web
statistics

Margarine: een chemische cocktail die ziekte bevordert

margarine vergifIn het verleden heb ik jaren margarine gebruikt, want ook ik geloofde toen de leugens van de voedingsindustrie. Toen ik leerde wat margarine eigenlijk is, heb ik dit spul direct uit mijn leven verbannen. Ik raad je aan hetzelfde te doen. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van bedrog en leugens.

Margarine is de wereld ingekomen omdat het leger van Napoleon III telkens werd geconfronteerd met beschimmelde roomboter. Daardoor was het onbruikbaar en moest er naar een alternatief gezocht worden. De Franse scheikundige Hippolyte Mège-Mouriés heeft toen een margarine ontwikkeld op basis van rundvet waardoor de ‘boter’ langer houdbaar was. Tot zover is er nog niet zoveel aan de hand. Toen echter de industrie een markt zag voor margarine hebben ze de onbewerkte vetten vervangen door zwaar bewerkte plantaardige vetten.

De industrie wil ons laten geloven dat deze plantaardige vetten, die meestal afkomstig zijn van mais, soja en de zonnebloem, gezond zijn. Maar helaas is dat niet zo. De vetten worden namelijk eerst geraffineerd, wat er ongeveer zo uitziet:

 1. De olie wordt uit de zaden geperst. Hoe meer je eruit perst, hoe slechter de olie van kwaliteit wordt. Maar de industrie wil elke druppel olie hebben, die ze verkrijgen door gebruik te maken van oplosmiddelen zoals hexaan, heptaan of benzine. Dit wordt er later uitgestoomd, maar helaas zijn er wel residuen in het eindproduct te vinden.
 2. De olie wordt hierna ontgomd. Dat betekent dat er restanten van eiwitten, vitamines, mineralen en fosfolipiden verdwijnen. Met andere woorden: de olie wordt ontdaan van de voedingsstoffen.
 3. Nu is het tijd om de olie te bleken door middel van filters. Chlorofyl en betacaroteen worden verwijderd. De olie is nu echt zo dood als een pier. Dit alles gebeurt bij een temperatuur van 110°C. Niet bepaald gezond aangezien onverzadigde vetten niet bestand zijn tegen licht, hitte en zuurstof.
 4. Nu moet de olie dringend gedeodoriseerd worden, want het stinkt inmiddels een uur in de wind. Deodoriseren gebeurt op een temperatuur van rond de 250°C voor een periode van ruim een half uur. Dit is niet bepaald bevorderlijk voor het gezondheidsaspect van de olie.
 5. Nu hebben we het probleem dat de olie een onnatuurlijke verbinding bevat die we moeten converteren met stoffen zoals gebutyleerd hydroxytolueen (BHT) en gebutyleerd hydroxyanisol (BHA). Hierdoor wordt de olie houdbaar. Mij valt op dat goedkope zonnebloemolie jarenlang goed blijft, wat niet echt natuurlijk is (zie deze en deze bron voor meer info over het raffineren van plantaardige olie).

Het eindresultaat van de olie wordt meestal in supermarkten verkocht onder de noemer ‘geschikt is om in te bakken’, het rookt namelijk niet meer. Dat klopt, alle natuurlijke stoffen zijn eruit waardoor het niet meer rookt. Plantaardige oliën zijn meestal van de omega 6 soort. Omega 6 oxideert snel onder invloed van licht, warmte en zuurstof, daarom zijn plantaardige oliën eigenlijk niet geschikt als middel om in te bakken.

Het bewerken van olie ziet er schematisch zo uit:

olie bewerken

Versimpeld in het Nederlands:

sojaproces

Er zijn 3 soorten vet

 1. verzadigd vet: roomboter, kokosolie
 2. enkelvoudig onverzadigd vet: olijfolie, avocado
 3. meervoudig onverzadigd vet: zonnebloemolie, sojaolie, rijstolie.

Olie is niet geschikt om mee te smeren, daarom moet het voor margarine eerst nog even gehydrogeneerd worden. Hydrogeneren is het (gedeeltelijk) harden van onverzadigde vetten. Bij het hydrogeneren worden er waterstofatomen onder hoge druk aan meervoudig onverzadigde vetten toegevoegd, waardoor onverzadigde vetten eigenlijk verzadigder worden. We praten dan dus over verzadigde vetten waar we nu juist bang voor gemaakt worden. Bij dit proces komen kankerbevorderende transvetten vrij, die er later uitgehaald moeten worden. Bij het hydrogeneren worden zware metalen zoals nikkel en aluminium als katalysator gebruikt, om zo het proces te versnellen.

Ze zeggen wel eens dat margarine één molecuul van plastic verschilt, maar dat is borrelpraat. O2 en CO2 verschillen ook één molecuul (of eigenlijk één atoom) en kan toch het verschil uitmaken van leven of dood. In ieder geval is margarine een dood product, alles eraan is nep! Zo zijn ook de aanwezige synthetische vitamines nep. Margarine moet gekleurd worden met kleurstof, anders ziet het er grauwgrijs uit. Het lijkt dus op smeerbaar plastic dat ook nog eens vergezeld gaat van de nodige emulgatoren om de boel bij elkaar te houden.

De basis van margarine is plantaardige olie die rijk is aan omega 6. Omega 6 hoort in een verhouding van 4 : 1 met omega 3 in onze voeding te zitten, gebeurt dat niet dan krijgen we gezondheidsproblemen. Tegenwoordig krijgen we 20 keer teveel omega 6 binnen doordat voedselfabrikanten graag gebruik maken van goedkope plantaardige oliën als conserveermiddel. De verhouding omega 6 : omega 3 is tegenwoordig bij ons al gauw 40 : 1, met alle gevolgen van dien.

Teveel omega 6 in de voeding kan leiden tot

 • ontstekingsprocessen
 • hoog cholesterol
 • darmklachten
 • verzuring
 • overgewicht

Margarine zou toch juist helpen tegen een hoog cholesterol? Dat klopt, dit komt omdat ze er ‘natuurlijke’ plantensterolen aan toevoegen. Deze stof heeft in natuurlijke voedingsmiddelen het effect dat het het cholesterol kan verlagen. Ook in margarine gebeurt dat. Maar veel wetenschappers zijn niet overtuigd van de veiligheid van plantensterolen. Veel mensen die cholesterolverlagers slikken, zoals statines, gebruiken ook margarines met plantensterolen. Deze combinatie is nooit onderzocht en kan op de lange termijn ook nadelig uitpakken. Bovendien is cholesterol van levensbelang. Cholesterol is betrokken bij honderden factoren in het lichaam, waaronder de vorming van hormonen en de vorming van sterke celwanden. Een te laag cholesterol is daarom ook zeer schadelijk voor de gezondheid.

Vaak wordt er aan margarine omega 3 toegevoegd. Omega 3 is uiterst reactief en kan niet tegen zuurstof. Omega 3 kan zeer snel oxideren door zuurstof en warmte. Geoxideerde omega 3 of 6 vetten gedragen zich in het lichaam als een vrije radicaal: een stof die moleculen beschadigt als deze niet wordt weggevangen door een antioxidant. Vrije radicalen kunnen het risico verhogen op ziektes zoals kanker. Daarnaast zorgen vrije radicalen bewezen voor een vroegtijdige veroudering. Al met al genoeg redenen om margarine te laten staan.

Ik zou zelf kiezen voor roomboter. Roomboter is van nature rijk aan de in vet oplosbare vitamine A, D, E en K. Ook bevat roomboter van grasgevoerde dieren omega 3. Deze omega 3 wordt stabiel gehouden door de natuurlijke antoxidanten in roomboter. In roomboter vinden we ook boterzuur, dat zeer heilzame effecten heeft op het lichaam zoals een ontstekingremmende werking en verbetering van de spijsvertering. De CLA in roomboter heeft volgens sommige onderzoeken zelfs anti-kanker eigenschappen. Er zit in roomboter wel veel verzadigd vet, maar meerdere meta-analyses waarin de onderzoeksgegevens zijn bekeken van honderdduizenden mensen, konden geen verband leggen tussen de inname van verzadigd en hart- en vaatziekten. Als je niet tegen roomboter kunt, is het gebruik van ghee misschien een optie. Ghee is geklaarde roomboter, oftewel de eiwitfracties zijn via een eenvoudig proces verwijderd. Door thuis roomboter te laten smelten en dit met een koffiefilter te filteren, krijg je ghee. Dat is een heel ander proces dan het raffineren van plantaardige olie.

