web
statistics

20 voordelen van kurkuma voor je gezondheid

geelwortelHet actieve ingrediënt van Kurkuma (geelwortel) is curcumine. Kurkuma wordt al sinds 2500 jaar gebruikt in India, waar het waarschijnlijk eerst is gebruikt als kleurstof.

De medische eigenschappen van deze specerij hebben zich over de eeuwen heen langzaam onthuld. Lang bekend vanwege zijn ontstekingsremmende werking, heeft recent onderzoek duidelijk gemaakt dat kurkuma een natuurlijk wonder is, dat gunstig blijkt in de behandeling van veel verschillende gezondheidscondities van kanker tot Alzheimer.

Hier zijn de 20 voordelen van kurkuma voor je gezondheid

 1. Het is een natuurlijk antiseptisch en antibacterieel middel, handig voor het desinfecteren van snijwonden en brandwonden.
 2. Gecombineerd met bloemkool, heeft het aangetoond prostaatkanker te voorkomen en de groei van bestaande prostaatkanker te stoppen.
 3. Het voorkomt de verspreiding van borstkanker naar de longen bij muizen.
 4. Kan melanoom (een agressieven vorm van huidkanker) voorkomen en het zorgt er voor dat de bestaande melanoomcellen zelfmoord plegen.
 5. Verlaagt het risico op kinderleukemie.
 6. Is een natuurlijke ontgifter voor de lever.
 7. Kan Alzheimer voorkomen en de ontwikkeling van Alzheimer stagneren door “amyloïde plaques” opbouw in de hersenen te verwijderen.
 8. Kan bij veel verschillende soorten kanker uitzaaiingen voorkomen.
 9. Is een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer die net zo goed werkt als veel andere ontstekingsremmende medicijnen, maar dan zonder bijwerkingen.
 10. Is veelbelovend gebleken in het vertragen van Multiple Sclerose bij muizen.
 11. Is een natuurlijke pijnstiller en een COX2 remmer.
 12. Kan helpen met de vetstofwisseling en helpt met gewichtsbeheersing.
 13. Het is al lange tijd in gebruik in de Chinese medische wereld als behandeling tegen depressie.
 14. Vanwege zijn ontstekingsremmende werking is het een natuurlijke behandeling voor artritis en reumatische artritis.
 15. Vergroot het effect van het chemo medicijn Paclitaxel en vermindert de bijwerkingen ervan.
 16. Er zijn veel belovende onderzoeken aan de gang naar de effecten van kurkuma op alvleesklierkanker.
 17. Doorlopend onderzoek wordt gedaan naar de positieve effecten van kurkuma op de ziekte van Kahler (Multipel Myeloom).
 18. Het is aangetoond dat het de groei van nieuwe bloedvaten in tumoren stopt.
 19. Versnelt het helen van wonden en helpt in het herstellen van beschadigde huid.
 20. Kan helpen bij de behandeling van Psoriasis en andere ontsteking gerelateerde huidaandoeningen.

Kurkuma kan ingenomen worden in poedervorm of als pil. Het is verkrijgbaar als pil in de meeste drogisterijen, voornamelijk in 250-500mg capsules.

Op het moment dat je kurkuma op een reguliere basis gaat gebruiken, is het leuk om nieuwe manieren te vinden voor het gebruik in recepten. Mijn favoriete manier om het te gebruiken is om een klein snufje toe te voegen in de eiersalade. Het voegt een lekkere smaak toe en geeft de eiersalade een rijke gele kleur.

Waarschuwingen: Kurkuma kan beter niet gebruikt worden door mensen met galstenen of cholestase. Omdat kurkuma volgens onderzoek bloedverdunnend werkt, kun je het eten van veel kurkuma beter niet combineren met medicijnen zoals bloedverdunners. Ondanks dat kurkuma vaak gebruikt wordt door zwangere vrouwen, is het belangrijk voor gebruik een dokter te consulteren, aangezien kurkuma stimulerend op de baarmoeder kan werken. (Healthdiaries.com – Vertaling Daphne Helvensteyn)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

63 gedachten over “20 voordelen van kurkuma voor je gezondheid”

  • dank voor je opmerking, ik heb de regel nu iets duidelijker gemaakt. Het werkt dus stimulerend op de baarmoeder volgens her originele artikel, kan dus weeën opwekken. Dit zie ik in wetenschappelijke studies zelf niet terug.

