web
statistics

MSM, een bron van gezondheid

MSMHoewel velen niet bekend zijn met het supplement MSM, nemen we het dagelijks tot ons via de voeding in de vorm van zwavel. De moderne mens heeft een drastisch tekort aan zwavel. Hoe komt dit en wat kun je daaraan doen?

MSM bevat zwavel dat een sleutelrol heeft in de vorming van eiwitten in het lichaam. MSM is een uitstekende zwaveldonor. Onze haren, nagels en huid worden gemaakt van keratine en keratine bestaat op zijn beurt weer uit een gedeelte zwavel. Ook bindweefsel bevat een aanzienlijke hoeveelheid zwavel. Zwavel wordt ook ingebouwd in hormonen zoals de bloedsuiker regulerende insuline.

MSM is de afkorting van Methylsulfonylmethane, waarin “sulf” staat voor zwavel. MSM bevat dus zwavel.

Een tekort aan zwavel herken je als volgt:

 • een droge huid
 • slechte wondgenezing
 • haaruitval
 • breekbaar haar
 • breekbare nagels
 • artritis
 • allergieën
 • ziekte van Alzheimer
 • candida-infectie
 • diabetes
 • diverticulitis
 • chronisch vermoeidheidssyndroom
 • hoge cholesterol niveaus
 • migraine
 • littekenweefsel
 • pijnlijke spieren en gewrichten
 • zweren en rimpels

MSM komt voor in de zee en weet via de regen de menselijke voedselketen te bereiken. De vorm van zwavel die via deze weg ons lichaam weet te vinden is onze primaire bron van bio-beschikbare zwavel. In deze tijd hebben de meeste mensen een drastisch tekort aan beschikbare zwavel omdat ons voedsel meestal sterk is bewerkt, vaak verhit en te lang bewaard wordt en gekweekt is in kassen waar de gewassen het zonder regenwater moeten stellen. Ook de leeftijd speelt een rol in de hoeveelheid zwavel dat het lichaam bezit, oudere mensen hebben veelal een lager zwavelniveau dan jongere. Dit tekort kan allerlei ziekten aanjagen, met name gewrichtsklachten. MSM maakt de cellen beter doorlaatbaar waardoor toxines de lichaamscellen beter kunnen verlaten.

MSM zorgt dat de cellen van de huid zich beter met elkaar kunnen verbinden, doordat er voldoende zwavel bevattende collageenvezels aanwezig zijn. Ware schoonheid komt van binnenuit en dus is het voor veel vrouwen handiger om aan hun interne gezondheid te werken, in plaats van met dure smeersels. MSM wordt regelmatig toegevoegd aan formules om de huid te verbeteren. Omdat de opperhuid dood weefsel is, valt te betwijfelen of het extern aanbrengen van een crème met MSM net zo doeltreffend is als suppletie.

Zwavel behoort tot de macromineralen. Andere macromineralen zijn calcium, magnesium, kalium, natrium en fosfor. De term macromineralen wil zeggen dat we deze dagelijks in grote hoeveelheden nodig hebben (grammen) in tegenstelling tot de micromineralen, waarvan we dagelijks slechts kleine hoeveelheden nodig hebben (denk hierbij aan microgrammen). Micromineralen noemen we ook wel spoorelementen.

Ongeveer de helft van de zwavel in het menselijk lichaam bevindt zich in de spieren, de huid en botten. Zwavel is cruciaal bij de vorming van bindweefsel en staat waarschijnlijk daarom bekend als een echte verbeteraar van de gewrichten.

De hoeveelheid zwavel in voeding

Voedingsmiddel Hoeveelheid mg per portie
Ui, rauw 50 / 20 gram
Spruitjes, gekookt 80 / 70 gram = 7 stuks
Spinazie, gekookt 90 / 60 gram
Pindakaas, geroosterd 380 / 25 gram
Parmezaanse kaas 250 / 10 gram
Kip, gekookt 300 / 100 gram
Rundvlees 240 / 90 gram
Zalm in blik 220 / 100 gram
Appel 5 / 100 gram
Ei 180 / 5 gram
Rijst, gekookt 30 / 160 gram

Bron: Food facts, 1998, David Briggs, Mark Wahlqvist and Visionary Voyager.

