web
statistics

Nachtschades schadelijk?

paprikaEen bepaalde groep planten rekenen we tot de nachtschades. Veel mensen vermijden deze alsof hun leven ervan afhangt. Is dit terecht, of toch een tikkeltje overdreven?

De gewassen uit de familie van de nachtschade zijn in Europa relatief gezien nieuwkomers. Zo is de aardappel pas enkele eeuwen geleden door Spaanse ontdekkingsreizigers vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht.

Tot de nachtschades behoren:

 • aardappel
 • aubergine
 • groene & rode pepers
 • paprika
 • tabak
 • tomaten

Je zou zeggen dat deze groenten allemaal erg gezond zijn. Maar het is de vraag of dit wel zo is. Omdat deze groenten relatief kort op ons continent aanwezig zijn, is ons lichaam totaal niet aangepast aan de stoffen die aanwezig zijn in deze planten. In Zuid-Amerika aten de oudere volkeren geen nachtschadeplanten, ze werden gezien als sierplanten. Pas in Europa zijn we ze gaan eten met alle gevolgen van dien. In nachtschades zitten zeer schadelijke neurotoxines zoals tomatine en solanine. Deze stoffen worden ook wel alkaloïden genoemd. Een alkaloïde is een stof die stikstof bevat en een neurotoxische werking heeft: het heeft een verlammende werking op ons zenuwstelsel. De planten uit deze reeks maken de alkaloïden aan om zich te beschermen tegen vraat door insecten. Het zenuwstelsel van deze insecten wordt dan lamgelegd en zo blijft de plantensoort bestaan. Ook bij ons mensen werken deze alkaloïden sterk in op ons zenuwstelsel en worden daarom gebruikt als ‘medicijn’ om bijvoorbeeld pijn of bewustzijn te dempen. Enkele bekende van deze middelen zijn: cafeïne, morfine, codeïne, cocaïne, kinine en nicotine. Deze middelen hebben meestal een dempend effect op de boodschapperstoffen (neurotransmitters) van het zenuwstelsel.

Nachtschades kunnen ongemerkt ontstekingen veroorzaken van onder meer de darmwand en de gewrichten. Meestal is solanine dan de stof die dit veroorzaakt. De klachten lijken erg op reuma, artritis en fibromyalgie. De stoffen in nachtschades verhinderen ook de opname van de mineralen calcium en ijzer.

Een klein gedeelte van de mensen in Nederland krijgt na het eten van nachtschades te maken met allergische klachten zoals huiduitslag, jeuk, zwelling, tintelingen en misselijkheid. Mensen die allergisch zijn voor graspollen, hebben vaak ook een allergie voor planten uit de nachtschadefamilie omdat de eiwitstructuren erg op elkaar lijken. Dit heet een kruisreactie.

Een grote groep mensen kent milde klachten na het eten van nachtschades. Het oprispen van paprika is hier een goed voorbeeld van. Andere klachten die verband met de nachtschades kunnen houden zijn slaperigheid, acute ontstekingen, duizeligheid, gasvorming en diarree.

Moeten we nu de nachtschadeplanten als geheel vermijden? Paprika’s zijn namelijk zeer rijk aan vitamine C, tomaten zijn rijk aan het kankerwerende lycopeen en aubergines zitten stampvol gezonde vezels. Het antwoord is dat dit zeer persoonlijk is. Sommigen kunnen het beter maar helemaal laten staan, terwijl anderen wel gedoseerd kunnen profiteren van de aanwezige nutriënten. Leer te voelen hoe je lichaam op nachtschades reageert en luister hiernaar. Feit is wel dat het voor iedereen beter is om niet dagelijks nachtschades te nuttigen, maar het te houden op slechts één of twee keer in de week.

Een belangrijke tip bij het eten van nachtschades is dat je deze nooit groen moet nuttigen. Groene paprika’s en pepers zijn dus uit den boze. Schil altijd de aardappels en eet ze niet wanneer ze nog groen zijn. In de groene gedeeltes is erg veel van het giftige solanine aanwezig, dat een natuurlijke pesticide is. Verhitting van solanine vermindert de neurotoxische werking niet. Dus: nachtschades, geniet hiervan met mate!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

33 gedachten over “Nachtschades schadelijk?”

 1. Goijbessen horen toch ook tot de nachtschade?
  Dat vind ik dan weer zo dubbel juist omdat die juist tot de superfoods hoort.