   • Hallo Juglen,
    Bedankt voor een nuttige informatie over “kurkuma”
    Er zijn +/- 20 sorten verschillende kurkuma en onderstaand 3 van 20 sorten kurkuma :
    1. Kurkuma (curcuma longa linn)
    2. Temulawak (Curcuma zanthorrhiza roxb)
    3. Witte kurkuma (Curcuma zedoaria)
    We hadden heel veel soorten wortelstokken voor huisgemaakt kruidendrank (natuur koolzuurvrije frisdrank), sind mijn jeugdtijd en tot nu toe drink ik het dranken dagelijks, dit is onze drinkgewoonten zijn. Ik ben niet echt een expert op plantengebied maar uit mijn jeugdtijd ken ik heel veel soorten wortelstok vooral uit onze eigen tuin.
    Deze gezonde frisdrank geschikt voor alle mensen en voor alle leeftijden, geschikt voor alle sporters, geschikt voor alle activiteiten, reinig en verfris het hele lichaam.
    Groetjes,
    Dina R

 1. Hallo Juglen,

  Is het voor iemand van 60+ verstandig om tabletten te slikken?
  Hoeveel kun je gebruiken in je voeding en wat is de beste koop van Kurkuma.

  • Ik zou dagelijks kerrie nemen. Kurkuma is onderdeel van kerrie. In kerrie zitten ook kruiden die de werking van kurkuma versterken. Eet smakelijk!

  • Hartelijk dank voor je info, gelijk het Ebook gelezen, handige tips, lid geworden van leefbewust.

 2. Hallo Juglen, heb jij het boek broodbuik gelezen? Het is van William Davis’. Volgens de schrijver is er een sterk negatief effect van tarwe op de hersenen… Hoe zie jij dat?

  • Helemaal mee eens! Amylopectine A, gluten, gliadinen, mycotoxines, exorfines, omega-6, kruizing, anti-nutrienten en tal van hulpstoffen maken het gewoon ongezond in mijn ogen. Ik ben nu bijan 2 jaar broodloos en voel me perfect. Ook veel gewicht verloren. Ik raad absoluut brood af. Een keertje kan geen kwaad, maar niet 3 keer per dag, jaar in jaar uit.

   • Op advies van een therapeut zijn wij enkele jaren geleden gestopt met tarwebrood en overgestapt op zelfgebakken biologisch speltbrood.
    Zelfgebakken, omdat bakkers meestal alleen een compact zuurdesem brood kunnen leveren.
    Ik heb eindelijk na al die jaren een (voor ons) goed recept voor elkaar :-)
    1 ei, zout, 50 ml olijfolie, 300 ml water, klein maatschepje rietsuiker, 150 gram biologisch speltmeel, 300 gram biologisch speltbloem, klein maatschepje droge gist.

    Heeft dit ook de nadelen net als tarwe?

 3. Is bij reuma aan te raden om capsules te slikken??
  Om nu alles met kurkuma of kerrie te verrijken lijkt mij erg veel ;-)
  En is er dan nog een bepaald merk aan te bevelen?

   • Hallo Juglen,

    Is het ook aan te raden bij weke delen reuma (fybromialgie) enzo ja welke dosis moet ik dagelijks innemen.

