wil men weer teveel puur natuur.(goedkoop) Ook familie/omgeving enz. mag zich wel weer eens meer gaan inzetten om een zwangere vrouw( 9 maanden voor en daarna) te ondersteunen. Stress is 1 van de grootste basis boosdoeners van ziektes in onze maatschappij.

 3. Ik val zowat van mijn stoel van het lachten : dit te lezen op de site van de kwf:
  KWF Kankerbestrijding stelt zich op het standpunt dat zoetstoffen zonder gevaar voor de gezondheid gebruikt kunnen worden, mits niet in extreem grote hoeveelheden per dag. Daarnaast beschouwt KWF Kankerbestrijding zoetstoffen als uitstekende vervangers voor suiker omdat zoetstoffen géén overgewicht veroorzaken. Overgewicht is een directe risicofactor van verschillende kankersoorten.
  we kunnen het kwf ook niet meer serieus nemen net als het (onder)voedingscentrum

Reacties zijn gesloten.