Boodschappen doen is voor veel Nederlanders een dagelijkse bezigheid. Boodschappen doen is voor veel Nederlanders een dagelijkse bezigheid. We lopen tevreden met onze volle boodschappentassen naar huis omdat we goede aanbiedingen hebben weten te scoren. Maar zijn onze boodschappen eigenlijk wel zo goedkoop vergeleken met andere Europese landen? Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt van niet.
Uit de prijsvergelijking die de Consumentenbond maakte tussen Nederland en zeven andere populaire Europese vakantielanden, kwam naar voren dat de boodschappen in Nederlandse supermarkten tot de duurste van Europa behoren. Alleen Duitsland bleek nog iets duurder voor basisboodschappen zoals koffie, thee, pasta en rijst. Maar bij A-merken bieden Duitse supermarkten juist flinke kortingen tot wel 29% ten opzichte van Nederland.
De grootste prijsverschillen zien we met buurland België, dat met 18% goedkopere basisboodschappen aan kop gaat als goedkoopste land. Ook in Zuid-Europese vakantielanden als Spanje en Frankrijk liggen de prijzen voor dagelijkse boodschappen zo’n 15% lager dan in Nederland.
Volgens de Consumentenbond is Nederland de afgelopen jaren steeds meer een ‘aanbiedingenland’ geworden. Supermarkten concurreren vooral op promoties en stuntaanbiedingen, wat ten koste gaat van de reguliere prijzen. Die worden juist verhoogd om de wekelijkse kortingsacties te kunnen financieren. Vroeger hadden we ‘1+1 gratis’ acties, maar tegenwoordig zijn acties zoals ‘2+3 gratis’ steeds normaler. Dit moet ergens van betaald worden. In het buitenland kennen ze deze acties niet en daarom zijn de prijzen daar doorlopend lager.
Ondanks onze jacht op aanbiedingen zijn de Nederlandse boodschappen behoorlijk duur vergeleken met andere Europese landen. Wie echt goedkoop uit wil zijn, kan dus maar beter de grens oversteken naar België of Duitsland. Maar uiteindelijk draaien wij als Nederlandse consumenten zelf op voor de hoge prijzen in de supermarkt (bron: Consumentenbond, Nu.nl).