Als het aan onderzoekers van de Universiteit van Sydney ligt, gaan dokters in de nabije toekomst ‘natuur op recept’ voorschrijven. Een recente studie toont aan dat vaak in de natuur vertoeven vele lichamelijke en geestelijke voordelen biedt, zoals lagere bloeddruk, minder depressie en een verbeterde mentale gezondheid. Contact met de natuur vermindert schade door slechte luchtkwaliteit, hittegolven en stress, en stimuleert gezond gedrag zoals sociale contacten en lichaamsbeweging. Dit kan bijdragen aan het voorkomen van eenzaamheid, depressie en hart- en vaatziekten. Een bijkomend voordeel is dat het aantal afgelegde stappen per dag flink omhooggaat door in het bos te wandelen, wat ook volgens vele studies zeer gunstig voor de gezondheid is.
Wetenschappers van de UNSW Sydney hebben de gezondheidsvoordelen van deze natuurrecepten onderzocht. Ze bestudeerden 28 onderzoeken waarin patiënten werden aangemoedigd tijd in de natuur door te brengen. De onderzoekers, professor Xiaoqi Feng en professor Thomas Astell-Burt, leidden dit onderzoek.
Volgens hun studie, gepubliceerd in The Lancet Planetary Health, bieden natuurrecepten zowel fysieke als mentale gezondheidsvoordelen. Patiënten die deelnamen aan deze ‘natuurlijke therapie’ hadden een lagere bloeddruk, minder tekenen van depressie en angst, en waren fysiek actiever.
De onderzoekers concludeerden dat blootstelling aan de natuur gezondheidsrisico’s, zoals luchtvervuiling, hittegolven en chronische stress, kan verminderen. Tegelijkertijd bevordert het gezonde gedragingen zoals sociale interactie en lichaamsbeweging. Dit alles draagt bij aan het voorkomen van gezondheidsproblemen zoals eenzaamheid, depressie en hart- en vaatziekten.
Echter, ondanks de voordelen, is toegang tot groene ruimtes niet altijd vanzelfsprekend. Professor Feng wijst erop dat zelfs als er groene ruimtes in de buurt zijn, dit niet betekent dat iedereen daarvan profiteert. Het idee van natuurrecepten komt hierbij van pas, omdat het mensen kan aanmoedigen om meer tijd in de natuur door te brengen.
In landen als het Verenigd Koninkrijk en Canada worden natuurrecepten al gebruikt als aanvulling op de standaard medische zorg. In Australië is er een groeiende interesse in natuurrecepten, hoewel er nog geen grootschalige programma’s zijn. Om natuurrecepten effectief in te zetten, zijn er nog meer onderzoek en duidelijke richtlijnen nodig.
Het is van cruciaal belang dat natuurrecepten toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht hun sociaaleconomische status. In eerdere studies hebben Professors Astell-Burt en Feng aangetoond dat mensen in gemeenschappen met lage inkomens vaak minder toegang hebben tot groene ruimtes, terwijl ze juist meer risico lopen op chronische gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk dat natuurrecepten niet alleen een ‘luxe’ zijn voor de welgestelde klasse, maar toegankelijk zijn voor iedereen die ervan kan profiteren.
Originele studie: Nguyen PY, Astell-Burt T, Rahimi-Ardabili H, Feng X. Effect of nature prescriptions on cardiometabolic and mental health, and physical activity: a systematic review. The Lancet Planetary Health. 2023;7(4):e313-e328.