Veel mensen kiezen voor ‘gezonde’ halvarine of sojaboter. Beiden zijn echter gewoon margarine. Bij halvarine is er gewoon wat water toegevoegd, net zoals ze ook wel doen bij halfvolle roomboter. Sommige mensen kiezen voor margarine vanwege het feit dat deze minder calorieën zou bevatten. Dat heeft dan geen enkel nut, want de hoeveelheid calorieën in margarine en roomboter verschilt nauwelijks:

margarine-vs-roomboter

Hoe komt het dan dat margarine zo’n gezond imago heeft? Het antwoord is simpel: de industrie pompt miljarden in de promotie van margarine. Zo heeft de industrie de website “Voorlichtingsbureau Margarine Vetten en Oliën” in het leven geroepen om plantaardig vet aan de man te brengen. Ook via nu.nl weten ze de onwetende consumenten op het verkeerde been te zetten:

margarine leugens
Marketeers hebben flink hun best gedaan op deze tekst.

Als ik dat soort dingen zie gaan mijn nekharen overeind staan. Geef deze kennis dan ook gerust door aan vrienden en kennissen. Hoe meer mensen weten dat margarine allesbehalve gezond is, hoe beter!

Als je echt het fijne ervan wilt weten dan raad ik je zeker aan dit boek te lezen:

feiten-over-vetten-mary-enig

 

Ik vertrouw koeien meer dan een chemisch laboratorium. En jij?

Hoeveel weet jij over gezondheid? Doe de kennistest over voeding in 30 vragen!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

124 gedachten over “Margarine: een chemische cocktail die ziekte bevordert”

  • Kokosvet, palmolie, reuzel, ghee? Verzadigd (= hard vet) kun je het beste mee bakken. Vloeibare olijfolie koud op de salade doen. De rest van de oliën zou ik gewoon uit de gehele bron eten, dus eet noten ipv zonnebloemolie. Eet vis of chiazaad voor je omega 3….

   • Nou das lekker vet reuzel ppfff
    EN kokosvet en palmolie mag je niet gebruiken als je cholosterol te hoog is,

    • Ga het boek ‘De Cholesterolleugen’ van prof. W. Hartenbach eens lezen. Dan leer je dat een een hoog cholesterol geen kwaad kan en juist beter is voor je gezondheid! Het zou verstandig zijn om de oorzaak van ontstekingen in de bloedvaten aan te pakken i.p.v. cholesterol te willen bestrijden. Oftewel wijziging van eetpatroon en fabrieksmatig geproduceerde zooi uit de supermarkt laten staan en vers en puur koken en eten. Geraffineerde suikers mijden (ook de verborgen suikers) hoort daar ook bij.

     En vooral roomboter en kokosvet gaan eten! Heel gezond!

     Suc6!

     • Wikipedia zegt over professor Hartenbach: 2002 veröffentlichte der inzwischen 88-jährige Hartenbach das ebenfalls sehr kontrovers aufgenommene Buch Die Cholesterin-Lüge. Die darin aufgestellten Behauptungen wurden in der Folgezeit weitgehend entkräftet. In diesem Buch stellte Hartenbach unter anderem die These auf, dass zwischen Rauchen und Krebs kein Zusammenhang bestehe.

      Vertaling: In 2002 publiceerde de intussen 88-jarige Hartenbach het eveneens zeer omstreden boek ‘De Cholesterolleugen’. De daarin opgenomen beweringen zijn in de loop der jaren grotendeels weerlegt. In dit boek gepresenteert Hartenbach onder meer de stelling dat tussen roken en kanker is geen verbinding bestaat.

     • Hallo Juglen,

      Allereerst; ik ben fan van jou blogs!
      Ik lees op veel sites dat palm olie heel vaak gepromote wordt maar om palmolie te krijgen, lijden er veel dieren hier onder.
      Er worden namelijk 300 voetbalvelden oerwoud vernietigd. En 3000-5000 oerang- oetangs per jaar worden vermoord.
      En water vervuild wordt van de lokale bevolking.
      Kijk voor meer info op: http://www.palmolie.info

      Gr.

     • Ik ben het helemaal met je eens. Koop daarom nooit een halve liter palmolie voor 1 euro bij de toko, maar kies voor een duurzame biologische soort. Deze zijn met respect voor mens, die en milieu tot stand gekomen!

     • Pas maar op me de uitspraak : een te hoog cholesterol is niet gevaarlijk.. Niet voor niets dat cardiologen het cholesterol onder de 2 willen hebben!!

    • Kokosolie en andere harde vetten zijn juist superongezond wegens hun verzadigde vetten. En die vetten leiden tot hart- en vaatziekten. Zie voor een objectieve kijk op (de gevaren van) kokosolie even hier: http://kokosvet.blogspot.com

     Jurgen gebruikt voornamelijk bronnen die zijn eigen kijk op de zaak bevestigen en probeert ondertussen ook even een boekje aan de man te brengen.

     • Hallo Fred,
      Kokosolie is juist niet ongezond. Één van de allerbeste oliën die er bestaat, zo niet de beste. Ik spreek uit eigen ervaring.
      Heb je zelf ooit kokosolie gebruikt? Indien dit niet het geval is, en je gewoon een ander na “papegaait”, heb je geen recht van spreken vind ik.

      Ik vind Juglen heel duidelijk in zijn bevindingen voor wat betreft de bezwaren m.b.t. het gebruik van margarine. Ik geloofde vroeger ook dat alles wat we van de gezondheidsraad en andere instanties doorkregen waar was. Door zelf op onderzoek uit te gaan en zelf proefondervindelijk dingen uit te testen kwam ik er achter dat we op velerlei gebied op zijn zachtst gezegd niet goed worden voorgelicht. Dat is één van de mooie dingen van het internet dat jezelf op onderzoek kunt gaan.

      Juglen, bedankt voor de uitleg… een goed verhaal dat hopelijk vele mensen de ogen mag openen.

      met vriendelijke groeten

      Han ten Veldhuis

    • Hallo Corry,
     Uw opmerking dat je geen kokosvet mag gebruiken als je een hoog cholesterolgehalte hebt is niet juist.
     Kokosolie leidt volgens mij niet tot verhoging van je cholesterol. Ik heb dit zelf tenminste niet kunnen constateren. Via de voeding krijg je maar maximaal 20% aan cholesterol binnen. Het meeste cholesterol, ongeveer 80%, wordt door het lichaam zelf aangemaakt en wel in de lever en hersenen. Kokosolie wordt na opname in het lichaam meteen opgenomen in het lichaam en hoeft niet eerst het hele spijsverteringsstelsel door voordat het opgenomen kan worden in het lichaam. Het vormt op die manier dus ook geen belasting voor de lever. Wist u dat cholesterol essentieel is voor de hersenen en uiteraard ook voor de rest van je lichaam? In de hersenen bevinden zich ook cellen die cholesterol kunnen aanmaken. Zonder voldoende cholesterol in de hersenen kunnen we niet goed functioneren en krijgen we ziektes als Alzheimer.
     Uit onderzoek is gebleken dat mensen die statines slikten om hun cholesterol te verlagen dat ze ziektes als Alzheimer kregen. Zodra ze stopten met de statines verdween dit weer en kregen ze hun oude geheugenfunkties terug.
     U zou u willen adviseren boeken van dr. Bruce Fife hierover te lezen. Hij is de autoriteit op het gebied van het gebruik van kokosolie.
     Overigens gebruik ik zelf als ervaringsdeskundige ook al ruim een jaar kokosolie. Ik vind het uitermate belangrijk om hetgeen ik lees niet klakkeloos aan te nemen maar zelf proefondervindelijk te testen. Ik heb alleen positieve effecten kunnen bespeuren bij mijn gebruik van kokosolie. Ik gebruik het bij alles … zowel als vervanger van margarine en/of boter alsmede bij het bakken en braden. Ik zou u dus willen uitdagen dit zelf uit te proberen. Het beste kunt u dan wel biologische kokosolie gebruiken. Mocht de geur u tegenstaan dan is er ook ontgeurde kokosolie beschikbaar. Het mooie van kokosolie is trouwens dat het vast wordt beneden een temperatuur van 25C en vloeibaar daarboven. Bij de temperaturen die we hier over het algemeen gewend zijn, is het dus meestal makkelijk te smeren op je brood.

