Mijn boek ‘De voedingswaardewijzer’ ligt in de winkels!

Al vele jaren ben ik erg geïnteresseerd in welke voedingsstoffen we in ons voedsel kunnen vinden. Hoeveel vitamines en mineralen zitten er nu werkelijk in de voedingsmiddelen die we in de supermarkt kopen? Om dat te weten te komen heb ik vrijwel alle boeken op dit gebied uit binnen- en buitenland laten overkomen. Telkens weer stuitte ik op saaie tabellen waar geen eind aan kwam. Bovendien moest ik een calculator pakken om de voedingswaarde van 100 gram om te rekenen naar een portie. Dan nog kon ik er niet veel mee, want het was mij niet duidelijk hoe zich dat verhoudt tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het werd mij in de loop der jaren duidelijk dat er maar één ding op zat… Het boek dat ik zocht zelf maken!

Na jaren zwoegen is het eindelijk zover en is het boek dat ik graag wilde af! Dit keer heb ik het niet alleen gedaan, maar om dit mogelijk te maken heb ik de hulp ingeschakeld van zeer getalenteerde mensen die thuis zijn op het gebied van formules, wiskunde, programmeren, algoritmes en grafische vormgeving. Hierdoor heeft het boek mijn verwachtingen overtroffen! Ik vertel je er graag meer over…

Het boek hebben we De voedingswaardewijzer genoemd. Het toont op een visuele manier de voedingswaarde per 100 gram en per portie. Wat heb je eraan om te weten wat de voedingswaarde van 100 gram zwarte peper is, als we er maar 3 gram van eten? De voedingswaarden worden vervolgens in perspectief geplaatst door deze met een percentagebalk af te zetten tegen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een nutriënt. Zo kun je in één oogopslag zien hoeveel je per portie binnenkrijgt:


Zoals je ziet kom je op deze manier gemakkelijk te weten hoeveel macro- en micronutriënten ons voedsel bevat. De gegevens zijn gebaseerd op de nieuwste database die is opgebouwd uit tienduizenden metingen in moderne laboratoria. Sommige verkopers van supplementen zeggen dat het hedendaagse voedsel leeg is en we niet zonder supplementen meer kunnen, maar dit boek maakt duidelijk dat onbewerkt voedsel dat puur uit de natuur komt, helemaal niet leeg is en ons nog altijd prima kan voeden. Er wordt pijnlijk duidelijk dat veel geraffineerde voeding eigenlijk calorierijke vulling is en nauwelijks micronutriënten bevat. Ruim 70% van de supermarkt is gevuld met sterk bewerkt voedsel dat in de categorie ongezond valt. We eten te weinig van het gezonde en te veel van het ongezonde. Dit boek kan helpen om in inzicht te geven in wat we nu werkelijk in ons mandje stoppen.

Eigen algoritme ontwikkeld
Maar dit boek gaat nog veel verder. Zo hebben we in samenwerking met wetenschappers een algoritme ontwikkeld dat kan berekenen wat de nutriëntdichtheid is van een voedingsmiddel. Hierdoor kunnen we de voedingswaarden van voedingsmiddelen met elkaar vergelijken. We hebben deze de Food Value Score genoemd, afgekort FVS. De FVS gaat heel veel verder dan de NutriScore, die alleen rekening houdt met een paar factoren zoals calorieën, suiker, zout en vet. Ons algoritme kijkt ook naar de hoeveelheid vitamines, mineralen en zelfs de actieve plantenstoffen. Ook houden we rekening met de verhouding tussen gezonde en ongezonde nutriënten zoals de verschillende soorten vetten. Tot slot hebben we ook de nutriënten waar westerlingen meestal een tekort aan hebben wat zwaarder laten meewegen. In dit filmpje op YouTube leg ik het boek en de FVS op visuele wijze uit:

Veel extra informatie
Om het geheel nog completer te maken vind je – wanneer deze bekend zijn – bij de voedingsmiddelen ook nog de zuurgraad (pH), of voedsel verzurend of alkaliserend op je lichaam werkt (PRAL-waarde), en hoe snel voedsel je bloedsuikerspiegel doet stijgen (GI en GL). Voor de volledigheid hebben we ook de NutriScore meegenomen. Al deze waarden kun je terugvinden in de cirkeltjes boven de voedingswaardetabel. De kleuren van deze bolletjes laten direct zien hoe de vork in de steel zit: rood betekent wegblijven, bij oranje kun je het af en toe eten en bij groen is het slim om het voedingsmiddel regelmatig op het menu te zetten.

Boek bevat uitgebreide toplijsten
Het boek bevat verder uitgebreide lijsten met daarin de top 25 van de voedingsmiddelen die het meeste van een nutriënt bevatten. Deze lijsten houden ook weer rekening met de portiegrootte. Zo kom je onder meer te weten welke voedingsmiddelen de meeste vitamine C, vitamine B12, selenium of ijzer per portie bevatten. Daarnaast wordt in dit boek uitgelegd wat precies de functie is van alle voedingsstoffen, waarbij we refereren aan de nieuwste kennis en wetenschappelijke studies.

What you see is what you get
We houden in het boek ook rekening met hoe het voedsel wordt gegeten. Zo gaan we bij een portie rijst uit van de gekookte variant, want niemand eet rijst in de rauwe vorm. Een kiwi staat juist weer rauw vermeld, want vrijwel niemand gaat een kiwi voor het eten koken. Soms worden voedingsmiddelen zowel rauw als verhit gegeten, in dat geval staan ze er beide in. Uiteindelijk bevat het boek de voedingswaarde van meer dan 800 voedingsmiddelen.

Voor een brede doelgroep
Dit boek bevat de voedingswaarden tot in detail en is niet alleen bedoeld voor artsen, diëtisten en therapeuten, maar ook mensen met een grote belangstelling voor voeding en gezondheid. Zelfs voor mensen met weinig kennis over voedsel kan dit boek veel inzicht verschaffen. Een boek als dit is nog niet eerder verschenen en daarom uniek in z’n soort.

Nu met korting te bestellen
Dit keer heb ik ervoor gekozen om het boek in eigen beheer uit te geven, waardoor we de kosten zo laag mogelijk hebben kunnen houden. Het boek is dikker dan mijn boek De voedingswijzer en toch lager geprijsd! Dit hardcover boek telt bijna 500 pagina’s. Het zal officieel vanaf 21 april verkrijgbaar zijn en gaat dan € 35,- kosten. Als lezer van deze site geef ik je graag de mogelijkheid om De voedingswaardewijzer alvast met korting in de voorbestelling aan te schaffen. Met de kortingscode VWW5 krijg je tot 21 april niet alleen € 5,- korting, maar berekenen we ook geen verzendkosten. Zie voor meer informatie of om gelijk te bestellen onze webshop.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.