web
statistics

Olijven zijn meestal ongezonder dan je denkt

olijfolie gezondOlijven en olijfolie staan al jaren in een gezond daglicht. Iedereen weet dat het mediterrane dieet levensverlengend kan werken. Toch zitten er een aantal haken en ogen aan. Niets is namelijk wat het lijkt.

Wat is er mis met gezonde olijven?
Bijna alle olijven in de supermarkt en de horeca zijn groene, onrijpe olijven. Onrijpe olijven bevatten een flinke hoeveelheid oleuropein, een zeer bittere stof, waardoor de olijf niet zomaar gegeten kan worden. De olijven worden daarom geloogd in bijvoorbeeld natriumhydroxide, ook wel bekend onder de naam caustic soda. Caustic soda kennen we in Nederland onder de noemer gootsteenontstopper; dit wordt in elke supermarkt te koop aangeboden. Het logen heeft een negatief effect op de hoeveelheid aanwezige nutriënten.

Ook zwarte olijven ondergaan dit proces. Zwarte olijven zijn normaal gesproken rijp, maar ook erg gevoelig en kwetsbaar. Zwarte olijven zouden het productieproces niet overleven en worden daarom groen (=onrijp) geplukt. Daarna worden ze helaas toch weer geloogd. Het natuurlijk laten rijpen van een olijf neemt ongeveer 8 maanden in beslag. De olijf kleurt dan zwart als gevolg van natuurlijke fermentatie. Tijdens het fermenteren komen er door bacteriën tal van goede voedingsstoffen bij. Het kunstmatig laten rijpen door middel van loog neemt slechts 12 uur in beslag, financieel is dat voor de producenten veel aantrekkelijker. Om de groene olijven als zwarte te verkopen worden ze blootgesteld aan een grote hoeveelheid zuurstof om ze te laten oxideren en daarmee zwart te kleuren. Om de olijven zo mooi zwart te houden worden de zwarte olijven daarna behandeld met ferrous gluconaat, dit staat ook wel bekend als E579. Dit E-nummer kan synthetisch zijn gemaakt of afkomstig zijn uit transgene maïs. Ik heb het liever niet in mijn lijf.

Hoe goede olijven aan te schaffen:

 • Koop altijd zwarte olijven
 • Bezoek een delicatessewinkel
 • Vermijd de supermarkt
 • Ga op zoek naar een specialist
 • Gebruik je mond, smaak liegt niet!
 • Kijk of de verpakking ‘100% zongerijpt’ vermeldt
 • Spaanse en Amerikaanse olijven zijn per definitie niet te vertrouwen.

In Griekenland is het gebruik van loog bij groene olijven verboden, daarom zijn echte Griekse zwarte olijven relatief veilig. Het kan ook voorkomen dat de olijf groen van kleur is, maar er gekozen is voor een zeldzaam maandenlang weken in een zoutbad. Deze olijven zijn dan ook te vertrouwen. Het beste is om te kiezen voor olijven die zijn gezouten met zeezout, aangezien dit rijk is aan mineralen.

Olijfolie
De meeste olijfolie in de supermarkt is zwaar bewerkt. Het bewerken omvat nogal wat stappen: bleken, stomen, hydrogeneren, deodoriseren, chemisch reinigen, filteren. Deze olie is dood; er zitten geen heilzame stoffen meer in. Kies daarom altijd voor extra vierge, koud geperste olie in een glazen fles. Steeds vaker kiezen producenten voor het verpakken in plastic. Helaas bevat plastic tal van weekmakers die zeer goed oplossen in vet. De meeste soorten olijfolie in de supermarkt komen overigens meestal uit dezelfde fabrieken. Het blijkt ook dat olijfolie in de supermarkt vaak helemaal geen extra vierge is, maar slechts een gering percentage olie bevat, afkomstig van de eerste koude persing. Daarom is het verstandig om op zoek te gaan naar een olijfolie van een kleine boer die zelf perst. De multinationals zijn niet te vertrouwen.

