web
statistics

Moderne tarwe is het ‘perfecte chronische gif’

Tarwe’s Werelds meest populaire graan is ook het dodelijkst voor de menselijke stofwisseling. Moderne tarwe is eigenlijk helemaal geen tarwe maar een ‘perfect chronisch gif’ volgens Dr. William Davis, cardioloog, schrijver en toonaangevend expert op het gebied van tarwe. Moderne tarwe is het ‘perfecte chronische gif’ volgens expert Natasha Longo.

Wereldwijd wordt nu ongeveer 700 miljoen ton tarwe verbouwd, waardoor het na maïs het meest geproduceerde graan is. Het wordt op een groter landbouwareaal verbouwd dan elk ander commercieel gewas en het wordt beschouwd als een zeer belangrijke voedselbron voor de mens. Ooit was dit oude graan voedzaam in een aantal opzichten, maar moderne tarwe is eigenlijk helemaal geen tarwe. Zodra de landbouwindustrie het overnam om een hogere opbrengst van de oogst te ontwikkelen, werd tarwe zodanig gekruist dat het uiteindelijk volledig verschilde van de oorspronkelijke genetische samenstelling. De voedingswaarde van moderne ongeraffineerde tarwe is met meer dan 30% afgenomen vergeleken met de oorspronkelijke genetische lijn. De balans en de verhoudingen die moeder natuur voor tarwe had gecreëerd werden daarmee ook gewijzigd en de menselijke spijsvertering en fysiologie konden zich simpelweg niet snel genoeg aanpassen aan de veranderingen.

Davis zegt dat de tarwe die we tegenwoordig eten niet de tarwe is die je oma at: ‘Het is een 45 cm hoge plant, door genetisch onderzoek in de jaren 60 en 70 gecreëerd’, zei hij bij ‘CBS This Morning’. Het heeft allerlei nieuwe eigenschappen waarover niemand je heeft ingelicht, zoals een nieuw eiwit, gliadine, dat er in zit. Het is geen gluten. Ik heb het niet over mensen met glutenintolerantie en coeliakie. Het gaat over iedereen, want iedereen is gevoelig voor gliadine eiwit, een opiaat. Dat ding verbindt zich aan de opiaat-receptoren in je hersenen, wat bij de meeste mensen de eetlust stimuleert, zodanig dat je 440 calorieën per dag meer eet, 365 dagen per jaar.’

Op de vraag of de landbouwindustrie terug kon veranderen naar het graan dat het vroeger produceerde, antwoordde Davis dat dat wel kon, maar economisch niet haalbaar zou zijn, omdat het minder per hectare zou opleveren. Maar wel zei hij dat er een beweging op gang is gekomen van mensen die zich van tarwe afkeren – en daarbij behoorlijk wat gewicht verliezen.

Als drie mensen nou 3 kilo zouden verliezen zou het niet veel voorstellen’, zei hij. ‘Maar we zien honderdduizenden mensen 15, 35 of 70 kilo afvallen. Diabetici hebben niet langer suikerziekte; mensen met artritis ervaren een enorme verlichting. Mensen hebben minder last van vocht in de benen en hebben minder last van zuurbranden, prikkelbare darm syndroom, depressie, enzovoorts, dag in dag uit.’

Om deze op tarwe gebaseerde producten te vermijden, stelt Davis voor om ‘echt voedsel’ te gaan eten, zoals avocado’s, olijfolie, vlees en groenten. ‘Dat is het soort voedsel dat het minst waarschijnlijk door de voedingsindustrie is veranderd’, zei hij. ‘Zeker geen graansoorten. Als ik zeg granen heb ik het natuurlijk over tarwe. Negentig procent van de granen die we eten is tarwe, het gaat niet om gerst…of vlas. Het gaat om tarwe.’

In zijn huidige vorm is de voedingswaarde van tarwe praktisch afwezig.
Zogenaamde voedingsdeskundigen die doorgaan met het promoten van tarwe zijn gewoon totaal niet op de hoogte van de aard van moderne tarwe en wat ermee gebeurt van gewas tot aan consumptie. Het is heel erg dat zoveel professionals op het gebied van volksgezondheid nog steeds tarweproducten aanraden zonder te kijken naar individuele behoeften, zeker gezien de hoeveelheid bewijsmateriaal met betrekking tot het gebrek aan voedingsstoffen en de gezondheidsrisico’s voor een behoorlijk groot deel van de bevolking.

Het grootste deel van de tarwe wordt verwerkt tot een gebleekt wit meel bestaand uit een 60% procent extractie – de standaard voor de meeste tarweproducten. Dit betekent dat 40% van de oorspronkelijke tarwekorrel wordt verwijderd. Dus dan houden we niet alleen een ongezonder, gemodificeerd en gekruist ras over, we verwijderen en verslechteren daarna ook nog eens de voedingswaarde door de bewerking van tarwe. Helaas bevat de 40% die wordt verwijderd nu juist de zemelen en de kiem van de tarwekorrel – de delen met de grootste voedingswaarde. In het bereidingsproces van het 60% extractie meel gaan meer dan de helft van de vitamines B1, B2, B3, E, foliumzuur, calcium, fosfor, zink, koper, ijzer en vezels verloren. Al het bewerkte voedsel met tarwe is zo ongeveer vergif voor het lichaam, omdat het eerder tot gezondheidsrisico’s leidt dan tot voordelen. Het lichaam herkent bewerkte tarwe niet als voedsel. Opname van voedingsstoffen uit bewerkte tarweproducten is dus nagenoeg nihil.

Sommige experts claimen dat als je kiest voor 100% volkoren tarweproducten, de zemelen en de kiemen van de tarwe wel aanwezig blijven en de gezondheidsvoordelen enorm zullen zijn. Dit is weer een onwaarheid, door de tarwe-industrie verspreid, want zelfs de 100% volkorentarwe wordt gemaakt uit de moderne tarwestammen die zijn gecreëerd door bestraling van tarwezaden en -embryo’s met chemicaliën, gammastralen en hoog gedoseerde röntgenstraling, om mutaties te bewerkstelligen. Of je nu 10% of 100% tarwe eet is niet relevant, want je eet nog steeds een schadelijke graansoort die je op geen enkele manier zal baten en die niet zal bijdragen aan het verbeteren of zelfs maar behouden van je gezondheid.

Dr. Maria Alvarez, die gespecialiseerd is in voedingsprogramma’s voor obese patiënten, zegt dat tarwe qua voedingswaarde kan worden beschouwd als een kwaadaardig graan. ‘Moderne tarwesoorten kunnen zeker worden beschouwd als de wortel van alle kwaad wat voeding betreft, omdat ze zoveel bewezen gezondheidsproblemen veroorzaken bij zulke grote delen van de bevolking in de wereld.’ Dr. Alvarez beweert dat tarwe momenteel verantwoordelijk is voor meer intoleranties dan bijna elk ander voedsel ter wereld. ‘In mijn praktijk van meer dan twee decennia, hebben we bewezen dat 8 van elke 10 mensen met spijsverteringsproblemen, obesitas, prikkelbare darm syndroom, diabetes, artritis en zelfs hartziektes, een probleem hebben met tarwe. Als we tarwe uit hun dieet schrappen, verdwijnen de meeste symptomen binnen drie tot zes maanden’, voegde ze toe. Dr. Alvarez schat in dat tussen de tendens van steeds meer genetisch gemodificeerde (GM) soorten tarwe en de huidige tendens in sommige bevolkingsgroepen om tarwe te schrappen uit het dieet, uiteindelijk een trend in de komende 20 jaar tevoorschijn zal komen waarbij waarschijnlijk 80% van de mensen hun tarweconsumptie in welke vorm dan ook zullen staken.

Het is echt een kwestie van tarwe
Sommige bronnen op het gebied van gezondheid, zoals de Mayo Clinic, staan een meer gebalanceerd dieet voor dat wel tarwe bevat. Maar Dr. Davis zei op ‘CTM’ dat zij maar een slecht alternatief bieden. ‘Het enige wat die literatuur zegt is dat je iets slechts, witte verrijkte producten, moet vervangen door iets minder slechts, volkorentarwe en dat er dan een gezondheidsvoordeel zal ontstaan – “Laten we een heleboel minder slechte dingen gaan eten.” Dus ik neem….filterloze sigaretten en vervang ze door Salem filtersigaretten; je moet de Salems nemen. Dat is de logica van voeding, het is een enorm gebrekkige logica. Als we nou eens het volgende niveau pakken en we zeggen: “Laten we alle granen weglaten”, wat gebeurt er dan? Dan zie je niet zozeer een gezondheidsverbetering maar een gezondheidstransformatie.’

Gezondheidseffecten
Een krachtig chemisch stofje in tarwe dat bekend staat als tarwekiem agglutinine (Wheat Germ Agglutinin; WGA), is grotendeels verantwoordelijk voor de alomtegenwoordige en moeilijk te diagnosticeren nadelige effecten. Onderzoekers komen er nu achter dat WGA in moderne tarwe heel veel verschilt van oudere stammen. Niet alleen onze veronderstellingen over de voornaamste oorzaken van tarwe-intolerantie worden omver gehaald, maar vanwege het feit dat de hoogste concentratie van WGA juist in volkorentarwe voorkomt, met inbegrip van zijn zogenaamd superieure gekiemde vorm, wordt ook één van de meest favoriete stokpaardjes van de gezondheidsvoedingsindustrie onderuit gehaald.

Elke tarwekorrel bevat ongeveer één microgram WGA. Zelfs in kleine hoeveelheden kan WGA al zeer nadelige effecten hebben. Het kan ontstekingsreacties veroorzaken en het is giftig voor het immuunsysteem, voor het hart en voor het zenuwstelsel.

Onder de radar van conventionele serologische tests op antilichamen tegen de verschillende gluteneiwitten en van genetisch onderzoek naar ziektegevoeligheid, blijft het WGA ‘lectineprobleem’ bijna helemaal verborgen. Lectines – hoewel aanwezig in alle granen, zaden, peulvruchten, zuivel en onze geliefde nachtschades zoals tomaat en aardappel – worden zelden besproken in een context van gezondheid en ziekte, zelfs als hun aanwezigheid in ons eten wel eens zowel de kwaliteit van leven als de levensduur zou kunnen verminderen. Ondanks alle bewijzen verwerpen gezondheidsdeskundigen de verbanden tussen ziekte en tarwe.

