Hoofdpagina » Nieuws » Luchtkwaliteit binnenshuis schokkend slecht

Luchtkwaliteit binnenshuis schokkend slecht

We wisten al dat het koken en bakken in de keuken meer fijnstof in huis kan opleveren dan langs de snelweg, maar inmiddels heeft de Volkskrant op basis van eigen onderzoek meer bronnen van fijnstof vastgesteld. Deze krant gaf opdracht om 23 woningen vol te hangen met luchtkwaliteitsmeters om zo gedurende 2 weken te kijken wat er gebeurt.

De meters sloegen rood uit op het moment dat er gestreken werd. Het strijken zorgt kennelijk voor een regen aan fijnstof in huis. Ook liep de hoeveelheid CO2 telkens flink op, vooral wanneer er meerdere mensen in een ruimte aanwezig waren. Het ontvangen van visite was duidelijk te zien op de CO2-meter. Het koken op gas laat de CO2 waarden nog verder stijgen. Eventjes een paar minuten wokken zorgde voor een concentratie fijnstof die 100 keer hoger lag dan het basisniveau. Op een uitdraai is te zien dat dit niet meer goed kwam en dat de vervuiling de hele avond nog in huis bleef hangen. Een verborgen vervuiler bleek het branden van een kaars. Kaarsjes zorgen ook voor een explosie aan fijnstof in de ruimte. Vooral wanneer deze in een glazen potje worden gedaan; dat zorgt voor een onvolledige verbranding en een enorme stijging aan fijnstof.

Een luchtreiniger kan de luchtkwaliteit in huis enorm doen toenemen, maar het belangrijkste is dat er regelmatig wordt gelucht. De meters van de Volkskrant konden exact zien wanneer de deelnemers vergaten om voor het slapen een raampje open te zetten. Zelfs het openen van een deur om het bezoek uit te zwaaien liet al een enorme daling van de luchtvervuiling zien. We overlijden gemiddeld 9 maanden eerder door een slechte luchtkwaliteit, wat jaarlijks leidt tot 11.000 onnodige doden. Het regelmatig luchten van je woning is dus heel belangrijk.

Volgens het Schone Lucht Akkoord kan schone lucht zorgen voor 50% gezondheidswinst. De lucht in huis is vaak slechter dan buiten, omdat fijnstof en CO2 zich steeds meer ophopen. Zet dus de afzuigkap aan tijdens het koken en doe een raampje open als je aan het strijken bent. Een kaars branden kan prima, maar niet in een glazen potje. Zorg voor voldoende ventilatie en lucht desnoods je huis één of twee keer per dag. Zo kun je de luchtkwaliteit enorm verbeteren.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.