Hoofdpagina » Nieuws » Maker ‘Super Size Me’ documentaire overleden

Maker ‘Super Size Me’ documentaire overleden

De wereld van de documentairemakers heeft een groot verlies geleden. Morgan Spurlock, de man achter de baanbrekende film ‘Super Size Me’, is op 53-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Spurlock wist met zijn confronterende stijl en zelfexperimenten een breed publiek te bereiken en een kritische blik te werpen op de wereld van fastfood en ongezonde voedingspatronen.

In ‘Super Size Me’ uit 2004 ging Spurlock een maand lang de uitdaging aan om uitsluitend bij McDonald’s te eten, waarbij hij elke keer dat hem werd gevraagd of hij zijn maaltijd wilde ‘supersizen’ hier op inging. Het resultaat was schokkend. Na dertig dagen was hij 11 kilo aangekomen, had hij last van een verhoogd cholesterolgehalte, depressie, seksuele disfunctie, vermoeidheid, trillen en vetophoping in zijn lever. De confronterende beelden en resultaten zorgden voor een ware schokgolf en dwongen fastfoodketens als McDonald’s hun menu’s aan te passen door de ‘supersize’ opties van de kaart te halen.

Hoewel Spurlock met films als ‘Where in the World is Osama Bin Laden?’ en tv-series als ‘Morgan Spurlock Inside Man’ een groot publiek bereikte, kwam zijn integriteit later ter discussie te staan. In 2017 gaf hij openlijk toe dat hij was beschuldigd van seksueel wangedrag en kampte met een ernstige alcoholverslaving. Dit wierp vraagtekens op bij de authenticiteit van zijn documentaires. Hij stapte destijds op als CEO van zijn productiebedrijf Warrior Poets.

Desondanks blijft Spurlock’s nalatenschap van grote invloed. Zijn baanbrekende ‘Super Size Me’ zette een beweging in gang waarbij fastfoodketens gedwongen werden hun menu’s aan te passen en consumenten bewuster werden gemaakt van de gezondheidsrisico’s van ongezonde voeding. Aan het einde van de 30 dagen van zijn McDonald’s-dieet was zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid sterk achteruit gegaan. Naast een gewichtstoename van 11 kilo, kampte hij met verhoogd cholesterol, depressie, seksuele problemen en leverbeschadiging.

Het overlijden van Morgan Spurlock op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker, waaraan hij chemotherapie onderging, markeert het einde van zijn gedreven maar ook controversiële carrière. Als creatief brein wist hij met confronterende documentaires als ‘Super Size Me’ een ongekend grote groep mensen bewust te maken van de gevaren van ongezonde voeding. Tegelijkertijd zetten beschuldigingen van wangedrag en zijn alcoholproblemen vraagtekens bij zijn integriteit. Desalniettemin zal Spurlock herinnerd worden als een pionier die de fastfoodindustrie een spiegel voorhield en daarmee een onomkeerbare verandering in gang zette (bronnen: The Daily Mail, CNN).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.