Dr. William Davis heeft een paar honderd klinische studies naar de nadelige effecten van tarwe gedaan. Dit zijn studies die de neurologische stoornissen beschrijven die alleen door tarwe kunnen komen, zoals onder andere cerebellaire ataxie en dementie; hartstoornissen, ophopingen van visceraal vet en alle bijbehorende gevolgen voor de gezondheid; het proces van glycatie door tarwe, dat via amylopectine A leidt tot staar, diabetes en artritis. Er is echt een schat aan studies die het negatieve en vaak ziekmakende effect van tarweconsumptie door mensen aantonen.

De andere claim is dat het schrappen van tarwe ‘betekent dat je een enorme hoeveelheid essentiële voedingsstoffen zult missen’. Nog een onwaarheid volgens Dr. Davis. Hij beweert dat het weglaten van tarwe helemaal geen tekort aan voedingsstoffen oplevert, als je tarwe vervangt door gezonde voeding zoals groentes, noten, gezonde oliën, vlees, eieren, kaas, avocado’s en olijven.

Mensen met coeliakie merken wel dat ze tekorten hebben aan allerlei vitamines en mineralen nadat ze alle tarwe en gluten uit hun dieet hebben geschrapt. Maar dat komt niet door een dieet dat arm is aan voedingsstoffen, maar door het onvolledig genezen maagdarmkanaal (zoals de bekleding van het duodenum en proximale jejunum). Bij deze mensen zijn de vernietigende effecten van tarwe zo krachtig dat ze jammer genoeg soms nooit meer helemaal genezen. Deze mensen hebben inderdaad aanvullingen nodig van vitamines en mineralen en daarnaast probiotica en aanvulling van alvleesklierenzymen.

Vanwege de unieke eigenschappen van amylopectine A verhogen twee sneetjes volkorenbrood de bloedsuikerspiegel meer dan veel soorten candybars. Een hoog bloedsuikergehalte leidt tot het glycatieproces, dat op zijn beurt weer artritis (kraakbeen glycatie), staar (lenseiwit glycatie), diabetes (glycotoxiteit van de pancreatische bèta cellen) en hepatitische de novo lipogenese. Dat laatste zorgt ervoor dat de trygliceriden toenemen, wat vervolgens leidt tot verhoogde expressie van atherogene (hart- en vaatziekten-veroorzakende) kleine LDL-deeltjes, wat weer leidt tot hartaanvallen. Keer op keer hoge bloedsuikergehaltes, teweeggebracht door een granenrijk dieet, zijn volgens mij zeer destructief en leiden tot gewichtstoename (vooral visceraal vet), insulineresistentie, leptineresistentie (leptine zorgt voor een gevoel van verzadiging) en veel van de gezondheidsproblemen waar mensen tegenwoordig mee te kampen hebben.

Tarwegliadine is in verband gebracht met cerebellaire ataxie, perifere neuropathie, gluten encefalopathie (dementie), uitbarstingen op het gebied van gedrag bij kinderen met ADHD en autisme en paranoïde wanen en hallucinaties bij mensen met schizofrenie; ernstige en invaliderende effecten voor mensen die last hebben van deze aandoeningen.

Volgens de statistieken van het Coeliakie Centrum van de Universiteit van Chicago lijdt momenteel één op elke 133 verder gezonde mensen in de VS aan coeliakie. Een geschatte 20 à 30 procent van de wereldbevolking zou echter wel eens een genetische aanleg voor coeliakie kunnen hebben – en de manier om te zorgen dat deze genen niet worden ‘aangezet’ is door het vermijden van gluten.

Als je nagaat dat onder-gediagnosticeerde coeliakie met een bijna vier keer zo groot risico op voortijdig overlijden in verband wordt gebracht, dan wordt de ernst van deze voedselgevoeligheid wel heel duidelijk. Het voornaamste ziektemechanisme dat optreedt, is chronische ontsteking, en inflammatoire en degeneratieve aandoeningen zijn kenmerkend voor graan etende bevolkingsgroepen.

Veranderingen in de genetische code van de hoge-opbrengst, semi-dwerg tarwerassen op de markt – en dus ook van het antigenen profiel – zijn verantwoordelijk voor de sterke landelijke toename van latente coeliakie. Hybridisatietechnieken, inclusief chemische mutagenese om selectieve mutaties te bewerkstelligen, leiden tot de ontwikkeling van unieke stammen die niet bij dieren of mensen getest zijn op veiligheid; ze worden gewoon op de markt gebracht en verkocht.

Tarwevrije opties

Denk erom dat veel van de tarwevrije opties toch nog gluten bevatten, dus mensen die gevoelig zijn voor tarwe kunnen nog steeds verteringsproblemen en een opgeblazen gevoel ervaren. Wees voorzichtig met granen als je glutenintolerantie hebt.

1. Graangewassen: gerst, gierst, haver, rijst, rogge, sorghum en wilde rijst komen allemaal uit dezelfde graanfamilie als tarwe. Het meel dat ervan wordt gemalen kan als een tarwevervanger worden gebruikt. Gerst, haver, rijst en rogge zijn goed verkrijgbaar. De minder gebruikte meelsoorten kunnen online worden gekocht of bij biologische winkels. NB: mensen met glutenallergie moeten ook gerst, gierst en rogge vermijden.

2. Niet-granen: amarant, quinoa en boekweit zijn drie graanachtige zaden die niet verwant zijn aan graangewassen. Amarant, quinoa en boekweit zijn glutenvrij en daarom niet geschikt om zuurdesembrood te maken. Er kunnen wel prima andere broden en koekjes van worden gemaakt.

3. Notenmeel: Gemalen noten zoals amandelen, hazelnoten of walnoten zijn het beste substituut voor meel om koekjes en cakes mee te maken. Maar omdat ze vanwege hun kwetsbare vetzuurgehalte (snel oxiderend) maar kort bewaard kunnen worden, is het beter om zelf je noten in een keukenmachine te malen vlak voor het gebruik. Notenmeel vereist een bindmiddel zoals eieren. Omdat kastanjes minder vet zijn dan andere noten, heeft kastanjemeel een langere houdbaarheid. Het is online beschikbaar.

4. Bonenmeel: Gedroogde bonen, zoals witte bonen, kievitsbonen of kikkererwten kunnen als tarwevervanger worden gemalen en gebruikt in combinatie met andere meelsoorten. Bonenmeel is echter niet altijd aan te raden. Het smaakt naar bonen en maakt gebak compact en moeilijk te verteren.

5. Andere meelvervangers: Aardappelzetmeel, pijlwortelpoeder en tapioca zijn verdikkingsmiddelen die in sauzen en jus worden gebruikt in plaats van tarwe. In gebak dienen deze zetmeelrijke stoffen als bindmiddel. (Met dank aan Astrid Zwart)

————————————————

Natasha Longo heeft een Mastertitel op het gebied van voeding en is een gediplomeerd fitness- en voedingscounselor. Ze heeft als adviseur gewerkt op het gebied van volksgezondheidsbeleid in Canada, Australië, Spanje, Ierland, Engeland en Duitsland.

Hoeveel weet jij over gezondheid? Test je kennis over voeding in 30 vragen

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

168 gedachten over “Moderne tarwe is het ‘perfecte chronische gif’”

 1. Is speltbrood net zo schadelijk als tarme of is dat beter?
  Daar staat nl niks van vermeld bij de vervangers?

  • Vandaag bij de basiscursus voeding geweest van Juglen en natuurlijk kwam daar spelt ook ter sprake. Spelt is inderdaad een oergraansoort en net iets minder erg als het reguliere graan, maar beter geen graansoorten dus ook geen spelt. Het is verder maar net hoe ieders lichaam erop reageert, de ene verdraagt het beter als de ander.

   • Als ik speltbrood eet, reageert mijn bloedsuikerspiegel nauwelijks, en bij tarwe schiet het inderdaad omhoog.
    Ik bak ook pannenkoeken en gebak van speltmeel en dat gaat ook goed.

   • maar spelt is oertarwe, staat in schril contrast met de doorgefokte reguliere tarwe. ik verdraag tarwe niet, maar spelt wel.

     • Ja Juglen dat klopt spelt is ook tarwe
      maar da tis niet het hele verhaal want niet alle spelt is oertarwe
      alle spelt die in Nederland word verkocht is zowiezo geen oertarwe maar een franse vereedelde soort die je niet tot de oergranen mag reken
      alleen de spelt uit duitsland mag het predicaat dragen van echt oertarwe

   • Brigitte,
    spelt heeft een andere structuur dan tarwe.
    Spelt (triticum spelta) is geen tarwe (triticum sativa)

  • Ik ben allergisch aan alle granen en spelt staat op kop met 44 punten! Vaak wordt speltbrood aangeboden aan mensen met een glutenintolerantie terwijl dit helemaal niet geschikt is.

 2. Ik schrik hier wel van,als voedingsdeskundige adviseer ik mensen om volkorenprodukten te eten….pfff..maar inderdaad hoe zit het dan met spelt, daar wordt toch van gezegd dat het een oergraan is….klopt dit dan ook niet?Of is dat wel een alternatief, 100% speltbrood…

 3. Leuk om te lezen.
  Het lijkt erop dat mensen stilaan wakker worden.
  Wij vertellen al +30 jaar wat er gaande is (en steeds erger wordt),
  en hoe mensen op een zeer eenvoudige manier hieraan iets kunnen doen.

  Ben blij dergelijke artikels steeds meer te zien.
  Wealth in health,
  Raf

 4. Spelt is wel een graan waar niet ‘zoveel’ mee gerommeld is en volgens mij een goed alternatief voor tarwe. Lagere glymische index. Andere eiwitten….

 5. Spelt is een oergraan,beregezond,net als hennepbrood,nog mondjesmaat te verkrijgen maar zeker in opkomst.Gelukkig worden we massaal wat bewuster van wat we eten.