MSM wordt toegepast bij:

 • Pijnstilling
 • Gewrichtsproblemen
 • Diabetes
 • Huidproblemen
 • Haaruitval
 • Kanker
 • Brainfog
 • Fibromyalgie
 • Ontstekingen
 • Artritis
 • Sportherstel

Veel supplementenleveranciers verkopen MSM uit de Amerikaanse fabriek van Bergstrom Nutrition. Er zijn vele voordelen om te kiezen voor de MSM van Bergstrom Nutrition, die verkocht wordt onder de naam “OptiMSM”. Zo gebruikt Bergstrom Nutrition een viervoudig distillatieproces, om de meest pure vorm van MSM te verkrijgen en laten ze elke batch opnieuw door een derde onafhankelijke partij grondig controleren op contaminaties. De MSM van dit bedrijf is gegarandeerd MGO vrij, iets dat steeds belangrijker wordt om rekening mee te houden. Het bedrijf produceert de MSM al meer dan 25 jaar. OptiMSM wordt door veel orthomoleculaire merken verkocht.

MSM bevat geen allergenen en wordt zelfs bij zwangerschap veilig geacht. MSM is verkrijgbaar in poeder- en pilvorm (capsules). De therapeutische dosering in Nederland ligt rond de 1500 mg. Dit komt meestal neer op 2 capsules of 3 theelepels. MSM wordt ook vaak in combinatie met glucosamine en chondroitine verkocht als supplement voor de gewrichten.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

26 gedachten over “MSM, een bron van gezondheid”

 1. Er schijnt ook organische zwavel ( =organic sulphur) te bestaan ,dit zou zelfs alzheimer kunnen genezen dor dagelijks te gebruiken. Ik weet niet meer waar ik het gelezen heb,sorry.

  • Als het om zwavel gaat is dat wel het beste. Als de grond mineraalrijk genoeg is zal het voornamelijk de mineralen opnemen en niet de in regenwater aanwezige toxines.

  • Waarom zou je je bio groenten in een kas verbouwen? in de tuin (groot of klein) kun je heel wat kwijt met een beetje fantasie. Buiten is altijd beter dunkt mij.

  • Hangt van de creme af waar de MSM in zit. Bij Acne zou ik eerder denken aan een hormonale disbalans, een teveel aan (melk)eiwitten of het gebruik van verkeerde vetten.

 2. Dus creme met MSM er in zou wel kunnen helpen en rauwe geiten melk plus je femeteerd dat in kefir korrels kan dat ook acne opwekken.
  ik merk als ik chocolade eet en banaan en kaneel en varkensvlees krijg ik vrij snel acne. ik eet geen noten vanwege fytinezuur ik heb echt van alles geprobeerd om die acne weg te krijgen maar het wil maar niet lukken en ik eet heel veel verzadigd vet en ik femeteerd me boekweitmeel.

  • Varkensvlees is een bekende trigger van acné, dus zou ik zeker laten staan. Chocolade is ook een trigger, maar meestal gaat het dan om melk chocolade. Probeer maar eens een goede biologische extra pure chocolade reep (80%), ik denk dat je dan geen acné krijgt…

 3. En de rauwe melk er uit laten en vervangen door kokosmelk. Ik eet wel pure graze vlees gras gevoerd. En ik laat de nachtschade eruit ik eet witte rijst om minder anti-nutriënten er in zit en boekweitmeel en ook geen gist en ik probeer alcohol en parfum in verzorgings producten te vermijden. En gebruik veel kokosolie en ghee ik neem altijd 72 % cacao kan ik verder nog iets doen

 4. Ik gebruik zelf MSM van vital cell life, als OptiMSM beter is, waar kan ik die bestellen?
  Is 3th. niet erg veel? Op v.c.l staat anderhalf th.