     Ik daag u hierbij uit om dit ook zelf te gaan gebruiken zodat u zelf gaat ervaren hoe goed dit werkt. Bijkomend voordeel is tevens dat bepaalde vitamines en mineralen door het gebruik van kokosolie gemakkelijker kunnen worden opgenomen in het lichaam en het zo zorgt voor een betere spijsvertering en derhalve voor een betere gezondheid.
     Ik zou het leuk vinden van u te horen. Hetzij via dit kanaal of via mijn emailadres.

     met vriendelijke groeten

     Han ten Veldhuis

     • @Han ten Veldhuis

      Jij zegt: ‘Kokosolie leidt volgens mij niet tot verhoging van je cholesterol. Ik heb dit zelf tenminste niet kunnen constateren.’

      In de werkelijke wereld noemt men dit anecdotisch ofwel de ervaring een enkel mens. Waar het om gaat is dat wetenschappelijk bewijs moet zorgen dat iets voor iedereen (of voor zoveel mogelijk mensen) zou moeten gelden.

      Waarom zou je in kokosvet gaan bakken als daar zelfs maar discussie of twijfel over bestaat? Waarom ga je niet in olijfolie bakken? Dát is tenminste bewezen gezond voor lijf en leden.

   • ik persoonlijk koop geen palmolie, waarom palmolie wordt heel groot regenwoud omver gekapt. (Indonesië & papua new guinea. O,A, )dus vind ik dat er meer mensen bewuster moet worden

  • Macademia notenolie
   Rijstvliesolie
   Avocado-olie
   Palmpit-olie
   Kokosolie
   Let wel: rookpunten kunnen per oliesoort verschillen. Hoe zuiverder de olie hoe lager het rookpunt.

   • Maria, in bovenstaande oliën kan inderdaad in gebakken worden. Deze zijn voornamelijk van het soort omega 9 en die zijn volgens verschillende onderzoeken redelijk stabiel. Het beste blijft echter om te bakken in verzadigde vetten omdat deze nauwelijks kunnen oxideren oiv zuurstof en hitte. Rijstolie zou ik altijd verre bij blijven: veel omega 6 en meestal zwaar bewerkt / geraffineerd volgens bovenstaand proces!

     • Ik doe dat zelf met ontgeurde kokosolie omdat het anders te kostbaar is. Ik frituur bijna nooit, want echt gezond is het niet. Wel lekker ;)

    • Begrijp ik hieruit dat rijstolie ook zeer bewerkt is?
     Woow, heb net 2 flessen gekocht omdat ik “ergens” las dat dit juist goed was om in te bakken.
     Ik verbaas me constant over het uit- en tegenspreken van wat wel of niet goed zou zijn.
     Lastig, maar ik blijf inderdaad meer en meer bij mijn eigen gevoel en neem de gegeven informatie zeer ter harte.
     Nu nog uitpuzzelen wat goed is voor mij, verhoogde bloeddruk, verhoogde cholesterol, te lage goede cholesterol… (Ik eet al jaren zo gezond mogelijk, biologisch en (bijna) geen pakjes, maar ben me ervan bewust dat het nog beter kan zonder het eetgenot te verliezen.

  • Ik doe alles met kokusolie.ik smeer het op brood ik bak er mee gebruik het als zonnebrand.na het baden smeer ik me zelf in zelfs in mijn haar , is nu zelf heel zacht.

  • Voor braden: kokosolie of olijfolie of ganzenvet of rundvet of geklaarde boter -ghee- (al naar gelang het gerecht, je smaak en of je wel of niet vegetarisch eet).
   Voor gebak maken en op de boterham: roomboter
   Voor salades en koude verwerking: goede extra vergine olijfolie of een andere goede plantaardige olie (b.v. druivenpit/saffloer)

 1. Interssant artikel!
  Hoe denk je over biologische margarine of biologische halvarine?
  Ik vind roomboter vaak zo onhandig om te smeren op brood…Helemaal voor kleine kinderen..

  • Van biologische suiker krijg je biologische diabetes! Van biologische margarine krijg je biologische ???????………..

   Je kunt roomboter voor gebruik even uit de koelkast halen om het smeerbaar te maken. Wat je ook kunt doen is een kaasschaaf gebruiken om plakjes er vanaf te halen, wanneer de boter hard is.

   • Er zijn ook nog twee andere boters maar zijn wel ietske duurder. Namelijk de grasboter en de karnemelkboter. Heerlijk om in te bakken en men kan deze ook gewoon smeren. In mijn ogen zijn alle boters gezond want die zijn verre van zo bewerkt als de margarines met hun geharde vetten. Maar persoonlijk gebruik ik toch meer de rode plamolie en witte kokosolie van Amanprana.

  • Ik doe de roomboter altijd in een klein vlootje zodat het altijd smeerbaar is en…het is toch veeeel lekkerder dan welke margarine dan ook!!!!

  • Hoi Paulien,
   Roomboter is bij kamertemperatuur super zacht hoor en smeert dus heel gemakkelijk. Je kunt boter wel in de koelkast bewaren als je ze niet gebruikt maar dan wordt ze keihard. Dus roomboter voor op brood gewoon in een botervlootje naast de jam en de hagelslag in de kast en op tafel, niet in de koelkast. Daarnaast kun je kijken of je grasboter (zomerboter) hebt gekocht die lekkerder en smeuiger er is dan hooiboter (winterboter).

  • Ik heb de roomboter die ik gebruik altijd buiten de koelkast staan,het is altijd goed en smeerbaar.

 2. Tsjaaa en dan heb je een lactoseallergie! Geen roomboter dus. Alternatief voor in taarten en gebak? Kokosolie prima, maar je wilt niet dat alles naar kokos smaakt. En de ontgeurde kokosolie is volgens mij net zoiets als margarine. Wat is er nog meer mogelijk naast een aantal soorten olieën? Suggesties?

  • Lactose-allergie is lastig. Je kunt wel ghee en beurre culinair eten, dat is geklaarde boter. Daar zitten geen melkeiwitten meer in. Dus lekker en gezond.

  • Hoi Geraldine,

   Een lactose allergie kun je weg laten halen met bv de NAET methode. Dan kun je daarna weer normaal alles eten.
   Dit geldt overigens voor alle allergieën.
   Dus laat een allergie je niet belemmeren in je leven.

   m.v.g. Peter

  • Geraldine,

   Groot gelijk, ontgeurde kokosolie is DOOD en zeker niet geschikt om frietjes in te bakken.
   Ik gebruik extra vierge kokosolie van Amanprana en met éen keer in de maand frietjes bakken in 3 liter olie kom je EEN JAAR toe, duur ja, ongeveer 80 Euro in een jaar, maar supergezond…., dus Juglen, ontgeurde kokosolie, sorry kan niet.
   Kijk maar naar de info van Voeding als Medecijn, verkrijgbaar in alle goede biowinkels….
   Als men iets goed wil doen, dan maar ineens zeer goed, en spaar ik het hele jaar voor mijn 100 Euro investering in lekkere Belgische frieten.
   Groetjes
   Philomène

  • Hallo Geraldine,
   Ontgeurde kokosolie is absoluut niet te vergelijken met margarine. Kokosolie is een natuurlijk product en margarine is puur chemisch en uit de fabriek.
   Niet ontgeurde kokosolie is te vergelijken met de eerste koude persing van olijfolie terwijl de ontgeurde vorm te vergelijken is met een tweede persing van de olijfolie. Ontgeurde kokosolie is en blijft dus een puur natuurproduct!
   Net als een eerste persing van olijfolie is kokosolie van de eerste persing wat duurder dan van de tweede persing. Voor sommige mensen kan de kokossmaak wat wennen zijn, maar dat heb je bij alles wat nieuw is en waar je aan moet wennen. Dat gaat snel genoeg. Tenminste bij mij wel.
   Ik koop zelf altijd een tonnetje biologische kokosolie van 2.2 kg à 35,70. Hiermee kun je gemakkelijk een maand rondkomen als je er een beetje zuinig mee omgaat.

   met vriendelijke groeten,

   Han ten Veldhuis

   • @Han ten Veldhuis: Ik koop op de markt voor maar 17,95 een emmer (2 kg) biologische kokosolie geurloos, dat is wel een stuk goedkoper dan jouw tonnetje of is dat van jou met kokosgeur?

