Het Pesticiden Action Network (PAN) maakt melding van een dramatische stijging van gevaarlijke pesticiden die zijn vastgesteld op groenten en fruit in heel Europa. Hun analyse, gebaseerd op bijna 100.000 monsters, vond een stijging van 53% van de gevaarlijkste pesticiden in groenten en fruit. Bijna een derde van de appels en de helft van alle bramen vertoonden sporen van de giftigste soorten pesticiden. Deze worden in verband gebracht met kanker, hart- en vaatproblemen en diabetes. Deze ontwikkeling is volgens het PAN zorgwekkend, omdat de Europese Commissie heeft toegezegd het gebruik van de meest risicovolle bestrijdingsmiddelen aan banden te willen leggen. Het beste kun je dus kiezen voor biologische voeding, of anders groenten en fruit die in de Clean fifteen van de EWG staan.
Ondanks jarenlange beloften zijn groenten en fruit uit de EU nog steeds vervuild met schadelijke bestrijdingsmiddelen. Uit een belangrijke studie bleek dat meer dan een derde van de appels en de helft van de bramen sporen bevatten van pesticiden die in verband worden gebracht met kanker, hartziekten en diabetes. Groenten en fruit uit de EU bevatten nog steeds gevaarlijke chemicaliën. De gevaarlijkste bestrijdingsmiddelen die in fruit ontdekt zijn, zijn tussen 2011 en 2019 met 53% toegenomen, volgens een recent onderzoek van PAN-Europe.
Giftige chemicaliën in kiwi’s stegen van 4% in 2011 naar 32% in 2019, terwijl de helft van de kersen van 2019 vervuild was. Het onderzoek van ruim 100.000 monsters doet twijfels rijzen over de beweringen van de Europese Commissie over de vermindering van bestrijdingsmiddelen. Het beleid van de EU is volgens henzelf dat het gebruik en de risico’s van pesticiden tegen 2030 moet zijn gehalveerd. In 2019 begon Brussel de vorderingen van de lidstaten te volgen.
De uitvoerende macht van de EU constateerde in 2019 een daling van 12% in het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Onderzoek van PAN Europe wees uit dat het aantal besmette groenten en fruit in 2019 met 8% is toegenomen ten opzichte van 2015-2017.
“Voedsel zou deze stoffen niet mogen bevatten. In de laatste tien jaar is de blootstelling aan deze gevaarlijkste stoffen echter dramatisch toegenomen” zegt Salomé Roynel van het PAN Europe. “We weten dat regeringen pesticiden niet zullen verbieden. De meeste pesticiden hebben geen veilige limiet, volgens sommige medische specialisten. Deze wetsovertredingen kunnen de bevolking in gevaar brengen.”
Sinds 2011 moeten de lidstaten van de EU de meest schadelijke bestanddelen van bestrijdingsmiddelen vervangen door veiligere varianten. Het niet toepassen van alternatieven heeft geleid tot een toename van resistentie van planten en insecten tegen de gevaarlijkste bestrijdingsmiddelen, waardoor ze jaar na jaar gebruikt blijven worden.
Schokkende cijfers
België had de meest verontreinigde groenten en fruit (34%), gevolgd door Ierland (26%), Frankrijk (22%), Italië (21%), en Duitsland (20 procent). Er is vastgesteld dat 87% van de Belgische peren en 85% van de Portugese peren bestrijdingsmiddelen bevatten. In 2019, het laatste jaar waarvoor de onderzoekers over gegevens beschikten, was ruwweg een derde van de bemonsterde vruchten besmet. De meeste besmette fruitsoorten waren bramen, perziken, aardbeien, kersen, en abrikozen. Giftige pesticiden zijn vastgesteld in selderij, komkommers, spinazie en sla. Het meest besmet waren selderij, knolselderij, boerenkool, witlof, en spruitjes. Na uitstel wegens bezorgdheid over de voedselveiligheid zal de Commissie op 22 juni nieuwe streefcijfers voor de vermindering van pesticiden voorstellen. Lobby’s voor bestrijdingsmiddelen in de landbouw gebruiken de geopolitieke situatie om te lobbyen, zeggen actievoerders. Uit een opiniepeiling voor de hele EU in 2019 bleek dat 35% van de Europeanen zich zorgen maakt over de besmetting van voedsel met pesticiden (Bron: EUobserver.com).