Hoe goede olijfolie te kopen:

 • Koop bij kleine producenten
 • Koop olijfolie in glas
 • Kies het liefst voor donker glas
 • Hoe donkerder de olie, hoe beter
 • Blijf weg bij de grote producenten
 • Koop kleine hoeveelheden.

Als laatste: olijven behoren volgens sommigen tot de groentes. Door olijven ’s avonds naast je glaasje wijn te parkeren, kom je gemakkelijker aan de minimale inname van 200 gram groente per dag. Of is de olijf toch een fruit?

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

48 gedachten over “Olijven zijn meestal ongezonder dan je denkt”

  • Ook ik lees helaas niets over biologische olijven en biologische olijfolie en dat valt mij helaas een beetje tegen, dus blijf ik toch maar biologische olijfolie kopen, maar beslist niet bij de supermarkten en consorten die ik voor geen cent vertrouw, ook niet als zij ze in glas zouden aanbieden.
   Er wordt ook geschreven dat je het beste donkere dus rijpe olijven bij de speciaalzaak kan kopen.
   Wij zijn onlangs nog bij een prote speciaalzaak in Rotterdam geweest, maar die verkocht helaas geen biologische olijfolie en dus ook geen biologische olijven.
   Omdat ik met name bij sla graag ook gefermenteerde biologische olijven eet, hou ik mij warm aanbevolen voor adressen waar ik biologische donkere, dus rijpe olijven kopen kan, maar niet in blik of potten want die vind ik niet om te eten.
   Laten wij hopen dat deze prima website in de lucht kan blijven.

   theo muller [email protected]

 1. Tjoh, dat is best lastig voor ons, wij wonen merendeel in de costa blanca waar zeer veel olijven groeien en eten ze dus ook vaak vanuit de gedachte dat ze gezond zijn.
  Extra moeilijk voor ons om hier Griekse olijven te verkrijgen! Ik heb ze hier praktisch nergens in kleine winkeltjes gezien.
  Dan maar niet eten?

 2. Beste Juglen,

  ik heb gisteren toevallig een keer olijven gegeten in een muffin (eet verder nooit olijven), en ik heb overal op mijn hand kleine pukkeltjes. Aangezien ik verder niets anders heb gegeten als normaal vraag ik me, zeker na het lezen van dit artikel, af of dit misschien door de olijven kan komen? Weet jij hier toevallig antwoord op?

  Met vriendelijke groet,
  Esther Scheffer

 3. Ken je trouwens Fattoria La Vialla uit Umbrie Italie? Daar bestel ik veel producten, zij verbouwen bijna alles biologisch dynamisch. Winnen ook veel prijzen met hun producten. De olijfolie die ik daar ook bestel is niet zo donker en zit in een lichte glazen fles en is uiteraard extra vierge. Niet goed dus? Is ook knap prijzig. Maar ik dacht dat ik dus echt de goed gebruikte! Nu weet ik het haast niet meer.

  • Fattoria La Vialla verkoopt prima producten en hun olijfolie is superieur! Ik heb vele ofijfolien geprobeerd maar die van La Vialla vind ik het lekkerste. Vergeleken met andere olien is die van hun donker genoeg. De donkerte zegt trouwens niet veel over de kwalliteit maar over de rassen die zijn gebruikt en de rijpheid op het moment van oogsten. Die olie kun je gerust gebruiken, ik gebruik ‘m zelf trouwene ook! ;)

  • Ik heb Fattoria La Vialla 2 weken geleden gevraagd waarom zij voor hun olie kleurloze flessen gebruiken. Hieronder hun antwoord:

