web
statistics

Nachtschades schadelijk?

paprikaEen bepaalde groep planten rekenen we tot de nachtschades. Veel mensen vermijden deze alsof hun leven ervan afhangt. Is dit terecht, of toch een tikkeltje overdreven?

De gewassen uit de familie van de nachtschade zijn in Europa relatief gezien nieuwkomers. Zo is de aardappel pas enkele eeuwen geleden door Spaanse ontdekkingsreizigers vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht.

Tot de nachtschades behoren:

  • aardappel
  • aubergine
  • groene & rode pepers
  • paprika
  • tabak
  • tomaten

Je zou zeggen dat deze groenten allemaal erg gezond zijn. Maar het is de vraag of dit wel zo is. Omdat deze groenten relatief kort op ons continent aanwezig zijn, is ons lichaam totaal niet aangepast aan de stoffen die aanwezig zijn in deze planten. In Zuid-Amerika aten de oudere volkeren geen nachtschadeplanten, ze werden gezien als sierplanten. Pas in Europa zijn we ze gaan eten met alle gevolgen van dien. In nachtschades zitten zeer schadelijke neurotoxines zoals tomatine en solanine. Deze stoffen worden ook wel alkaloïden genoemd. Een alkaloïde is een stof die stikstof bevat en een neurotoxische werking heeft: het heeft een verlammende werking op ons zenuwstelsel. De planten uit deze reeks maken de alkaloïden aan om zich te beschermen tegen vraat door insecten. Het zenuwstelsel van deze insecten wordt dan lamgelegd en zo blijft de plantensoort bestaan. Ook bij ons mensen werken deze alkaloïden sterk in op ons zenuwstelsel en worden daarom gebruikt als ‘medicijn’ om bijvoorbeeld pijn of bewustzijn te dempen. Enkele bekende van deze middelen zijn: cafeïne, morfine, codeïne, cocaïne, kinine en nicotine. Deze middelen hebben meestal een dempend effect op de boodschapperstoffen (neurotransmitters) van het zenuwstelsel.

Nachtschades kunnen ongemerkt ontstekingen veroorzaken van onder meer de darmwand en de gewrichten. Meestal is solanine dan de stof die dit veroorzaakt. De klachten lijken erg op reuma, artritis en fibromyalgie. De stoffen in nachtschades verhinderen ook de opname van de mineralen calcium en ijzer.

Een klein gedeelte van de mensen in Nederland krijgt na het eten van nachtschades te maken met allergische klachten zoals huiduitslag, jeuk, zwelling, tintelingen en misselijkheid. Mensen die allergisch zijn voor graspollen, hebben vaak ook een allergie voor planten uit de nachtschadefamilie omdat de eiwitstructuren erg op elkaar lijken. Dit heet een kruisreactie.

Een grote groep mensen kent milde klachten na het eten van nachtschades. Het oprispen van paprika is hier een goed voorbeeld van. Andere klachten die verband met de nachtschades kunnen houden zijn slaperigheid, acute ontstekingen, duizeligheid, gasvorming en diarree.

Moeten we nu de nachtschadeplanten als geheel vermijden? Paprika’s zijn namelijk zeer rijk aan vitamine C, tomaten zijn rijk aan het kankerwerende lycopeen en aubergines zitten stampvol gezonde vezels. Het antwoord is dat dit zeer persoonlijk is. Sommigen kunnen het beter maar helemaal laten staan, terwijl anderen wel gedoseerd kunnen profiteren van de aanwezige nutriënten. Leer te voelen hoe je lichaam op nachtschades reageert en luister hiernaar. Feit is wel dat het voor iedereen beter is om niet dagelijks nachtschades te nuttigen, maar het te houden op slechts één of twee keer in de week.

Een belangrijke tip bij het eten van nachtschades is dat je deze nooit groen moet nuttigen. Groene paprika’s en pepers zijn dus uit den boze. Schil altijd de aardappels en eet ze niet wanneer ze nog groen zijn. In de groene gedeeltes is erg veel van het giftige solanine aanwezig, dat een natuurlijke pesticide is. Verhitting van solanine vermindert de neurotoxische werking niet. Dus: nachtschades, geniet hiervan met mate!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Send this to a friend