web
statistics

Nieuw onderzoek bevestigt: straling mobiele telefoon veroorzaakt kanker

mobiele-telefoon-kankerAfgelopen week is een nieuw onderzoeksrapport verschenen waaruit blijkt dat straling van draadloze apparaten kankerverwekkend is. Het Nationale (Amerikaanse) Toxicologieprogramma (NTP) heeft een uitgebreid dieronderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van straling van mobiele telefoons en draadloze apparaten. Het onderzoek, wat 25 miljoen dollar heeft gekost, is volgens de onderzoekers verreweg het meest zorgvuldige en grootste onderzoek dat is gedaan om het effect van mobiele straling in kaart te brengen.

Knaagdieren zijn tijdens het onderzoek hun leven lang blootgesteld aan elektromagnetische straling. Tijdens het onderzoek werden drie groepen van 90 ratten van beide geslachten getest en blootgesteld aan verschillende radiatiesterkten. Ook was er een controlegroep, ofwel ratten die niet aan straling werden blootgesteld. De ratten konden normaal bewegen, eten en slapen. Het onderzoek is zo opgezet dat de dieren aan ongeveer evenveel straling werden blootgesteld als mensen die veelvuldig gebruik maken van hun mobiele telefoon.

Bij de ratten zijn zeldzame vormen van kanker geconstateerd in de hart- en hersencellen. Bij de controleratten werd geen kanker gevonden. Dit vormt het sterkste bewijs tot nu toe dat blootstelling aan straling kan worden gerelateerd aan kanker. De onderzoekers ondervonden dat hoe sterker de straling was, hoe meer ratten de zeldzame vormen van hersen- en hartkanker ontwikkelden. Opmerkelijk is dat er veel meer mannelijke ratten waren die schade opliepen dan vrouwelijke ratten, en de schade kwam vaker voor in het hart dan in de hersenen. Bij de vrouwtjes waren geen aanzienlijke effecten gevonden in de hersenen of het hart. De bevindingen zijn echter nog niet definitief. Er waren nog andere verwarrende bevindingen, zoals het feit dat mannelijke ratten blootgesteld aan straling langer leefden dan de ratten in de controlegroep. Maar over het geheel gezien lijkt het verband tussen straling en kanker sterk.

The Wireless Association reageerde door een beroep te doen op eerdere wetenschappelijke onderzoeken die hebben vastgesteld dat er geen gezondheidseffecten zijn ondervonden door straling van mobiele telefoons. The Federal Communications Commission laat in reactie op het onderzoek weten het belang van deze kwestie in te zien en alle aanbevelingen te volgen van deskundigen, ook wanneer de FCC het huidige beleid wat betreft straling zou moeten aanpassen.

Meer dan 90 procent van de volwassen gebruikt een mobiele telefoon, maar weinig was bekend over hun veiligheid. Eerdere onderzoeken hebben de gevonden vormen van kanker nooit met straling in verband kunnen brengen. Het Amerikaanse onderzoeksbureau voor kanker stelde in 2011 dat straling mogelijk kankerverwekkend is voor mensen. Data van de onderzoeken waren volgens het NTP echter inconsistent. Naar aanleiding van de bevindingen in dit onderzoek is het zeer waarschijnlijk dat de tumoren in verband staan met de blootstelling aan straling. Er zal nog veel werk verricht moeten worden om vast te stellen of straling werkelijk problemen oplevert bij mensen, maar het feit dat het bij ratten het geval is, is zorgelijk.

Hoewel we nooit terug zullen keren naar een tijdperk zonder straling, zijn er zeker veiligheidsmaatregelen die je zelf kan treffen om blootstelling eraan te beperken. Je kan de mobiel op afstand houden door je telefoon met de luidspreker aan op tafel te leggen of een koptelefoon met snoer te gebruiken tijdens het bellen (Bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

13 gedachten over “Nieuw onderzoek bevestigt: straling mobiele telefoon veroorzaakt kanker”

 1. Mocht het inderdaad zo zijn, dan zijn jonge kinderen vast het kwetsbaarst. Die zullen gelukkig niet urenlang bellen. En leggen nog geen mobiel naast hun hoofdkussen, zoals veel appers (tieners van alle leeftijden) waarschijnlijk doen.

  • Tegenwoordig is de 3G babyfoon erg populair. En anders vaak de DECT versie… Het beste blijft toch een analoge (zijn ook wel verkrijgbaar als je goed zoekt).