 6. Hoe zit het nu eigenlijk met spelt? Dit is ook een tarwesoort, maar het schijnt wel gezonder te zijn. Hoor er de laatste tijd wisselende dingen over. Bevat het minder gluten dan ‘gewoon’ tarwe? Is het in vergelijking qua vitamines en mineralen inderdaad gezonder of juist niet?

  • Goedendag.
   Het best is , zelfs als je speltbrood maakt, om het steeds met zuurdesem te maken! dus niet met gist! Omdat de melkzuurbacterien (zuurdesembacterien dus) het meeste van de gluten opeten tijdens het gistings proces! En deze bacterien zijn daarbovenop nog gezond ook!Ze vernieuwen de darmflora! Vala, hoop het helpt u!

 7. Het gaat hier over de moderne tarwe betekend dat de biologische verbouwde tarwe hier ook onder valt en bestaat de echte tarwe nog
  wel?

 8. Orthomoleculair geneeskundige…..wel wel. Maar heeft meneer ook een artsenstudie succesvol afgerond ?
  Ik durf er gif op in te nemen, colchicine, heroine of cocaine, noem maar op, dat de scribent niet meer is dan een maligne stemmingmaker.
  Beweren dat gliadine opiaat- achtige eigenschappen zou bezitten, die dan in de hersenen het hongergevoel zouden versterken , grotere QUATSCH heb ik nog maar zelden gelezen.
  Waar haalt ie het vandaan. Een korte studie zou je uitwijzen dat gliadines, en vooral de proline en glutamine daarvan, antireacties kunnen oproepen als een soort auto-immuun-ziekte, maw coeliakie. Meer niet, en ook niet minder, want coeliakie is een vervelende aandoening die eenvoudig is op te lossen met een glutenvrijj dieet. Geen tarwe of tarwe producten is ook een optie maar niet per se nodig, en het maakt daarbij geen ene zak uit of de tarwe uit je grootmoeders tuintje komt, of van Bakker Bart.
  Cees van Gils, apotheker

  • Gaan een apotheker nu iemand anders aanvallen op het feit van het niet afronden van een artsenstudie? :-)

  • Cees, je bent niet wijs. Dat blijkt uit het feit dat jij jouw kennis ziet als algehele waarheid. Dat is gevaarlijk. Maar eet vooral verder.
   Je post echter klopt van geen kanten en is gevaarlijk.

  • Cees kan het ook niet helpen dat hij aan het “wetenschappelijk tunnelvisie syndroom” lijdt.
   Misschien leuk om te weten voor Cees…..The wheat belly is geschreven door een cardioloog. Een gespecialiseerd arts maar liefst!

  • even naar wikipedia gegaan, die site geeft Cees gelijk, gliadine is een glycoproteïne en kan aanleiding geven tot coeliakie. Opiaten zijn geen glycoproteines maar alkaloïden, een totaal andere groep van organische stoffen. eet gewoon alles met mate, overdaad schaadt, of het nu spruiten of speltbrood, witloof of tarwe, wortelen of sla is, rood vlees of vis, boter of olijven.

 9. Mijn zoon heeft i.v.m. zijn adhd, pddnos een intolerantie dieet. Hij mag geen rundvlees en aardappels. Hij heeft geen problemen met tarwe.
  In artikel wordt gezet dat tarwe uit tijd oma goed was. Kwam er toen minder dementie voor ? Mensen worden nu ook ouder.
  Ik ben nu 2 mnd. Met oerdieet bezig en eet ook geen graanproducten. Ik val af maardat komt omdat ik ook geen suikers mag gebruiken. Er is geen bewijs dat dit komt omdat ik geen graanproducten eet. Ik geloof wel dat er minder voedingsstoffen in zitten, maar accepteer niet klakkeloos dat het voor iedere mens slecht is. Daar is meer bewijs voor nodig dan dit artikel.

 10. Quote:als je tarwe vervangt door gezonde voeding zoals groentes, noten, gezonde oliën, vlees, eieren, kaas, avocado’s en olijven.”
  Ik vind dit een goed artikel maar het is jammer dat qua alternatieven meteen zomaar wat geroepen wordt.
  Zo simpel kan je dat niet stellen.
  Het is ook al lang bekend dat koemelkproducten (dus ook kaas) ook schadelijke effecten hebben voor onze gezondheid. Tevens zou er ook vermeld moeten worden dat het ook beter is vlees en eieren ook maar met mate te consumeren.
  Trouwens al het niet-biologiche vlees kan ook je maar beter van afblijven!

  • Simpel eigenlijk; alles met mate!
   Tevens dit “alles” vooral laten bestaan uit wat onze voorouders aten.
   Gewoon vers en onbewerkt!
   Last but not least is elk voedingsmiddel zowel voedend als belastend voor het gestel.
   Als je te voorzichtig gaat worden maak je jezelf intolerant voor veel voedingsmiddelen.
   Gewoon af en toe ongezond emo-eten is niets mis mee.
   Patatje met en colaatje mag hoor!

  • Ik ben het in beginsel met je eens, hoewel ik je punt over koemelkproducten niet helemaal begrijp. Het probleem dat vaak genoemd wordt met melk is namelijk dat het lactose bevat, een suiker die oorspronkelijk alleen kinderen konden verteren (door de aanmaak van lactase) en een aanzienlijk deel van de huidige volwassen wereldbevolking niet kan verteren. Echter, met de bewerking van melk gaat ook verreweg de meeste lactose verloren. Kaas bevat dus vrijwel geen lactose, en is ook voor mensen met een lactose-intolerantie geen probleem.
   Mijn vraag is dus wat dan wel de schadelijke effecten van kaas zouden zijn.

 11. Spelt is niet tarwe, maar komt wel uit dezelfde graanfamilie. Zelf verdraag ik spelt wel goed, maar tarwe niet. Spelt is niet hetzelfde als tarwe. Google maar eens. En vele malen gezonder. Vraagt zich dus ook af waarom spelt er niet bij staat.

 12. Zou er een verschil zijn tussen biologische en gangbare tarwe? Misschien dat biologische tarwe niet zo extreem getransformeerd is door de jaren heen en nog wel gezond is?

 13. Het slechte is dus eigenlijk niet de tarwe, maar (alweer) de mens, die de tarwe ging manipuleren !
  En spelt is dus wel familie van tarwe, maar daar is volgens mij véél minder mee gerotzooid. In de spijsvertering “werkt” het dan ook heel anders. TOT het, om economische redenen ook lucratiever moet worden !

 14. Heb je toevallig ook onderzoeken die de theorie van William Davis ondersteunen op het gebied van gladde als “het kwaad” in tarwe?

 15. Hmmm, ik heb juist begrepen dat spelt geen goed alternatief zou zijn bij een gluten-intolerantie, maar wel als alternatief voor tarwe omdat het een oer-ras is.

 16. Als consument vind ik het echt lastig wat je nou kan eten. Het lijkt wel alsof elke keer weer een nieuw ingredient verdacht wordt. Vet, cholersterol, zuivel, tarwe, koolhydraten, suiker, tomaten,… Kan iemand mij zeggen hoe een gezonde maaltijd eruit ziet?

  • Nee, ieder mens is verschillend. Alleen jou eigen lichaam heeft de wijsheid en kan jou vertellen wat goed voor je is. Luister.

  • Ik schreef het hierboven al.
   Luister naar je lichaam en maak een compromis met alle in formatie om je heen. Daar zit veel ruis tussen.
   De basis is wat je voorouders aten.
   Alles met mate is ook weer zo’n ding om in de gaten te houden.
   En dan persoonlijke voorkeuren…
   Ook kan je kijken naar lokaal verbouwde producten.
   Ze zeggen weleens dat je gewoon uit jouw leefomgeving en van het seizoen moet eten. In de tropen moet je juist weer de dingen eten die daar groeien en mag het weer veel zouter omdat je veel zweet.
   Allemaal ingrediënten om zelf je optimale dieet mee samen te stellen.
   En weet je wat? Dat dieet verandert met inzichten maar ook met leeftijd.
   Wees niet bang om behalve elke dag ook elke maand of elk jaar te variëren en eens iets anders te proberen.
   Behalve dat voedsel jouw lichaam voedt is het ook een belasting.
   Er is niet zoiets als perfect voedsel. Het is een compromis met wat nu beschikbaar is. Jouw lichaam kan veel hebben maar niet het onnatuurlijke patroon waar wij nu met z’n allen inzitten. Dat zorgt voor chronische ziektes.
   Last but not least;
   De mens is van nature een “fat burner” maar de laatste decennia steeds meer een “sugar burner” met alle chronische ziekten vandien. Okay dat wordt weer een heel lang verhaal…
   Zoek maar op internet. Er gaat weer een wereld voor je open.
   Serieus!

  • kijk eens uit naar het boek dat gaat over het Bloedgroepen Dieet…. Daar staat ook zeer interessante informatie in. De diverse bloedgroepen die er zijn reageren allemaal anders op al het voedsel dat er is. Heb begrepen dat er in Nederland een nieuwe hype is : speltbrood. Meer vraag, meer productie dus, klinkt gevaarlijk. Speltbrood is een beter/gezonder graan dan tarwe, maar niet glutenvrij. En volgens mij zijn bij veel mensen de gluten de boosdoener van vele klachten, zoals vermoeidheid… Ikzelf zweer bij boekweit, helemaal goed om er pannenkoeken mee te bakken. En eieren: heel erg gezond hoor!

  • Goedendag.
   Een gezonde voeding bestaat uit voeding dat niet gemanipuleerd is door de mens (wie anders??) dus ook niet geraffineerd, geprepareerd…. Wist je dat als men granen maalt, zo vlug mogelijk daarna moet men bakken!!
   Want meel oxideert redelijk vlug! En de vitamine E, dat normaal een antioxidant is word vlug een oxidant dat dus je lichaam aanvalt!
   Bijt in een appel en wacht een beetje! Hij begint bruin te oxideren !
   Veroudering is ook een oxidatieproces! Daarom dat we anti oxidanten nodig hebben ! Dus geen spaghetti, couscous, broodgemaakt van oude bloem of meel ! Ook geen oud geoxideert (ranzig) vet etc;;;;
   Vala, het beste!

 17. Cees, dank voor je reactie. Helemaal mee eens.

  Even googlen leert ook dat deze stellingen niet onderbouwd zijn. Wat een onzin.