    Groetjes,
    Sonja

  • Beste ik had heel veel pijn door een slijmbeursvliesontsteking op mijn heup,volgens het ziekenhuis genas dat niet omdat er te veel kalk op zat.Verschillende behandelingen zoals shock-wave therapie enz…was ik niet geholpen .Gewone ontstekingsremmers mag ik niet meer nemen omdat mijn nieren slecht gingen door de medicatie dus maar leren leven met de pijn.Een dokter in het ziekenhuis heeft mij dan gezegd probeer eens met Kurkuma in hoge concentratie.Ik heb dat gedaan en het resultaat is verbluffend. Ik haal het in de apotheek en noemt Flexofytol.Proberen waard.grtjes

 4. Ben het met brood voor het grote deel eens. Echter ben ik i.p.v. het supermarkt brood overgestapt op zuurdesem brood en quinoa. Ben over beide erg te spreken. Inmiddels 18kg. kwijt, terwijl ik gewoon heerlijk eet.
  Wilde dit toch graag delen.

  Vriendelijke groet,
  Tom

 5. Ik geef m’n dochtertje van 2,5 dagelijks een theelepel van een pasta van gelijke delen kurkuma en rauwe honing en als ze verkouden is 3-5 keer per dag omdat ze vaak ooronstekingen heeft. Het is een natuurlijke antibiotica en ontstekingsremmend. Dit met wat andere middeltjes en we gaan al een paar maanden goed, zonder antibiotica (winter in Australie) :)

  • Ik neem bijna dagelijks een kop warm water, eetlepel honing, halve theelepel kaneel en een puntje van de theelepel met kurkuma (een soort thee dus).

   @Juglen,
   Is canadese geelwortel (Hydrastis) veel anders dan de kurkuma uit India?
   Ik heb al diverse jaren last van neuspoliepen en heb gelezen dat Hydrastis helpt bij sinusitus, dus ben ik gisteren begonnen met het gebruik hiervan, in de hoop van de ontstekingen in de bijholten en bijkomend neusvocht, af te komen. De hierboven beschreven “thee” heeft het in ieder geval niet verbeterd.

   • Hallo Jan, een puntje kurkuma is niet genoeg. Om voldoende effect te hebben is uit onderzoek gebleken dat je toch iets meer moet nemen dan een puntje vd theelepel. Voor de kurkuma in poedervorm moet je denken aan zo’n 3 gram per dag.
    Overigens zou ik ook eens onderzoek doen naar cayennepeper. Deze heeft (althans bij mij) een krachtig effect op de luchtwegen. Ik neem standaard elke avond voor het naar bed gaan een theelepel honig (even wachten met doorslikken), met daarachteraan een theelepel cayenne poeder. Ik mix het in de mond, en slik het dan pas door. Ok, het is even hot, maar wat heb je liever, een verstopte neus?
    De canadese geelwortel is geen kurkuma, en heeft NIET dezelfde effecten als de kurkuma longu.

 6. Heel positief dat kurkuma zoveel goeds doet maar na een gastric bypass operatie (drastische maagverkleining) kan ik geen voeding meer verdragen waar kurkuma in is verwerkt. Na gebruik van kurkuma (ook al is het niet merkbaar) komt de maaginhoud naar buiten. Kortom voor mij is het narigheid alom.

 7. beste Juglen,

  je zegt dat je regelmatig brood eten afraadt.
  Wat is er als alternatief? niet voor mezelf, dat weet ik wel maar voor mijn twee jonge dochters, die iedere dag als ontbijt en bij overblijf een ( biologisch) boterhammetje eten.

 8. Hallo Juglen, verwerk al een tijdje dagelijks kurkumapoeder(en een paar slagen zwarte peper) in kikkererwtenbeslag, waar ik in kokosvet gebakken pannekoekjes van bak i.p.v. brood.
  Verder maak ik regelmatig een of ander curry-gerecht.
  Mijn vraag is hoeveel kurkumapoeder verstandig is om dagelijks te gebruiken. Ik heb nl ergens gelezen dat “teveel” ook giftig kan zijn.
  Alvast dank voor een reactie,
  groet Kaatje

  • De biologische beschikbaarheid van curcuma is laag. Met piperine in zwarte peper verbetert het iets. Van curcuma kan je niet snel teveel nemen, maar overal waar TE voor staat is niet goed (behalve tevreden ;-). Ik zou het ook aanvoelen en het dagelijks bij enkele theelepels houden ipv eetlepels. Je kunt ook supplementen kopen die zijn gestandaardiseerd op de hoeveelheid curcumine. Wellicht is dat een idee?