    Groet,
    Marieke

  • Hoi Nella,
   Aan smeerbare roomboter is niets toegevoegd. Normaal gesproken is smeerbare roomboter “zomerboter” of “grasboter”. Die is van nature zachter dan “winterboter”. Als een boterfabriek in de zomer genoeg boter opzij legt, kan hij de hele winter door zachte boter leveren. Als er op staat: echte boter of roomboter, dan mag er echt alleen maar melk(vet) in zitten.

 3. Ik doe nooit boter of margarine op de boterham, ik lust dat niet.
  Daarmee vervalt voor mij de keuze tussen boter en margarine.

  • In Duitsland en Frankrijk is zat roomboter verkrijgbaar die lactose-vrij is, ze zijn daar veel strenger dan in Nederland ;)
   In Duitsland bij de ALDI is de roomboter ook nog eens 85 cent, dat kan niet meer tegen margarine op ;)

  • Het zou zo maar eens kunnen zijn dat jouw kinderen geen koemelkallergie hebben maar een allergie voor gepasteuriseerde melk, je zou eens biologische rauwe melk kunnen proberen, rechtstreeks bij de boer vandaan.

  • dan zou je eens kokosboter moeten proberen
   yummie heel makkelijk zelf te maken als je een goede keukenmachine hebt
   je stopt je machine helemaal vol met kokosrasp en laat hem ongeveer 15 tot een 30 minuten draaien af en toe de zijkanten naar beneden schrapen en voila kokosboter ( is geen kokosolie )

 4. Vast op je side te vinden. Maar toch even een vraag, Aangezien ik de smaak van kokos niet lekker vind. Proef je er wat van terug in je eten? (Waarschijnlijk niet net als bij olijfolie) ik wil heel graag over op kokosolie. Is die bij de Albert Heijn ok? Of kan ik beter ergens anders halen? Bedankt alvast.

  • Zit ertussenin:
   Melkvet is een mengsel van verschillende triglyceriden, met elk een eigen smeltpunt. Melkvet als geheel is volledig vast bij -40°C en volledig vloeibaar bij +40°C. Voor dit soort koelkastsmeerbare producten wordt het melkvet uit boter of room ‘gefractioneerd’. Hierbij wordt het vet heel langzaam afgekoeld tot temperatuur x. Je krijgt dan kristallen die vast zijn bij temperatuur x (de vaste fractie) en een vloeibaar gedeelte (de vloeibare fractie). Door dit proces met deze fracties te herhalen bij andere temperaturen, kun je een reeks van melkvetten maken met verschillende smeltcurven. Deze verschillende fracties kun je mengen in nieuwe verhoudingen om zo de smelteigenschappen en stevigheid te beïnvloeden.
   In smeerbare boter wordt relatief veel melkvet gebruikt dat bij koelkast- en kamertemperaturen vloeibaar is. Voor andere toepassingen (banket, ijs) zijn weer andere smelteigenschappen gewenst.
   Om van dit melkvet boter te maken wordt gebruikt gemaakt van geschraapte warmte wisselaars (votators), net als bij margarinebereiding (alleen margarine wordt van plantaardig vet gemaakt, en boter van melkvet). Een emulsie van water in olie wordt gecontroleerd gekoeld en gekneed. Ook hierbij is de smeerbaarheid van de boter beter te beïnvloeden dan bij het (continue) karnproces. Met name de grootte van de vetkristallen speelt een rol.

   Het mondgevoel van koelkastsmeerbare boter is ook anders: het verkoelende effect van de snel smeltende vetten (die bij koelkasttemperatuur vast zijn en in je mond vloeibaar worden) ontbreekt namelijk.

   De vetzuursamenstelling van het nieuwe mengsel is ook anders dan de vetzuursamenstelling van melkvet dat als grondstof is gebruikt. In de fractie met hoog smeltpunt zitten meer verzadigde vetzuren, in de fractie met laag smeltpunt zitten meer onverzadigde en korte vetzuren. Maar het blijft melkvet en hoeft dus niet op een andere manier gedeclareerd te worden op de verpakking.

   Maar inderdaad, boter kun je best een tijdje buiten de koelkast bewaren. Of gebruik geitenboter: door de andere vetzuursamenstelling is dit vanzelf al koelkastsmeerbaar!

   Bronnen:
   foodlog.nl/product/bericht/frigotartinable
   Goeievraag.nl

 5. BHT WORDT OA OOK GEBRUIKT IN MAYONAISE EN WITBROOD ALS KLEURSTABILSATOR.
  WE GEBRUIKTEN HET BIJ ONS OP HET WERK OOK ALS KLEURSTABILISATOR, MAAR NU NIET MEER SINDS HET VERDACH KANKERVERWEKKEND IS.

 6. Goed artikel!

  Gebruik zelf kokosolie voor op brood en om mee te bakken.
  Uiteraard degene die nog ruikt naar kokos.
  Ik wil niet meer anders.

  Als ik bij andere mensen op bezoek ben zie ik overal margarine of halvarine.
  Vraag ik aan hun waarom ze niet roomboter gebruiken krijg je steevast het antwoord dat dat (veel) duurder is of dat verzadigd vet slecht is.

  Zo jammer want velen vinden als je doorvraagt roomboter lekkerder.

  Best wel apart want meestal kiezen mensen de variant die ze het lekkerste vinden smaken maar in dit geval is dat dus anders.

  Denk altijd maar leven en laten leven.

 7. Ik heb hoge bloeddruk, suiker, cholesterol moet laag blijven en een zoon met lactose intolerantie… dit wat ik gelezen heb is voor mij dus niet haalbaar en gaat tegen alles in wat ik geleerd heb.

  • Dan eet je toch geen boter? Ik eet al jaren geen boter meer…. die paar stoffen krijg je heus wel op andere wijze binnen…. zoals noten bijvoorbeeld.

 8. Heerlijk als wij in Zweden/Finland weer aankomen, overal boter, yoghurt, kaas etc die vrij is van lactose, werkelijk overal, tot in de kleinste supermarkt aan toe. Maar geitenboter had ik nog niet van gehoord, lijkt mij ook een goed alternatief voor mensen die niet tegen lactose kunnen…

  • Aan Menno Graaf en anderen die mss hetzelfde denken: in geitenboter kan ook nog steeds lactose zitten. In geitenmelk zit immers ook gewoon lactose. Alleen is het gehalte in boter – zowel koeien- als geitenboter – natuurlijk wel enorm laag doordat boter overwegend de vetfractie is van melk, waar de eiwitten, water en melksuiker (=lactose) zoveel mogelijk van afgescheiden zijn.

   Proberen en zien of je geen reactie krijgt is de boodschap.

   Geitenboter van De Klompenhoeve is te verkrijgen in natuurvoedingswinkels. Het is slecht houdbaar, maar laat zich wel goed invriezen. Wat ik vroeger deed (nu eet ik terug gewone boter) is de helft in het vlootje invriezen en de andere helft in een goed afgesloten bakje in de koelkast bewaren als ik ‘t gebruik. Let op: het smaakt wel totaal anders en niet iedereen vindt ‘t lekker.