 18. http://www.speltwinkel.nl/Waarom%20spelt/waarom%20spelt.html

  Voedingswaarde
  In tegenstelling tot tarwe bevinden de voedingsstoffen in spelt zich ook in het meellichaam en niet alleen in de kiem en zemel. Hierdoor blijven de voedingsstoffen bij de verwerking van spelt behouden terwijl deze voedingsstoffen verloren gaan bij tarwe. Bovendien wordt spelt door de hoge water oplosbaarheid makkelijker opgenomen door het lichaam waardoor er geen voedingsstoffen verloren gaan.

  Spelt is één van de meest eiwitrijke graansoorten. Spelt bevat maar liefst 10 tot 25 % meer eiwit dan tarwe. Ideaal voor mensen die op dieet zijn. Daarnaast bevat spelt ook nog eens veel meer vitaminen dan tarwe. ‘Zo bevat het bevat veel vitamine B, onder andere foliumzuur en nicotinezuur. Daarnaast is spelt ook nog rijk aan vitamine E en bevat het de mineralen ijzer, kalium, magnesium en fosfor. Tevens bevat spelt maar liefst 8,8 gram vezels per 100 gram. Dit draagt bij aan een gezonde werking van de darmen en een goede stoelgang.

  100 gram spelt bevat ongeveer 350 calorieën. Dat is iets meer dan tarwe maar de gezondheidsvoordelen wegen daar ruim tegenop. Bovendien eet men zeer waarschijnlijk minder speltbrood door een snellere verzadiging.

  Speltbrood en dieet
  Door het hoge eiwitgehalte ben je sneller verzadigd en eet je dus uiteindelijk minder. Wanneer je normaal gesproken bij de lunch 3 of 4 boterhammen consumeert kan het goed zijn dat je al vol zit na 2 speltboterhammen. De boterhammen zijn kleiner dan tarweboterhammen maar toch zit je veel sneller vol. Bijkomend voordeel daarvan is ook nog dat er minder beleg nodig is. En juist dat beleg gooit meestal roet in het eten bij een dieet.

  Insulinelevel
  Een ander groot voordeel van spelt is dat het een lage gi-waarde heeft. Tarwe bevat een eiwitsubstantie, genaamd lecithine, dat het effect van insuline nabootst en zo diabetes en overgewicht veroorzaakt. Spelt bevat deze specifieke lecithine niet. Spelt bevat dus de zogenaamde langzame koolhydraten waardoor de bloedsuikerspiegel slechts in beperkte mate stijgt en de voedingsstoffen geleidelijk worden opgenomen door het lichaam. Honger heeft u dus veel minder snel na het eten van een speltboterham in vergelijking met het eten van een tarweboterham.

 19. Eet vlees!! Ja joh!! Sjonge.. Slechte stelling!!
  Fijn boor de dieren in de bio industrie, en voor je lijf: lekker hormonen etc..
  Heb lang geen tarwe gegeten, en geen andere granen.. Hielp geen zak! Niks…

  • Wat een kortzichtige reactie. Er is niks mis met vlees eten. Vlees is gezond en bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Verantwoord vlees, hormoonvrij dat niet volgepropt is met raar (tarwe) voer is naast lekker ook nog gewoon gezond.

 20. Spelt is nauwelijks anders dan tarwe. Omdat van pure spelt geen brood te bakken valt, worden er zelfs tarwegluten aan toegevoegd. Moet je eens kijken wat de ingredienten zijn van speltbrood. Ik schrok me naar en dacht dat ik zo gezond bezig was!

  • Goedendag
   Wijzelf bakken nu al enkele jaren met volmeel biologisch spelt!
   pannekoeken, brood, ja zelfs gâteaux, cakes, en het word stukken beter dan met tarwe!! brood steeds met zuurdesem omdat het veel gezonder is dan gist! Vala, tot ziens

 21. Ik heb boek ook gelezen broodbuik van d’r. Davis’. De tarwe van vroeger eindkorn. En twee eindkorn het had niet zo hoge gluten gehalte als bij de moderne tarwe en tarwe van nu is zo erg gekruist met andere grassen dat we niet meer tegen gluten kunnen. Ik heb gelukkig eindkorn kunnen bemachtigen

  Wat vinden jullie van eindkorn het word ook wel eenkoorn genoemd ?

 22. Spelt word inmiddels door iedereen als wondermiddel benoemd. Ook hier 90% vab de reacties gaat over Spelt. Bakkers pikken dit ook op. Als ik bij de bakker op de hoek kijk is er al een speciale spelt afdeling. Ten eerste vraag ik me altijd af of men dan in het recept altijd 100% spelt gebruikt of een mix tarwe/spelt want ingredientenlijst staat er bij bakker niet op. Daarnaast: als we massaal overstappen op spelt weet ik wel welk graan er in toekomst massaal gemanipuleerd wordt om aan de vraag te voldoen ;-)

  • Het beste is om biologisch te kopen omdat dit toch beter gecontroleerd word, en in het algemeen word het verbouwd door toch meer rechtvaardige mensen! En koop de granen , maal zelf en bak zelf ! Veel beter en zekerder!

 23. Weer een voedsel religie. Op gespannen voet met weer andere voedsel religies. Ik moet het allemaal geloven. Oh nee ik wordt verwezen naar wetenschappelijke artikelen. Een soort Bijbels en Korans van de voedseldeskundigen. Wie hebben dat geschreven? In welke tijdschriften geplaatst? Zijn die erkend? Door wie gesponsord? Door wie gereviewed? Ik zou het allemaal niet weten en ik kom er ook niet achter. Ik moet dus “geloven”. Ik heb grote moeite om zo’n verhaal te geloven van een HBO student Geneeskundige ( geen arts of zo, maar zelfs als dat wel zo was…). Of zitten alle echte artsen en voedseldeskundigen in “het complot van de industrie” en vertelt Juglen als enige messias de waarheid?
  Als we nou is gingen stoppen met de voor de hand liggend ongezond voedsel, en gingen stoppen met te veel eten? Volgens mij werkelijk veel grotere problemen dan het vermeende tarwegif. Zou dat niet veel beter zijn voor het gemiddelde gezondsheidsniveau dan mensen dan deze ongeloofwaardige maar ook onrealistische nieuwe religie?

  • Ik heb reeds veel mensen zien beter worden en genezen van allerlei ziektes nadat ze overgingen van tarwe naar spelt!
   ikzelf voel me meer energetic, slaap beter, en het verteerd veel beter dan tarwe…. best is om het eens uit te proberen!

 24. Als het allemaal zo bewezen slecht is, waarom staan er dan geen referenties in dit ‘artikel’? Een hoop onderzoek gebeurt slecht en veel onderzoeksresultaten worden onjuist geinterpreteerd door stukjesschrijvers. Dus om zoiets als dit goed te kunnen beoordelen moet je de bronnen kunnen bestuderen.

  Dat heel veel van hetzelfde eten niet goed is en je lekker moet varieren, ook met granen, dat geloof ik wel. Maar om het nou zonder goede onderbouwing tot vergif te bestempelen is natuurlijk compleet vd pot gerukt.

  Bovendien: als iedereen ‘beter’ zou gaan eten dan zouden er uiteindelijk veel meer mensen vroegtijdig sterven. Tarwe heeft de minste landbouwgrond nodig in verhouding tot de energie die het levert. Maar zelfs met tarwe weten we nog niet de hele wereld voldoende te voeden en is er in een groot deel an de wereld honger.

  • Het is niet alleen maar energie dat telt, doch gezondheid en dus geluk!
   De meeste mensen ter wereld eten zelfs rijst , bananen…. we moeten altijd proberen om zo gezond mogelijk te leven, en de wereld kan gemakkelijk 12 miljard mensen voeden!
   Er is veel verspilling, erosie, oorlog….. dus de echte ruimte om voeding te produceren is niet het probleem , doch mismanagement!!

  • Zuurdesem is zeer gezond! goed voor de darmflora, en dus voor een goed immuunsysteem , goede vertering, etc… de zuurdesembacterien eten zelfs suikers en gluten weg uit deeg dat gist!!

 25. En hoe weten we zo zeker dat er inmiddels ook niet met Spelt gerotzooid is? (Ik eet het zelf al een tijdje en bevalt prima en adviseer het ook al mijn PT klanten).
  Mensen roepen nu met kennis vanuit hun “studie” dat het weer onzin staat in dit artikel, maar hoe zeker zijn we nog van de studies die we gehad hebben? Dus zelfs Apothekers, Orthomoleculaire studies etc.
  Kijk maar eens op fitness gebied/opleidingen, daarvan is de basis ook deels natte vinger werk geweest in het verleden en veranderd met de dag.
  Het zelfde geld voor voeding, die opleidingen waren ook gebaseerd op de leugens die werden verspreid door de overheid. Kijk maar eens wat voor BS bv Voedingswijzer verkoopt. Weten zij ook niet beter dan?
  Dus hebben we allemaal hetzelfde probleem nu. Bij elke bron kan je tegenwoordig GROTE vraagtekens zetten. Tot die tijd (van de waarheid) is het alleen maar gissen met z’n allen.

  Marcel van der Hoeven
  Personal trainer

  • Men moet niet alleen maar luisteren naar mensen, want er is overal corruptie!
   Luister naar je lichaam! Hoe reageert je lichaam? Hoe voel je je nu?
   Je Eigen lichaam vertelt steeds de waarheid !

 26. Interessant. Ik eet sinds een paar maanden glutenvrij, en dat bevalt me prima, maar ik heb wel een ijzertekort ontwikkeld – ben ook vegetariër, maar blijkbaar haalde ik tot voor kort voldoende ijzer uit tarweproducten. Hoe vul ik mijn ijzer aan? (Ik heb nu een ijzerkuur van de dokter gekregen, maar die is tijdelijk.) En hoe zit het jodium? Dat halen we toch ook uit brood?