   “Graag ga ik in op uw opmerking over de flessen die La Vialla gebruikt voor de olijfolie.
   Wj hebben bewust gekozen voor doorzichtige flessen voor onze olijfolie, in plaats van flessen van donker glas. De olijfolie is gastronomisch maar ook voor onze gezondheid een ware “schat” van de natuur. Hierbij is de zorg voor de olijfboom, de zorgvuldigheid tijdens het oogsten, de koude persing en de behoedzaamheid tijdens het bottelen van het hoogste belang. Het is essentieel dat de vers geperste olie zijn kenmerken behoudt: de smaak, het aroma en de kleur die er een echte “extra vergine” van maakt.
   Zoals u al schreef is het noodzakelijk de olijfolie op een correcte manier te bewaren: goed gesloten en donker bewaard bij een temperatuur zo mogelijk tussen de 10°C en 15°C. Het rechtstreekse vervoer van ons naar de klant, zonder tussentijdse blootstelling aan het licht (zoals bjivoorbeeld in een winkel het geval is), wat oxidatie tot gevolg zou hebben, vermindert het risico op een niet gecontroleerde slechte bewaring.
   Wanneer de olijfolie op deze manier wordt bewaard en binnen een jaar (na botteldatum) wordt gebruikt heeft doorzichtig glas geen enkele invloed op de kwaliteit van de olijfolie. De olijfolie komt zo mooi tot zijn recht in deze flessen, de kwaliteit wordt er volgens ons door onderstreept.”

   De eerste van de zes flessen is inmiddels alweer halfleeg dus dat wordt geen probleem. (H)eerlijke olie die ik alle liefhebbers aanraad!

 4. Dank je wel voor deze blogpost. Weer wat geleerd!

  De extra vierge van Fattoria La Vialla die Wil hierboven noemt, gebruik ik ook. Is niet goedkoop en dacht ook dat deze wel goed was.

  De extra vierge gebruik ik echter niet om in te bakken. Of kan dat wel met een goede olie?

  • Je kan ‘m gebruiken om te bakken mits niet te heet, max 180 graden. Voor frituren kun je beter kokosolie of ossewit gebruiken.

  • Hoi Suzan,

   Olijfolie is goed te gebruiken om in te bakken. Echter niet te heet laten worden. Als je olijfolie rookt, dan is deze in feite al verbrand en is het beter om weg te gooien en andere te gebruiken.

   Eventueel kun je ook zonnebloem olie gebruiken om te bakken. Deze kan wat meer hebben qua temperatuur.

   • Onbewerkte koudgeperste olijfolie kun je beter niet verhitten: de actieve plantenstoffen kunnen hier niet goed tegen!

 5. Ik ben altijd ziek van olijfolie en olijven, krijg er altijd een galaanval van, mijn kinderen hadden nu olie en olijven mee van griekenland, heb eens geprobeerd maar was weer raak, vier dagen helse krampen, misselijk overgeven, gal, nee voor mij hoeft het niet meer hoor

 6. Met veel belangstelling is bovenstaande berichtgeving aangaande olijven gelezen. Ikzelf koop uitsluitend de A.H. excellent groene olijven maar dan GEGRILD met paprika en hoop dat hierdoor e.e.a. wordt vermeden. Indien het niet ‘t geval is dan lees ik het bijzonder graag terug en zal onze voorraad niet meer worden aangevuld. Lievers niets eten dan wat niet okay is. De reactie van Wil van Duijn lijkt me evenzo niet verontrustend maar zeker weten doe ik het natuurlijk niet. Graag horen of lezen we een reactie. Fred Zondervan.

 7. Fattoria La Vialla.
  Ik bestel daar ook mijn olie en wijnen!
  Tja, hoe krijg je de zekerheid dat dit goed is?

  • La Vialla produceert op bio-dynamische wijze en de producten zijn Skal gecertificeert. De blog gaat over het algemeen over supermarkt aanbod dus men hoeft het niet meteen op alle olijven en olie te betrekken.