 9. Hoi,
  Ik heb de chemo met paclitaxel en las over de curcuma longa. Die heb ik nog in tabletvorm. Kun je mij zeggen uit welk wetenschappelijk onderzoek je dit hebt want ik wil dit graag aan mijn oncoloog laten zien.
  Groetjes Sandra

 10. Hallo Juglen, ik weet niet of je mij kunt een goede raad geven,ik ben drie jaar geleden geopereerd van een tarlov cyste ter hoogte van de zenuw L 5,de professer heeft die cyste weggenomen,maar daardoor is die zenuw natuurlijk beschadigd,nu heb ik nog vrij veel zenuwpijnen met uitstraling in mijn been,heb al alles geprobeerd ook alternatieve middelen enz..s’morgens als ik wakker wordt is de pijn het meest en moet ik stilaan bekomen.Dit is echt triestig,men leert wel een beetje leven met pijn,maar dat zeuren in dat been,ja dat wend niet. zware medicatie,zoals neurontin wil ik niet meer nemen vanwege de bijwerkingen,ook andere medicatie neem ik niet,ik zou het zo natuurlijk willen houden,van alles krijg je bijwerkingen.
  Alvast bedankt voor uw antwoord,of de reactie hierop Emmy

  • Probeer eens wat MSM, dat is een natuurlijke bron van zwavel en heeft in diverse onderzoeken z’n pijnstillende werking bewezen!

 11. Hallo,
  Ik neem al een paar weken kurkuma in en mijn vriend ook. Nu merken we dat onze nagels geelkleurig worden en ik zie aan de toetsen van mijn gsm dat mijn vingers een geelkleur afgeven. Is dit gevaarlijk? Is dit normaal?

  Bedankt voor een spoedig antwoord.

  Ethel.

 12. Hallo,

  Mag je kurkuma naast alle mediciatie gebruiken?
  Of worden bepaalde medicijnen afgeraden?
  Ik weet wel dat het niet verstandig is om hierbij bloedverdunners te gebruiken.
  Maar hoe zit het met andere medicatie? Kan dat gevaarlijk zijn?

  Groetjes Reina

 13. Ik merk dat verse Geelwortel beter werkt dan de poedervorm, ik koop het bij in Toko. Meestal gebruik ik in een omelet met wat Cayenne peper en Herbamare. Heerlijk!

 14. dag allen,

  Sinds een maand neem ik elke dag KURKUMA in pil vorm .
  Ik had een paar lelijke huidvlekken die verwijderd moesten worden .
  Tot mijn grote verbazing zijn ze allemaal verdwenen , dus geen dokter nodig !
  Ook de bruine vlekken op de huid zijn sterk verminderd .
  Mijn vingers zijn pijnvrij wat heerlijk !

  Groet Minke 60 +

 15. Hallo,

  Ik heb een paar dagen geleden Kurkuma Longa capsules gekocht. De verkoopster in de winkel vertelde dat je na 2 weken een pauze zou moeten nemen omdat anders de spijsvertering totaal in de war zou raken. Is dat waar? En hoe lang zou die pauze dan moeten zijn?

  groeten!

  • Ik zou niets continu elke dag, jaar in jaar uit gebruiken (behalve water). Ook curcuma niet. Wissel het af met andere sterke antioxidanten zoals bv kaneel!

 16. Dag juglen,

  Mijn zus krijgt een aantal malen chemo, hoe zit dat met het gebruik van kurkuma.
  Kan dat gelijktijdig of niet.

  Groet,
  Koos Krijgsman

 17. hoi Juglen
  ik las iets over galstenen die heb ik dus maar is het echt niet mogelijk om Kurkuma te gebruiken ik wil graag verse wortels gebruiken, ik gebruik ook veel gember en rode pepers en heb daar geen last van
  Ivonne

 18. Beste Juglen,

  Je zegt ik zou niets continu gebruiken ook curcema niet.