  Meestal gebruik ik bijna alles in poedervorm, wat is het verschil tussen poeder, capsules en tabletten.

  MSM is zo vreselijk vies, dat je het moet gebruiken in vruchtensap, wil nu eigenlijk liever caps. of tabl.

  groet Agnes

  • Zelf gebruik ik – op advies van orthomoleculaire arts – MSM van Lamberts.Dit zijn tabletten van 1000 mg.en zijn niet vies om in te nemen.
   Bovendien is Lamberts een goed merk en niet duur.

  • En tip om MSM gemakkelijk in te nemen: Los 2 bescheiden theelepels (+/- 2.5 gram) op in 1.5 liter water en drink dat gedurende de hele dag. Dan proef je er nauwelijks nog iets van, enkel een lichte nasmaak van zwavel, echt heel minimaal. Zo heb je ook genoeg water binnen en heb het gevoel dat het zo ook beter werkt.

   Ik wil ook echt niet meer zonder. Super spul! Heb me in geen 10 jaar zo fit en helder gevoeld.

 5. Als 5 gram Ei 180mg zwavel levert, en 1 ei over t algemeen 50 gram weegt, heb je aan 1 Ei toch al genoeg zwavel? Of zie ik dat verkeerd?

  Groetjes,
  Rudi

 6. Hoi Juglen,

  Ben je ook bekend met MSM van het merk Now Foods? Ik heb van verschillende (voor mij betrouwbare) bronnen vernomen dat dit een goed merk is. Of denk je dat OptiMSM toch echt beter is?

  Groetjes Suhela

  • Now foods is meestal vrij aardig. Je zou ze ook allebei kunnen proberen om te zien welke het beste bevalt. Ik zelf ga voor OptiMSM…

 7. Beste Juglen,

  Volgens http://www.ergogenics.org/msm.html is MSM een onzin supplement, omgeven door hypes.

  Ikzelf ben het aan het uitproberen, maar ben wel enigszins in verwarring of het nu werkelijk iets doet of niet.

  David Wolve beveelt MSM zelfs aan als anti (ader)verkalking. Lijkt mij een zeer interessant inzicht. En David Wolve is echt wel een autoriteit op het gebied van voeding, gezondheid en anti- veroudering.

  Probleem blijft dus de vele tegenstrijdige berichten en verklaringen.

  Ben benieuwd hoe jij hiermee om gaat en kan je aangeven welke instellingen, mensen, deskundigen betrouwbaar zijn!!

  • Ergogenics ken ik maar al te goed. Het is een leuke site, maar kan onderzoeken presenteren als de waarheid. Na verloop van jaren zie ik zo supplementen voorbij komen die dan weer niet werken en dan weer wel. Een goede bron die veel info en onderzoeken afwegen is Examine:
   http://examine.com/supplements/Methylsulfonylmethane/

   Zelf neem ik elke dag MSM, ik voel me daar erg goed bij…

 8. Ik gebruik het iedere dag tegen spierpyn pynlyke gewrichten , als ik een paar dagen oversla ga ik weer meer pyn voelen, msm poeder van Mattisson is deze msm ook goed? , ook Zechsal magnesium werkt voor my goed , en varkens vlees is verschrikkelyk !!!!! kryg ik overal jeuk ……krap krap, trouwens alles wat voor my gedood moet worden eet ik niet, ik denk dat als mensen zelf moesten slachten er veel minder vlees gegeten zou worden hou me wel by een vit b12 pilletje en vlees vervangers bio eieren enz

 9. hallo, wat is het beste moment vd dag om msm in te nemen? of is dit voor iedereen anders? en is er een vit. of ander supplement waar je niet of juist wel samen bij in moet nemen?

  groet ella vd feer

Reacties zijn gesloten.