   @Juglen: Ik vind dan ook dat deze blog op z’n minst onduidelijk is voor wat betreft biologische producten. Het verdient aanbeveling om juist die scheiding beter aan te brengen omdat veel mensen specifiek bio kopen om dit soort geneuzel aan zich voorbij te laten gaan. Zomaar een algemene stelling loslaten is het makkelijkste wat er is en het is bekend dat in conventionele landbouw veel mis is. Daardoor worden veel mensen op het verkeerde been gezet! Dus graag meer duidelijkheid over het verschil van conventioneel en bio!

 8. ik wist het niet van die olijven.
  AH heeft een goede Italiaanse olijfolie in donker glas.
  staat in het boek de hormoonfactor.

   • Wijj zijn zo’n 30 jaar bezig met het zoeken naar en ontwikkelen van de juiste gezonde voeding. Dat is en blijft een proces van nieuwe inzichten en weer laten vallen van oude waarvan je dacht dat het beste was. Bezig blijven met het zoeken naar het optimale is een boeiende en voor je gezondheid uiterste zinvolle bezigheid. Er gaat niets boven je dagelijks fit en gezond voelen, ver boven geld, status, clubs , wijn , borrel.

 9. Griekenland, en dan met name uit de Peloponnesos, heeft gewoonweg de beste olijfolie. Mijn olijven worden 100% bilogisch verbouwd en verwerkt bij Kanakis Oil (Extra Vergine Premium Oil). Puur en bijzonder smaakvol, mede door zilte klimaat. Detail: de noot wordt zelfs gebruikt, verpulverd en als pellet brandstof waar de fabriek op draait.

 10. Ik vind sowieso dat het verhaal rammelt. Eerst wordt gesteld dat groene olijven zwart worden gemaakt door middel van fermentatie en een paar regels verder wordt uitgelegd dat het wordt bewerkstelligd door oxidatie. Hoe zit het nou?

  • Geloogde groene olijven worden zwart door ze eerst van zuurstof te voorzien = oxidatie. Daarna worden ze vaak geverfd om de mooie zwarte kleur te behouden. Dit is een proces van enkele uren en niet echt gezond te noemen.

   Het natuurlijke proces van zwartworden = rijpen = fermentatie en kost 8 maanden, zoals boven in de tekst vermeld.

   Er zijn dus 2 methodes: de ongezonde snelle en de gezonde langzame.

 11. Als ik dit stukje zo lees is mijn conclusie eerder: neem juist geen zwarte olijven, maar groene. Want zwarte worden net als de groene geloogd, maar de zwarte worden bovendien nog geoxideerd (kan niet goed zijn) én er wordt ferrous gluconaat toegevoegd. Maakt ze dat dan niet nog ongezonder?
  Ik vraag me zelf ook af hoe het dan zit met de bio-olijven.

  • Bio producten die het keurmerk dragen zijn producten waarvan het hele traject getraceerd kan worden. Als bijvoorbeeld een olijfolie zoals die van le coline bio het keurmerk bio heeft dan is het traject van oogsten tot aan het bottelen te traceren. Echter ook producten die andere keurmerken als BOB ( beschermde oorsprongbenaming) worden gecontroleerd en is het proces te traceren. Heel vaak zijn deze producten ook biologisch, alleen dragen zij niet het keurmerk van bio omdat deze veel geld kost om aan te vragen

   Claudia

  • Ik zou graag willen, maar er komen dagelijks erg veel vragen binnen via vele kanalen en er zitten slechts 24 uur in een dag. Het leuke van een blog is dat ook bezoekers hun visie op vragen kunnen geven. We zijn bezig met een forum om de vragen wat beter aan te kunnen.

   • Jammer Juglen, maar als je iets op gang zet moet je echt de consequenties nemen van wat je oproept. Je antwoord vind ik dus slap op dit moment. Als je verbetering zoekt vind ik dat prima maar voor dit moment vind ik dat je geen recht hebt op verweer : Cathy heeft gewoon een goed argument.