  • Bij iedere soort voeding is het altijd een afweging tussen de voordelige en nadelige gezondheidsaspecten voor ons lichaam. Misschien bestaat er wel geen voeding die 100% gezond is. Veel stromingen zijn geneigd om vooral of alleen de voor- of nadelen van een product onder de aandacht te brengen. Het goede aan dit artikel vind ik aandacht voor beiden en het advies om zelf goed te voelen. Misschien is het wel zo dat de voordelen van de gojibes tegen de nadelen opwegen. Het zou interessant zijn om te observeren wat andere zoogdieren met deze bes doen, opeten of voorbij lopen. Ook is het interessant om te kijken of er volkeren zijn die al eeuwenlang deze bessen gebruiken.

   • Verstandige taal, DenniS,
    Ieder product heeft voor en nadelen.
    Maar verder is Juglen vrij negatief over nachtschades.
    Had ik vooraf niet verwacht.
    Ik had verwacht dat hij zou zeggen dat het met die nachtschades wel meevalt. Maar dat is niet zo.
    Toch inderdaad goed uitkijken met die nachtschades.

    Dat oprispen van de paprika komt me heel bekend voor.
    Maar het feit dat de oermens geen nachtschades at of dat ze pas later zijn gekomen wil toch niet meteen automatisch zeggen dat ze niet goed zijn voor ons?
    Met melk ook de oermens at geen zuivel omdat ze het niet voor elkaar kregen om een wild dier te melken, maar dat wil toch niet zeggen dat het ongeschikt is als voedsel voor de mens?
    Zijn er mensen die wel een natuurlijk instinct hebben zodat ze voor zich zelf weten welk voedsel ze goed verdragen en welk niet dus wat voor hun de ideale brandstof is.
    Er zijn veel mensen die bepaalde voeding niet lusten zoals witlof of spruitjes. Wat is daarvan de reden?
    Het laatste woord over nachtschades is nog niet gezegd.

    • Waarom heb ik hier in Nederland dan wel last van de paprika maar in Spanje niet. Wat is het verschil tussen onze paprika en die die in Spanje groeit?

     • Ditte,
      Waarschijnlijk heb je meer last in Nederland, omdat de vruchten die in Nederland verkocht worden ONrijp (en dus vol met solanine) geplukt worden. Aan de plant zelf rijpen is beter voor de vrucht en voor ons. In Spanje krijgt het waarschijnlijk wel de kans om op de juiste, natuurlijke wijze te rijpen.
      Zo zul je ook wel het verschil in smaak proeven, net als bij de sinaasappels.

     • In Spanje heb je de groente die direct onder de zon geven gestaan, dat scheelt ook al meer dan kunstmatig gegroeid in een kas.

    • Melk?
     Welk zoogdier drinkt nog melk? Als je naar dieren kijkt dan drinken die alleen moedermelk tijdens de periode dat ze voor hun voedingsstoffen afhankelijk zijn van hun moeder. Het is dus maar de grote vraag of melk drinken voor volwassen zoogdieren (als wij mensen zijn) zo gezond is. In de vrije natuur komt dit namelijk niet voor. Dus hoezo, melk gezond?
     Ik drink het nooit.

  • Daarom kan ik (helaas) niet tegen gojibessen. Het geeft weken geduurd voordat ik er achter kwam waarom ik ziek was. De eerste 6 weken super enthousiast over de besjes totdat ik maag en darmklachten kreeg, legde totaal de link niet met de besjes want die zijn immers supergezond! Tijdens mijn zieke periode even gestopt net de besjes, toen weer begonnen en ik kreeg weer last! Ik dacht dat het te vroeg was dus even gestopt. Vervolgens paar dagen later weer. Ik werd uiteindelijk hondsberoerd, ik kreeg vreselijke last van mijn maag vervolgens mijn darmen en uiteindelijk moest ik overgeven. Aangezien ik nooit overgeef zei het mij genoeg. Heb ze sindsdien niet meer gegeten en ook geen last meer gehad. Heb nu mijn toevlucht gezocht in tarwegras en een “greens” mix en blauwe bessen en kokosolie :)

 2. Als je ervan uit gaat dat het niet van dit continent is, dan kun je ook vraagtekens zetten bij bananen, meloenen, avocado’s, kiwi’s. Uiteraard ook luisteren naar je lichaam of je er goed op reageert.

