web
statistics

Manuka honing voor je gezondheid

manuka_honingDe combinatie van helende eigenschappen in manuka honing wijzen op een belovende, natuurlijke manier om ziektes te voorkomen en behandelen. Onderzoek aan het Memorial Sloan-kettering kanker instituut in New York duidt op een aantal antikanker eigenschappen van manuka honing. Echter door beperkt labonderzoek en gebrek aan klinische studies blijft het onduidelijk hoe effectief het is in dit verband.

Manuka honing, is honing van bijen die de nectar verzamelen van de bloesems van de manukaboom. Deze honing is erg donker van kleur en daarmee extreem rijk aan krachtige antioxidanten.

Manuka honing bevat

 • Suikers
 • Antioxidanten
 • Riboflavine (B2)
 • Niacine (B3)
 • Pantotheenzuur (B5)
 • Vitamine B-6
 • Foliumzuur (B11)
 • Vitamine C
 • Calcium
 • IJzer
 • Magnesium
 • Fosfor
 • Kalium
 • Natrium
 • Zink

Hieronder enkele genezende eigenschappen waardoor je manuka honing preventief zou kunnen gebruiken of voor de behandeling tegen kanker:

Tegen ontstekingen
Manuka honing staat hoog aangeschreven voor zijn eigenschap om ontstekingen te verminderen in snijwonden en wonden. De flavonoïden in manuka honing tonen anti ontsteking eigenschappen wanneer bestuurd in een lab. Wanneer oraal ingenomen kan het mogelijk chronische ontstekingen verminderen, welke een grote oorzaak zijn in het ontstaan van bepaalde vormen kanker. Meer onderzoek is nodig om de relatie tussen de anti ontsteking eigenschappen van manuka honing en het verlaagde risico op kanker te bevestigen.

Antioxidant
Onderzoek wijst op een verhoogde antioxidant activiteit in dieren en tonen eveneens vele flavonoïden aan in manuka honing welke anti-kanker eigenschappen hebben.

Anti bacterieel en antiseptisch
Manuka honing heeft krachtige antibacteriële en antiseptische eigenschappen welke kunnen helpen bij de bestrijden van infecties gerelateerd aan het ontstaan van kanker. Deze kwaliteiten kunnen ook helpen tegen de bijwerkingen van behandelingen zoals bestraling en operaties.

Bevordert genezing
De eigenschap van manuka honing om wond genezing en regeneratie te bevorderen. Maakt het bruikbare toevoeging bij kanker behandelingen zoals bestraling en operatie.

Ondersteuning van het immuunsysteem
Veel typen honing staan er om bekend het immuunsysteem te stimuleren en langdurig te ondersteunen. De krachtige medicinale eigenschappen van manuka honing wekken de suggestie dat, dat hier ook het geval is. Echter is er meer onderzoek nodig om de relatie met het immuunsysteem te bevestigen. Het behouden van een sterk, actief immuunsysteem is de sleutel in de preventie tegen kanker evenals het goed kunnen weerstaan van rigoureuze kanker behandelingen, zoals chemotherapie en bestraling.

Je kunt honing zowel inwendig als uitwendig gebruiken. Vooral manuka honing is erg krachtig bij keelpijn en verkoudheden. Doe honing nooit in hete thee, maar laat de thee even afkoelen zodat de waardevolle enzymen heel blijven en hun werk kunnen blijven doen.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

3 gedachten over “Manuka honing voor je gezondheid”

 1. Hallo Juglen,

  In hoeverre wijken de eigenschappen van Manuka honing af t.o.v. Nederlandse honing?
  Naar wat ik meekrijg van Honing (rauwe, koud geslingerde honing van de Nederlandse Imker) in het algemeen, komen veel (of de meeste of alle) van deze eigenschappen gewoon ook voor in onze eigen honing.

  Ik ben erg nieuwsgierig.

  Vriendelijke groet,
  Marianne

 2. Beste hr. Juglen,

  Heb wel gehoord dat elke avond een thee lepel honing likken goed is voor de hersenen. Dit is gebaseerd op de Ayurvedisch basis.
  Is dit wel waar?

  En in honing wordt suiker toe gevoegd maar deze wordt niet vermeld.

  Met vriendelijke groet,
  Soebhas

 3. Waar is deze honing te koop? Ben net op zoek naar honing die heilzaam is voor de keel had zelf aan heidehoning gedacht.
  Deze is me niet opgevallen bij Ekoplaza…

  Groet Brenda

Reacties zijn gesloten.