  Maar in India gebruiken ze het iedere dag en ayuveda zegt dat het prima te doen is iedere dag een theelepel.

  Hoe zit dat nu werkelijk?

  vr gr Donneke

  • Hele volksstammen eten het elke dag in India.

   Ik zou me er geen zorgen over maken.

 19. Dag Juglen,

  Ik ga voor het eerst Kurkuma gebruiken.
  wat of hoe kan ik het beste beginnen?
  heel eerlijk gezegd ben ik geen keukenprinses helaas.
  Is een kurkuma pil net zo goed als de poeder?
  En dan welke?
  Verder meende ik iets gelezen te hebben dat het niet verstandig zou zijn bij een te hoge cholesterol?
  Mijn cholesterol stond de laatste keer op 6.8 wat zou ik hier voor het beste kunnen gebruiken? met eten let ik er al erg op, sorry veel vragen maar ik ben een leek met toch wel wat klachten hier en daar, dus ben al een poosje mijn eet gewoonten aan het veranderen.
  groet Karin

 20. Ik ben 22 jaar MS patient nu las ik dat curcuma belangrijk is bij MS. Ik ben rolstoel gebonden en kan niet meer zelfstandig lopen. Zou dagelijks curcumapoeder en thee mijn Ms verbeteren?

  • Volgens mij niet direct. Ik zie met bijvoorbeeld met B12, vitamine D3 en omega 3 vetzuren een sterkere link…

 21. hoi,
  Heeft kurkuma capsule hetzelfde effect als de poeder wat ik gebruikt, (gekookt in melk beetje zwarte peper, honing en scheutje argan olie ofte wel variëren met andere gezonde olie.
  En wanneer weet je of je galsteen heb.
  Als iemand bloedverdunner gebruikt, mag het dan niet gebruiken.
  En wat is het effect met kurkuma en cholesterol.
  Is het goed tegen astma. En nekhernia? of een whiplash.
  Sorry voor de vele vragen tegelijk.
  Alvast bedankt.

 22. Mijn vraag is mijn vader hebben ze een hersentumor verwijderd maar helaas is hij terug ,hij slikt nog al wat medicijnen bloedverdunners voor het cholestorol en heeft nog maar 1nier die voor 17% werkt mag hij kurkuma gebruiken . Mvg belinda

 23. Hallo Juglen.
  Wil graag mijn ervaring delen over Kurkuma,na 1 week gebruik.
  Ik kwam toevallig kurkuma tegen op een site , met al z’n goede eigenschappen,dacht dat moet ik proberen,goedkoper als medicatie van een arts,ikzelf krijg beta blokkers(hartslag van 260 )niks aan te doen zei hartspecialist.
  Ben nu 1 week bezig met kurkuma longa,van kruidvat .2 stuks per dag,ben 52 .na 2 dagen gebruik merkte ik al verschil in mijn lichaam,heb namelijk heel vaak slijmbeurs onstekekingen ,zo ook in mijn elleboog al wel 8 maanden,nu na 2 dagen kan ik mijn arm weer bewegen zonder pijn,wordt niet meer wakker s’nachts,en dat na 2 dagen.ben nu aan het af bouwen van medicatie voor mijn hart van 2 naar 1pil, al 4 dagen en moet eerlijk zeggen ik voel me heel goed,tot nu toe nergens last van,mijn Arts weet van niks.heb nu sinds 3 dagen poeder vorm s’morgens neem ik 1 theelepel door mijn yoghurt met peper en wat notenolie.en in de avond 1 capsule van kruidvat. 60 stuks zitten er in voor 4 euro.
  Dus ik wil er niet meer zonder zelf mijn beginnende reuma geen pijn meer.
  Nu mijn moeder van 76 jaar ,last van vergroeide vingers en enkels ,ook reuma ook zij heeft 1 week geleden de pillen gekocht,2 stuks per dag genomen, 2 dagen later bij haar op bezoek,vroeg hoe gaat het? Niet best had 2 nachten waker gelegen van pijn aan haar handen en enkels,wilde maandag dokter bellen,ik zei ma het komt van die pillen,je lichaam ontgift volgens mij,nou zegt ze als dat zo is dan wacht ik nog even met de dokter.
  Was 2 dagen later weer bij mijn moeder,vroeg hoe het ging,nou zei ze ben helemaal zonder pijn,mijn vingers doen niet meer zeer en ook mijn enkel niet.(ook m’n moeder gebruikt het buiten de arts om,die weet van niks)
  Mooi he dat het toch werkt,na jaren pijn en stijfheid. Maar een bijkomende voordeel wat ze ook zei is dit, Ik voel me geestelijk zo anders zegt ze,zie nergens meer tegen op,voel me zo lekker in m’n vel.net of ik de hele wereld weer aan kan,ik zei ma wat leuk voor je.we denken dus alle 2 dat het komt van die pillen van kurkuma longa,echt in 1 week tijd een ander mens,en dat met het goedkoopste medicijn uit de natuur.
  Deze ervaring wil ik met U allen delen.
  Vriendelijke groeten van 2 blije mensen zonder pijn.