 3. In plantaardig voeding zit veel anti-nutriënten en sommige anti-nutriënten zijn hitig bestendig of je se nou gefemeteerd of kookt lectines femeteer je en kook je ook niet uit wat in granen zit. Je moet zelf naar je lichaam luisteren wat goed is. Maar ik eet zelf geen nachtschade meer alleen als ik uit eten gaat dan eet ik nachtschade. En ik voel me er wel goed bij.

 4. Sorry hoor, zwar overdreven! Heb zelf hooikoorts en als ik bijvoorbeeld aardappels schil krijg ik van die sappen uitslag, ook rouwe paprika moet ik voorzichtig zijn bij biologische producten valt het mee… Maar ik heb ook kruisreacties bij appel peer steenfruit enz….wegen die eiwitten
  MAAR als je het KOOKT worden die eiwitstrukturen vernietigt en is er niks an de hand…
  Je moet ook geen aardappels rouw eten dat is giftig…

  • Hoi Angela, elk lichaam is anders. De kruisreacties zijn wel degelijk bekend onder artsen. Eiwitstructuren gaan bij het verhitten niet zo snel kapot, wel de vezels. – Met gezonde groet!

 5. Mooi artikel maar de bronnen staan hieronder. Was trouwens op 22 mei reeds nieuws in Duitsland, dus een goede kopie!

  Journal of Neurological and Orthopedic Medical Surgery (1993) 12:227-231. »An Apparent Relation of Nightshades (Solanaceae) to Arthritis«.

  »Prevalence of Doctor-Diagnosed Arthritis and Arthritis-Attributable Activity Limitation – United States, 2007 – 2009«.

  »Potato glycoalkaloids adversely affect intestinal permeability and aggravate inflammatory bowel disease«.
  Copyright © 2013 by NaturalNews

 6. Behoren de komkommers ook tot de nachtschade?
  Daar lees ik namelijk wisselende berichten over.
  Ik ga graag naar Griekenland op vakantie, maar daar aijn bijna alleen maar nachtschade groenten aanwezig.
  Hoe doen deze mensen dat dan?

  Groetjes,
  Soraida.

 7. Juglen, ik eet iedere dag een klein blikje tomatenpuree met een paar eetlepels olie om mijn huid te weren tegen zonlicht. Ik heb nergens last van. Kan dit schadelijk zijn op den duur?
  Groet,
  Edwin

 8. Hoe kunnen we nu er achter komen of de nachtschade-soorten ons medische problemen veroorzaken ? Voor veel mensen komt er geen verlichting als men niet minstens 6 weken lang afstand heeft gehouden van deze nachtschadesoorten. Veel mensen merken dan een verbetering op in hun pijnklachten, en bij anderen gaat ze zelfs geheel weg. Als iemand de nachtschade-soorten 6 weken lang geheel weggelaten heeft, en toch vaststelt dat de pijn niet afgenomen is, dan raad ik aan dat hij een ¨Nachtschade-party-dag¨ gaan houden waar hij salsa en eieren als ontbijt neemt, tomaten en eierplant s´middags, en s´avonds aardappels. Neem ze gewoon allemaal en zo veel als je wilt. Eet zo veel als je kunt op een dag en kijk dan of je symptomen krijgt in de volgende twee dagen. Vaak is er ook een uitgestelde inzet reactie – tenminste voor mij.

 9. 1. Het feit dat onze voorouders het niet gegeten hebben (het paleo dogma) betekent niet dat wij er genetisch niet op voorbereid zijn. De epi-genetica heeft allang aangetoond dat onze genen zeer adaptief zijn, ondanks het feit dat onze genen sinds de introductie van landbouw en veeteelt en zeker sinds de ontdekking van de nieuwe wereld (Noord- en Zuid-Amerika) nauwelijks veranderd zijn. Zelf eet ik overigens wel volgens de paleo en deels raw food principes: biologisch(-dynamisch), veel groenten, uitsluitend ongeraffineerde producten, weinig tot geen granen en peulvruchten, van de zuivel alleen yoghurt en kwark met biogarde culturen en af en toe rauwe melk. Vlees en vis iedere dag, maar met mate. En ja, ook nachschaden. Dus weg met de dogma’s en wat meer gezond verstand.
  2. Alkaloïden kunnen een verlammend effect hebben, maar natuurlijk ook stimulerend zijn, zoals cafeïne en theobromine. Niet dat we deze middelen nu meteen in grote hoeveelheden moeten gaan gebruiken, maar in kleine hoeveelheden hebben ze zeker hun nut.
  3. Tomatine bevind zich bij rijpe tomaten voornamelijk in het gedeelte waar de stengel doorloopt in de vrucht. Als dat hardere gedeelte eruit gesneden wordt, is het veilig om ze te eten en erg gezond vanwege het lycopeen.
  Groet,
  Peter