  • ijzer is zoals calcium overal aanwezig!
   neem een nog niet te rijpe appel en bijt erin… wacht nu af, hij begint bruin te oxideren (ijzer!) steek er enkele propere nagels in, en na enkele dagen eet je alles op behalve de nagels!
   De roest van de nagels maakt de appel meer ijzerhoudend!
   En peterselie! en brandnetels, spinazie, linzen, rode biet…..
   Wist je dat wat vlees gezonder is dan melkproducten?
   Vlees kan men laten staan om dierenleed te voorkomen, doch overgaan op zuivel is niet gezond, en zeker geen koezuivel!

 27. Beetje tegenstrijdig wat ik lees in het artikel en de reacties over Spelt. Er wordt in het artikel geconcludeerd dat als je het ‘tarwe van je oma’s tijd’ kon eten er niks aan t handje is, Spelt is een oergraan en al het biologisch/ organisch geproduceerde Spelt is beregezond, toch wordt Spelt ook afgeraden?! Onzin…Spelt is GEEN Tarwe. Het is een compleet ander graansoort en boordevol met goede bouwstoffen. Ik eet er bijna alles van en mijn kinderen ook en we zijn allemaal hartstikke gezond en fit! Volgens mij zit het antwoord, net als altijd, in afwisseling. Kortom: ik heb Spelt, Quinoa, Amaranth, Amandelmeel etc etc allemaal in huis. Ook Tarwe trouwens…maar dan wel het oergewas dat biologisch/ organisch verbouwd is! Nog een tip: eet alles volkoren!!

   • Gewone tarwe is Triticum aestivum
    Spelt is Triticum spelta
    Spelt is dus wel verwant aan tarwe, maar botanisch gezien geen tarweras.

  • eet veel met afwisseling is OK!
   doch men moet natuurlijk niet afwisselen met dingen dat je weet dat niet goed zijn voor je! Teveel mensen denken te simplistich dat je maar alles kan eten met moderatie! Dat is een grove leugen! er zijn goede en slechte eetwaren! Waar is toleratiegrens van slechte voeding??
   Van sommige planten bv moet men maar een kleine hoeveelheid eten om eraan ddo te gaan ! bekijk sommige paddestoelen!

 28. Vandaag bij de basiscursus voeding geweest van Juglen en natuurlijk kwam daar spelt ook ter sprake. Spelt is inderdaad een oergraansoort en net iets minder erg als het reguliere graan, maar beter geen graansoorten dus ook geen spelt. Het is verder maar net hoe ieders lichaam erop reageert, de ene verdraagt het beter als de ander.

 29. Kamut en Gierst (pearl millet) zijn volgens mij ook oergranen.
  Kamut heeft wel gluten, maar Gierst is glutenvrij.
  Wat is daarmee?
  Wel grappig…vroegen at men deze granen, en tegenwoordig voeden we ons vee ermee…

 30. This conclusion leads to more confusion! Eens kijken waar we over 5 jaar weer voor gewaarschuwd worden en wedden dat tarwe dan ineens weer wel gezond is? Kunnen we trouwens aangifte doen tegen deze voedselmaffiozie zodat er ook een rechtzaak komt?

 31. Ik koop spelt bij de Natuurwinkel of bij de Stadsbakker en die dien er alleen gist doormof desem en wat zout, ve rder niks. Voel me er goed bij en eet 2 sneetjes per dag. Een vriendin had altijd buikpijn en sinds ze spelt eet, is dat over.ik schrik wel van deze informatie, terwijl ik me altijd dacht goed op de hoogte gesteld te hebben…..

 32. Genetisch gemidificeerde gewassen zijjn verboden in Europa. Dit is een Amerikaans artikel. Deze feitjes gelden dus niet voor ons voedsel lijkt me..

  • Hoezo verboden in Europa? Het stikt hier anders ook van genetisch gemodificeerd(e) fruit, groenten, zaden, planten etc.
   Denk echt niet dat het dan verboden is. Heb je hier bewijs voor?

 33. Wat ik mij nu afvraag is hoe de (genetisch gemanipuleerde) tarwekorrel zich verhoudt tot tarwegras-sap. Is er iemand die daar iets zinnigs over kan zeggen.

 34. Tja, bakken jullie allemaal je eigen brood of zo? Daar heb ik geen tijd voor hoor!

  Dus een brood kopen bij de warme bakker is uit den boze? Ben net zo gek op dat lekkere bruin brood met korst, hoog bruin of zo, of in het weekend warme duitse bolletjes met een croissant. Tja… dan haak ik af hoor. Wil wel plezier hebben in mijn leven!

  • Jazeker doe ik dat Chris. Ons brood zit nu in de machine en is straks klaar als we gaan ontbijten, lekker vers, zonder tarwe/meelverbeteraar/andere troep maar wel met bvb lijnzaad, chiazaad, gojibessen of soms met gedroogde biologische tomaat en olijven of met biologische koek- of speculaaskruiden. Lekker vers, krokant en nog een beetje warm, smullen! Je verbeelding is je enige beperking!

   • Ja, natuurlijk bakken we alles zelf :))
    Veel lekkerder en gezonder dan de warme bakker.
    Met een beetje handigheid en ervaring kost het helemaal niet zo veel tijd.

   • Beste Patricia,je reactie op dit artikel is al van een tijdje geleden. Ik eet nu enkele maanden gluten-en lactosevrij. Het grootste probleem heb ik om lekker brood zelf te bakken, weliswaar gluten en lactosevrij. Ben jij eventueel bereidt om je recepten van jou glutenvrij brood te delen met mij AUB ?Het zou mij veel plezier doen om geen gluten en lactosevrij industreel brood meer te moeten kopen.

    Mvg,

    Roels Hannelore

    Stalhille, W.-Vlaanderen / Belgie

  • Om kanker te vermijden en gezond te blijven in het algemeen moet men zeker geen bruine korsten eten of andere voeding dat gebruind of geroosterd is ! ook gefrituurde voeding !
   In bruin gebrande korsten etc zijn acrylamides die zeer kankerbevorderend zijn! caramel heeft hetzelfde probleem overigens
   Het zit al vol met moleculen van mayard (spelling is misschien niet correct) Brood bakken met spelt meel en zuurdesem duurt niet lang!
   Alles mengen met lauw water tot goede deeg en na enkele uren is het gerezen, en zet men het in de oven op laag vuur met een kop water in de bodem van de oven, en dan na ong; 2 uur en half is alles klaar! dus tijdens het bakken kan men veel andere dingen doen

 35. Mooi geschreven artikel! Maar ik zie nergens een bronvermelding. Wordt deze er nog bij vermeld zodat iedereen objectief naar het onderwerp gekeken kan worden?!

 36. Juglen, Kun je het nog bij houden alle reacties????
  dit heeft wat losgemaakt dit artikel
  misschien binnenkort deel 2……….

 37. En dan hebben we het nog niet gehad over de carcinogene en mutagene eigenschappen van het kippe-ei, of de dementerende effecten van de witte boterham met kersenjam, of de potentieel impotent makende Nutella. Waar moet dat heen met onze voeding? We leven steeds langer, maar eten schijnbaar steeds ongezonder.

  • Dag Ben,
   Ik lees je reactie van de slechte eigenschappen in een kippe-ei.
   Oeps..!! nooit geweten ,waar vind ik meer informatie hierover en wat was jou informatiebron? Ik eet nl. geen vlees, dus vaker een eitje.
   Niet oke dan.. groeten Anna

  • Kippedooiers zijn zeer gezond, doch moeten rauw gegeten worden, zoniet rijst het cholesterol!
   Het eiwit mag niet rauw zijn zoniet kan men vit. b moielijk opnemen!
   rauw eigeel zit vol met nutrimenten goed voor zenuwen en brein! en de beste proteinen!

 38. Ik mis de bronvermelding? Verplicht bij een wetenschappelijk artikel. Dat zou een master in de voeding( ahum wat?) toch wel moeten weten.
  En fitness counselor ? Mensen die zich arts voelen maar het niet zijn? Wat een vaag gedoe allemaal, ik sluit mij aan bij Stan en de apotheker. Op facebook roept tegenwoordig iedereen dat er een zaadje bestaat wat kanker bestrijdt en meer van dat soort berichten. Het is aan ons lezers om niet zomaar alles voor waar aan te nemen, en je af te vragen waar zo’n bericht vandaan komt. Schat het bericht daarna op waarde in. Succes daarmee!

 39. Zelfs in een gespecialiseerd lab van de broodsector valt met geen mogelijkheid vast te stellen of een brood van tarwe of spelt gemaakt is. Zo lijkt ‘t spul op elkaar. Dat alleen al zou elke discussie over of spelt beter is dan tarwe definitief moeten beslechten.

  Bovendien: Spelt- meel of bloem mag al zo heten, zelfs als er nog 49% tarwe inzit. Vervolgens mag je brood als speltbrood verkopen als er maar 5% van dat fors versneden speltmeel in verwerkt is!

  Juglen, bedankt voor je bijdrage aan de discussie over brood. Ik vind dit artikel wel slordig geschreven…

  Zo staat er onder meer over WGA, ‘..is grotendeels verantwoordelijk voor de alomtegenwoordige en moeilijk te diagnosticeren nadelige effecten.’ Dat is met elkaar in tegenspraak. Hoe kun je iets alomtegenwoordig noemen als het moeilijk te diagnosticeren valt en hoe weet je dan wat de nadelige effecten zijn. En:

  ‘Dr. William Davis heeft een paar honderd klinische studies [deed Davis deze studies zelf?] naar de nadelige effecten van tarwe gedaan. Dit zijn studies die de neurologische stoornissen beschrijven die alleen door tarwe kunnen komen, zoals onder andere cerebellaire ataxie en dementie; hartstoornissen, ophopingen van visceraal vet en alle bijbehorende gevolgen voor de gezondheid; het proces van glycatie door tarwe, dat via amylopectine A leidt tot staar, diabetes en artritis. Er is echt een schat aan studies die het negatieve en vaak ziekmakende effect van tarweconsumptie door mensen aantonen.’

  Kunnen alle opgenoemde ziekten alleen door tarwe komen? Dat lijkt me sterk. En dan gaat de zin ineens verder over glycatie. ‘Glycatie door tarwe’ Glycatie verwijst naar het proces van het binden van een glucosemolecuul of suikermolecuul met een ander molecuul, zoals een eiwit of vet, maar heeft dus zeker niet alleen op tarwe betrekking.