 12. beste juglen, in aanvulling op je enquête; kun je ook proberen programma’s voor middelbare scholieren te maken? een hip tv/youtube educatief eet/kookprogramma? ik vertel mijn dochter van 13 tussen neus en lip wat ik in jouw nwsbrf lees en hoop dat t bij haar blijft hangen en geef natuurlijk een zo goed mogelijk voorbeeld. toch voelt ze zich regelmatig een buitenbeentje met die bio moeder;-) zonnige groet, karin

 13. Olijven zijn een van de gezondste voedingsbronnen op aarde, maar zo als Juglen al aangeeft wordt er veel mee gesjoemeld.
  We hebben thuis olijfolie die nog op de oude manier wordt geperst, en als ik dan de winkel olijfolie er naast zet zie ik het al aan de kleur laat staan de smaak een verschil van dag en nacht. Antwoord op een vraag :Fattoria La Vialla is een goede olijfolie.
  En inderdaad olijfolie hoort oorspronkelijk in aarde kannen (vanwege zonlicht), en kan dus ook in glazen flessen, maar wel op donkere plek bewaren.
  En zekers niet in een plastic fles, want olie en plastic gaan niet samen.
  Pietro Coricelli Olio extra virgin di oliva ongefilterd bij de albert heijn xl is ook een hele goede.
  En deze bij de biologische winkels http://www.estafettebezorgdienst.nl/olijfolie-ongefilterd-e-v.html

  Ps. Alles van de olijfolie is gezond, zelfs de bladeren, er zijn nu online olie van olijfboom bladeren te koop, en in Marokko drinken we thee met olijfbladeren.

 14. Waar ik woon, in Zuid-Frankrijk onder de ‘botergrens’, gebruiken ze al eeuwenlang olijfolie. Vers en koudgeperst bij de producteur, en jawel, in doorzichtige navulflessen (en dan nog ongefilterd ook, de lekkerste denk ik). Wat me hier opvalt is dat ze hier nog nooit hebben gehoord van een eventueel voorzichtig moeten omgaan met verhitten en élke dag alle dagelijkse gerechten bereiden met olijfolie, koud in de vinaigrette, stoven/bakken/marineren… Mijn literfles hier is in 2 wk leeg. Kokosolie kennen ze niet of nauwelijks (wel bij de natuurwinkel verkrijgbaar).

  Nadenkertje: ik heb hier ook nog nooit iemand boven de 60-70 met een rollator gezien. De oudjes lopen er nog fief en fier bij…

 15. Beste allemaal, Jurgen geeft weer wat het rijpingsproces is. Dus wat de snelheid bevordert van het rijpen. Je kunt zelf in spanje ook bij een boer olijven kopen en deze in zout water zetten. Oh ja en biologosisch olijven zijn onbespoten olijven die in November geoogst worden. Olijfbomen geven pas na een tiental jaren wat oog at dus ja wat wil je. Wij kennen dat van uit Samos. olijfolie moet helder zijn als water en de samenstelling is vast. Dus ga naar een boertje toe in Spanje die zelf olijfbomen heeft.

 16. Ook ik vind het verhaal van Juglen te verwarrend. Zaken komen bij mij wat ongenuanceerd over; alles wordt op één hoop gegooid. Echt duidelijke adviezen liggen er niet behalve dan dat we grote jongens moeten vermijden maar dat is weer een negatieve stelling en, zoals je aan enkele reacties kunt zien hierboven, demotiverend en verwarrend.
  Zo heb ik van de zomer olijfolie gekocht uit Tunesië. Lag in Frankrijk bij de Intermarché in de schappen. Website stond op het etiket en vanmorgen opgezocht. Blijkt een betrouwbare leverancier/producent te zijn met veel aandacht voor zijn website en ook bio in zijn pakket.
  Verder vind ik het aantal positieve oplossingsgerichte adviezen heel wat beter dan het artikel van Juglen. Bedankt voor alle tips.
  Overigens, de olijfolie die ik bedoel is van http://www.terradelyssa.com

 17. Bij de EKO koop ik altijd groene olijven….. Ben ik nu fout bezig dacht ik na deze nieuwsbrief. Want ze hebben geen zwarte, wel bruine.

