Hoofdpagina » Nieuws » Neem vaker de trap voor een langer leven

Neem vaker de trap voor een langer leven

Regelmatig de trap nemen in plaats van de lift of roltrap hangt sterk samen met een langer en gezonder leven. Dit blijkt uit omvangrijk wetenschappelijk onderzoek dat onlangs werd gepresenteerd tijdens een cardiologisch congres.

Uit een analyse van gegevens van maar liefst 480.000 deelnemers kwam naar voren dat personen die geregeld de trap verkozen boven de lift, een 24% lager risico hadden om te overlijden aan allerlei oorzaken. Specifiek voor overlijden door hart- en vaatziekten was het risico zelfs 39% lager. De resultaten tonen volgens de onderzoekers duidelijk aan dat traplopen niet alleen het risico op gevreesde hartproblemen zoals een hartaanval, hartfalen en een beroerte vermindert, maar ook de totale levensverwachting aanzienlijk verhoogt.

De onderzochte groep deelnemers was zeer divers en bestond uit zowel gezonde personen als mensen met een voorgeschiedenis van hartproblemen. De leeftijd varieerde van 35 tot 84 jaar en er deden ongeveer evenveel mannen als vrouwen mee. Ondanks deze diversiteit waren de positieve gezondheidseffecten van traplopen voor iedereen zichtbaar.

Volgens de onderzoekers is echt elke vorm en hoeveelheid traplopen goed voor de gezondheid. Of het nu om een paar traptreden gaat of meerdere verdiepingen: traplopen heeft altijd een gunstig effect. Daarom raden de wetenschappers sterk aan om vaker de trap te nemen in plaats van de lift of roltrap. Ook al gaat het om kleine beetjes: traplopen is een laagdrempelige manier om meer te bewegen die vaak over het hoofd wordt gezien. De boodschap aan iedereen is dus: als je de keuze hebt tussen de trap of de lift, kies dan vaker voor de trap. Het is goed voor je hart en verlengt je leven (bron: MedicalXpress).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.