 9. Ik heb in het verleden wel eens druivenpitolie gebruikt om mee te bakken. Deze olie kan je goed verhitten. Is dit een goed alternatief? Ik zie deze soort niet terug in de lijst/reacties.

 10. Ik vertrouw laboratoria meer dan koeien, om je vraag te bantwoorden. Koeien geven ons ziekmakende melk, laboratoria halen de ziektes er uit.

  • Henk, melk van zieke koeien wordt NIET in de voedselketen gebracht, elke liter melk die de boerderij verlaat wordt gecontroleerd op vele zaken.
   Bij een positief monster wordt de hele lading melk afgekeurd(35000 kg per vrachtauto) en in rekening gebracht bij de boer die de verkeerde melk leverde,tevens wordt betreffende levering niet uitbetaald en de eerstvolgende maand krijgt de boer een heffing op de melk.
   Al met al een kostenpost van 10a 20000 euro.Dan laat je het wel om “zieke”melk te leveren.

 11. Interessant artikel, echter het grootste deel van de bewerkingen die genoemd worden heeft mijns inziens weinig te maken met het maken van een chemische cocktail. Ook mis ik (betrouwbare) bronnen en wetenschappelijke onderzoeken om de ‘feiten’ te onderbouwen.
  Daarbij is het niet alleen de voedselindustrie die margarine promoot, maar ook de gezondheidszorg die roomboter ontraadt en de voorkeur aan margarine geeft.
  Ik zou niet alles wat u leest maar aannemen, het lijkt me slim om kritisch te lezen en kanttekeningen te zetten.

 12. Roomboter it is! Al jaren, en kokosolie natuurlijk.

  Ik bewaar de roomboter in de koelkast. De bovenlaag van roomboter in de botervloot verkleurd altijd, het wordt geler.

  Wat gebeurd er dan en is die laag nog goed?

  • Wan: de gele laag is niet meer goed en dien je af te schrapen en weg te gooien. Het geel duidt op oxidatie van de vetten en geen enkel geoxideerd vet is nog gezond. Hopelijk heb je hier iets aan?

 13. Ik vind roomboter echt walgelijk vies, ondanks dat ik van mijn moeder niet over vies mag praten als het om voedsel gaat.
  En bovendien wil ik zo min mogelijk meedoen aan het terroriseren van koeien.
  Dus voor mij valt roomboter af.

  Nu heb ik pas “100% organic Odourless Coconut Cooking Cream” van Royal Green gekocht.
  Maar mijn vraag is net als die van Geraldine van Doorn (5 september 2014 om 12:00):

  Is neutrale (geurloze)kokosolie/vet inderdaad ook griezelig bewerkt?

  En dit is om te bakken, naast mijn (olijf)olie, maar wat moet ik in dogsnaam op mijn brood smeren???

  (Zo te lezen lijkt mij ghee net zo verschrikkelijk te smaken als roomboter en bovendien blijf ik dan meedoen met het constant kalfje afpakken van de moederkoeien.)

 14. Prima artikel, deze informatie is hard nodig. Ik gebruik al jaren alleen maar cocosolie, de smaak vind ik heerlijk, het verveelt nooit.
  Er worden ons veel sprookjes vertelt. Zo is de reclame van Becel ook een sprookje. Ook dit is grote troep. Geloof maar niks van de grote voedselproducenten. Als ze er een reclamecampagne voor moeten regelen is het al verdacht. “Goede wijn behoeft geen krans”

 15. Roomboter is *niet* rijk aan vitamine D. Het ligt eraan wat de koe eet en vooral hoe veel -ie in de zon is geweest. Roomboter van stalkoeien bevat heel weinig vitamine D. Volgens de NEVO-database bevat het 1,2 ug vitamine D per 100 g, wat echt niet veel is (zie http://nevo-online.rivm.nl/, NEVO-code 310).

  Enige voeding waar behoorlijk wat vitamine D in zit is vette vis. Belangrijkste bron is en blijft de zon.

 16. Ik heb in duitsland saffloerolie gekocht ..brollo staat op t etiket.. je kunt t tot hoge temperatuur verhitten om er mee te bakken , staat gescheven ..klopt dit ook wel ?

 17. Nog n vraag hierover: van campina verkopen ze roombotermelange.. is daar ook dan water aan toegevoegd? of is dit de zogeheten ‘halfvolle’ roomboter? En croma? wat is daar het verschil mee tov. margarine?

  • Croma is gewoon een soort margarine, bij wegblijven dus! Halfvolle roomboter bevat over het algemeen alleen maar meer water, maar of dat altijd opgaat weet ik niet. Ik zou altijd kiezen voor de volvette variant: meer waar voor je geld!

 18. Ik word zo moe van al die onzinverhalen van veelal mislukte mensen die zichzelf daarom maar tot voedingsgoeroe uitroepen. Enige kennis is zo vreemd. Triest dat er mensen zijn die hier in trappen.

  • Je bent gewoon dom bezig Rob….
   Wordt eens wakker!!!!!
   En laat de Mensen in hun waarde…daar kan jij nog iets van leren!!!

 19. Wat doe je hier Rob? Je was dus toch wel zo nieuwsgierig dat je dit allemaal gelezen hebt?!
  Ik vind het vooral triest dat er mensen zijn die vooral star de meute blijven volgen en die hun (meestal aangeleerde) mening niet willen of durven aanpassen.
  Wetenschappelijke paradigma’s zijn heel star. Vroeger dacht men ook dat de aarde plat was. Wetenschappers die tegen het paradigma durven ingaan, ondervinden veel tegenwerking.
  Ik zou zeggen, doe zelf je onderzoek en gebruik je gezonde verstand. Het lijkt mij heel erg logisch dat onbewerkt en onbespoten voedsel veel beter geschikt is voor mensen dan fabrieksvoer. Daar heb ik geen ‘wetenschappelijk’ bewijs voor nodig.
  Sinds drie jaar eten we zo puur mogelijk en zijn we haast nooit meer ziek. Ook een verkoudheid verloopt heel mild en is na enkele dagen voorbij. Onze dochters van 3 en 6 zijn, in tegenstelling tot leeftijdsgenootjes, bijna nooit ziek. Wij hebben al jaren geen medicijnen meer nodig gehad, zelfs geen paracetamol.
  Wij hebben geen overtuiging meer nodig.
  Jammer dat de meeste mensen het heel normaal vinden dat ziekte en gebrek aan energie bij het leven horen. Jammer dat ze het heft niet in eigen handen durven nemen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

  • Goed beandwoord, ik ben reuma patiient en heb 4 maanden geleden afscheid genomen van bijna alle medicatie, ik ben begonnen met medicatie van natuurlijke oorsprong, kom ik op controle in het ziekenhuis zegt de reumatholoog wat is er met jou gebeurd? alle bloed uitslagen waren nog in 20 jaar niet zo mooi geweest, had ik veel eerder moeten doen,maar beter laat dan nooit.

   • Dag Hans,

    Ik lees dat het zo goed met je reuma gaat en dat je begonnen bent met medicatie van natuurlijke oorsprong. Ik heb een vriendin en een vriend die allebei reuma hebben en embrel spuiten. Graag zou ik van je horen welke natuurlijke medicatie je gebruikt want misschien kunnen zij er ook baat bij hebben. Ben heel benieuwd naar je antwoord.

  • Lekker verhaal Goedele, same here! Fijn he om zelf bewust die keuzes te maken voor jou en je gezin! Juglen, in mijn lichaam en hart voel ik dat je juist zit en goed bezig bent met je informatie, blijf vooral zo doorgaan!

 20. @rob , de manier waarop je reageert zegt genoeg over je machteloosheid ,want het valt gewoon niet zo lekker.

 21. Volledig met je eens dat magerine niet lekker is en dat roomboter beter is. En inderdaat de grote bedrijven vertellen ons dingen die helemaal niet waar zijn en maken ons bang voor de dierlijke vetten. Maar sommige stukken in dit artiekel kloppen ook niet, of je wordt banger gemaakt dan nodig is.
  “In ieder geval magerine is nep, het is een dood product.” Magerine is inderdaat en onnatuurlijk product geworden. Maar dat wil niet zeggen dat het dood is. Er zitten nog vitaminen is. Al zijn ze toegevoegd dan zitten ze er nog wel in. Ook de omega 6 zit er in. Zoals je zei ” een essencieel product voor de mens”.