 2. Hallo, Mijn kleinzoon van 13 jaar heeft zijn telefoon altijd in zijn broekzak, is dat gevaarlijk voor. Vriendelijke groet Mary

  • Er zijn wel allerlei dingen om de straling te verminderen maar in je broekzak lijkt me niet zo verstandig. Zeker omdat de mobiel af en toe verbinding zoekt met de zendmast ofzo. Merk dat bijvoorbeeld de radio of de walkman, die ik luister met een ontspanningsbandje, soms stoort met de mobiel in de buurt. Op korte termijn merk je niet altijd wat maar het langetermijneffect is het probleem. heb zelf een minikaartje van een paar euro in de mobiel, denk dat ik de naam niet mag noemen en het scheelt aanzienlijk in de straling, merk ik als gevoelig typje.

 3. Er was ooit eens een uitzending op tv, in Zembla denk ik. Dat ging over het al dan niet schadelijk zijn van de straling van mobiele telefoons. Wat ik me ervan herinner is dat er behoorlijk wat landen in Europa zijn, waaronder België en Frankrijk, die mobieltjes op school verbieden tot 14 jaar, omdat de straling mogelijk schadelijk is. Dat is zeker bij jonge kinderen het geval, omdat de hersenstructuur anders is en de straling heel diep in de hersenen doordringt. Hier hoor je daar helemaal niets over. Zoals altijd geldt de regel: zolang het niet bewezen schadelijk is, wordt het toegelaten. Waarom niet de regel: zolang het niet bewezen onschadelijk is, wordt het afgeraden. In andere landen kan dat blijkbaar wel ?!
  M.a.w. de invloed van de lobbyisten…

 4. Hi,
  Wat ik mis aan dit verder interessante artikel, is wat je er daadwerkelijk aan zou kunnen doen. Moet de telefoon ‘s nachts van het nachtkastje naar het voeteneind? Of naar de badkamer? Of beter buiten in de garage?
  Hoe groot/ ver reikt zo’n straling? Straalt een telefoon altijd, of alleen als deze overgaat?
  Groeten, Edwin

  • Een simpele mobiele telefoon zoekt eens per 10 minuten contact met de mast. Moderne smartphones wisselen continu grote hoeveelheden data uit. Uitzetten werkt effectief, maar je telefoon in de vliegtuigstand zetten werkt niet zo goed.

 5. Ik ken de geruchten over de gevaren van straling en ben me er ook bewust van. Het verwondert mij echter enorm dat maar een handjevol mensen zich druk lijkt te maken over de straling tijdens een vliegreis. Ik ken geen getallen, maar weet wel dat als men met het vliegtuig reist, dit gepaard gaat met grote hoeveelheden straling. Is misschien interessant voor een volgend artikel.

 6. Hallo Juglen, hier wordt alleen de mobiele telefoon genoemd, wat denken jullie van openbare netwerken zoals WIFI, TV, Laptop alles wat draadloze verbinding heeft is kankerverwekkend

  • Hallo.
   Op antwoord van Ans, Ik weet sowieso dat al die dingen straling geven,en dat dat heel slecht is, er zijn hoezen in omloop,die de straling tegenhouden,maar dat kan alleen op de jpad,en de mobiel,en alleen als je hem niet gebruikt,die kan dan vijlig in de broekzak,of handtas.
   Maar er is ook cosmische straling uit het heelal,die steeds meer de aarde bereikt ,door de ozongaten.
   Uiteraard,kankerverwekkend.

 7. Hi Juglen,
  Ik ben me al jaren bewust van de straling van mobiele telefoons etc en draag hem zelf nooit op mijn lijf, gebruik hem niet in de lift of auto (ook niet als ik stil sta, want de straling kan niet weg door het metaal) enz. De pubers (en de meeste mannen) stoppen hun telefoon toch in de broekzak (ook als ze weten dat het kwaad kan, want je ziet het immers niet en waar moet je hem anders laten). Maar wat me op viel in één van je commentaren dat het op vliegtuigstand zetten niet helpt. Hoe kan dat zo? Hij maakt dan toch geen verbinding?

  • Hoi Sophia, in de vliegtuigstand geeft de telefoon bij mij geen meetbare GSM / UMTS / 3G/ $4G / wifi straling. Mogelijk dat er wel een klein elektrisch veld is waar te nemen, maar dat zal nihil zijn ivm zwakstroom.

Reacties zijn gesloten.