  Zo kan ik nog wel even doorgaan. Check je stukken beter voordat je ze publiceert, luidt mijn welgemeende opbouwende kritiek.

  • natuurlijk komen al deze ziektes niet voor alleen maar door het gebruik van tarwe, er zijn nog andere daders, doch tarwe is wel echt een grote dader! probeer het zelf eens uit! koop speltgraan, maal het , bak brood met zuurdesem direct na het malen, eet geen bruine korsten, en je zult je echt sterker en beter gaan voelen!

 40. Eh…tegenwoordig kan je niets meer eten zonder dat je te horen krijgt dat het slecht voor je lichaam is lijkt het wel! Zonde! Luister gewoon naar je eigen lichaam, eet voldoende groente en fruit, zorg voor voldoende beweging en slaap en ja af en toe mag je best een heel pak koekjes/zak chips/chocoladereep/pizza naar binnen werken bestaande uit ‘ongezonde’ tarwe bestanddelen e.a. Geniet er dan van maar nuttig het gewoon met mate…..denk ik dan.

  • af en toe slecht eten?? waartoe dient dat nu ? smaakt slecht eten dan zoo goed ?? wel raar ! een goede levenswijze leert het af om slecht te eten omdat slecht eten echt slecht begint te smaken!

 41. Graag eet ik minder brood en voor mijn zoontje zou ik het ook het liefst weglaten uit de dagelijkse voeding. Waar ik tegenaanloop: wat eet je dan?! Dan bedoel ik voornamelijk: het is zo makkelijk meenemen. We eten vaak een lunchboterham in de auto als we op pad zijn. Wat is dan makkelijk mee te nemen en onderweg, in de auto, te eten of aan mijn zoontje van 3 te geven? En in de ochtend krijgt hij altijd bambixpap met peutermelk (wat zoetig en nog met toegevoegd calcium en vitamines) heeft iemand ook tips dit te vervangen? Het is een heel moeilijke eter en dít is eigenlijk wat hij het beste eet….mijn dank is groot!

  • Hallo sint, ik sta verstelt van de reacties op dit artikel en verwijs graag naar het boek ‘homo energeticus’ van Dokter (!) peter aelbrecht. Daarin legt hij aan de hand van wetenschappelijke studies uit hoe bepaalde voeding je systeem overbelast. Hij schets de evoluties van onze voeding: van jagers/verzamelaars naar landbouw/veeteelt, raffinage, industrialisering, conservering en, gemakzucht! Grote sprongen in de voedselproductie waaraan onze spijverteringsenzymen niet zijn aangepast.
   om te begrijpen waarom granen problemen kunnen veroorzaken geeft hij inzicht in koolhydraten en suikers.ik vond daarin een verklaring voor mijn opgeblazen gevoel en een dipje na het eten van brood. Nu ga ik voor volle rijst, liefst uit de Camargue. Ik maak altijd teveel en eet dat s middags op, met peul vruchten. Deze combinatie biedt exact dezelfde aminozuren structuur als de eiwitten uit vlees, want dat heb ik ook geschrapt. Mijn kids eten s morgens teff pap, 100% glutenvrij, met rijstmelk. Quinoa is ook heel neutraal en dat kan je zoet of zout maken. Ik geef toe, ik spendeer meer tijd aan mijn eten dan vroeger, maar ik voel me wel beter! Diëtiste Katrien cocuyt in orval (Ardennen) geeft praktische kookcursussen voor mensen die bewuster willen eten. Voila, hope This helps

  • Tenzij je zoontje coeliakie heeft, is het niet slim om een kind geen brood te laten eten. Dit omdat hij dan te weinig vezels, vit. B, jodium, ijzer etc. binnenkrijgt.

  • vitamines kan men niet toevoegen! in feite zijn het mortamines!
   vitamines zitten alleen in complete voeding en nog in grotere hoeveelheden in biologisch! bekijk industrieel fruitsap! een totaal ddo product en boordevol met ;togevoegde vita… mortamines;En dan te bedenken dat velen zelfs denken dat het gezond is !
   Calcium moet overigens altijd samen zijn met magnesium , zoniet werkt het niet!! en dan nog zonlicht en sommige hormonen!

 42. Vind het artikel niet top, heb het onlangs ook in engels gelezen en rechtstreeks gekopieerd. Maar de reacties van enkelen hier, zoals een apotheker (zonder artsenopleiding) en enkele anderen slaan ook nergens op. Als je je een beetje in de materie verdiept weet je dat ook de gevestigde wetenschap steeds meer bedenkingen krijgt bij het gebruik van Tarwe en Zuivel. Zoek op youtube maar eens op Frits Muskiet. Hoogleraar aan Rijksuniversiteit Groningen, die doet er al jarenlang onderzoek naar en zegt dat je het ook beter kunt vermijden. Zo ook andere professoren.

  http://www.youtube.com/watch?v=4mU9AkXu3KA

 43. Mijn moeder heeft vandaag biologisch tarwemeel gekocht bij AH. Ze wil dit gaan gebruiken om o.a. brood te bakken. Is deze biologische tarwe ook slecht en leeg en verpest? Graag je reactie.

  • Ja biologische tarwe is ook niet echt gezond te noemen. Biologische smaakversterkers en transvetten ook niet.

  • er zullen minder pesticides etc inzitten, doch tarwe blijft tarwe!
   Geld ook voor alle geprepareerde voeding ! Het is niet omdat het biologisch is dat geraffineerde voeding etc; plots goed zou zijn!!

 44. Brood van tarwe, altijd geborrel en buikpijn. Sinds ik alleen nog roggebrood eet, is dit voorbij. Schijnt ook nu nog meer een oergraan te zijn en minder gluten en een ander soort gluten te bevatten. En door de lange baktijd op lage temperatuur is het ook gezonder dan gewoon brood heb ik me laten vertellen.

  • Ja, rogge is nog beter dan tarwe, en lage temperatuur bakken is altijd aan te raden , en vermijd het bruinbakken omdat bruin slecht is !

 45. Hallo,

  Even een vraag over notenmeel.
  Als dat vethit als je ermee bakt, krijg je dan geen transvetten.
  Zelfs als je het zlef maalt.

  Ik ben aan het experimenteren met kokosmeel.
  Het vet daarvan kan verhit worden.
  Als ik vlees of vis bak met bijv champions, een eetl roomkaas erbij en wat kokosmeel. Niet te veel anders krijgt het een melige struktuur.
  Alle ingredienten biologisch :-)

  • alle omega 3 vetten in noten, vis etc mag men niet oververhitten, zoniet worden ze sterke oxidanten!

 46. Lees het boek ‘Broodbuik’ van William Davis en je eet nooit meer een snee brood. Ik ben in ieder geval wakker geschud.
  Mijn eerste reactie was ook: ‘Maar wat moet ik dan eten?’ Brood eten is een gewoonte geworden, het is lekker snel en gemakkelijk.
  Niet die boterham eten ‘s ochtends en ‘s middags vergt gewoon een andere manier van denken.
  Na 10 jaar lang buikpijn te hebben gehad, ja je leest het goed ‘gehad’, was ik er helemaal klaar mee. In het ziekenhuis konden ze niets vinden. Toen ben ik met Paleo begonnen, was het over… Er zijn veel recepten te vinden en het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn en veel tijd te kosten.

 47. En hoe zit het dan met rijstwafels….? is dat een goede vervanger voor (tarwe) brood? Ben op zoek naar handzame alternatieven om een beetje mee te experimenteren…en kom dus nu op speltbrood, roggebrood, en wellicht rijstwafels?

 48. Opvallend veel meer mensen zijn ziek om me heen…..veel kanker, veel gewrichtsproblemen, veel allergien, en niet alleen oude mensen!! (lees daar regelmatig een artikel over dat ik weliswaar niet kan checken op wetenschappelijke onderbouwing….Zie wel dat veel wetenschappers in dienst staan van een eenmaal gekozen opvatting, of je dat tunnel-visie noemt of niet…de tegenhangers zullen evenveel bewijs kunnen aanleveren…het wordt lastig voor een leek. .Dan zijn er nog de kinderen met allerlei problemen als ADHD en de verdere waslijst aan nieuw onderscheiden “afwijkingen …k Zie mijn kleinkinderen “binnen 5 minuten letterlijk stuiteren nadat ze “snoep” hebben gegeten. Vroeger was er niet zoveel geld om snoep en chips en andere vulling te kopen maar naar mijn herinnering waren er niet zoveel mensen ziek…of ze permitteerden zich niet ziek te zijn???. Ik heb de leeftijd om van vroeger te kunnen spreken…heb geen wetenschappelijke onderbouwing maar wel een diep gevoelde behoefte vragen te stellen, verschillende meningen te horen……Tenslotte vliegen de ziektenkostenpremies omhoog TE HOOG!….en zijn de etiketten op onze voedingsmiddelen haast onleesbaar (zelfs met leesbril)geworden wat betreft toevoegingen….etc.etc. Tijd voor bezinning toch en waarom niet ervaring opdoen door een eigen experiment?? Al zou het tussen de oren zitten…alles dat helpt je goed te voelen is toch meegenomen?? Zo gauw gaan we daar kennelijk ook niet aan dood. Ik vaar er wel bij bij een niet zo rigide uitgevoerd experiment…en blijf mijn vraagtekens zetten. ..Veel succes een ieder. .