  Bij zware metalen denk iedereen direct dat ze slecht zijn. Ze zijn schadelijker dan andere metalen. Maar alles is in een bepaalde overmaat giftig. Drink maar eens 100 glazen water op een dag. Dan is water ook giftig.
  “Bij het hydrogeneren worden zware metalen zoals nikkel en aluminium als katalysator gebruikt, om zo het proces te versnellen.”
  Hier worden de lezers onnodig bang gemaakt voor zware metalen. Er staat namelijk dat het katalysatoren zijn. Je moet het zien als een speld en een ballon. Een ballon wordt gebruikt en verbruikt. Opgeblazen en leeg geprikt. Hierna kan je de ballon niet neer opblazen (verbruikt). Maar met de speld kan je nog oneindig veel ballonen stuk maken. De speld is dus alleen gebruikt.
  Katalysoren worden gebruikt maar niet verbruikt. Een katalysator kan je altijd weer gebruiken en blijft het zelfde. Dus dit kom niet in de magerine terecht.

  Verder is het een informerend artiekel. Geloof dus niet direct alles wat je leest, maar denk eerst zelf goed na.

 22. Mijn vraag ben ik hierboven reeds 2x tegen gekomen maar heb het antwoord nog niet gehoord.
  Misschien als ik de vraag nogmaals stel dat iemand het antwoord weet te geven.

  Margarine vind ik een van de smerigste dingen die bestaan en ben gelukkig opgevoed en gebakken in de roomboter:)
  Door alle verhalen hoe gezond kokosolie is het laatst toch ook eens aangeschaft. De *ontgeurde* versie want was bang dat bij het braden de smaak ook mee zou komen.
  Dat blijkt dus niet zo te zijn heb ik hier inmiddels gelezen.

  En dan hier de vraag……is de *ontgeurde* versie niet goed?
  Overigens vond ik het braden al heel vervelend want de spetters vliegen om je oren. Zal dus toch wel weer roomboter voor bakken en braden gaan worden in gebruik want dat spat niet.
  Heb wel ‘n paar potten aangeschaft dus ben erg benieuwd hoe goed/slecht het is.

  • Ontgeurde kokosolie wordt gemaakt van beschimmelde kokosnoten. Het is veel goedkoper dan degene met geur, terwijl het wel een extra bewerking heeft ondergaan. Heel vreemd dus. Het rookpunt ligt wel hoger bij ontgeurde kokosolie. Ontgeurde kokosolie is sterker bewerkt en heeft een minder heilzame werking. Ik zou voor ontgeurde kokosolie alleen gebruiken als je wel eens frituurt, omdat het anders te veel in de papier loopt.

   • Dank voor je antwoord Juglen.
    Dan toch maar gewoon weer roomboter gebruiken. Frituren doe ik nooit dus even denken wat ik dan met die potten doe. Het blijft nog tot 2017 goed zag ik net dus heb even tijd.
    Denk dat ik ze maar ga gebruiken als body olie want je krijgt er ook ‘n lekker zacht velletje van. Je schrijft dat het *minder heilzaam* is dus echt slecht zal het dan niet zijn om je er af en toe mee in te smeren.

     • Ja Anna Maria ik weet het, en klopt want de huid is het grootste orgaan.
      Maar ik denk dat het altijd beter is dan body lotion met van alles en nog wat er in.

  • Stap eens een echte goede keukenmateriaal zaak binnen.. En vraag eens naar bak en braad pannen en spetterende olie . Men zal antwoord krijgen van : je zet het gas gelijk veeeel te hoog. Heb geduld!. Gewoon op half vermogen zetten en geduld. Ook beter voor de pannen. OP vol vermogen gaat echt niet sneller en het gaat ten koste van de olie en de smaak van wat je er in wilt bakken/frituren. Wat is het verschil tussen aardappel bakken en frituren?? als ik aardappel bak in kokosolie (met geur die je echt nergens in proeft!!!! alleen soms ruikt) Mijn gebakken aardappel ziet er net zo uit als een gefrituurde aardappel in frietvorm bij de snackbar. Ik smeer kokosolie op brood, cracker, huid, als bak voor eens stukje vlees of vis , even beetje warm maken voor een dressing door de sla te maken beetje door bepaalde groentes het bekende “klontje boter er aan toevoegen”. Grote emmer op voorraad en daaruit vul ik mijn potjes die in aanrechtkastje staan voor als smeersel, op afzuigkap staat voor om in te bakken en koken en braden, in badkamer staat voor huid en haar(droge ondereind haar masker idee) En de geur?? wel nee !! die is echt niet zo sterk dat je als een kokosnoot rondloopt!!. En de geur komt aan voedsel?? wel nee!! sterk overdreven. !

 23. Ik eet al jaren Becel en kan me niet herinneren, wanneer ik ziek was. Roomboter is wel lekker, maar zo verdomde moeilijk smeerbaar. Zeker ‘s zomers als ie in de koelkast staat en jij naar je werk moet. Daarnaast smaakt roomboter na verloop van tijd ook sterk. Dan moet ie vervangen worden. Maar deze discussie is wel interessant en zou nog meer in de openbaarheid moeten gebeuren. Keep up the good work!

 24. Beste Juglen,
  Dit ga ik zeker doorspelen aan mijn cliënten-patiënten-bestand. Ik ben zelf al 18 jaar shiatsu-therapeute en 2de jaar orthomoleculaire geneeskunde. Wekelijks wordt je blog met veel aandacht gelezen en heb al veel folders gemaakt op basis van jouw gegevens. Dank aan jou, veel tijdbesparend voor mij, dat ik zomaar mag ‘profiteren’ van jouw kennis en opzoekwerk, want daar kruipt ontzettend veel tijd in!!

 25. Hallo Juglen, op het margarinebakje voor mijn neus staat ‘Lekker Gezond smeren’… Zie de soja versie niet er tussen. Ben bang dat dat het zelfde is als de gewone margarine bewerkingen. Alpro Soya (supermarkt verkrijgbaar) bakboter en margarine. Klopt dat?

  • Sojaboter is inderdaad ook gewoon margarine. Ook biologische margarine kent de nadelen van margarine. Van biologische suiker krijgen we biologische diabetes?

 26. Op zich zo op het oog een prima artikel. Het lijkt me sowieso gezond om zo natuurlijk mogelijk te eten.

  Alleen wordt er gezegd dat het verschil in kilocalorieën tussen roomboter en halvarine niet zo groot is… Echter vind ik meer dan 700kcal voor roomboter en iets meer dan 200kcl voor halvarine wel degelijk een enorm verschil. Dat is meer dan 3x zo veel..

  • Dat is appels en peren vergelijken, want je moet roomboter met margarine vergelijken en halfvolle roomboter met halvarine. De calorieën verschillen dan nauwelijks, dit omdat het gewoon meer water bevat. Dus halfvolle producten is eigenlijk gewoon water voor veel verkopen. Bovendien verzadigen lightproducten minder, waardoor je eerder honger krijgt en in de verleiding komt te gaan snacken.

 27. Ik zie hierboven de volgende vraag gesteld staan: ‘In welke boter of olie kan ik nu wel het beste bakken?’. Als Antwoord wordt gegeven, onder meer: ‘palmolie’. Mag ik een ieder erop wijzen, dat hoewel palmolie wellicht voor je eigen gezondheid beter is, dit grote schade brengt aan het milieu? Voor palmboom plantages worden namelijk grote stukken regenwoud naar beneden gekapt, om ruimte te maken. Dit als gevolg dat er meer overstromingen komen, voornamelijk in Azie en het leefgebied van veel bedreigde diersoorten, als de Orang Utang, in gevaar komt! Denk dus niet alleen aan je EIGEN gezondheid, maar ook die van de aarde en gebruik geen palmolie! (Let op , palmolie wordt ook in pindakaas gebruikt ! )

  • Biologische palmolie kent deze nadelen niet. Daarom beter geen palmolie van €1,- bij de toko kopen.

