Hoofdpagina » Nieuws » Onafgebroken zitten dodelijker dan gedacht

Onafgebroken zitten dodelijker dan gedacht

Ouderen die langdurig stilzitten zonder pauze lopen een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek gepubliceerd in het toonaangevende Journal of the American Heart Association.

Het recente onderzoek volgde bijna 6000 vrouwen in de leeftijd van 63 tot 99 jaar gedurende 8 jaar. De deelnemers droegen een activiteitentracker om hun zitgedrag nauwkeurig te meten. Vrouwen die dagelijks gemiddeld meer dan 11 uur onafgebroken zaten, hadden een 57% hoger risico op overlijden vergeleken met vrouwen die minder dan 9 uur per dag zaten. Daarnaast hadden vrouwen die gemiddeld langer dan 15 minuten achter elkaar zonder pauze zaten een 43% hoger sterfterisico dan vrouwen die minder dan 9 minuten aaneengesloten zaten.

De resultaten onderstrepen het grote belang voor ouderen om de totale tijd die zittend wordt doorgebracht te beperken en regelmatig actieve pauzes te nemen. Dit kan helpen het risico op vroegtijdig overlijden aanzienlijk te verlagen. De onderzoekers adviseren ouderen nadrukkelijk om minimaal eens per uur even recht te staan tijdens langdurige zitperiodes. Zulke kleine aanpassingen kunnen al een wereld van verschil maken voor de gezondheid.

Lange periodes stilzitten remmen de bloedcirculatie en stofwisseling in het lichaam af. Hierdoor nemen de spieractiviteit en het zuurstofverbruik geleidelijk af. Zelfs als ouderen verder veel bewegen gedurende de dag, kunnen de negatieve effecten van langdurig zitten niet teniet worden gedaan. Dit benadrukt het belang van regelmatig opstaan.

De studie toont verder aan dat het sterfterisico begint op te lopen bij ongeveer 11 uur zitten per dag. Maar ook de gemiddelde duur van ononderbroken zitperiodes is van groot belang. Meer dan 30 minuten achterelkaar zitten geeft een aanzienlijk hoger risico dan 10 minuten achterelkaar.

De boodschap voor ouderen is dus helder: sta minimaal eens per uur op tijdens lange periodes van zitten. Zo kunnen de gezondheidsrisico’s van overmatig stilzitten effectief worden teruggedrongen. Kleine aanpassingen in het zitgedrag kunnen het verschil maken voor een gezonder leven (bron: UC San Diego).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.