Mijn nieuwe boek ‘De voedingswijzer’ nu uit voorraad leverbaar

Wat begon als een idee om de heilzame aspecten van groenten en fruit in kaart te brengen, groeide uit tot een boek waarin de invloed van vrijwel alle voedingsmiddelen op onze gezondheid uitgebreid wordt besproken. In deze blog vertel ik je er graag meer over!

Bijna 5 jaar geleden heb ik De Supplementenwijzer geschreven. Hier zijn er inmiddels meer dan 10.000 van verkocht. Ik kreeg regelmatig van lezers de vraag of we werkzame stoffen in supplementen niet gewoon uit onze voeding kunnen halen. Ik moest ze teleurstellen, want het boek gaat over supplementen en niet over voeding.

Op de lange termijn word je niet gezond door alleen maar allerlei pilletjes te slikken. Ik geloof dat we ons gezond kunnen eten, als we maar het juiste tot ons nemen! Maar wat is het juiste bij een bepaalde klacht? Waarin zitten nu eigenlijk de hoogste gehaltes aan bepaalde vitamines en mineralen? Omdat supplementen op korte termijn krachtig kunnen werken, maar we op lange termijn door juiste voeding hetzelfde kunnen bereiken, was ik begonnen aan een boek over de heilzame aspecten van groenten en fruit. Ik merkte dat dit niet compleet was, omdat ook noten, zaden, granen, dranken, vlees, vis en eieren veel kunnen doen voor onze gezondheid. Telkens heb ik meer en meer toegevoegd aan het boek, totdat vrijwel alle onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen aan bod waren gekomen. Een dik boek van bijna 500 pagina’s was geboren…

Omdat het boek eigenlijk Deel 2 is van De Supplementenwijzer, maar dan met volwaardige, onbewerkte voeding, heb ik besloten het boek De Voedingswijzer te noemen!

De Voedingswijzer gaat o.a. uitgebreid in op:

 • De werking van vrijwel alle natuurlijke voedingsmiddelen op onze gezondheid. Deze staan van A tot Z beschreven, onderverdeeld in groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten, kruiden, kiemen, slasoorten, zeewier, oliën, vetten, vlees, vis, zuivel, dranken en meer.
 • Welke voedingsmiddelen de meeste vitamines, mineralen en plantenstoffen etc. bevatten.
 • De gezondheidseffecten van de kleuren in groenten en fruit.
 • De positieve en negatieve rol van antinutriënten op onze gezondheid.
 • De effecten van specifieke plantenstoffen op onze gezondheid.
 • Welke voedingsmiddelen bijwerkingen kunnen geven, al dan niet in combinatie met medicijnen.
 • De werking van nutriënten op onze gezondheid en hoe je een tekort kunt herkennen en aanvullen.
 • Hoeveel we dagelijks van alle macro- en micronutriënten binnen zouden moeten krijgen.
 • Welke medicijnen tot specifieke nutriënttekorten kunnen leiden en hoe dit aan te vullen.
 • Welke voedingsmiddelen we beter in de koelkast of juist daarbuiten kunnen bewaren. Ook komt aan bod welke fruitsoorten narijpen en welke niet.
 • Welke groenten en fruitsoorten in een bepaald seizoen groeien.
 • Of een voedingsmiddel verzurend of ontzurend werkt op ons lichaam.
 • Wat je kunt eten om bepaalde klachten te verminderen. Dit heb ik de zelfhulpwijzer genoemd.

De zelfhulpwijzer
Een flink gedeelte van het boek bestrijkt de zelfhulpwijzer. Hierin staat beschreven wat je het beste wel of niet kunt eten bij meer dan 100 verschillende veelvoorkomende klachten. Het leuke is dat deze informatie uit de medische literatuur komt en dat de bronnen worden vermeld. De sterkte van het bewijs wordt helder weergegeven, maar ook de te verwachten effectiviteit. Wat kun je nu het beste eten bij een hoge bloeddruk of een cholesterolspiegel die uit balans is? Dit en nog veel meer is gemakkelijk terug te vinden in dit boek. Het boek bevat nog veel meer informatie, maar dat kan ik hier onmogelijk samenvatten.

Objectief geschreven
Voor het schrijven van dit boek heb ik mijn persoonlijke voorkeuren aan de kant geschoven om helder weer te geven wat de laatste stand van zaken is in de medische literatuur. Het boek telt dan ook meer dan 2000 referenties naar wetenschappelijke studies. Ik heb telkens de beste studies en bronnen geraadpleegd die er beschikbaar zijn.

Dikker geworden dan verwacht
De Voedingswijzer is 2 keer zo dik als De Supplementenwijzer. Deze uitgebreide encyclopedie is een hardcover, waardoor dit naslagwerk jaren mee kan gaan om je te helpen je gezondheid te verbeteren. Naar mijn idee zou dit boek eigenlijk bij iedereen in de kast moeten staan, ook bij artsen en therapeuten. Nog nooit is er zo’n compleet werk verschenen over de rol van het eten dat we dagelijks in onze mond stoppen. Klik hier voor een online inkijkexemplaar, om een indruk te krijgen van de inhoud. Ik heb er ook een filmpje van gemaakt:

Nu te bestellen zonder verzendkosten
Mocht je het boek ook op je deurmat willen vinden, dan kun je het met de code Voedingswijzer123 zonder verzendkosten in huis halen via onze webshop.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.