Hoofdpagina » Nieuws » Multi beschermt tegen mentale achteruitgang

Multi beschermt tegen mentale achteruitgang

Een recent onderzoek bracht aan het licht dat mensen die ouder zijn dan 65, mentaal flink baat kunnen hebben bij het slikken van een multivitamine. Diegenen die tijdens de looptijd van 3 jaar een multi slikten vertoonden een 60% tragere mentale achteruitgang, wat overeenkomt met 1,8 jaar. Er werden verbeteringen waargenomen bij de globale cognitie, het episodisch geheugen en de executieve functie. Het is bekend dat deze functies bij ouderen versneld achteruit kunnen gaan. Het resultaat is opvallend, omdat eerdere studies meestal minder positief waren over het gebruik van multivitaminen. Het onderzoek was van zeer goede kwaliteit: het betreft hier een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek (RCT) met een looptijd van 3 jaar onder 2262 ouderen. Dit soort kwalitatief goede studies is zeldzaam; veel andere studies zijn van een lagere kwaliteit omdat ze bijvoorbeeld niet gerandomiseerd en gecontroleerd zijn, korter duren en/of onder een kleinere groep zijn uitgevoerd. Opvallend is dat het gebruikte supplement van het merk Centrum was, dat door veel orthomoleculaire aanhangers als inferieur wordt gezien. Mogelijk zijn de resultaten dus nog beter als er een supplement van betere kwaliteit zou zijn gebruikt.

De gegevens van dit onderzoek zijn afkomstig van de The Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS), met als voornaamste uitkomsten:

  • COSMOS was een groot, eenvoudig, pragmatisch, gerandomiseerd klinisch onderzoek dat per post en telefoon werd uitgevoerd met oudere volwassenen.
  • In het onderzoek werd een twee-bij-twee factorial design gebruikt om de effecten van twee verschillende behandelingen te vergelijken in één groot onderzoek.
  • Zij ontdekten dat het dagelijks geven van 500 mg flavanolen in cacao-extract gedurende 3 jaar het geheugen of het denken niet verbeterde.
  • Het innemen van een multivitamine-mineraal supplement elke dag gedurende 3 jaar hielp oudere volwassenen hun globaal denken, episodisch geheugen en uitvoerende functie te verbeteren.
  • Het voordeel van multivitamine-mineraal leek groter voor volwassenen met een hartziekte.

Twee op de drie 70-jarigen hebben op dit moment last van mentale achteruitgang. Dementie en Alzheimer zijn nu de zesde belangrijkste doodsoorzaak. Het aantal mensen dat deze aandoeningen krijgt, stijgt jaarlijks. Het slikken van een multi kan hier mogelijk tegen beschermen. Drie jaar multivitaminen slikken verbeterde namelijk de cognitie, het kortetermijngeheugen en het vermogen om beslissingen te nemen. Van geen enkel farmaceutisch middel is tot nu toe aangetoond dat het zo’n groot effect heeft op onze mentale vermogens naarmate we ouder worden. Het is erg opvallend dat dit resultaat is behaald met de goedkope multi Centrum Silver (eigendom van Pfizer). De cognitieve vaardigheden bleven de eerste twee jaar beter worden, maar in het derde jaar stagneerde de verbetering. Dit betekent dat je voor de beste resultaten minstens twee jaar lang een multivitamine moet nemen.

De conclusie van het onderzoek was dat mensen boven de 65 die een multivitamine namen, zelfs als het geen goede was, beter scoorden op verschillende testen van de cognitieve functie dan mensen die geen multivitamine namen, waarbij de cognitieve achteruitgang met 60% werd vertraagd, oftewel 1,8 jaar. In deze 3 jaar durende gerandomiseerde gecontroleerde proef met oudere volwassenen bleek dat het innemen van een multivitamine/multimineralensupplement hun hersenen beter liet functioneren. Aan de andere kant leek het innemen van cacao-extract geen effect op de hersenen te hebben.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.