Hoofdpagina » Nieuws » Lion’s mane paddenstoel verbetert hersencellen

Lion’s mane paddenstoel verbetert hersencellen

Uit een studie blijkt dat ‘lion’s mane’-paddenstoelen het geheugen en de cognitieve prestaties verbeteren en onze hersenen beschermen. Deze zwam wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde. Hij bevat verschillende bioactieve bestanddelen, waaronder erinacines, hericerines, alkaloïden, polysacchariden en bètaglucanen. Sommige van deze stoffen kunnen de bloed-hersenbarrière effectief passeren en blijken de productie van BDNF en NGF te stimuleren. Deze stofjes, die respectievelijk staan voor Brain-derived neurotrophic factor en Nerve Growth Factor, worden ook wel ‘pokon’ voor het brein genoemd omdat ze niet alleen de aanmaak van nieuwe hersencellen bevorderen, maar ook het aantal verbindingen ertussen. Hierdoor kan de lion’s mane-paddenstoel het geheugen en cognitieve functioneren verbeteren.

De lion’s mane-paddenstoel (Hericium erinaceus), ook wel bekend als de pruikzwam, is een eetbare en medicinale paddenstoel die groeit op dood of levend hout, voornamelijk op loofbomen. De paddenstoel dankt zijn naam aan zijn onderscheidende uiterlijk: een witte tot crème- of gele kleur met lange, hangende, haarachtige stekels die doen denken aan de manen van een leeuw. Lion’s mane-paddenstoelen worden al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt vanwege hun gezondheidsvoordelen.

In de huidige studie onderzoeken onderzoekers van The University of Queensland of lion’s mane-paddenstoel extract de TrkB-afhankelijke centrale neuronale functie zou kunnen beïnvloeden. TrkB staat voor Tropomyosin receptor kinase B, een eiwit dat in mensen wordt geproduceerd door het NTRK2-gen. TrkB is een tyrosinekinasereceptor, wat betekent dat het een specifieke rol speelt in de signaaltransductie in cellen. TrkB fungeert als een receptor voor bepaalde groeifactoren, met name brain-derived neurotrophic factor (BDNF) en neurotrophin-4/5 (NT-4/5). Deze groeifactoren spelen een cruciale rol in de groei, ontwikkeling, onderhoud en overleving van neuronen in het centrale en perifere zenuwstelsel.

De belangrijkste bestanddelen van lion’s mane-paddenstoel werden geëxtraheerd, gezuiverd en geïdentificeerd. Later werd hun functie in neuronale morfologie en TrkB signalering in hippocampale neuronen beoordeeld.

Hoewel lion’s mane-paddenstoel 20 van de 24 bekende diterpenoïden bevat, werden in het huidige onderzoek vier aromatische verbindingen gezuiverd. Ruwe en gezuiverde lion’s mane-paddenstoel extracten vertoonden BDNF-achtige neurotrofe activiteit. Bovendien bevorderden deze extracten neurietuitgroei en verbeterden ze het geheugen.

Neurietuitgroei is een proces waarbij neuronen, de gespecialiseerde cellen die het zenuwstelsel vormen, uitlopers ontwikkelen die bekend staan als neurieten. Neurieten zijn dunne, draadachtige structuren die zich uitstrekken van het cellichaam van een neuron en bestaan uit twee soorten: axonen en dendrieten. Axonen zijn lange uitlopers die elektrische signalen van het cellichaam van een neuron naar andere neuronen of doelcellen (zoals spiercellen) geleiden. Dendrieten zijn kortere, vertakte uitlopers die signalen van andere neuronen ontvangen en naar het cellichaam geleiden. Neurietuitgroei is cruciaal voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

De uiteindelijke conclusie is dat Hericene A uit lion’s mane-paddenstoel een krachtige bioactieve verbinding blijkt te zijn, die het geheugen verbeterde via een nieuwe signaalroute (bron: News-Medical.Net).

De originele studie: Martínez‐Mármol R, Chai Y, Conroy JN, et al. Hericerin derivatives activates a pan‐neurotrophic pathway in central hippocampal neurons converging to ERK1 /2 signaling enhancing spatial memory. Journal of Neurochemistry. Published online January 31, 2023:jnc.15767.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.