Masseren: 10 tips voor een geslaagde massage

Bijna iedereen vindt het prettig om gemasseerd te worden, maar er zijn slechts weinig mensen die het onderdeel laten uitmaken van hun dagelijks leven. Met onze tips breng je daar verandering in!

Kies voor natuurlijke oliën
Via onze zintuigen kunnen we beïnvloed worden. Supermarkten weten dat maar al te goed door de geur van vers gebakken brood door de winkel te verspreiden, evenals de poelier die op een koude winterdag de kippen buiten laat braden om vervolgens de hele buurt naar binnen te lokken. Kies voor natuurlijke etherische oliën die een zachte intensiteit hebben. Het is heel belangrijk om natuurlijke olie te gebruiken zonder kunstmatige toevoegingen: onze huid neemt op wat je erop smeert. Je wilt toch niet dat de huid van de gelukkige die gemasseerd wordt schadelijke stoffen opneemt? Nicotine wordt ook van de nicotinepleister via de huid opgenomen. Zo is het ook met schadelijke stoffen zoals parabenen. Je kunt prima zelf massageolie maken van bijvoorbeeld olijfolie. Gebruik liever geen goedkope meervoudig onverzadigde vetten zoals zonnebloemolie want deze kunnen snel oxideren. Kokosolie is ook een prachtig middel om mee te masseren.

Plan je avond
Van uitstel kom afstel. Plan daarom de massage avond. Meestal is het gewoon gaan doen een manier er een gewoonte van te maken zodat je het vaker doet. Tijdens het masseren maken zowel de gever als de ontvanger oxytocine aan, een neurotransmitter die ervoor zorgt dat we ons goed voelen. De moeite waard dus om een gewoonte van te maken.

Boek een massage
Als je geen partner hebt, of je partner heeft niet zoveel met massages, dan kun je ook een massage boeken bij een masseur. Er zijn echter enorme prijsverschillen en kwaliteitsverschillen in massageland. Het loont om verschillende salons en personen te proberen om te zien wie bij je past. Als je eenmaal de juiste masseur gevonden hebt, dan kun je daar het beste bij blijven. Deze persoon leert je dan kennen en weet precies wat je prettig vindt, maar ook hoe je spieren er aan toe zijn ten opzichte van de vorige keer.

Maak het de ander aangenaam
Zorg voor ontspannende muziek, doe etherische olie in een brander of steek wat kaarsen aan. Als we alle zintuigen gebruiken om de ander geestelijk alle spanning en stress los te kunnen laten, dan zal de massage beter slagen. Het ontspannen van het hoofd is van cruciaal belang om de spiertonus te verminderen zodat de aanrakingen goed ontvangen kunnen worden.

Zorg voor de juiste temperatuur
Het ontblote lichaam van de ontvanger raakt gemakkelijk warmte kwijt. Zorg daarom voor een warm vertrek. Zorg ook dat je handen warm zijn en doe de massageolie eerst op je hand en dan pas op het lichaam van degene die gemasseerd wordt. Eventueel kun je ook werken met een warmtepakking of kruik. Een grote handdoek kan ook voorkomen dat de ander het te koud krijgt.

Doe een cursus
Alles moeten we leren en ook het masseren is een vak. Je kunt fysieke problemen oplossen, maar ook creëren als je het niet goed doet. Masseer daarom nooit te stevig en blijf uit de buurt van de ruggengraat en botten. Via een cursus kun je samen of solo al in één dag leren hoe je veilig een ontspanningsmassage kunt geven. Een sportmassage is voor de beginner nog een stap te ver.

Communiceer
Vraag of de druk goed is en hoe de temperatuur aanvoelt bij de ander. Vraag ook naar wat de ander als lekker ervaart. Het is heel simpel, maar wordt zelfs door professionele masseurs vaak vergeten. Veel mensen zijn te verlegen om uit zichzelf te beginnen over bijvoorbeeld de massagedruk van de handpalmen.

Praat niet tijdens de massage
Probeer zo weinig mogelijk te spreken tijdens de massage. We praten overdag al genoeg en dat brengt meestal veel spanning met zich mee. Laat de massage een kwestie zijn van voelen. Vraag de ander ook om met aandacht elke aanraking te beleven, zo wordt de massage nog intenser.

Volg deze massage regels
Het is het beste om bij de rug te beginnen en dan vanaf de nek naar de armen en dan de benen te gaan. Start door lichte cirkelbewegingen te maken en voer geleidelijk de druk op. Je kunt dan naderhand je vingertoppen of duimen gebruiken om lokaal meer druk aan te brengen. Varieer ook in druk en snelheid, maar ga liever te traag dan te snel. Blijf telkens een aantal minuten op dezelfde plek. Je brengt via het masseren de lymfestroom op gang waardoor de doorbloeding verbetert en de cellen meer zuurstof krijgen terwijl ze tegelijkertijd hun afvalstoffen kwijt kunnen. Het duurt even voor dit proces opgang komt. Masseer naar het hart toe om de toxines, aanwezig in de lymfe, correct af te voeren. Degene die de massage krijgt is de baas, die mag aangeven wat gewenst is. Laat de ander na de massage nog even rustig bijkomen. Stop hem of haar warm toe. Het is ook goed om na de massage wat warms te drinken te geven omdat er door de afvalstoffen vocht is verbruikt dat weer aangevuld moet worden.

Zorg dat je zelf verbinding maakt
Als massagegever is het heel belangrijk om zelf ook de rust en ruimte te voelen. De ander zal oppikken hoe je erin staat. Het is te voelen of je met aandacht masseert of niet. Probeer om met je aandacht bij het huidcontact aanwezig te zijn en beweeg langzaam. Masseren is wat dat betreft een goede meditatie.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.