 28. Alles gelezen.Ik wilde juist alle boter en margarines laten staan wegens te hoge cholesterol e.m. en weer terug naar lijnzaadolie.
  De lijnzaadolie mis ik in alle bovenstaande informaties en reacties.
  Kan Juglen s.v.p. reageren en uitleg geven of lijnzaadolie een geschikte olie is vwb. omega ..? Ik gebruik dan weer in de toekomst lijnzaadolie op de boterham.Dank bij voorbaat.

  • Lijnzaad olie oxideert snel en bevat zeer veel ALA (inactieve omega 3). Bij mij valt het niet goed. Ik houd het zelf liever op hennepzaadolie. Als lijnzaadolie bij jou wel goed valt, waarom zou je het niet nemen? Zorg wel dat je het koel en donker wegzet. Binnen 3 weken opmaken, anders raakt het ranzig.

   • Dag Jurgen,

    Ik haak even aan bij Christine omdat ik hoofdzakelijk koolzaadolie gebruik.

    Ik had nog geen inzicht in het oxideren van omega 3 of zelfs het bestaan van ALA. Zou je hier iets meer over kunnen vertellen?
    Ik ben namelijk in de veronderstelling dat ik mezelf en de kinderen met koolzaadolie en vis voorzie van goede omega 3 vetten.

    De volgende vragen schieten meteen door mijn hoofd…
    Wanneer treedt die oxidatie op bij deze olie, na drie weken na persing of het openen van de fles? BTW, ik heb nooit gehoord van extra vierge koolzaadolie.
    Hoe zit het met omega 3 vetten verse vis of door mijzelf ingevroren vis?

    Ik hoor graag van je.

    Groet,
    Denise

 29. tja, weer alles gelezen. Helaas kan ik (en mijn 5 jarige zoon) niet tegen roomboter.. Mijn zoontje ook niet tegen koko’s en noten en pinda’s en overige dierlijke melk producten. Iemand een idee wat ik nog op zijn brood kan smeren? Ghee vindt hij overigens echt vies ;(…
  En we bakken/ koken met olijfolie, heerlijk!!

  Succes allemaal!

 30. Dank Juglen en alle meedenkers – toch nog een vraag : ikzelf krijg lijnzaadolie,ook het kleinste flesje écht niet op in 3 weken. Ik eet slechts een half brood per week.
  Stel ik stap over op jouw tip : hennepzaadolie. Gelden dezelfde regels : binnen 3 weken opmaken?

  Ik heb wel eens gehoord dat je ook wel olie nodig hebt voor je lichaam.
  Ik zou best zonder kunnen op de boterham = gewoon even wennen denk ik dan. Maar is het ook verstandig om geheel zonder olie te leven – met uitzondering van één eetlepel om je groentemaaltijd te wokken? Dank voor al je gezonde arbeid voor ons.

 31. Goede discussie ik mis het gegeven dat bloed cholesterol is genetisch vastgelegd.
  Wat we eten heeft maar een klein beetje invloed op cholesterol gehalte. Het eten van statins is van invloed en biologisch gezien misschien sommige plant sterols. Wat we eten verzaardigd of onverzaardigd is terug te vinden in het huid vet. Zelf ben ik afgestapt van kokosvet, gebruikte het voor ongeveer een jaar lang.

 32. Toch nog enkele vragen want ik ging op onderzoek uit : op de biologische markt staat bij ons een veelweter die me attendeerde op enkele dingen die ik wil delen:
  1)olijfolie : prima op de boterham
  2)bakken en braden : niets beters dan druivenpittenolie. Bevat zelfs 68 % linolzuur hetgeen gunstig schijn te zijn (?).Kan Juglen s.v.p. nog eens details weergeven?

  Ik gebruik in salades het liefst pompoenpitolie (uit veganistische landbouw). Zijn de exacte waarde van dit product bij Juglen bekend?Dank voor evtle.reacties.

  • Interessant. Kokosnoten zijn zeer gevoelig voor schimmels. Niet elk merk zal even zuiver werken, dus neem voor de zekerheid altijd diegene met geur…

 33. En als ik nou gewoon niet bak, laat staan frituur, en een kokosnoot recht van de boom open maak en uitdrink en uitschraap. (Nou ja, ik heb makkelijk praten: ik woon in de tropen). Olie? Alleen een scheut olijfolie over mijn vettevissalade. Over die salade walnoten gestrooid (gepelde uiteraard) en bijvoorbeeld wat bosbessen of bijvoorbeeld partjes avocado). En als ik tomaten in de salade verwerk en een hard gekookt ei, enz., enz., en/of het Japanse tofu, of het Japanse natto toevoeg, mis ik dan iets? Hoe meer je met fantasie een salade maakt, hoe gezonder die wordt.
  Boter of magarine op je brood? Het is misschien ten nutte hier te vermelden dat orthodoxe Joden (die geen roomboter mogen gebruiken en daarom die vervangen door magarine) een lagere cholesterol hebben (hoi, hoi?) maar wel meer aan hart- en vaatziekten lijden (!) dan de onorthodoxe Joden (bron: “De voedselzandloper” bladz. 200; dit wordt genoemd “de Israelsche paradox, bladz. 221). En ook misschien niet ten onnute zij hier vermeld dat Japanners -en dat zijn bepaald meer visconsumenten dan brood- en melkconsumenten- een hoger cholesterol plegen te hebben dan westerlingen, maar wel langer leven.
  Niet erg lang leefde de in deze kolommen -neem ik aan- niet helemaal onbekende Atkins (1930 – 2003). Hij wilde er niet van weten dat vet ook wel eens slecht zou kunnen zijn (maar hij leed in het jaar van zijn dood wel aan een hartfalen, hetgeen door journalisten die hem interviewden en in de Volkskrant verslag deden van dat interview, is geconstateerd).
  Slecht vet bestaat wel degelijk, maar dat de grens tussen slecht vet en goed vet zondermeer samenvalt met die tussen het slechte verzadigde vet en het goede onverzadigd vet is gewoon niet waar. Wel zijn gezond de omega3-vetten; die zijn onverzadigd en komen met name voor in vette vis en in walnoten; er ligt dus ook niet zondermeer een gezondheidsgrens tussen dierlijk- (althans zeker niet als dat dier een vis is) en plantaardig vet.
  Daarentegen staan de eveneens onverzadigde omega-6 vetzuren als ongezond te boek. Dat is relatief waar, gegeven het feit dat het westerse dieet in verhouding tot de omega-3 vetten te veel omega-6 vetten bevat.
  Wel zijn transvetten zondermeer slecht; dat zijn onverzadigde vetten die vermanipuleerd zijn tot vetten en transvetten die -in ieder geval die transvetten- in de natuur niet voorkomen.
  Dan nog dit: boter op je brood is bepaald onnodig als je dat brood toch ook besmeert met bijvoorbeeld jam, en -ander voorbeeld- een plakje kaas plakt niet en blijft toch zitten. Een boterham met jam is trouwens een heel forse dosis koolhydraat en dus zeker niet aan te bevelen; een salade -altijd is dat een forse portie groenten- pleegt een heel wat minder forse dosis koolhydraat te bevatten.
  Waar toch nog steeds -op zijn best, dunkt mij- roomboter kwa gezondheid twijfelachtig is (melk is dat ook) en margarine zondermeer ongezond is, kun je maar twee kanten uit:
  1. je eet wel sneden brood, maar stopt daar niets tussen wat iets nodig heeft om aan dat brood te plakken (zoals hagelslag) of:
  2. je eet gewoon helemaal geen brood. Je kunt niet van (in heet water geweekte) havermout houden, maar er zijn ook andere alternatieven, met name zoals al genoemd op basis van groenten.

