Hoofdpagina » Nieuws » Lichaamsbeweging maakt gelukkiger dan geld!

Lichaamsbeweging maakt gelukkiger dan geld!

Volgens onderzoekers aan de universiteit van Yale en Oxford is lichaamsbeweging belangrijker voor de mentale gezondheid dan economische status. De wetenschappers vonden dat mensen die regelmatig bewegen zich minder dagen niet goed voelden, dan mensen die geen lichaamsbeweging hebben. De beste resultaten werden waargenomen bij populaire teamsporten, gevolgd door fietsen, aerobics en andere bewegingsactiviteiten.

Voor de studie, gepubliceerd in het gerenommeerde blad The Lancet, zijn de gegevens van 1,2 miljoen Amerikanen van 18 jaar en ouder bestudeerd. Daarvan zijn twee groepen gemaakt, die qua fysieke en socio-demografische kenmerken met elkaar vergelijkbaar zijn. De data is verzameld in 2011, 2013 en 2015. De deelnemers is onder meer gevraagd hoe vaak ze zich de afgelopen 30 dagen mentaal niet optimaal voelden als gevolg van stress, depressie of emoties. Ook werd hen gevraagd naar hun inkomen en lichaamsbeweging. Het laatste, de lichamelijke activiteiten, konden uiteenlopen van het gras maaien, voor kinderen zorgen en het huishouden doen, tot aan gewichtheffen, fietsen en hardlopen.

De actievelingen voelden zich gemiddeld 35 dagen per jaar niet zo goed. Bij de niet-actievelingen lag dit getal gemiddeld 18 dagen hoger!

Ook stelden de onderzoekers vast dat actieve mensen zich net zo goed voelden als degenen die niet actief waren, maar ongeveer 25.000 dollar per jaar meer verdienden. Met andere woorden, je moet erg veel meer verdienen om net zo’n geluksboost te krijgen als sporten je kan geven.

Echter, hoe actiever iemand is (hoe meer hij sport) wil niet zeggen dat het ‘zich goed voelen’ in gelijke tred toeneemt. Teveel sport kan een averechts effect hebben op de mentale gezondheid.

“De relatie tussen de sportduur en de mentale belasting is U-vormig”, aldus de Yale-onderzoeker Adam Chekroud. Uit de studie bleek dat de lichaamsinspanning alleen bijdraagt aan een beter mentaal welzijn wanneer de activiteit binnen een bepaald tijdsbestek valt. Optimaal was 3 tot 5 maal per week sporten gedurende 0,5 à 1 uur. De deelnemers van het onderzoek die 3 uur per dag trainden, hadden uiteindelijk meer te lijden dan degenen die niet bijzonder actief waren (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.