Labonderzoek bevestigt definitief: geen radioactiviteit in Keltisch zeezout

Enige maanden geleden plaatste Amanprana in diverse tijdschriften een advertentie waarin werd gewaarschuwd voor de gevaren van Keltisch zeezout. Keltisch zeezout zou zijn verontreinigd met radioactiviteit. Dit omdat er 500 km verderop een kerncentrale actief is…

Toen wij verhaal gingen halen bij Bart Maes, eigenaar van Amanprana, bleek dat het ging om een vermoeden. Ondertussen was de naam Keltisch zeezout al geschaad. Bart Maes raadde mensen indirect via de paginagrote advertentie aan om per direct te stoppen met Keltisch zeezout en over te stappen op zijn zout. Ik had nooit verwacht dat Amanprana ten koste van collega’s hun waren zouden aanprijzen. Ik schreef hier een blog over en Bart Maes reageerde als volgt:

Zoals ik eerder stelde dacht ik ook dat keltisch zeezout gezond was. Maar de vervuiling van de Noord Atlantische oceaan, de vilaine en De loire (met zijn 4 kerncentrales) hebben het bassin van la Guérande aangetast…. Kelisch zeezout zoals jullie sel de guérande noemen is slachtoffer geworden van iemand anders zijn vervuiling. Laat dat de grote boodschap zijn.
– Bart, Amanprana

Omdat er geen bewijzen op tafel liggen, kon ik zijn vermoedens dat er radio-actief plutonium in Keltisch zeezout ook niet weerleggen met keiharde laboratoriumrapporten. Daarom hebben we de stralingsdeskundige Sjoerd de Jonge van Radiatco erbij gehaald om uitsluitsel te geven over dit vraagstuk. Het testen van het Keltische zeezout van Breizh Import vs het Koishan Zout van Amanprana nam lange tijd in beslag, maar inmiddels zijn de laboratoriumrapporten binnen:

De conclusie is dat in beide monsters geen meetbare radioactieve stoffen aanwezig zijn, anders dan 40K. Dit laatste is niks anders dan een beetje 40K uit natuurlijk kalium wat in zeezout zit in de vorm van Kalium chloride. Dit hoort dus zo en in beide zeezout monsters is een gelijke activiteit concentratie aan 40k gemeten. Voor mij is dit een geruststellende constatering omdat dat betekent er geen enkele twijfel is de meetmethode.

Alle andere radionucliden zijn niet aanwezig boven hun MDA. MDA staat voor Minimaal Detecteerbare Activiteit en hangt af van de meetmethode, de gevoeligheid van de gebruikte detector en vooral van de meettijd. Onze analyse bewijst dus dat er met 100% zekerheid geen radionucliden aanwezig zijn in de aangeleverde monsters die de MDA overstijgen. Naar alle waarschijnlijkheid is de werkelijk aanwezige hoeveelheid radionucliden in het monster nog veel minder maar daar hebben we dus middels deze meting geen bewijs voor.

Wat betekent het in termen van dosis:
Het eten van een kilo van het gemeten zout per jaar levert je een dosis op die in ieder geval veel minder is dan 100 µSv. 100µSv is ongeveer 5% van de gemiddelde stralingsdosis die een mens in Nederland jaarlijks ontvangt als gevolg van de natuurlijke achtergrondstraling (kosmisch en terrestrisch). Dit getal is overigens, vooral door de lage ligging en een overwegende kleibodem één van de laagste in de wereld.

Mijn conclusie is dat beide zeezout monsters wat betreft radioactiviteit prima gegeten kunnen worden.
– 
Sjoerd de Jonge, Radiatco

Download hier de rapporten:
RadiatCo Keltisch Zeezout
RadiatCo Koishan Zout

We hoeven ons dus geen enkele zorgen te maken. De dreigementen blijken op niets gebaseerd. Hoewel het zeer vriendelijk is van Bart Maes om de mensheid te waarschuwen voor gevaar, is het opmerkelijk dat hij alleen waarschuwt voor zaken wanneer hij daar financieel belang bij heeft. Mijn advies aan Bart Maes blijft dan ook:
Je hebt prachtige producten in je assortiment. Focus je op je eigen kracht ipv anderen zwart te maken. Dat heb je echt niet nodig!

Wij danken RadiatCo hartelijk voor hun hulp en uitgebreide uitleg bij deze ingewikkelde materie.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.