  • Dames bedankt voor jullie verhaal. Prachtig om dit succes te boeken, reeds na enkele dagen, met een product uit de natuur.
   Ik ga dit zeker uitproberen in de volgende weken.
   Ik heb reeds 14 jaar reumatoïde artritis (ernstig), veel ontstekingen, pijn en vermoeidheid. De laatste weken gebruik ik dagelijks verse gemberwortel als thee en 1 glas biologisch kersensap per dag. Ik merk wel een lichte verbetering.
   Ik weet echter niet of de combinatie van deze natuurlijke stoffen wel goed zijn en dat in combinatie met de medicatie van de reumatoloog.
   Veel succes verder.

 24. Heb vandaag een pasta gemaakt van curcuma poeder, water, kokosolie en zwarte peper. Dit moest je zeven minuutjes zachtjes koken tot een pasta. Ik neem iedere dag een theelepel in met water, gewoon omdat het zo gezond is :-) Groetjes

 25. Wat nu te doen met kurkuma zowel bij aanwezigheid van rheuma als galstenen? Van galstenen geen ondervindelijke last trouwens.

  • Hallo Barbara, ik heb dezelfde vraag en ben ook erg benieuwd naar het antwoord hierop. Ik zou graag met curcuma willen beginnen ivm met poly artrose en de ontstekingen…..maar galstenen maken mij voor als nog voorzichtig!
   Groetjes Hanneke

 26. Ik las in de link van het onderzoek van het amc dat de inname van kurkuma poeder helemaal geen nut heeft. Door zuurstof, licht, water of verhitting is het blijkbaar goede stofje al teniet gedaan. Rechtstreeks in de kankercel spuiten heeft wel effect.
  Zo las ik.

  Misschien klopt dit niet hoor, welke dosis en via welke bereiding krijgen we dan toch genoeg binnen?

  Ik hoor het graag van je?
  Op de verpakking van kurkuma longa staat trouwens niet ongekookt gebruiken!
  Verwarrend allemaal

 27. Ik heb wel eens gehoord dat kurkuma alleen goed door het lichaam kan worden opgenomen wanneer het tegelijk gebruikt wordt met zwarte peper. Komt je dat bekend voor?

  • Klopt. De biologische beschikbaarheid van kurkuma is laag. Door peper en/of vet (olijfolie of kokosolie) verhoog je de biobeschikbaarheid.

 28. Hallo allemaal,

  Wat een prachtige resultaten en ik gebruik het voor mezelf en ook voor mijn hond.
  Wel belangrijk is dat je kurkuma verhit voordat je het gebruikt!!!
  het is namelijk licht toxisch en bij verbranding verdwijnt dit.
  Groetjes Donna

 29. Hallo Juglen, heb een flinke ontsteking gehad door een afgedekt perforatie van de dikke darm. Ben nu met 2 cap curcuma longa met peper per dag begonnen omdat er nog rest ontsteking zit. Mijn galblaas is in het verleden verwijderd vanwege de aanwezigheid van een groot aantal gal en cholesterol stenen. Soms last van reflux met galzuur. Kan ik de capsules gewoon innemen of beter een andere natuurlijke ontstekingsremmer?

