Middelketenvetzuren in kokosolie hebben al na één dosis een positief effect op hersenfunctie

kokosvet_kokosolieMiddelketenvetzuren, de meest voorkomende vetzuren in kokosolie, blijken de cognitieve prestaties van ouderen met aandoeningen zoals Alzheimer al na een enkele dosis van 40 ml te stimuleren.

Een baanbrekend onderzoek uit 2004 gepubliceerd in het vakblad Neurobiology of Aging  heeft aangetoond dat de toediening van middelketenvetzuren, de meest voorkomende vetzuren in kokosolie, vrijwel direct de cognitieve functie van de hersenen bij oudere volwassenen met geheugenstoornissen verbeterde.

De studie omvatte 20 personen met Alzheimer of een milde cognitieve beperking. Op afzonderlijke dagen kregen zij een MKV-emulsie of een placebo toegediend. De onderzoekers namen daarbij al na 90 minuten een aanzienlijke toename waar van het gehalte van het keton beta-hydroxybutyraat (beta-OHB, product bij de oxidatie van vetzuren) in het bloedplasma van de proefpersonen voorzien van de MKV-emulsie. Afhankelijk van het apolipoproteïne E genotype van de onderzochte persoon, bleef het keton beta-OHB niveau of stijgen of bleef constant tussen de bloedonderzoeken na 90 en 120 minuten tijdens de behandeling.

Opmerkelijk bleken de verbeterde prestaties van 4 onderzochte personen volgens de Alzheimer Disease Assessment Scale-Cognitive Subscale (ADAS-cog). Bovendien werden de hogere waarden aan ketonen in verband gebracht met betere prestaties in de paragraph recall test  (In deze test wordt aan de deelnemers gevraagd om een bepaalde paragraaf tekst te onthouden om deze daarna verbaal te reproduceren. De score komt overeen met het aantal zinnen dat correct wordt gereproduceerd. Hoe hoger de score, hoe beter het geheugen). Aldus konden de betere geheugenprestaties tevens in verband worden gebracht met de toediening van de MKV-emulsie. Deze constatering werd bevestigd bij alle proefpersonen.

De details van dit onderzoek werden als volgt beschreven:

Het onderzoek werd gehouden als een dubbelblind placebo test met twee afzonderlijke onderzoeksmomenten. Tijdens elk onderzoeksmoment ontvingen onderzochte personen in willekeurige volgorde de MKV-emulsie (NeoBee 895) en het placebo in porties van evenveel calorieën. Het placebo bestond uit een emulsie van lange keten vetzuren (LKV). Om de smakelijkheid te vergroten is als bron van LKV-en volle slagroom gebruikt en lange keten mono- en diglyceriden voor emulsificatie. De MKV-en (40ml) werden gemengd met 152 ml volle slagroom om het testmonster te maken. Het placebo bestond uit alleen volle slagroom (232 ml).

De onderzochte personen waren sinds 20.00 uur ‘s avonds nuchter en kwamen de volgende ochtend voor onderzoek waarbij bloed werd afgenomen voor bepaling van plasma beta-OHB en het APOE genotype (alleen bij het eerste onderzoeksmoment). Onderzochte personen consumeerden vervolgens een testmonster en rustten gedurende 90 minuten, waarna er bloed werd afgenomen en een cognitieve test van 30 minuten werd gestart. Na de cognitieve test werd er nogmaals bloed afgenomen.

Hoe Middel Keten Vetzuren (MKV) werken
Hoe kan een enkele dosis van MKV-en (40ml oftewel 2,7 eetlepels) een bijna directe verbetering veroorzaken in de cognitieve prestaties van personen met een cognitieve beperking zo ernstig als Alzheimer ? De verklaring kan worden gevonden in de unieke stofwisselingsbehoeften van de hersenen en de configuratie (samenstelling) van de MKV-en zelf. Terwijl glucose de primaire brandstof is voor het hoge energieverbruik van de hersenen, wordt de structuur en werking van de hersenen aangetast door een mogelijk ontwikkelde insuline-resistentie en een verminderde stofwisseling (verminderde opname van glucose in de hersencellen). Ketonen (uit MKV-en) vormen als brandstof vervolgens een hoog nodig alternatief voor glucose en brengen de stofwisselingsprocessen opnieuw op gang waardoor de cognitieve prestaties vervolgens verbeteren. 

MKV-en zijn anders dan de overige vetten die wij consumeren.
Bijvoorbeeld door hun kleinere omvang vormen zij geen micellen of chylomicronen en worden zij evenmin opgeslagen in adipeus weefsel (vetweefsel). Terwijl 97% van de vetten in ons voedingspatroon bestaan uit lange keten vetzuren (LKV-en) met 14 tot 18 koolstofatomen, hebben MKV-en relatief kortere ketens van 5 tot 12 koolstofatomen, waardoor ze sneller opgenomen en gebruikt kunnen worden. Bij voorkeur worden de MKV-en geoxideerd door de lever, en wanneer ingenomen in grote hoeveelheden, zal het niveau aan ketonen in het bloed stijgen.

Hoe kunnen wij het beste MKV-en innemen ?
Aangezien wij voorstanders zijn van volledige, voedzame en onbewerkte voedingsmiddelen geven wij de voorkeur aan kokosolie als bron van deze vetzuren. Kokosolie bevat ongeveer 66% MKV-en per volume-eenheid en beschikt tevens over een breed spectrum aan andere gezondheidsvoordelen.

Kokosolie of MKV-en moete wij echter niet zien als een “wondermiddel” of supplement zoals kwakzalvers ooit hun “magisch serum” aan de man brachten. Verwerk kokosolie simpelweg zodanig in je huidige voedingspatroon dat deze de ongezonde vetten vervangt. Vervang bijvoorbeeld die ranzige en ontstekingen bevorderende plantaardige olie (soja-, druivenpit-, pinda- en koolzaadolie) die je nu mogelijk gebruikt bij het bakken van een ei met, het subliem verzadigde, kokosolie (dat tevens bestand is tegen bederf oftewel ranzig worden).

Of, geniet van een heerlijke curry met kokosmelk als basis. Kokosmelk bevat 25% vet waarvan 66% MKV-en en op die manier krijg je nog altijd een gezonde dosis binnen. Het is altijd beter kleinere hoeveelheden van werkelijk therapeutische voeding te eten binnen de context van het delen, bereiden en het genieten van goede voeding. Op deze wijze hoef je idealiter nooit te grijpen naar “voedsel als medicijn” als reddingsmiddel bij een ernstige gezondheidskwaal.

Kortom: Gebruik voeding zodanig dat medicijnen nooit nodig zullen zijn. (VertalingJ.D. van Oosten)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.