  • Dank aan Wim van Doorn,de tropenganger, dat je alle moeite nam en leuke reactie gaf.Inmiddels had ik zelf inderdaad de oplossing gevonden : geen boter op het brood dus, ook geen olijfolie , salades, of een heerlijke cracker met pompoenpitpasta en hennepzaad – dit laatste vandaag in MSN nieuws gelezen : cholesterolverlagend.
   Tevens doe ik sinds enkele dagen een Russische kuur. Nogmaals dank Wim, fijne tijd in de tropen…voor altijd (?).Groet, Christine

 34. Zo en zullen we nu maar even gaan genieten met zijn allen? Ook al leef je gezond dan kan je een auto ongeluk krijgen, of het vliegtuig stort neer. Geniet van je leven en elkaar. Dan geniet je meer dan je hele leven bezig te houden met wat e eet.

 35. Ik vind het apart dat mensen het vaak over “wetenschappelijk bewijs” hebben. Als je ook maar een beetje onderzoek doet, kom je erachter dat de Unilevers en Bayers van deze wereld deze onderzoeken zelf laten doen. Uit ervaring weet ik dat biopharma bedrijven artsen omkopen met grote bonussen en leuke uitjes, dus als een arts zegt dat iets goed werkt (een arts heeft het nooit over gezond of niet), is dat hoogstwaarschijnlijk omdat hij zijn bonus niet wil mislopen. Eet met mate, eet zo natuurlijk mogelijk, begrijp wat je eet en laat de rest staan. Zo moeilijk is het niet.

 36. Een leestip in deze discussie is het boek De Voedselzandloper, waar op wetenschappelijk onderbouwde manier over de samenstelling van voeding in zijn algemeenheid wordt gesproken. Dit boek is gebaseerd op een groot aantal gerenommeerde onderzoeken (genoemd in het boek) en durft te laten zien dat gezonde voeding afwijkt van hetgeen wij gemiddeld eten (stelt bestaande paradigma’s te discussie). Plantaardige oliën spelen hierbij een grote rol! Uitgangspunt van het boek is een lang en gezond leven. Voor mijn gezin een aanzet op daadwerkelijk onze voeding verder aan te passen.

  Daarnaast nog een vraag:
  biedt het eten van de bertolli roomboter nog enige voordelen ten opzichte van de reguliere margarines?

 37. We moeten hier niet uit het oog verliezen dat Juglen geen wetenschapper is, maar een orthomoleculair therapeut. Hij is dat waarschijnlijk geworden vanuit de OVERTUIGING dat de inzichten die hij hier oppikte goed waren voor hemzelf en een hoop anderen… Je mag hopen dat zijn leraren uitgaan van keiharde wetenschappelijke kennis, maar het zijn ook maar mensen en zij zullen ook vaak kiezen voor ‘gekleurde’ bronnen, die aansluiten bij hun overtuigingen.
  Ik ben zelf ook orthomoleculair therapeut met Medische Basisvakken en studeer nu voor diëtist – ja, voor de zogenoemde “calorieëntellende vijand”, omdat ik vond dat de hele voedingsdiscussie ook eens ‘van de andere kant’ moest leren bekijken. Je kunt je mss indenken dat ik op zijn minst een kritische leerling ben ;-)
  Zowel de reguliere als de alternatieve voedingsindustrie – ook alternatieve voeding is inmiddels een hele industrie, goeddraaiend, flink winstmakend en actief adverterend – zeggen zich te baseren op wetenschap. Ze bedienen zich allebei van wetenschap zoals het hèn uitkomt, wat regelmatig resulteert in “de regulieren zeggen A” en “de alternatieven zeggen B” en de consument zit verward in het midden met de vraag “Hoe moet ‘t nu wèl?”.

  Nu ik leer voor ‘regulier diëtist’, merk ik dat de twee stromingen steeds meer naar elkaar opschuiven. Wetenschappelijke inzichten veranderen bij de vleet en zeker de ‘regulieren’ schuiven op naar een meer natuurlijke aanpak. Of dat is omdat ze verwachten daarmee nog meer geld te verdienen, laat ik even in het midden… Feit is, dat de twee stromingen van elkaar beginnen te leren, in plaats van elkaar constant te verketteren en dat vind ik persoonlijk een heel goede ontwikkeling. Wie weet komen we er allemaal uiteindelijk gezonder uit.

  Hoe zit ‘t nu met ons, consumenten? Laten we kritisch zijn op hetgeen we eten, maar laten we ook steeds de bronnen van de informatie die we krijgen kritisch bekijken. Een uitspraak die mensen aanraadt om ‘naar hartenlust verzadigde vetten’ te eten, kan ik uit gezondheidskundig oogpunt niet goedkeuren, maar veel margarine eten evenmin. Wees als consument kritisch ten aanzien van BEIDE kanten. Het is niet zo dat omdat de reguliere voeding vaak tekort schiet en de industrie behoorlijk bedorven is, dat alles wat ‘alternatief’ is ineens de waarheid in pacht heeft. Hier worden evenveel botte beweringen gedaan en evenveel vergissingen gemaakt, die later weer met nieuwe wetenschappelijke inzichten worden rechtgezet.

  Voeding, voedingsleer en voedingswetenschap is continu in beweging. Als bewuste consument dien je je ogen goed open te houden, je steeds te informeren en vooral niet telkens maar één kant van het verhaal te geloven. We worden langs alle kanten gebombardeerd met zaken die “goed voor ons” zijn, door honderden reguliere en alternatieve bedrijven die ons allemaal willen laten geloven dat zij betrouwbaar zijn, aan ons de taak om daar met verstand keuzes in te maken.

 38. Wij gebruiken al jaren voor warme toepassingen (o.a. wokken, aardappel bakken) koolzaadolie. Deze is in Nederland nauwelijks te verkrijgen, wij halen ze in Duitsland waar ze Rapsöl heet. Ik kom in dit hele betoog niets over deze olie tegen. Is daar iets over te melden Juglen?

  • Rapeseedoil oftewel Canola olie is wel gezond in onbewerkte vorm. Helaas is 99% van deze olie toch zwaar geraffineerd en daarom niet gezond meer. Vaak hebben we ook te maken met een GM (gemanipuleerd) product. Ik sla dus even over… Waarom niet gewoon kiezen voor eerste koude persing olijfolie?

 39. Zelf gebruik ik Alpro (soya)boter omdat ik geen melkproducten wil in mijn voeding. Is dat ok? Interessante discussies!

 40. Hallo Juglen, ik kreeg je info van mijn schoonzus en dank je hartelijk voor deze uitgebreide info. Als Voedsel technologe wist ik al e.e.a. maar niet zoveel als jij hier neerpende, dank dus.
  Ik ben al enige tijd bezig uit te zoeken hoe ik mijn schildklier weer kan laten functioneren zonder chemische medicijnen en kwam 2 weken geleden een zeer interessant boek tegen: The Iodine Crisis, van Lynne Farrow. Dat is een eye-opener om het zachtjes uit te drukken.
  Jodium is verbannen omdat 2 wetenschappers na testen van jodium op ratten op het idee kwamen dat jodium schadelijk zou zijn voor de schildklier terwijl dat de meest nuttige supplementatie is voor alle klieren, schilklier, borstklieren en prostaatklier.
  Wellicht is het je opgevallen dat in de afgelopen 40 jaar sinds die rapporten van Wolff en Chaikoff, borstkanker en prostaatkanker door het dak zijn gestegen.
  Drie generaties van medische studenten hebben geleerd uit de tekst boeken dat jodium schadelijk is voor het menselijk lichaam, terwijl in de historie (bewijs is gevonden van 15.000 jaar geleden!!!!) alleen maar lovende woorden voor de helende kracht van jodium zijn neergeschreven!!!
  Wellicht stof om je tanden in te zetten, want jodium is aanwezig in o.a. vis en zeewier, iets wat ik hier in Arizona niet gemakkelijk vers kan krijgen, dus gebruik ik de Lugols Iodine solutions, 2, 7 en 15% voor dagelijkse supplementatie.

  Hartelijk groet, Elvire

 41. welke boter mogen we dan nog wel eten,en gaat hiet hier om bakboter waar je het vlees in bakt of is het de boter die je op je brood smeert,want brood zonder boter is als appeltaart zonder slagroom.:_)))

Reacties zijn gesloten.