  Dus heb ik de vraag gesteld via de site http://www.proefnu.nl en het antwoord is:
  De groene olijf is inderdaad een onrijpe olijf, maar dit is zeker niet ongezond.
  Je kan dit eigenlijk vergelijken met een paprika die ook prima te eten is als deze nog groen is.
  Wij hebben inderdaad bruine olijven bij de EkoPlaza.
  Dit heeft met het ras te maken.

  Dus tja, ik blijf de groene en bruine maar wat afwisselen. Het is ook zo ingewikkeld allemaal als je gezond wilt eten.

  • Hoi Siebren, wij raden het eten van groene paprika’s af omdat deze onrijp zijn. Onrijpe paprika’s bevatten solanine, een giftige neurotoxine die bij veel mensen klachten geeft!

 18. Ik ben al een poosje op zoek naar waar je nu het beste/gezondste in kan bakken. De antwoorden zijn heel divers. extra vierge kokosolie of olijfolie? De rest schijnt geraffineerd te zijn?
  Graag zou ik dit eindelijk eens willen weten.

  • Een beetje verzadigd vet is het beste om in te bakken. Vloeibare omega 9 olie zoals olijfolie kun je beter koud over de salades doen. Omega 3 en 6 kun je beter in de natuurlijke vorm eten (zoals noten en vis), deze oliën kunnen namelijk niet tegen licht / warmte / zuurstof.

 19. de (paarse) Kalamata olijven van La Bio Idea van Ekoplaza zijn niet gepasteuriseerd en in gezouten water gerijpt.
  Ik neem aan dat die dan niet geloogd zijn??
  en dus wel goed zijn??
  Dankjewel

  groetjes
  Jolanda

  • Ik vrees dat dit niet veel soeps is, maar zeker weten doe ik het niet (heb het product nog niet in min handen gehad).

 20. Door cliënten werd ik gewezen op dit blog. Olijven ineens in een kwaad daglicht…? Samengevat ben ik het helemaal met je eens dat je wel voor een kwaliteits olijf moet gaan. Wat ik echter niet begrijp is dat de groene olijf niet goed zou zijn vanwege de Oleuropeïne? Ik ken deze stof juist als dé reden waarom je groene olijven moet eten.
  En orthomoleculair/ fytotherapeutisch zet ik ‘m graag in als anti-bacterieel en anti-viraal middel. Oleuropeïne zit immers ook in olijfblad.
  Groene olijven zijn verder ook bekend als hele goed anti-oxidant die met name oxidatie van LDL-cholesterol tegengaat.
  Google verwees mij ook nog naar deze site:
  http://www.ergogenics.org/oleuropein-verhoogt-testosteronspiegel-verlaagt-afgifte-cortisol-stimuleert-anabolisme.html

 21. Als je lekker en gezond wil koken bakken en eten gebruik dan rijstolie!
  Rijstolie is altijd puur en vrij van gifstoffen en toevoegingen

 22. Rachelle Woon sinds kort in spanje tussen Alicante en Valencia . Heb zelf een olijfboom waar groene en zwarte olijven aanzitten. De zwarte zijn langer gerijpt aan de boom.

  In de bergen is nu de pluk en binnenkort halen wij de olie in de bergen bij een gezellig restaurant met biologische producten en is hij uitverkocht. Overigens de olie uit deze streek is uitgeroepen in Amerika tot de beste olie op no l groetjes Rachelle

 23. moeilijk hoor, vaak denk je dat je gezond bezig bent,,,,,en danis het nog allemaal foute boel!! huismerk van ah beveelt ralph moorman aan in zijn boodschappenboekje , is dat wel de goede olijfolie??zonder gerommel?

  • Ik vind de AH biologische zwarte olijven vrij aardig, je proeft het zuurtje door de fermentatie.

Reacties zijn gesloten.