web
statistics

Nieuw onderzoek: volvette kaas heeft geen negatieve invloed op het cholesterol

Wederom is een nieuw wetenschappelijk onderzoek verschenen dat aantoont dat verzadigd vet helemaal niet zo ongezond is als gedacht. Deense onderzoekers tonen aan dat volvette kaas geen negatieve invloed heeft op het ‘slechte’ LDL-cholesterol en de risicofactoren voor het metabool syndroom. Volvette kaas bevat veel verzadigd vet. Gezien de slechte reputatie van verzadigd vet wordt daarom in veel voedingsrichtlijnen vetarme kaas geadviseerd.

Het doel van het onderzoek was om de invloed van volvette kaas te vergelijken met dezelfde hoeveelheid vetarme kaas op het LDL-cholesterol en de risicofactoren voor het metabool syndroom. Bij het onderzoek werden 139 deelnemers gedurende twaalf weken in drie groepen verdeeld en gevolgd. Een groep volgde een voedingspatroon met volvette kaas, een groep een voedingspatroon met vetarme kaas een groep kreeg helemaal geen kaas. Een belangrijke vondst is dat het LDL-cholesterol tussen de volvette en vetarme groep weinig verschilde. Ook was er weinig verschil in het ‘goede’ HDL-cholesterol bij beide groepen, maar deze was bij de volvette groep wel hoger dan bij de groep die geen kaas at. Hierdoor kan worden gesteld dat kaas zelfs een positief effect heeft op de hartgezondheid. Wat betreft de risicofactoren voor het metabool syndroom waren tussen de drie groepen geen opmerkelijke verschillen.

Eerder deze week verscheen al een artikel waaruit blijkt dat verzadigd vet in de jaren zestig onterecht in een verkeerd daglicht is geplaatst ten behoeve van de suikerindustrie. Weer een ander recent wetenschappelijk onderzoek toont eveneens aan dat het gebruik van roomboter (lees: verzadigd vet) geen negatieve invloed heeft op hart- en vaatziekten. Ook is er dit jaar een onderzoek verschenen waaruit blijkt dat volle zuivel het risico op diabetes zelfs kan verlagen. En een onderzoek van vorig jaar toonde aan dat kaas voor een snellere spijsvertering en voor een verlaagd risico op obesitas kan zorgen. Dit is mede te danken aan het gunstige stofje butyraat. De bewijzen ten gunste van verzadigd vet stapelen beginnen steeds meer op te stapelen. Het (biologische) kaasplankje bij een glaasje wijn is misschien zo slecht nog niet (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

5 gedachten over “Nieuw onderzoek: volvette kaas heeft geen negatieve invloed op het cholesterol”

  1. Laatst een onderzoek gelezen waaruit blijkt hoe ongezond een glas met alcoholische drank kan zijn voor een gezond persoon. Dus laat dat glaasje wijn maar achterwege.

  2. Lees en huiver: The study was 50% financed by the Danish Dairy Research Foundation, Danish Agriculture and Food Council (Denmark), and 50% by the National Dairy Council (United States), the Dairy Farmers of Canada (Canada), Centre National Interprofessionel de l’Economie Laitière (France), Dairy Australia (Australia), and Nederlandse Zuivel Organisatie (Netherlands).

    Lekker onafhankelijk dat onderzoek van u. Die producenten van roomboter zullen smullen bij uw positieve artikel voor hun product! En 1 onderzoek bij slechts 139 personen zegt niks. U suggereert ergens anders op uw website dat het Voedingscentrum misschien een relatie heeft met de producent van Becel. Als u dat relevant vindt om te vermelden, waarom dan ook hier niet vermelden dat dit een onderzoek is dat vrijwel volledig is gefinancierd door de belanghebbenden.

    En waarom denkt u het beter te weten dan bijv. prof. dr. M. Katan en andere gezaghebbende voedingswetenschappers? Hebt u hierin een vergelijkbare wetenschappelijk erkende studie gevolgd of hebt u deze kennis van andere “voedingsexperts”?

    Oh ja …en even over dat vervelende woordje: “natuurlijk”. Paddestoelen uit het bos zijn ook heel erg natuurlijk, maar niet allemaal eetbaar. Dus doe nou niet alsof alles wat niet natuurlijk is ongezond is.

Reacties zijn gesloten.