 10. Aardappelen kunnen niet ‘nog’ groen zijn. Ze verkleuren onder invloed van zonlicht. Onder de aarde zijn ze altijd bleek. En als reactie op een reactie: er bestaan geen groene paprikaplanten. Iedere groene paprika wordt rood ;)))

  • Nou blijkbaar kunnen aardappelen wel nog groen zijn, heb het vaker gezien, miss heeft ie dan nog niet genoeg zonlicht gehad en meteen tussen de grote hoop terecht gekomen. En ik heb ook nog nooit een groene paprika gekocht die later rood is geworden..wel verschrompeld?!

   Liefs Sabine

 11. Bruikbare info weer, prachtig.
  Groene paprika wordt overigens “vanzelf” rood als je ‘m twee weken laat rijpen. Vaak gedaan. Ietwat verschrompeld issie dan toch opeens eetbaar. RJ

 12. Uitgangspunt bij elk gezond voedingspatroon is niet alleen dat de voeding ‘voedingstechnisch’ gezien gezond is,maar ook dat de voeding wordt opgenomen in het lichaam en uiteraard geen schade veroorzaakt. Stoffen waar het lichaam moeilijk mee om kan gaan zijn gluten . Gluten verhogen de doorlaatbaarheid van de darmwand waardoor ook stoffen in ons lichaam komen die ongewenst zijn. En dat geldt niet alleen voor mensen met coeliakie maar waarschijnlijk een grotere groep mensen. Er worden namelijk ook bij mensen die geen coeliakie hebben opmerkelijke verbeteringen gevonden door glutenvrij te gaan eten. Naast een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen wekken gluten bij mensen met coeliakie ook een auto-immuunreactie op waarbij antilichamen tegen gluten (anti-gliadine) worden aangemakt. Het resultaat hiervan is een beschadiging in de dunne darm: de plooien aan de binnenkant van de darmen worden vlak waardoor minder voedingsstoffen kunnen worden opgenomen.

 13. Zijn de de gedroogde kruiden, zoals cayennepoeder of paprikapoeder net zo schadelijk of in meerdere of mindere mate?
  Misschien wel helmaal niet?

 14. Hoop via deze site meer te weten te komen over mijn probleem. Als ik mij heb geprikt aan een doorn van planten (braam, roos e.d.) wordt het gewricht stijf en pijnlijk en de huid zwelt op en wordt rood. Dit kan wel enkele weken aanhouden en soms zelfs nog langer. Het gewricht van een duim is na meer dan een jaar nog steeds wat dikker maar niet meer echt pijnlijk of stijf. Op Nederlandse sites is hierover niets te vinden maar op Engels-talige sites kom ik het wel tegen onder de naam “Plant thorn arthritis”. Is dit in Nederland ook bekend en zo ja waar kan ik info vinden. Mijn huisarts kende het niet in ieder geval. Misschien zijn er meer mensen met dit probleem. Weet niet of het van belang is maar ik heb in het verleden ooit eens acute gewrichtsreuma gehad.
  Hoop hier meer over te weten te komen!!

 15. Ik zou me niet druk maken om het voedsel. Een mens kan alles eten, maar omdat hij gewoonlijk overdrijft ontstaan er aandoeningen. Heeft iemand iets ‘gezonds’ ontdekt dan wordt plotseling alleen nog maar dat gegeten, of overal bij gedaan. Zo werkt het niet.
  Pijn en ziekten zijn signalen dat er op een bepaald gebied wordt overdreven.
  Vergeet niet: een mens is een God, een geestelijk leider, een koning over zijn organen en andere delen van zijn lichaam. Maar ipv lief en nobel te zijn en als een vorst te regeren, draaien we het om en laten we het lichaam zeggen wat het wil. Maar het lichaam is als een stad. En als wij niet zien dat wij de baas zijn over die stad ontstaan er rellen, chaos, opstanden. Sommige “inwoners” doen ongeoorloofde dingen, omdat de “Koning” zich onwaardig gedraagt, met als gevolg dat we ziek worden.
  Ergo, een gedisciplineerd en liefdevol leven is de enige ware vitamine.

Reacties zijn gesloten.