 30. Hallo Juglen, ik slik al enige jaren curcumin en voel me er goed bij. Sinds ik echter behalve ‘s ochtens 2 capsules bij het ontbijt ook ‘s avonds nog 1 capsule na het eten slik, is mijn ontlasting cetter en zachter, belangrijk voor mij omdat ik een fissuur heb. De ontlasting is nu ook echter wat geler. Ik neem aan dat dit normaal is? Groeten, Harry

 31. Als je lege capsules koop bij de apotheker en je haalt een zakje kurkuma van 1,5 Euro van 100gr zal toch ook goed zijn veronderstel ik?

  • Dat kan zeker! Je kunt ook kant-en-klare kurkuma in capsules kopen (met piperine, verbetert de opname). Ik mag hier helaas geen adressen geven van de wetgever, maar als je me mailt kan ik je zeker wat adressen geven…

 32. @ Greetje,
  erg fijn om te lezen dat het nu goed gaat met jou en je moeder! Echter zou ik eerder voor de reguliere manier gaan : kurkuma uit de toko in poedervorm, in plaats van “kruidvat” of andere “commerciële” pillen.

  Voeg kurkuma samen met zwarte peper en een gezonde olie samen (kokosolie/olijfolie) en drink het op.

  Succes!

  • Er zijn inderdaad zeer veel soorten (ongeveer 100). De meeste studies zijn gedaan met curcuma longa en deze heeft dan ook de voorkeur.

 33. Hallo Juglen. Ik gebruik al een tijd curcuma longa capsules in combinatie met PEA en de pijn van mijn artritis psoriasis is daarmee heel goed onder controle. Maar nav je opmerking over niet het constant gebruiken laat ik het nu regelmatig even staan.

  Nu wilde ik dit ook aan mijn man geven maar hij las dat curcuma in combinatie met bloedverdunners beter niet gebruikt kan worden. Hij heeft twee stents en meerdere bloedverdunners dus dit had best wel eens verkeerd kunnen uitpakken. Dit heb ik bij jouw waarschuwingen niet gelezen dus misschien een tip dit wel te doen.

  Verder complimenten voor je site. En ook voor je mails die ik altijd graag lees. Vooral omdat jij niet zomaar iets beweert maar altijd verwijst naar onderbouwing door o.a. wetenschappelijke studies.
  Jolanda

  • Hoi Jolanda, kurkuma werkt volgens onderzoek inderdaad bloedverdunnend (bron). Ik heb dit er even bijgezet. Dank voor de aanvulling!

 34. Ik gebruik kurkuma regelmatig in wortelstoemp en voor een ananas-kurkuma smoothie. Ik heb al jaren last van lever (die doordat ik zwaarder gebouwd ben wat in het vet zou liggen en daardoor ontsteekt mijn lever regelmatig en hou ik soms tot 10 liter vocht op in mijn lichaam). Als ik kurkuma gebruikt heb in mijn maaltijden of smoothie dan is de volgende dag het opgezwollen gevoel (van het overtollige opgehouden water in mijn lichaam) weg en dan heb ik ook geen pijn ter hoogte van de lever. Dus ik ben er van overtuigd dat het een heel goeie werking heeft op de functie van de lever. En ik heb ook al sinds mijn 10de het prikkelbare darmsyndroom. Ik ondervind zelfs een gunstige werking van kurkuma op mijn darmen. Als ik kurkuma gebruikt heb dan zijn mijn darmen veel rustiger en heb ik minder last van verstoppingen. Ik ben er dus van overtuigd dat kurkuma een gunstig effect heeft op ons lichaam

Reacties zijn gesloten.