Hoofdpagina » Nieuws » Nieuwe ontdekking helpt het immuunsysteem kankercellen te doden

Nieuwe ontdekking helpt het immuunsysteem kankercellen te doden

In een nieuwe studie is een veelbelovende behandeling gevonden die het vermogen van het menselijk immuunsysteem om kankercellen in het lichaam op te sporen en te vernietigen, zou kunnen vergroten.

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Het immuunsysteem van een patiënt is meer dan in staat om kankercellen op te sporen en te verwijderen, en immunotherapie is recentelijk naar voren gekomen als een nieuwe therapie voor veel verschillende soorten kanker,” verklaarde Nullin Divecha, hoogleraar celsignalering aan de Universiteit van Southampton, die de studie leidde. “Kankercellen kunnen echter een micro-omgeving binnen de tumor genereren die de werking van het immuunsysteem tegenhoudt, waardoor het algemene gebruik en succes van immunotherapie wordt beperkt,” vervolgde hij.

Een groep cellen die bekend staan als T-effectorcellen (Teffs) in het immuunsysteem voeren gedeeltelijk de opsporing en eliminatie van kankercellen uit. De mate waarin de Teff-cellen kankercellen opsporen en elimineren wordt gedeeltelijk bepaald door andere T-cellen die T-regulatoire cellen of Tregs worden genoemd. Tregs kunnen fysiek inwerken op de Teff-cellen door moleculen te genereren die het kankervernietigende vermogen van de Teff-cellen belemmeren.

Prof. Divecha voegde daaraan toe: “Tregs vervullen een belangrijke functie in het menselijk lichaam omdat zonder hen het immuunsysteem uit de hand kan lopen en normale lichaamscellen kan aanvallen. Bij kankerpatiënten moeten we de Teff-cellen echter meer vrijheid geven om hun werk te doen.”

Moleculen die vrijkomen door tumorcellen verergeren het probleem door Tregs aan te trekken en te accumuleren, waardoor de activiteit en functie van Teff-cellen nog verder afneemt. Er bestaan mechanismen om Treg-cellen te remmen, maar aangezien Treg- en Teff-cellen sterk op elkaar lijken, leiden deze over het algemeen ook tot remming van Teff-cellen.

Remmen van enzymen die kankerbestrijdende cellen hinderen
In deze nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, toonden wetenschappers van de Universiteit van Southampton en het Nationaal Instituut voor Moleculaire Genetica in Milaan aan dat remming van een familie van enzymen in cellen genaamd PIP4K het antwoord zou kunnen zijn op de vraag hoe Tregs kunnen worden beperkt zonder de Teffs aan te tasten.

Het team isoleerde Tregs van gezonde donoren, alvorens genetische technologie te gebruiken om de productie van PIP4K-eiwitten te onderdrukken. Toen de Treg-cellen hun PIP4K’s verloren, stopten zij met groeien, met reageren op immuunverschijnselen, en met het beïnvloeden van Teff-cellen. Belangrijk is dat het verlies van deze enzymen bij Teff-cellen hun activiteit niet beperkte.

“Dit was verrassend omdat PIP4K’s in beide soorten T-cellen in vergelijkbare concentraties voorkomen, maar onze studie toont aan dat ze een belangrijkere functie lijken te hebben voor Tregs dan voor Teffectors,” aldus Dr. Alessandro Poli die het experimentele onderzoek uitvoerde.

Remming van PIP4K als potentieel therapeuticum voor patiënten vereist de ontwikkeling van remmende moleculen. “Met het oog hierop tonen we aan dat behandeling met een geneesmiddelachtige remmer van PIP4K het immuunsysteem in staat zou kunnen stellen sterker te functioneren en beter toegerust te zijn om tumorcellen te vernietigen.”

Bron: University of Southampton.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.