  • Anna, dat wat jij om je heen ziet aan ziektes in allerlei vormen en daardoor ook enorm veel mensen, die chemische giftige medicijnen met ernstige bijwerkingen slikken, die niet uit ons drinkwater te zuiveren zijn en voedsel dat door heel veel mensen i.d. magnetron bereid wordt en daardoor verandert van samenstelling en niet meer gezond is om te eten, en ook nog eens kankerverwekkend en slecht/ongezond voor je bloed enz. is……..daar liggen ook heel veel oorzaken……….door gedegen en eerlijk onderzoek bewezen.
   Al het genetische gemanipuleerde voedsel tast ook nog eens (bewezen) ons DNA aan, zeer ernstig dus.
   Er wordt zo enorm gerotzooid met ons voedsel en nog zoveel meer andere dingen, die onze gezondheid negatief beinvloeden…….zo tragisch, in zo’n maatschappij te leven……
   Dat wat er i.d. magnetron met ons voedsel gebeurd, dat proces zet zich voort i.d. degene die het eet, jaja.
   Dat die tarwe tegenwoordig (dankzij de wetenschap/voedingsindustrie) zo slecht is, samen met vele, vele andere voedingsproducten……..gruwelijk.
   Al onze lichaamscellen vernieuwen zich continue, daar hebben ze bouwstoffen voor nodig, die halen ze uit wat WIJ eten, drinken, inademen (o.a. tabaksrook) op ons smeren en op ons spuiten (o.a. deodorant, met giftige metalen enz.). Hoe kunnen onze lichaamscellen gezond blijven als ze als bouwstoffen zoveel ongezonde troep aangereikt krijgen. E.nummers, conserveringsmiddelen, pesticiden, wel 36 bestrijdingsmiddelen op bijv. appels en druiven (en op nog veel meer groente en fruit), antibiotica, groeihormonen, en nog veel meer medicijnen, (die dieren toegediend krijgen), geur kleur en smaakstoffen (chemisch en giftig) , chemische zoetstoffen (aspartaam enz. met ernstige, bewezen bijwerkingen en ziektes veroorzakend) en nog veel meer, te veel om op te noemen.
   Wij zijn zelf verantwoordelijk WAT we eten en HOE we het eten en WAAR we het vandaan halen, niet zo moeilijk hoor…….maar hoeveel is jouw gezondheid je waard, liever lekker makkelijk en goedkope rommel eten of gezonde en ook heel lekker gezonde voeding van biologische teelt.
   Veel mensen vinden de kwaliteit v.d. benzine, die ze in hun auto stoppen belangrijker, dan de brandstof die ze in hun lichaam stoppen…….nadenkertje……
   Het gaat in dit artikel over tarwe, maar er is nog zoveel meer……het totaalplaatje hoe wij ons voeden, met voeding en emoties enz.
   Veel inzicht en wijsheid toegewenst allen. En let ook o.d. signalen die je lichaam je geeft, ons lichaam heeft een hele grote actieve zelfgenezende kracht, daar heeft het wel een goede weerstand en een gezond gevoed lichaam voor nodig en niet een totaal verzwakt en verziekt lichaam, door ongezonde voeding, drank enz.
   Sterkte en door bewust verdiepen wordt je wijzer………..

  • Als men natuurlijke levende voeding eet moet men hard zijn best doen om ziek te geraken! echt waar ! bekijk eens wat er te koop is in de voedings supermarkten!! Ik ben steeds geschokt van wat ik in de winkelwagens zie van de meeste kopers!!!! ongelooflijk! al die gedenatureerde, geraffineerde, geprepareerde, gezoete….. dingen! Ja ik noem dit geen voeding!
   En ze betalen er zelfs voor om zo vlug mogelijk ziek te worden! en ze zeggen zelfs dat het leven duur is, en dan nog klagen van ziektes en kwalen!! Ik weet niet wat de mensen bezielt! volgens van wat ik zie in supermarkten is meer dan 80 percent gewoon niet eetbaar! unless als je graag ziek word!

 49. Ha wat een schoon verhaal. En er staat een heleboel bij wat waar is, maar wat is er gevaarlijker: de hele leugen of de halve waarheid? Juist ja.
  Men moet zich goed bedenken dat de mensen hier die veel graan=tarwe eten gemiddeld zo’n 80 jaar worden… Woehaah… dat lag voor de mutaties van de graansoorten toch wel eventjes anders…
  Laat u niet gek maken beste mensen. Ons eten is meer dan uitstekend, wat niet wilzeggen dat alles goed is… Wat erg, heel erg is dat het graan, in casu de gluten in dat graan zo bewerkt zijn dat men hier van den lande schier geen fatsoenlijk stokbrood meer kan maken van de mixen die er allemaal zijn. Dat is een grote schande. Maar schadelijk voor de gezondheid? Grote onzin. dus.

  • Miel reageerde op het artikel van Anna Huizinga, waarna ik daar ook op reageerde, de reactie van Miel is dus niet op mijn verhaal, alhoewel zijn reactie lezende hij mijn verhaal ook wel flauwekul zal vinden.
   Ik reageerde eigenlijk ook omdat hij aangaf dat ons eten meer dan uitstekend is………en veel voeding (vulsel) is verre van dat, grote helaas……..
   En als hij verder alles grote onzin vindt, tja dat is zijn goed recht, maar helaas (in mijn ogen en goed geinformeerd en ervaringsdeskundig, vanuit veel gezien in mijn werk o.a. de gezondheidszorg, klets dus niet “uit mijn nek”, is de realiteit anders, jammergenoeg)
   Zou ook heel graag willen dat ons eten uitstekend is, dat zou i.i.g. wel zo moeten zijn……..

   Veel succes met het vinden van goed meel voor het bakken van stokbrood Miel……jij ook weer gelukkig.
   Zag hier ook een humoristische bedoelde kwinkslag van je in, of heb ik het mis????

  • wit stokbrood, het is beter om niet te eten!
   een totaal leeg product! wit graan bestaat in de natuur niet evenals wit rijst ! Gezond is om compleet te eten en levende voeding zoals noten, fruit , groenten die dus niet gemanipuleerd zijn door de voedingsindustrie!!!!

 50. Interessant artikel. Ik geloof zeker dat de moderne, bewerkte tarwe een nadelige invloed op de gezondheid kan hebben. Dat blijkt mede uit de enorme toename van welvaartziekten. Ik eet overigens wel brood (met mate), maar dan van het Vlaamsch Broodhuys. Gemaakt van Franse oergranen en zuurdesem op biologische wijze. Voel ik me prima bij.

 51. goeden avond ik wil eigelijk weeten of speld ook goed voor de lijn is ? ben pas beezig met gezonde voeding. en merk wel dat mijn ligaam vitter en het lijnen beeter gaat. maar weet nog niet echt de weg te vinden. ben alles nog aan het bestudeeren. gr marijkr

 52. Oke spelt is dus lang niet zo goed als ik dachvt blijkbaar… jammer…

  Notenmeel, wat doe je daar mee dan? Kan ik daar gewoon een brood mee bakken? :D

 53. Vraag….ik kan het hele vrhaal goed volgen…alleen hoe vertaal ik dit naar mijn 3 jarige…
  Heeft er iemand tips qua ontbijt? Lunch en diner?

 54. Omdat ik al zoveel over tarwe gehoord had, trof dit artikel me. Ik ben wel blij met de kritische blik op wat we tot nu toe klakkeloos geaccepteerd hebben. Ooit gingen we van wit over op volkoren en sindsdien geldt het gehalte aan vezels als maatstaf voor gezond eten. Nu ontdekken we dat met het doorkweken en (genetisch) modificeren van het graan, en met de verhoging van de productie, veel van de gezondheid ervan verloren is gegaan.
  We zijn wakker aan het worden, mooi!
  De vraag is alleen, wat gaan we nu doen? Ik heb het antwoord niet. Maar als je ergens verandering in wilt aanbrengen, is het ten eerste belangrijk om goed te kijken wat er gebeurt en ten tweede hoe je de koers kunt veranderen.
  Terecht nemen een aantal mensen het op voor onze huidige voedselproductie, per slot hebben we er ook veel aan te danken. Maar even terecht is de kritiek op wat we van ons koren gemaakt hebben. “Ons koren” is hier helemaal op zijn plaats, want als we naar “hun” blijven wijzen komen we nergens.
  Mijn vader was veehouder. Zijn koeien waren zijn grote trots want ze produceerden veel melk. Toen de superheffing kwam en hij dus beperkt werd in de hoeveelheid te produceren, ging hij de koeien selecteren/fokken op hoog vet- en eiwitgehalte want dan kreeg hij meer betaald per liter. Hij was daar oprecht trots op. Toch deed ook hij alleen maar wat de markt vroeg. Inmiddels weten we wel dat marktwerking niet zaligmakend is.
  Ik lees dat er gerotzooid en gemanipuleerd is ten koste van onze gezondheid en dan gaat het de kant op van schuldigen vinden, maar die zijn er in “de mooie markt” nooit. Iedereen doet hier het zijne aan, van wetenschapper (die ook alleen doet wat de voedselproducent vraagt) tot het landbouwbedrijf en de consument.
  In de reacties zie ik ook veel oplossingen zoals kiezen voor ander voedsel, zoals de goede ideeën van Annick hoefnagels (28 nov.) en dat is denk ik de goede benadering. Daarnaast heb ik het als boerenzoon uitermate leerzaam gevonden om dichtbij de natuur te leven en ons eigen voedsel te produceren. Waar iedereen mee kan beginnen, zoals in een volkstuintje. Naast de koeien en de voortuin hadden we op de boerderij onze groentetuin (ca. 30 m2 voor een hardwerkend -dus gulzig- gezin met vier kinderen) waar we bijna alles uit haalden, behalve overigens het meel voor het brood. Het brood kwam van de bakker, maar dat was van oorsprong van het bekende meel van de boeren rond het dorp.

  Daarnaast mogen we best eens gaan kijken naar de werkelijke oorzaken van veel problemen, zoals genetische manipulatie, vervuiling van het milieu – ook door medicijnen -, kunstmest waaraan belangrijke stoffen ontbreken waardoor het gewas sterk verarmd is, bestrijdingsmiddelen en bij de bereiding toegevoegde chemicaliën enz. Overal waar economische belangen spelen ligt de verleiding om te marchanderen met de kwaliteit op de loer.
  Ik ben het eens met Johanna (8 december) die benadrukt dat we ZELF VERANTWOORDELIJK zijn voor ons voedsel en waar we dat vandaan halen. Niet wachten op overheid of organisaties want die zijn altijd te corrumperen, maar als we zelf kijken wat er gebeurt kunnen we zelf zien hoe het anders kan. Mijn inmiddels lang gepensioneerde moeder haalt alles van een biologische boer 7 km. verderop waar ze meestal op de fiets heen gaat. Ze is van 1935, dus authentiek landbouwen en eten kan een lang en gezond leven opleveren. Wij mogen dus zelf gaan kijken waar ons voedsel vandaan komt, zoeken naar alternatieven en kijken wat we zelf kunnen doen.

