Bisfenol A (BPA) is een veelgebruikte chemische stof in de productie van voedselverpakkingen zoals blikken en plastic flessen. Onderzoek heeft aangetoond dat BPA schadelijk kan zijn voor de gezondheid, vooral voor jonge kinderen. Daarom zal het gebruik van BPA binnenkort verboden worden in de Europese Unie. Toch is de situatie nog zorgwekkend, zo blijkt uit recent onderzoek van het Zweedse consumentenblad Råd & Rön.
Het onderzoek focuste zich op tomatenpuree en passata in blik. De resultaten tonen aan dat sommige blikken nog steeds te hoge concentraties BPA bevatten. Zo hoog zelfs dat consumenten maar enkele grammen tomatenpuree zouden mogen eten vooraleer de toegestane dagelijkse BPA-inname overschreden wordt.
Ook in Nederlandse supermarkten zijn nog steeds merken te vinden met verhoogde BPA-waarden, zoals Cirio en Mutti. Het huismerk Baresa van Lidl bevat dan weer weinig BPA, maar scoort minder goed qua smaak. Het beste alternatief lijken tetraverpakkingen van karton te zijn, die zowel weinig BPA bevatten als goed scoren op smaak. Maar de allerbeste keuze is nog steeds glazen verpakking, waar geen spoor van BPA in te vinden is.
Concluderend blijft waakzaamheid geboden bij het kopen van tomatenpuree en passata. Kies bij voorkeur voor een verpakking van glas of kartonnen Tetra Pak, en vermijd blik wanneer het BPA-gehalte niet gegarandeerd laag is. Alleen op die manier kunnen we onze gezondheid op lange termijn beschermen (bron: Råd & Rön).