Hoofdpagina » Nieuws » Lobby tegen regels voor ultrabewerkt voedsel ontmaskerd

Lobby tegen regels voor ultrabewerkt voedsel ontmaskerd

Uit een uitgebreid onderzoeksartikel in de gerenommeerde Britse krant The Financial Times blijkt dat grote voedingsbedrijven al jaren de gezondheidsrisico’s van ultrabewerkt voedsel proberen te verhullen. Door miljoenen te spenderen aan lobbycampagnes en gesponsorde studies hopen ze strengere regelgeving tegen te houden, zo onthullen de Financial Times-journalisten.

Ruim 15 jaar geleden introduceerde de Braziliaanse voedingswetenschapper Carlos Monteiro de term ‘ultrabewerkt voedsel’ voor producten vol toegevoegde suikers, vetten, conserveermiddelen en smaakstoffen. Sindsdien tonen steeds meer studies aan dat veelvuldig gebruik van dergelijk voedsel gezondheidsproblemen als obesitas, diabetes en zelfs kanker kan veroorzaken.

Desondanks doen voedselgiganten als Nestlé, PepsiCo, Mars en Heinz hun uiterste best om de schadelijkheid te bagatelliseren. Ze pompten stilletjes geld in gerenommeerde voedingswetenschappelijke instituten en gaven vorig jaar gezamenlijk maar liefst 106 miljoen dollar uit aan lobbyactiviteiten in de VS – bijna twee keer zoveel als de tabaks- en alcoholindustrie samen.

Door eigen onderzoek te financieren dat gunstig uitpakt, proberen ze twijfel te zaaien over de risico’s. Een beproefde tactiek die doet denken aan sigarettenfabrikanten van weleer. Met succes, want slechts een handjevol landen waarschuwt inmiddels in de officiële voedingsrichtlijnen voor geraffineerd voedsel.

Het goede nieuws is dat het publiek zich steeds meer bewust wordt van de gevaren van ultrabewerkte producten. Zo zegt 70% van de Britten zulke voeding inmiddels te mijden. “De geest is uit de fles”, zo stelt voedingsexpert Tim Lang van City University in Londen in de Financial Times. Voedselbedrijven zien met lede ogen aan hoe hun pogingen om het publiek gerust te stellen averechts uitpakken. Hopelijk beseffen ze snel dat deze lobby-strijd niet te winnen valt (bron: The Financial Times).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.