 55. Dag, goede discussie! Ik heb wat boeken van Michael Pollan gelezen, een aanrader. Hijschrijft ook veel over het meel/ tarwe van tegenwoordig, leert zelf zuurdesem brood bakken en gaat in de leer bij diverse anderen.
  Het is goed dat we nadenken over onze voeding en we terug gaan naar het echte eten; meer tijd besteden aan ons voedsel, productie, consumptie en bereiding.

  Hoe zit het met het verhitten van notenmeel als je koekjes/ cake bakt? De een zegt dat het slecht is, de ander bakt er lustig op los met vooral amandelmeel..
  (ik gebruik zelf vaak een mengsel van amandel en andere meelsoorten zoals boekweit, mais, spelt en/of rijstmeel)
  Heeft iemand hier een gedegen antwoord op?

  • Ik zou vooral afwisselen tussen de verschillende glutenvrije meelsoorten. Zo voorkom je te veel contact met allergenen en een overdosis van omega 6 vetzuren.

 56. O M G niet te geloven wat ik hier lees! Zoveel mensen zijn helaas onwetend, dat was ik ook tot voor kort. Wat wil je, met zoveel bullshit op het internet en in het dagelijks leven?? Met bijvoorbeeld het (onder)voedingscentrum; “de waarheid op tafel” en die “geweldige schijf van vijf”, wat niet meer is dan grote leugens! Ze moesten zich echt schamen!! Ik kan hier zo kwaad om worden!

  Mensen lees je eens in op http://www.voedingisgezondheid.nl , daar staat heel veel, o.a. wat je wél kan eten, recepten, ontbijt/lunch/diner/alternatieven voor brood, enz…
  Dan is er ook nog http://www.westonprice.nl/ , o.a. het alleen-lezen-forum, voor nog meer informatie over echte voeding, de mythes/leugens over vet, cholesterol, vlees, zuivel, enz…
  Zeer waardevolle sites die we in deze tijd echt nodig hebben, net zoals deze site van Juglen.

  Uiteindelijk ligt het bij jullie zelf, of jullie verder willen kijken dan je neus lang is… of doorgaan op de oude voet en geloven in de reguliere weg… Iemand schreef dat we wel ouder worden tegenwoordig (maar natuurlijk met behulp van medicijnen). Nu krijgt ca. 1 op de 2 mensen kanker of een andere welvaartsziekte…
  Is het dan nog geen tijd om wakker te worden??

 57. Goed artikel, heb het gedeeld, maar wel jammer dat er geen verwijzing is, referenties en welk wetenschappelijk onderzoek. Zou dat heel graag willen weten en met mij vele anderen.

 58. Graag zou ik je bronnen van onderzoek willen weten. De onderzoeken die jouw bevindingen ondersteunen. Je maakt namelijk nergens bronvermelding.

  • Bij eigen artikelen vermelden sinds 1 jaar wel bronvermeldingen. Ook bij dit artikel staat er een vermelding genoemd. Het gaat hier om een vertaling van een Amerikaanse site.

 59. Een mooi voorbeeld van een artikel dat geloofwaardig is geschreven, met zowel een (pseudo-)wetenschappelijke benadering als een religieuze. Maar het klopt niet.
  Het begint met een beschrijving van tarwe door de auteur, die William Davis citeert, cardioloog en auteur van het boek ‘Wheat Belly / Broodbuik’. Sinds wanneer is Davis toonaangevend expert op het gebied van graansoorten?

  1. De eerste claim van Davis is dat het gliadine gehalte gestegen is in de afgelopen decennia. Graanexperts, niet Davis dus, begrepen niets van de claim. Een van hen, Kasarda, die al 40 jaar granen analyseert voor zijn beroep, ging opnieuw door de samples en nam ook nog de complete literatuur onder de loep. Geen verschil! Het antwoord van Davis? ‘Eeeeeeeh’, tot zover de ‘graanexpert’ Davis.

  Kasarda DD (2013) Can an Increase in Celiac Disease Be Attributed to an Increase in the Gluten Content of Wheat as a Consequence of Wheat Breeding? J. Agric. Food Chem., 2013, 61 (6), pp 1155–1159

  2. Mensen verliezen gewicht door granen te schrappen, is de claim. Ja natuurlijk verliezen ze gewicht, ze schrappen ook het beleg! Maar laat iemand eens een week alleen droog brood eten dan ze verliezen ook gewicht, rap! Verschillende cliënten hebben deze uitdaging van ons aangenomen. Na 3 dagen en een paar kg lichter, smeekten ze om te mogen stoppen. Vielen keihard af mét brood.

  In Wheat belly wordt geadviseerd om snacks, chips, snoepgoed, sauzen, alcohol en frisdranken te schrappen. Wow, je schrapt snacks, chips, snoepgoed, sauzen, alcohol en frisdranken, maar je zou afvallen omdat je geen gliadine meer eet. Davis schreef dit stuk zeker toen hij nog tarwe at?

  3. Dan een heel zeurverhaal over de gevaren van WGA. “Elke tarwekorrel bevat ongeveer één microgram WGA”, zo staat in dit artikel. Ja, er zit WGA in tarwe en het kan schadelijk zijn. So what? Wie eet er rauwe tarwekorrels? Het is een onzinstelling. Niemand eet rauwe tarwekorrels. Wat je wilt weten is hoeveel WGA er overblijft in brood of pasta. Laat dat er nu net niet in staan. Jammer dat een ‘expert’ zoals Davis dat nergens in zijn boek vermeld en de auteur van het artikel ook niet.

  Het antwoord is 0g, zippo, nada niks. WGA wordt gedeactiveerd boven de 60 graden celsius. Hoop heisa om niks!

  Matuccia A (2004), Venerib, G, Pellegrinab CD, e.a. Temperature-dependent decay of wheat germ agglutinin activity and its implications for food processing and analysis. Volume 15, Issue 5, July 2004, Pages 391–395

  Dit is weer slechts een greep aan onzin wat door deze professionals wordt verspreid. De auteur en de uitgever zijn meer dan welkom om hier een inhoudelijk debat te voeren over de feitelijke onjuistheden in het artikel.

  https://www.ahealthylife.nl/moderne-tarwe-is-het-perfecte-chronische-gif/

  Ik ben hartstikke voor gevarieerd eten, echt gevarieerd eten, dus meer dan spaghetti, macaroni, brinta en brood. Ik ben ook voor onbewerkt eten. En als je geen brood wil eten, ook prima, maar dit is gewoon flauwekul en schadelijk voor mijn vak als voedselconsulent.

  • Dat artikel van Matuccia kan ik nergens vinden, maar lijkt me wel nodig voor de boute uitspraak dat WGA na koken onschadelijk is.

 60. Ik mis een aantal wetenschappelijke bronvermeldingen? een dr. kan namelijk wel iets zeggen maar waar haalt hij/zij deze beweringen vandaan?

  wil er best meer van weten, ook als personal trainer om juiste voedingsadviezen aan mijn klanten te geven alleen zonder betrouwbare bronnen is het klinkklare onzin zoals Bob Bakker zegt op 18 maart 2014 om 13:28

 61. Gliadine is geen nieuw eiwit hoor, het bestaat al heel lang. En het is in tegenstelling tot wat er in het artikel staat wel degelijk gluten. Om precies te zijn: het is de vorm van gluten, die voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut, waar mensen met coeliakie niet tegen kunnen. Ook haver bevat gliadines, maar daar kunnen de meeste coeliakiepatiënten wel tegen.

 62. Hoi allen,

  Moderne tarwe is dus niet gezond, zoals ik begrijp. Het is genetisch gemanipuleerd.
  Dat klinkt heel aannemelijk en ik heb het ook al eerder gelezen.

  Maar is bijv. vlees per definitie ‘echt voedsel’ dat niet is veranderd door de voedselindustrie? Ja, wel als je het dier zelf gaat vangen.
  Maar hoe zit het met al die plofkippen en melkkoeien?
  95% van het vlees komt uit de vee-industrie.
  Biologisch en vrije – uitloop kun je wel nog beschouwen als echt eten.

 63. Ikzelf ben natuurlijk voor biologisch, en heb dus altijd al een natuurlijke tuin! denk vooral niet dat een zogenaamde bio kip goed is ! bio is goed , ok doch de kippen moeten wel de juiste bio voeding te eten krijgen! veel gras en insecten en wat granen! niet een soort mengeling van soja, granen etc! ja , deze voeding mag dan al bio zijn, doch het is niet de juiste voeding! en hoe meer gras een kip eet, (dat geld natuurlijk ook voor andere dieren) hoe meer het vet omega 3 bevat! dus ook het eigeel ! doch het eigeel moet dan ook rauw gegeten worden zoniet word de omega 3, de lecythine vernietigd! en dan zal je slechte cholesterol en de tryglicerides omhoog gaan! gezond eten is het simpelste en gemakkelijkste dat er bestaat!

  • Een desemcultuur heeft suikers nodig om te fermenteren. Dat ontbreekt meestal in voldoende mate in bv notenmeel.

 64. Hier op Kreta eten we veel Paximadi brood, dat is dubbel gebakken brood van gerstemeel en geen darmklachten.

 65. In het artikel en een aantal reacties wordt de indruk gewekt dat vroeger het voedsel beter zou zijn. Dat is een betrekkelijk boude stelling. Vroeger at men veel vet en bijvoorbeeld spek, etc. Dat kun je tegenwoordig echt beter niet in die hoeveelheden consumeren tegenwoordig. Het euvel zit volgens sommigen, vooral voedseladviseurs etc., in ons voedsel. Maar men gaat voorbij aan een nog veel belangrijker verschil met vroeger, nl. het zogenaamde SB Syndrom. Altijd maar als een kasplantje binnen werken en wonen bij zgn ideale temperaturen……
  Nog niet zo heel lang geleden werkte een veel groter deel van de bevolking meer en vooral veel langer buiten en verbrandde aanzienlijk meer calorieën.
  Kortom, je zult altijd verder moeten kijken dan naar voeding alleen.
  Ik wens ieder een goede gezondheid en gezond verstand.

  Vr. Gr. Wilhelmus

Reacties zijn gesloten.