Hoofdpagina » Nieuws » Lagere kans op Alzheimer door omega 3 in de vorm van DHA

Lagere kans op Alzheimer door omega 3 in de vorm van DHA

Mensen met een hoog niveau van het langeketen omega 3-vetzuur DHA in het bloed, hebben een 49% lagere kans op het krijgen van alzheimer, in vergelijking met mensen die een laag niveau hebben. De onderzoekers keken naar de DHA-status in de rode bloedcellen van bijna 1500 mensen van 65 jaar en ouder en vergeleken dit met hoe vaak er alzheimer werd vastgesteld. Geschat wordt dat als mensen uit de lage groep hun DHA op het niveau van de hoge groep zouden brengen, zij er 4,7 extra alzheimervrije jaren bij zouden krijgen.

De studie, geleid door Aleix Sala-Vila, Ph.D., suggereert dat het nuttigen van extra omega-3 DHA via de voeding, vooral voor diegenen die drager zijn van het ApoE4-gen (dat de gevoeligheid van een individu voor het ontwikkelen van AD ongeveer verdubbelt), de ontwikkeling van de ziekte zou kunnen vertragen. Een dergelijke kosteneffectieve dieetinterventie met een laag risico zou mogelijk miljarden aan kosten voor gezondheidszorg kunnen besparen.

In deze prospectieve observationele studie uitgevoerd binnen het Framingham Offspring Cohort – met 1.490 dementievrije deelnemers van 65 jaar en ouder – onderzochten onderzoekers het verband tussen docosahexaeenzuur (DHA) in rode bloedcellen (RBC) en de incidentie van de ziekte van Alzheimer (AD), terwijl ze ook testten op een interactie met APOE-ε4-dragerschap.

Het risico op Alzheimer was 49% lager in de groep met de meeste DHA in hun bloed, vergeleken met de mensen met het minste. Verder merkten de onderzoekers op dat een verhoging van de inname van DHA het risico op het ontwikkelen van Alzheimer zou kunnen verlagen, met name bij personen met een hoger risico, zoals diegenen die drager zijn van het APOE-ε4-allel, wat suggereert dat zij meer baat kunnen hebben bij hogere DHA-niveaus dan niet-dragers.

Het effect op de volksgezondheid van het voorkomen van de ziekte van Alzheimer met zoiets eenvoudigs als een voedingsmaatregel als DHA is aanzienlijk. De onderzoekers merkten op: “Gezien het feit dat de geschatte kosten voor gezondheidszorg in 2021 voor alle patiënten met de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie in Amerika zeker 355 miljard dollar bedragen (de zorg voor familieleden en andere onbetaalde verzorgers niet meegerekend), is elke kosteneffectieve strategie voor het uitstellen van de ziekte van Alzheimer van het grootste belang voor de volksgezondheid,” en dat “het uitstellen van de ziekte van Alzheimer met 5 jaar leidt tot 2,7 extra levensjaren en 4,8 extra Alzheimervrije jaren voor een individu dat de ziekte van Alzheimer zou hebben gekregen en meer dan 500.000 euro waard is”.

Dit is niet de eerste keer dat er zo’n verband is vastgesteld, ongeveer 10 jaar geleden zagen andere onderzoekers ook al dat een laag DHA-niveau in de rode bloedcellen kan leiden tot verminderde mentale prestaties en hersenenvolume.

Opvallend is ook dat een 15 jaar oude vergelijkbare studie concludeerde dat een hoog DHA in het bloed je kans op dementie met 47% kan verlagen (bron MedicalXpress).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.