Hoofdpagina » Nieuws » Mensen met fibromyalgie hebben andere darmbacteriën

Mensen met fibromyalgie hebben andere darmbacteriën

Een studie die vrouwen met en zonder fibromyalgie onderzocht op aanwezige darmbacteriën, concludeerde voor het eerst dat er een relatie lijkt te bestaan tussen de darmflora en de ziekte fibromyalgie.

Canadese onderzoekers hebben 19 bacteriesoorten geïdentificeerd die lager of juist hoger in aantallen voorkomen bij mensen met fibromyalgie. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Pain.

De onderzoekers maakten gebruik van onder meer kunstmatige intelligentie om te compenseren voor factoren die de link tussen fibromyalgie en de darmbacteriën zouden kunnen vertroebelen. Denk hierbij aan leeftijd, medicatie, dieet en sportactiviteiten.

De samenstelling van de darmflora bleek een grote correlatie te hebben met fibromyalgie en de bijbehorende klachten zoals pijn, vermoeidheid en cognitieve problemen. Hoe meer bepaalde bacteriën aanwezig, of juist afwezig waren, hoe ernstiger de klachten. Tot nu toe zijn deze verbanden nog niet eerder gelegd.

De onderzoekers weten nog niet of de verstoorde darmflora nu de oorzaak of een gevolg is van fibromyalgie. Toekomstige studies die kijken naar de rol van darmbacteriën bij klachten zoals hoofdpijn en rugpijn, kunnen misschien duidelijkheid verschaffen.

Mocht het zo zijn dat darmbacteriën een actieve rol spelen bij het ontstaan van fibromyalgie, dan zou de diagnose veel sneller gesteld kunnen worden en ligt genezing van de ziekte dichterbij.

Microbioom van fibromyalgie

Het microbioom van de darm is een complex ecosysteem van bacteriën, gisten, virussen, schimmels en andere micro-organismen die daar van nature wonen. Deze kleine gasten zijn constant bezig om signalen uit te wisselen met de gastheer. Er zijn de laatste jaren vele onderzoeken geweest, die een relatie tussen de darmflora en onze gezondheid hebben vastgesteld.

Naar schatting lijdt 2 – 4% van de bevolking aan fibromyalgie. Kenmerkend voor de ziekte is het hebben van pijn, gepaard met vermoeidheid, gevoeligheid, slaapproblemen en andere klachten. Deze symptomen gaan over het algemeen niet weg, maar hun intensiteit kan met de tijd variëren.

Voor mensen met fibromyalgie is het dagelijkse leven een uitdaging. Wandelen, traplopen en het huishouden zijn vaak niet vanzelfsprekend. Hierdoor hebben mensen niet alleen direct last van de ziekte, maar ook indirect. De relatie met vrienden en familie kan hierdoor verstoord raken.

Aan de studie deden 156 vrouwen mee, waarvan er 77 fibromyalgie hadden. Sommige mensen in de controlegroep waren tweeling, nakomeling of ouder van de mensen met fibromyalgie.

Alle deelnemers hebben hun ontlasting, urine en speeksel afgegeven. Daarbij kregen ze ook regelmatig interviews. De onderzoekers hebben al deze data onderzocht en zo de mensen met fibromyalgie kunnen vergelijken met de mensen zonder deze ziekte.

Microbioom data leidt naar accurate diagnose

Door deze ontdekkingen zijn de onderzoekers nu in staat om met 87,8% accuraatheid via het microbioom te voorspellen of iemand fibromyalgie heeft. Er is een overduidelijke associatie tussen fibromyalgie en bepaalde soorten bacteriën in de darmen. Zelfs het afwezig zijn van bepaalde soorten blijkt al een voorspeller.

De onderzoekers willen nu het onderzoek gaan herhalen in een grotere populatie mensen. Daarbij willen ze kijken of de link ook bij dieren bestaat.

Dit is het eerste bewijs, in ieder geval bij mensen, dat het microbioom effect kan hebben op pijn. We moeten nu onze kijk op chronische pijn op een andere manier gaan zien. (bron)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.